food foto tips

5 Food Fotografie Tips + een challenge

Sponsored. Vandaag geef ik jullie vijf tips voor food fotografie. Hoe zet je een gerecht zo mooi op de foto dat je er direct je tanden in zou willen zetten? Niet zonder reden want jullie kunnen meedoen aan de blog battle van HelloFresh. Yes! Een leuke challenge waarbij wij op zoek gaan naar de lekkerste food foto ever. Je gaat aan de slag met de maaltijd box van HelloFresh. De box inclusief de recepten (3 st.) krijg je van ons, dus je kunt je volledig focussen op de foto. Wie maakt de mooiste? Welk gerecht is zo gepresenteerd dat het in een restaurant geserveerd kan worden? En wie heeft er echt een eigen stijltje gecreëerd? Ik ga jullie daarbij helpen.

In deze challenge nemen we het op tegen de volgers van Sabine van Oh My Foodness. Nu is Sabine ook een kei in food fotografie, maar geen zorgen want met deze tips kom je al heel ver.

1. Licht licht licht

Het belangrijkste element voor een goede foto is licht. Dat geldt niet alleen voor foto’s van eten maar eigenlijk voor iedere foto. Je kunt studiolampen gebruiken en als je daar een beetje behendig in bent kan je best mooie foto’s maken. Maar ik geef zelf toch echt de voorkeur aan daglicht. Dat geeft het mooiste resultaat op een foto. Maak een opstelling naast een raam en zorg ervoor dat het licht van de zijkant op je gerecht “schijnt”.

Zacht licht geeft het beste resultaat. Fel zonlicht geeft harde schaduwen en dat is minder mooi. Zet je opstelling dus nooit in de volle zon. Je kunt het licht zachter maken door een diffuser (of een stuk vitrage) te gebruiken. Om schaduwen te voorkomen is het handig om een reflector (of een stuk piepschuim) aan de linkerkant van je gerecht te plaatsen. Dit weerkaatst het licht op je gerecht en zo voorkom je schaduwen.

food fotografie tips

2. Verschillende hoeken

Bij portretfotografie weten modellen vaak wat hun beste “angle” is. Dus in welke positie ze het mooiste op de foto komen. Dit geldt ook voor food fotografie. Ik maak altijd gebruik van 3 posities: van bovenaf, in een 45 graden hoek of recht van voren. Speel vooral met deze posities. Een lekkere dikke hamburger of een stapel pannenkoeken is mooi om van voren te fotograferen. Ditzelfde geldt voor een gerecht dat de hoogte in gaat. Heb je een mooie tafelsetting gecreëerd met allerlei verschillende bordjes en kommetjes dan kan van bovenaf juist heel mooi zijn.

food foto tips

3. Opmaak van je bord

Je kunt nog zo goed zijn in fotograferen, als je bordje er niet lekker uit ziet, krijg je nooit een mooie foto. Denk tijdens het koken al na hoe je het gerecht gaat presenteren. Dit hoeft echt niet altijd een bord te zijn. Je kunt ook kommetjes en schaaltjes gebruiken of een houten plank. Ik heb een kast vol kommetjes en bordjes, speciaal voor mijn foto’s. Nu is het zo dat een taartje met rood fruit er bijna altijd wel lekker uit ziet. Bij een stoofschotel of curry is dat een stuk moeilijker. Dit kan je heel gemakkelijk oplossen door kleur te gebruiken in je gerecht. Strooi er wat verse kruiden overheen, leg wat losse tomaatjes op de curry of een blaadje laurier op de stoofschotel. Je zult zien dat het er meteen al lekkerder uitziet.

props food fotografie

4. Styling

Bij ons is Annika the styling queen. Zij zorgt ervoor dat alles op de foto klopt. Het belangrijkste is de ondergrond. Wij fotograferen alles op een oude plank die we wit geschilderd hebben (zo simpel is het). Maar je kunt bijvoorbeeld ook een mooie tafel, een marmeren plaat, een tegel of een stuk hout als ondergrond gebruiken. Kleed het geheel aan met stukjes stof (wij gebruiken altijd de servetten van Dille), bestekjes, glazen water en wat losse ingrediënten. Gebruik alleen ingrediënten die in je gerecht zitten. Een aardappel naast een bord pasta is een beetje gek. Probeer met je foto een verhaal te vertellen. En kies je eigen stijl. Die van ons is fris en licht, maar ik ben bijvoorbeeld ook dol op hele donkere mysterieuze food foto’s. Als het maar eigen is.

food styling tips

5. Nabewerken

En nu gaan we cheaten. De beste foto krijg je toch door hem na te bewerken. Ik gebruik zelf Lightroom, dat is een professioneel programma. Meestal maak ik de foto wat lichter en voeg ik wat contrast toe. Dit kan ook met simpelere programma’s (zoals de voorvertoning op de Mac) of met diverse apps. Ik ben zelf fan van de VSCO app en de Afterlight app. Hier kan je met een paar handelingen de foto net iets aantrekkelijker maken.

food styling tips

Word insider

Enthousiast geworden en wel zin in deze food fotografie challenge? Meld je dan aan als insider. De komende weken zullen verschillende blogs tegen elkaar strijden. Als insider krijg je natuurlijk een HelloFresh maaltijdbox van ons. Maar daarnaast maak je ook kans op een keukenmachine t.w.v. €250,00. Yes!

insider 1

Hoe doe ik mee?

Durf jij de uitdaging aan? En kan je ook niet wachten om met HelloFresh aan de slag te gaan? Meld je dan hier aan als bloginsider. Er worden 25 insiders gekozen. Helaas kan niet iedereen meedoen. Maar deze fotografie tips kan je natuurlijk zo in je zak steken. Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties.

Aanmelden kan t/m 26 augustus en de insiders krijgen persoonlijk bericht.

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh, lees hier mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in