Menu

Foodie in Berlijn

Ieder jaar in december knijpen Mau en ik er een paar dagen tussenuit. Even quality time samen aan het einde van een druk jaar. Dit jaar was het eigenlijk zo druk en hectisch dat we er tot kort voor vertrek nog niet over uit waren. Eigenlijk wilden we het liefst een week niks doen op een zonnig eiland. Maar omdat we zo laat waren, was het meeste al volgeboekt, of echt extreem duur. Daarom besloten we toch een citytrip te doen en wel naar Berlijn.

Ik hou van stedentrips. Ik ben een echt stadsmens en kan mij prima vermaken in een grote stad. Het liefst ga ik van ontbijt, naar lunch, naar diner en bezoek ik tussentijds wat winkeltjes en leuke boetiekjes. Ik ben een beetje een cultuurbarbaar, behalve als het om eetculturen gaat, daar doe ik wel volop aan mee. Gelukkig heb ik het tegenovergestelde aan mijn zijde zodat ik ook nog wat meer zie dan de plaatselijke winkels en eettentjes.

Ik moet wel vooraf zeggen dat deze post niet een heel hoog hotspot gehalte heeft. Omdat we zo laat waren hadden we niks geserveerd. En dat was een klein beetje dom. Want tussen kerst en oud en nieuw zaten heel veel resto’s vol. Gelukkig hadden we een Vapiano in de buurt en ik heb daar dan ook heerlijk gegeten.

berlijn tipsWe vlogen naar Berlijn. Binnen een uurtje ben je er en dat is super fijn natuurlijk. In het vliegtuig zat ik naast een Canadees meisje, waar ik leuke gesprekken mee voerde over, jullie raden het al, food. We kwamen op zondag aan in Berlijn en alles was dicht, dus gingen we op zoek naar een stukje Berlijnse muur. En wel bij de East Side Gallery, dit is het stuk Berlijnse muur dat volledig door kunstenaars is beschilderd. Echt heel tof vind ik dat. En de boyfriend was er ook heel blij mee.

berlijn tips

We verbleven in Hotel H10 Ku’damm, echt een geweldig uitgangspunt om Berlijn te verkennen. Berlijn is verdeeld in meerdere delen, die per metro goed bereikbaar zijn. Het hotel zit in de wijk Charlottenburg, een levendig deel met veel eetgelegenheden en luxe winkels. Ik voelde mij er wel thuis. Het was een prima hotel, met een heerlijk ontbijtbuffet van wel 8 meter lang. Met alles er op en eraan. Ik vind die Duitse broodjes altijd zo lekker. Dus ik heb er volop van genoten.

berlijn tips

En Vapiano zat naast het hotel. Omdat het de eerste dag was, leek het ons wel leuk om hier lekker low profile te eten. Ik had na de kerstdagen ook gewoon zin in comfort food. Lekker en simpel eten. De pasta pesto smaakte mij dan ook prima.

berlijn tips 16

Vlakbij het hotel zat het KaDeWe, een mega warenhuis. Ik denk dat ik hier wel een dag door had kunnen brengen. Op de 6e etage vind je namelijk de gourmet afdeling, het walhalla voor foodies. Rijen, maar dan ook echt rijen met chocolade, een hele koffie afdeling, hetzelfde voor thee, veel patisserie en natuurlijk Berliner bollen. Maar ook versafdelingen met groente, fruit, vlees, vooral worst en vis.

berlijn tipsberlijn tipsJe kon er terplekke eten. Echt alles waar je maar zin in had. Salades, verse vis, curryworst en deze stunning hamburgers. Op de 7e etage van het KaDeWe zit ook nog een resto, maar de 6e is echt het walhalla. Een mustsee dus als je in Berlijn bent.

berlijn tips

En natuurlijk dronken wij koffie, veel koffie, zoals bij Coffee Fellows.

berlijn tips

Met daarbij Apfelstrüdel van Café Reinhard’s, oh wat vind ik dat lekker. Deze was huisgemaakt en echt super lekker. Reinhard’s is een Franse bistro en je kunt er prima eten.

berlijn tipsDe tweede dag wilden wij heel graag bij Neni eten, dat is een resto in het 25 hours hotel dat uitkijkt op de dierentuin. Helaas was het compleet volgeboekt tussen kerst en oud en nieuw. Ik heb van alles geprobeerd, maar het is niet gelukt. En dus gingen wij verder kijken. Alleen de meeste leuke resto’s zaten vol. En zodoende kwamen wij door de charmes van Mau (want ook dit zat eigenlijk vol) weer terecht bij Reinhard’s, waar we een Wiener Schnitzel aten. En deze was echt zo lekker. De lekkerste schnitzel die ik ooit gehad heb. En die frieten erbij waren ook delish.

berlijn tips

Naast restaurant Neni zit trouwens Bikini Berlin en dat vond ik heel cool en hipsterproof. Een heel concept warenhuis, met alleen maar pop up stores. Er hing een goede vibe daar en ze verkochten leuke en originele dingen.

berlijn tipsDe laatste dag was het de beurt aan Mau om het programma te bepalen en dus gingen we naar Charlies Checkpoint, het Gedenkstätte Berliner Mauer en bezochten we een foto expositie over de tweede wereldoorlog. Ik at een curryworst, ik zei het al cultuurbarbaar, behalve als het om eetculturen gaat.

berlijn tips

Inmiddels sneeuwde het en dus zochten we tussentijd een koffietentje in de buurt van de Potsdamerplatz op.

berlijn tips berlijn tips

En na nog 300 pogingen te hebben gewaagd zat Neni nog steeds vol. En weet je eigenlijk vond ik het wel prima. Dus de avond sloten wij af bij Vapiano met een lekkere salade met tonijn en anti pasti. En als nagerecht de huisgemaakte panna cotta. Simpel maar lekker.

Ik zei het al, niet echt veel hotspots, maar wel veel lekker eten. Zijn jullie wel eens in Berlijn geweest? Ik ga zeker nog eens terug want ik vond het een coole stad. En ik heb spijt dat ik geen Berliner bol heb gegeten, dus die moet ik ook nog een keer proeven.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

 • Marjolein
  6 februari 2015 om 11:01

  Echt tof om te lezen wat je allemaal in Berlijn hebt gedaan Pauline! En wat betreft die Berlinerbol, daar heb je wat mij betreft weinig aan gemist. Vieze dingen ;-). Maar Neni is zeker leuk om eens heen te gaan! Ik denk dat jij de street food markten in de Markthalle IX (elke donderdagavond) en in de Neue Heimat op het RAW-Gelände (elke zondag) ook wel kunt waarderen. In de zomer vind ik de zaterdagse weekmarkt op Boxhagener Platz ook erg leuk. Je kunt er smoothies en kleine snacks krijgen die je te midden van het plein tussen de Berlijners op kunt eten. Heel tof sfeertje!

 • Pauline
  11 januari 2015 om 16:09

  Ja dat zag ik later pas. Was idd een leuke geweest.

 • Grietjefee
  11 januari 2015 om 13:25

  Ben je niet bij het Currywurstmuseum geweest? Dat was net wat geweest voor jou als cultuurbarbaar, want gaat over de historie van de Currywurst! Erg leuk

 • Ageeth Mooij
  10 januari 2015 om 08:51

  Wat een lekkere stedentrip!
  Ik zou zo in het vliegtuig stappen, alleen al voor het KaDeWe!

 • Ger
  9 januari 2015 om 00:35

  Leuk om te lezen en weg te kwijlen bij je eet-foto's. Ik ben er nog nooit geweest helaas. Maar het lijkt me een prachtige en heerlijke stad.

 • Geeke van Haaren
  8 januari 2015 om 23:52

  Leuke blog! Ik ga dinsdag naar Berlijn, dus heb wat inspiratie opgedaan :-)

 • Pauline
  8 januari 2015 om 20:45

  Oh wat zonde. Nou dan moet je nog maar een keer teruggaan :)

 • Pauline
  8 januari 2015 om 20:45

  Dat ga ik de volgende keer ook zeker doen.

 • Eva
  8 januari 2015 om 18:29

  Prachtige stad he, Berlijn. Ik ben er een keer geweest en dat was met schoolkamp, dus is ook alweer even geleden en toen hebben we, zoals het hoort op schoolkamp, alle culturele plekken van de stad gezien... Dus als ik terug ga zijn zeker alle culinaire hoogtepunten aan de beurt!! ;-)

 • Sarah
  8 januari 2015 om 17:59

  Lijkt me super leuk een keer Berlijn te bezoeken. Denk wel het liefst buiten de feestdagen om, dat het allemaal wat rustiger is.

 • Michella
  8 januari 2015 om 15:16

  Volgende keer ook eens bij buiten je hotel ontbijten/brunchen! Op zondag doet heel Berlijn het, maar bij veel cafés kan het ook doordeweeks. Aanrader: Café Bilderbuch. Heerlijke sfeer, geweldig ontbijt!

 • EasyDailyFood
  8 januari 2015 om 12:32

  stedentrips besteed ik het liefst hetzelfde als jij! lekker eten koffie drinken en shoppen!

 • Kim
  8 januari 2015 om 10:14

  Volgens mij hebben je daar wel goed vermaakt! ;-) Leuk foto's ook allemaal. Ik ben zelf nog nooit in Berlijn geweest, maar zeker die pop-up stores en die foodhal ziet er super leuk uit!

 • Linda
  8 januari 2015 om 10:05

  Hmmmm ik heb iets gemist bij de KaDeWe.... ;-) Wel toevallig, bij de Vapiano ben ik ook twee keer geweest, maar die kwam ik ook echt op elke straathoek tegen (zo leek het althans)

 • Ellen
  8 januari 2015 om 09:59

  Ik hou van Berlijn! Zo een leuke stad! Mij. Favo hotspot daar is zeker en vast de Burgemeister, as good as streetfood gets! jammer genoeg heb ik pas na mijn bezoek ontdekt dat er een soort schoarma kraam is waar mensen uren aanschuiven voor de beste kabap. Die wil ik volgende keer uittesten. :)

 • Corinne
  8 januari 2015 om 08:58

  Ik ben zelf nog nooit in Berlijn geweest maar zo te zien is het een leuke stad. Jullie hebben je prima vermaakt volgens mij!

 • Margot
  8 januari 2015 om 08:27

  Lekker zo een paar daagjes er tussenuit! En Vapiano blijft lekker.

 • Maud
  8 januari 2015 om 08:00

  Berlijn is mijn favoriete stad! Zoals ik het lees ben je niet in Prenzlauer Berg en Friedrichshain geweest en dat zijn echt de leukste wijken! Dus je moet nog een keer terug ;-)

 • Brenda (kookt)
  8 januari 2015 om 07:26

  Heerlijk om er even tussenuit te zijn hè? Berlijn is top! Ons hotel zat ook dicht bij de KaDeWe, had ik nu maar geweten dat de 6e verdieping een foodwalhalla was..;)

 • Sarah - Tasting Lifestyle
  8 januari 2015 om 07:18

  Berlijn lijkt me echt een leuke stad. ik heb er al zoveel positieve dingen over gehoord dus het staat ook op mijn verlanglijstje!! Leuke foto's

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.