Menu

Editorial: Alles online

Ik ben opgegroeid in een dorp op het platteland. Zonder winkels, zonder markt en zonder treinstation. De dichtsbijzijnde supermarkt was niet open op zondag en na zessen kon je al helemaal nergens terecht. Miste je net dat ene ei voor je baksessie, dan had je pech. Of moest je de buren lief aankijken. Zo ging dat.

Nu kan ik mij daar niets meer bij voorstellen. Alles wat ik nodig denk te hebben kan ik op ieder moment van de dag bemachtigen. De winkels in Haarlem zijn 7 dagen per week en minimaal 8 uur per dag geopend (supermarkten nog langer). En bij hoge nood is er altijd nog een schimmige avondwinkel in de buurt. Handig voor mijn late night cravings (of eigenlijk helemaal niet handig). En dan heb ik het alleen nog maar over offline shoppen.

Online is het helemaal een walhalla. Ik bestel mijn ingrediënten vaak bij Albert.nl, of als ik bijzondere producten nodig heb bij directlyfrom.nl of de Lindenhoff. Olie, azijn en lekkere delicatessen scoor ik in de webshop van Foodelicious. Kom ik een ovenschaal te kort of is mijn karaf aan gruzelementen gevallen, dan staat Bol.com binnen 24 uur op de stoep. En ook mijn kledingbehoeftes vervul ik online (ik haat passen in paskamers). Net als afspraken maken en restaurants reserveren, als het niet online kan haak ik al snel af. Echt socialer word ik er niet op.

Het online aankopen doen gaat steeds een stapje verder. De koffie is nooit meer op, want daar hebben we tegenwoordig een abonnement op, ja echt dat kan! Gezonde tussendoortjes worden in brievenbus-boxen bezorgd. Als ik uit eten wil, maar toch in joggingbroek op de bank wil blijven hangen, doe ik een Deliveroo’tje. Binnen 3 kwartier heb ik het eten van mijn favo restaurant gewoon thuis op mijn bord.  En heb ik zin in pizza dan is Thuisbezorgd nog altijd mijn beste vriend.

Ik ben een online meisje, anders zou ik dit werk ook niet doen.  Soms denk ik wel eens na over wat er nog mist in het online aanbod. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er al. Misschien is een icecream delivery of een wijn en kaas bezorgservice nog een goed idee. Maar misschien is dat ook wel beter van niet. Want de hele middag struinen over de markt, een ijsje eten in de stad en op bezoek gaan bij je favoriete kaaswinkel blijft nou eenmaal ook zo fijn.

Wat kopen jullie allemaal online?

X Pauline

pauline

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

 • Laurentia
  7 april 2016 om 08:55

  Bonjour, grappig hoe het kan gaan in t leven Ik ben opgegroeid in Amsterdam, maar het grootste deel van mijn famille woonde in Groningen en Drenthe dus ik ken het melkwagentje dat langs kwam met verse melk verse aardbeien en groenten plukken in de tuin en warme eitjes vanonder de kip (zoals ook het niet hebben van telefoon en TV) en nu woon ik alweer 9 jaar in Frankrijk op het platteland de supermarkt is op 10 min afstand met de auto, maar voor kleding ligt op 50 km de dichtstbijzijnde stad met winkels dus ja ik online regelmatig zeker voor kleding en Nederlandse boeken bv en andere producten en dan valt me op dat internet echt niet grenzeloos is heel wonderlijk ! Internet brengt veel dingen dichterbij maar winkelen en zeker markten zou ik absoluut niet willen missen.

 • Pauline
  5 april 2016 om 13:26

  Dat is helaas de keerzijde en dat ben ik ook met je eens. Het zou eeuwig zonde zijn. Al ga ik zelf vooral naar de kleine boetiekjes en winkeltjes. De grote ketens sla ik vaak over.

 • Pauline
  5 april 2016 om 13:23

  Ohh dat klinkt ook wel heel fijn. Ik zou ook wel kippen willen, maar daar is mijn Haarlemse tuin niet echt geschikt voor. En ik ben doodsbang voor muizen, dus dat is misschien wel de grootste reden waarom ik nog geen chickies heb :)

 • Esther
  5 april 2016 om 11:41

  Ik ben nog ouderwets geloof ik, vooral wat betreft eten: ik wil producten graag zien, ruiken, proeven en graag zo vers mogelijk! Ook kleding wil ik liefst gewoon zien, voelen en passen. Vind ik toch nog altijd het prettigst!

 • Elisa
  5 april 2016 om 07:00

  Inmiddels ben ik vaak te vinden op de boerderij van mijn vriend. Eitje nodig? Even naar de kippen. Melk nodig? Zo uit de tank. Groente nodig? Kijken naar wat er nog op het land ligt of in de vriezer wat er nog is van de oogst. Vlees nodig? In de vriezer van eigen koe. Ik vind het heerlijk om zo te leven, maar ook wel erg fijn dat het maar een halfuurtje fietsen is van de binnenstad van Groningen.

 • Ina Deuring
  5 april 2016 om 05:25

  Eens, maar toch komt in dat durp bij ons de bakker, gewoon, net als vroeger, nog bezorgen aan de deur. Als we er niet zijn hangt het is een zakje aan de deurknop en betalen we een week later. Dus, wat is er eigenlijk nieuw:)

 • Irene
  4 april 2016 om 16:24

  Ondanks dat ik mijzelf er ook weleens schuldig aan maak, vind ik het ontzettend jammer dat de internetmarkt steeds groter wordt. Dit veranderd de shoppingcentra. Veel winkels hebben het nu een stuk zwaarder gekregen door de concurrentie met de online winkels.
  Ik zou het ontzettend jammer vinden als er in de stad straks geen fysieke winkels meer zijn om heen te gaan.

  Daarom probeer ik het online winkelen zoveel mogelijk te beperken. Alleen als ik echt iets specifieks moet hebben, wat ik niet in de winkel kan vinden, haal ik het online.

 • Pauline
  4 april 2016 om 13:27

  Wat een leuk geschreven artikel! Mijn vriend komt ook van het platteland (zijn ouders hebben een melkboerderij) en ik niet. Toen we elkaar net leerde kennen, was het contrast op op dat gebied soms heel groot tussen ons. Naar de supermarkt moest altijd met de auto en als hij naar school moest, moest hij eerst een half uur fietsen naar de bushalte. Ik vond het soms al vervelend als ik tien minuten naar de metro moest lopen. Jou verhaal herken ik heel erg in de verhalen die ik van hem hoor. Het voordeel bij hun was alleen dat ze voor melk de deur niet uit hoefde haha.

 • Jaimyskitchen
  4 april 2016 om 13:12

  Bizar is dat eigenlijk allemaal hé!

  Ik moet zeggen dat ik echt enorm graag naar fysieke winkels ga, met name wanneer we over etenswaar praten. Sterker nog, ik wil altijd mee boodschappen doen, want wil mn eigen groenten uitkiezen!

 • Marion
  4 april 2016 om 12:32

  Leuk artikel, ben zelf opgegroeid op het platteland. De dichtstbijzijnde winkel was 5 km ver. Nu zijn we dit jaar verhuisd naar een dorp en het is toch wel bijzonder om de winkels dicht bij te hebben. Wanneer je iets nodig hebt even op de fiets te stappen en binnen 5 minuutjes weer thuis zijn. Zelf vind ik de gewone winkels het fijnst, lekker snuffelen blijft toch wel ontzettend leuk. Al koop ik ook wel af en toe online, is ook zo veel leuks te vinden!

 • Tjerk
  4 april 2016 om 12:19

  Wij kopen ook veel online. Albert.nl doen we dan weer net niet want we wonen tegenover een AH XL. Dat zou wel heel decadent voelen. Eigenlijk is online gewoon zo makkelijk maar afgelopen weekend liep ik hier door de winkelstraat en bijna de helft van de winkels staat leeg. Ergens voel ik me dan met mijn online aankopen dan toch een beetje schuldig.

 • Ingrid
  4 april 2016 om 11:08

  Als wij de winkelcentra willen behouden moet je helemaal niet online kopen.! Al die leegstaande winkelpanden, daar wordt ik zo treurig van.

 • Miriam Fit
  4 april 2016 om 10:29

  Waarschijnlijk ben ik van de oude stempel maar behalve hardware en dat zelfs zelden, koop ik het liefst in een winkel. Ik vind winkeliers, vooral de kleine zo ongelooflijk dapper dat ik ze graag steun. Bovendien krijg je veel meer service. Eten online kopen moet ik niet aan denken. Ik wil het in mijn handen houden, me door het aanbod laten verleiden en de ingrediëntenlijstjes kunnen lezen. Maar ja, de toekomst is aan jullie.. Zorgen jullie er wel voor dat er leuke winkels en een gezellig stadscentrum over blijven?

 • Nicky
  4 april 2016 om 10:21

  Het valt eigenlijk wel mee hoeveel ik online koop, af en toe wel wat maar geen standaard iets wat ik alleen maar online koop. Handig, die linkjes, ik ga even een kijkje nemen :)

 • Vivian | stayaliveandcooking
  4 april 2016 om 10:11

  Ik koop nog niet zo gek veel online, al kijk ik voor grote aankopen (mijn foodprocessor) natuurlijk wel even. Online warenhuizen hebben vaak goede aanbiedingen natuurlijk! Ik bestel cadeautjes ook vaker online maar ik zou het boodschappen doen toch missen denk ik. Ik vind het heerlijk om langs al die schappen te lopen, het geeft zo veel inspiratie!

 • Nicole
  4 april 2016 om 09:51

  Ik koop voornamelijk kleding en cadeautjes online. Voor eten ga ik toch liever zelf naar de winkel.

 • Melissa
  4 april 2016 om 08:56

  Ik koop bijna ook alles online, behalve kleding. Ik vind het ideaal heb ik bijvoorbeeld een keukenmachine nodig kijk ik op bol.com en dan heb je,je product de volgende dag ideaal. Ik kan mij ook geen leven meer voorstellen zonder online shoppen.

 • Dita
  4 april 2016 om 08:49

  Ik koop ook veel online. Wij wonen op 20 min fietsen en 10 min met de auto van de supermarkt. Niet super ver weg maar ook niet om de hoek. Gelukkig is alles wel op zondag open.

 • Charelle
  4 april 2016 om 08:04

  Oh ik koop ook echt ontzettend veel online, vrijwel alles eigenlijk, behalve kleding. Ik vind het altijd zo lastig te zien of iets nou écht leuk is of niet, dus dan ga ik toch liever naar de winkel.

 • doortjesblog
  4 april 2016 om 07:20

  Wij kopen ook heel veel online, super makkelijk en snel. We wonen nu in de stad, maar willen graag naar een dorp, dus ik ben benieuwd hoe we dat gaan vinden, praktisch gezien, want nu hebben we een supermarkt om de hoek die op zondag zelfs van 7u tot 22u open is ;)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.