fbpx

Witlofsalade met appel

witlofsalade

Witlofsalade met appel

In werkelijkheid snijd ik alle ingrediënten voor deze witlofsalade klein en hussel ik het allemaal door elkaar. Heerlijk vind ik dat. Dat is prima voor thuis, maar als je voor anderen kookt wil je toch ook dat het er een beetje mooi uit ziet. Zien doet eten en een mooie opmaak en presentatie zijn daarin essentieel.

Daarom maakte ik de dressing apart, hield ik de witlofblaadjes heel en garneerde ik de salade met wat grofgehakte walnoten en verse peterselie. Door iets meer aandacht aan de presentatie te besteden krijg je meteen het restaurantgevoel. Witlof is van nature vrij bitter van smaak, daarom vroeg ik lekkere frisse en zoete smaken toe zoals appel en rozijnen. De walnootjes geven een lekkere crunch. Op deze manier kan je deze klassieker prima aan vrienden voorschotelen tijdens een gezellig etentje. En wat overblijft hak je dan maar lekker fijn en eet je wat mijn part zo uit de kom op.

Voedselzandloper proof
Het recept is Voedselzandloper proof als je kwark gebruikt in plaats van Griekse yoghurt Ik heb samen met Kris Verburgh het Voedselzandloper kookboek gemaakt en ook op mijn blog vind je nog wekelijks nieuwe Voedselzandloper recepten. Dr. Kris Verburgh heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht: Veroudering vertragen, welke door prominente professoren (Prof. dr. Hanno Pijl vindt het briljant) en artsen aanbevolen wordt. Het boek gaat over hoe we langer jong kunnen blijven. En hoe belangrijk de rol van voeding hierin is.

witlofsalade

Ingrediënten voor 4 personen
4 kleine stronkjes witlof
2 appeltjes (ik gebruik Elstar)
40 gr rozijnen
1 kleine rode ui
Handje walnoten
Handje peterselie

Dressing
1 el mayonaise
1 el yoghurt
Sap van een halve citroen
1 tl mosterd
Peper en zout

Zo maak je het
Verwijder het kontje van de witlof en snijd deze doormidden. Verwijder nu de harde kern die je onderaan de stronk vindt. Trek de blaadjes los, spoel ze even af onder de kraan en dep ze vervolgens droog.

Snijd de appel in hele dunne plakjes en de rode ui in halve ringen. Hak de walnoten en de peterselie grof. Meng deze ingredienten samen met de witlof door elkaar. Houd wat extra walnoten en peterselie achter voor de garnering.

Meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar en breng deze verder op smaak met peper en zout.

Verdeel de witlofsalade over de borden. Zorg ervoor dat je een beetje in de hoogte werkt. Je kunt als je veel geduld hebt, blaadje voor blaadje op het bord draperen.

Druppel de dressing over de salade en maak het af met wat extra peterselie en gehakte walnoten.

Serveer het gerecht meteen.

witlofsalade

witlofsalade

Dit recept is Voedselzandloper proof, indien je de yoghurt vervangt voor kwark.

Meer informatie over het nieuwe boek van Kris Verburgh vind je op Veroudering vertragen.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Enchilada's met Kip
Getest: Yespers fruit spreads
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

12 Comments
 • Carlijn

  28 maart 2017 at 12:29 Beantwoorden

  Vond het erg lekker!

 • Yv

  10 maart 2017 at 11:20 Beantwoorden

  Hmm, hier nog een witlofsalade- lover.
  Ik gebruik geen yoghurt of kwark, maar Cottage Cheese, mayo en een beetje kerriepoeder voor de dressing. Zo lekker en zo simpel: gaat regelmatig mee als lunch naar het werk.

 • Isabelle

  22 juli 2016 at 19:51 Beantwoorden

  Heerlijke klassieker! Ik heb er van genoten!

 • Sabine

  17 november 2015 at 09:41 Beantwoorden

  Hmmm, ik ben gek op witlofsalade! Ik snijd ook alles fijn en verkruimel er altijd nog een hardgekookt eitje door, ook heel lekker. Of partjes mandarijn.

 • Nicole

  17 november 2015 at 08:05 Beantwoorden

  Heel mooi gedaan! Ik snijd witlof inderdaad altijd fijn en hoppa alles door elkaar mengen. Maar dat geeft niet zo’n mooie opmaak als jouw plaatje.

 • Margot

  17 november 2015 at 07:37 Beantwoorden

  Wat ziet dat er mooi uit! Ik heb toevallig gister nog witlofsalade gemaakt met appel en kaas.

 • Esmée

  17 november 2015 at 07:10 Beantwoorden

  Het lijkt me een heerlijk recept! helaas houdt mijn vader niet van witlof dus eten we her niet vaak!

 • Emma

  17 november 2015 at 07:07 Beantwoorden

  Het ziet er prachtig uit met al die kleurtjes! Heel erg tof! Inderdaad restaurantwaardig!

 • Marlotte

  17 november 2015 at 06:50 Beantwoorden

  Mmm, ziet er prachtig uit. Ik ben niet zo’n grote fan van witlof, maar ik moet zeggen dat ik dit toch wel heel graag wil proberen!

Plaats een reactie