Menu

Witlofsalade met appel

In werkelijkheid snijd ik alle ingrediënten voor deze witlofsalade klein en hussel ik het allemaal door elkaar. Heerlijk vind ik dat. Dat is prima voor thuis, maar als je voor anderen kookt wil je toch ook dat het er een beetje mooi uit ziet. Zien doet eten en een mooie opmaak en presentatie zijn daarin essentieel.

Daarom maakte ik de dressing apart, hield ik de witlofblaadjes heel en garneerde ik de salade met wat grofgehakte walnoten en verse peterselie. Door iets meer aandacht aan de presentatie te besteden krijg je meteen het restaurantgevoel. Witlof is van nature vrij bitter van smaak, daarom vroeg ik lekkere frisse en zoete smaken toe zoals appel en rozijnen. De walnootjes geven een lekkere crunch. Op deze manier kan je deze klassieker prima aan vrienden voorschotelen tijdens een gezellig etentje. En wat overblijft hak je dan maar lekker fijn en eet je wat mijn part zo uit de kom op.

Voedselzandloper proof
Het recept is Voedselzandloper proof als je kwark gebruikt in plaats van Griekse yoghurt Ik heb samen met Kris Verburgh het Voedselzandloper kookboek gemaakt en ook op mijn blog vind je nog wekelijks nieuwe Voedselzandloper recepten. Dr. Kris Verburgh heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht: Veroudering vertragen, welke door prominente professoren (Prof. dr. Hanno Pijl vindt het briljant) en artsen aanbevolen wordt. Het boek gaat over hoe we langer jong kunnen blijven. En hoe belangrijk de rol van voeding hierin is.

witlofsalade

Ingrediënten voor 4 personen
4 kleine stronkjes witlof
2 appeltjes (ik gebruik Elstar)
40 gr rozijnen
1 kleine rode ui
Handje walnoten
Handje peterselie

Dressing
1 el mayonaise
1 el yoghurt
Sap van een halve citroen
1 tl mosterd
Peper en zout

Zo maak je het
Verwijder het kontje van de witlof en snijd deze doormidden. Verwijder nu de harde kern die je onderaan de stronk vindt. Trek de blaadjes los, spoel ze even af onder de kraan en dep ze vervolgens droog.

Snijd de appel in hele dunne plakjes en de rode ui in halve ringen. Hak de walnoten en de peterselie grof. Meng deze ingredienten samen met de witlof door elkaar. Houd wat extra walnoten en peterselie achter voor de garnering.

Meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar en breng deze verder op smaak met peper en zout.

Verdeel de witlofsalade over de borden. Zorg ervoor dat je een beetje in de hoogte werkt. Je kunt als je veel geduld hebt, blaadje voor blaadje op het bord draperen.

Druppel de dressing over de salade en maak het af met wat extra peterselie en gehakte walnoten.

Serveer het gerecht meteen.

witlofsalade

witlofsalade

Dit recept is Voedselzandloper proof, indien je de yoghurt vervangt voor kwark.

Meer informatie over het nieuwe boek van Kris Verburgh vind je op Veroudering vertragen.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

13 reacties

 • Anna jonkeren
  9 maart 2019 om 15:26

  Ik ga het echt uit proberen het lijk me heel lekker bedankt

 • Annika
  28 maart 2017 om 13:42

  Goed om te horen!

 • Carlijn
  28 maart 2017 om 12:29

  Vond het erg lekker!

 • Yv
  10 maart 2017 om 11:20

  Hmm, hier nog een witlofsalade- lover. Ik gebruik geen yoghurt of kwark, maar Cottage Cheese, mayo en een beetje kerriepoeder voor de dressing. Zo lekker en zo simpel: gaat regelmatig mee als lunch naar het werk.

 • Annika
  26 juli 2016 om 10:01

  Goed om te horen!

 • Isabelle
  22 juli 2016 om 19:51

  Heerlijke klassieker! Ik heb er van genoten!

 • Pauline
  17 november 2015 om 21:09

  Ohh met kaas, briljant idee!

 • Sabine
  17 november 2015 om 09:41

  Hmmm, ik ben gek op witlofsalade! Ik snijd ook alles fijn en verkruimel er altijd nog een hardgekookt eitje door, ook heel lekker. Of partjes mandarijn.

 • Nicole
  17 november 2015 om 08:05

  Heel mooi gedaan! Ik snijd witlof inderdaad altijd fijn en hoppa alles door elkaar mengen. Maar dat geeft niet zo'n mooie opmaak als jouw plaatje.

 • Margot
  17 november 2015 om 07:37

  Wat ziet dat er mooi uit! Ik heb toevallig gister nog witlofsalade gemaakt met appel en kaas.

 • Esmée
  17 november 2015 om 07:10

  Het lijkt me een heerlijk recept! helaas houdt mijn vader niet van witlof dus eten we her niet vaak!

 • Emma
  17 november 2015 om 07:07

  Het ziet er prachtig uit met al die kleurtjes! Heel erg tof! Inderdaad restaurantwaardig!

 • Marlotte
  17 november 2015 om 06:50

  Mmm, ziet er prachtig uit. Ik ben niet zo'n grote fan van witlof, maar ik moet zeggen dat ik dit toch wel heel graag wil proberen!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.