texel culinair

Fotoverslag Texel Culinair

Ik ben een fervent eilandganger. Als kind bracht ik menig zomer door op het strand van Schiermonnikoog (Schier voor intimi), later werd dit verruild door Ameland. Mijn eerste pubervakantie alleen met vriendinnen was op Terschelling. Met Maurits bracht ik een romantisch weekend door op Vlieland. Alleen Texel ontbrak nog in dit rijtje. Ik kon mij geen idealer moment bedenken om kennis te maken met Texel dan tijdens Texel Culinair.

texel culinair texel culinair

Texel is het grootste eiland van de waddeneilanden op slechts 20 minuutjes varen van Den Helder. Waar bij de andere eilanden de eilandgangers vaak de auto laten staan, is het bij Texel heel normaal om je auto mee te nemen.  Hierdoor had ik toch wat minder “het eilandgevoel” dan bij de andere eilanden. We verbleven in Hotel de Cooghen (een basic hotel), op steenworp afstand van het strand.

texel culinair

texel culinair

Op culinair vlak heeft Texel enorm veel te bieden. Onderweg kom je diverse “echt Texelse producten” tegen. Texelse schapenkaas van de Wezenspyk (die helaas gesloten was op zondag), zilte groentes en Texelse aardappeltjes van Marcfoods, Texelse skuumkoppe (het lokale bier) en natuurlijk het Texelse lamsvlees en weiderund. Dat laatste had een belangrijke plaats tijdens Texel Culinair.

texel culinair

Het Kwekertje

Texel Culinair is het jaarlijkse foodfestival in De Koog. Een mix van restaurants, eetcafés en cateringbedrijven presenteren hun gerechten tijdens dit event. Ieder jaar is er een uitdaging in de vorm van “het Kwekertje”. De deelnemende restaurants krijgen de opdracht om een amuse te maken met een Texels product. Deze keer was het hoofdingrediënt het Texels weiderund aangevuld met specerijen uit de VOC tijd. Dit vanwege het feit dat Texel 600 jaar stadsrechten viert. Leuk om de verschillende interpretaties hiervan te zien. Zo proefde ik een balkenbrei van rund van De Kroontjes en een filet Americain op platbrood van Restaurant Rebecca. Beide erg smakelijk.
texel culinair

Kogertjes

Betalen doe je op Texel Culinair met Kogertjes. Een Kogertje is €2,00. Wat mij direct opviel is de betaalbaarheid van dit festival. Waar op Haarlem Culinair de gerechten beginnen vanaf 6 euro, is dat hier meteen de max. Hierdoor is het evenement voor iedereen toegankelijk en kun je als je wilt uitgebreid genieten.

texel culinair texel culinair texel culinair

Verrassende mix

Ik vond het verrassend dat het aanbod zo gevarieerd is. Van kebab, hamburgers en saté tot tartaar van runderhart, bakpaling en langoustines. Ik at een smakelijke sashimi van tonijn met een sesamkoekje van restaurant Rebecca, een new style hotdog van kalfsworst van De Kroontjes en een heerlijke lamscurry van Anneke’s Kitchen (tevens winnaar van Het Kwekertje). Bij Bos en Duin at ik een heerlijke tartaar van watermeloen met geitenkaas en luchtgedroogde ham, ik heb mij laten vertellen dat er 400 watermeloenen doorheen gegaan zijn tijdens dit weekend. Erg lekker. Ook hun Texelse lamsschouder met bulgur en gegrilde courgette was een van mijn favorieten. Strandpaviljoen 15 was het meest gedurfde restaurant met een tartaar van koeienhart (die ik dus niet durfde te eten) en een pannacotta van zee-egel. Deze laatste heb ik wel geproefd en ik moet eerlijk bekennen dat het niet zo mijn ding was. De smaak deed mij een beetje aan lever denken. Mijn grote favoriet en tevens winnaar van Texel Culinair was ‘t Pakhuus, de cheesecake met kokos, mango en passievrucht heb ik zelfs 2 keer gegeten.

texel culinair

texel culinairtexel culinair

Kokkels vangen

De tweede dag stond in het teken van kokkels vangen. Helaas liet het weer het niet toe om het wad op te gaan. Erg jammer. Wel namen we een kijkje op het schip en kregen we uitleg over deze ambachtelijke manier van visserij. De kokkels worden met de hand, met behulp van een soort hark gevangen. Dit gaat 4 dagen per week, 24 uur per dag door. Ontzettend arbeidsintensief dus. Er worden jaarlijks zo’n 30 vergunningen verstrekt, dus de kokkelvangst vindt maar op een paar plekken in Nederland plaats. Het bordje vers bereide kokkels maakte de teleurstelling van het niet vissen weer een beetje goed. Wat ontzettend smaakvol. Verser krijg je het niet.

texel culinair texel culinair

Volledig ontspannen en met volle buikjes gingen we weer huiswaarts. Maar niet voordat we de de vuurtoren bekeken hebben, dat zijn eilandtradities die ik graag in ere houd.

texel culinair

 

texel culinair

Volg mij ook op Instagram voor nog meer behind the scenes.

Dit weekend is mij aangeboden door VVV Texel disclaimer.

Huevos rancheros
Kidsproof: Abrikozen bonbons
Bewaar
9 Comments
  • Natasja

    22 september 2015 at 11:14 Beantwoorden

    Jummie, ziet er allemaal zo lekker uit. Ik krijg meteen honger!

  • Marieke

    21 september 2015 at 14:51 Beantwoorden

    Tweemaal per jaar ( voor-najaar) gaan wij een weekendje naar Texel. Even lekker uitwaaien en genieten van al het lekkers dat Texel te bieden heeft. Gister net weer thuis gekomen van een gezellig weekend. Texel culinair had mij ook geweldig geleken en helemaal na het zien van jouw foto’s. Die cheese cake ziet er echt heerlijk uit.

  • linda

    21 september 2015 at 14:33 Beantwoorden

    En toch, de absolute culinaire topper blijft de amusetour vlieland….

    • Pauline

      21 september 2015 at 16:47 Beantwoorden

      Ohh dat lijkt me leuk om te doen. Ga ik onthouden, thanks voor de tip 😉

      • linda

        22 september 2015 at 11:23 Beantwoorden

        ik ben er bij toeval achter gekomen omdat wij 2 jaar geleden in het weekend van de amuse tour getrouwd zijn op vlie, het jaar daarna meteen de amuse tour gedaan, trouwdag cadeautje voor mijn man.\r\nheerlijk genoten, fantastische amuses, geweldige wijntjes heerlijk.

  • Corien

    21 september 2015 at 13:29 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nWij als ‘overkanters’ zoals de Texelaars ons noemen,komen graag een dagje naar Texel.\r\nVanuit onze woonplaats is het superdichtbij en het eiland geeft je een vakantiegevoel als je er bent. \r\nMocht je nog eens gaan dan raden wij je een bezoekje aan bij de Texelse Visspecialist op Oudeschild. Een walhalla voor een ieder die van vis houdt, Zoveel en zo mooi gepresenteerd en nog veel belangrijker, zo vers uit de haven.

  • Margot

    21 september 2015 at 09:27 Beantwoorden

    Wat veel verschillende lekkere dingen! Leuk!

  • Stefanie

    21 september 2015 at 08:58 Beantwoorden

    Wat een mega lekkere dingen! Ik ben dus nog nooit op de Wadden geweest. Wil wel graag! Voor Terschelling lijkt me te gek!

  • Simone

    21 september 2015 at 08:02 Beantwoorden

    Ah leuk! Ik had anders ook naar Texel gegaan maar ja de keus was Jordanië of Texel….:) Ik ga toch binnenkort Tom maar eens overhalen voor een weekendje uitwaaien!

Plaats een reactie