tips valencia

Foodie in Valencia

O Valencia wat ben je mooi! Ik kan niet anders zeggen, wat een geweldige stad. Valencia heeft alles te bieden, een keur aan fijne terrassen, mooie parken, een uitgestrekt strand en dan heb ik de vele restaurants nog niet eens genoemd. Deze week vindt in Valencia de Cuina Oberta plaats, de lokale restaurantweek en ik werd door Visit Valencia uitgenodigd om te komen proeven!

tips valencia

Op slecht 2 uur vliegen vanaf Schiphol is dit gastronomische walhalla vinden. We vlogen met Transavia via Tix.nl en binnen no time waren we op plaats van bestemming. We landden vroeg in de morgen, dus we hadden nog de hele dag om de stad te ontdekken. Het oude historische centrum is een wirwar aan straatjes, omringd door prachtige pleinen met palmbomen, fonteinen en mooie gebouwen. Wat mij gelijkt opvalt is de schoonheid van deze stad, zowel letterlijk als figuurlijk. De stad is prachtig in alle opzichten, de mensen zijn vriendelijk en gemoedelijk en de straten zijn erg schoon.

hotel valencia

We verbleven in het Hostal Antigua Morellana een klein familiehotel in het midden van het oude centrum. De perfecte uitvalsbasis om de stad te verkennen. Het hotel wordt gerund door vier zussen en de warmte van de familie komt je tegemoet, zodra je de deuren van dit hotel binnenstapt. Het is een fijne en comfortabele plek, niet extreem luxe, maar prima kamers met een douche en toilet. En er is goede Wifi, iets wat ik tegenwoordig vrij belangrijk vind.

tips voor valencia

Bij het Hostal wordt geen ontbijt geserveerd, maar naast het hotel runnen de zussen ook een kleine familie bakkerij. Deze zit op steenworp afstand van het hotel. Hier vind je pure ambacht, iedere dag wordt er vers brood gebakken en tal van zoetigheden. De Spanjaarden zijn dol op “dulce” en als er suiker in kan, dan doen ze dat. De croissants zijn hier erg lekker.

tips voor valencia

Begin je dag net als de Spanjaarden met een croissantje met koffie. Ik kan slechtere dingen bedenken.

tips valencia

fiets huren in valencia

Op de eerste dag huurden we een fiets omdat dat een perfecte manier is om de stad te verkennen. In het oude centrum vind je tal van bikeshops waar je fietsen kunt huren of je kunt er voor kiezen om een georganiseerde biketour te doen. Zelf ga ik liever zelf op onderzoek uit en fietste ik door de mooie tuinen van Valencia op weg naar het strand.

la mas bonita valencia

Op ongeveer 7 kilometer fietsen vanuit het centrum vind je het prachtige strand van Valencia. De boulevard is kilometers lang en biedt tal van leuke strandtenten. Net als in de stad zijn de stranden erg schoon. Fiets vooral voorbij het toeristische gedeelte naar het einde van de boulevard en ontdek een rustig stukje strand met mijn favoriete hotspot La Más Bonita.

la mas bonita

La más bonita is een prachtig en sereen plekje aan het einde van de boulevard. De inrichting is te gek en de kaart is vrij uitgebreid. Je kunt er broodjes, salades en hapjes bestellen, maar ook taart, koffie en verse fruitsappen. Alles is er even vers en lekker.

la mas bonita valencia

Wij hadden wel trek in een hapje na ons fietstochtje en namen pita’s met hummus en de typische Spaanse croquetas met ham en kaas. En dat was een goede keuze.

la mas bonita valencia

O en je moet echt de Frappé bestellen, deze ijskoffie is echt de lekkerste die ik ooit geproefd heb.

mercado central valencia

Als je in Valencia bent mag een bezoekje aan de Mercado Central niet ontbreken. Dit is  met haar ruim 8000 m2 de grootste overdekte markt van Europa. Ik zou hier elke dag wel boodschappen willen doen, de 400 kramen bieden alles waar een foodie hart sneller van gaat kloppen, verse vis, vlees, heel veel groente en fruit, brood en ander lekkers. Ik heb een vlog gemaakt over de Mercado en deze komt snel online.

mercado central valencia

Dit zijn de bekende Valenciaanse tomaten en deze zijn echt zo goed. Ik heb nog nooit een tomaat geproefd die zo smaakvol is als deze. Mega groot en zoet en fris tegelijk. Als het aan mij lag, nam ik zo een kilootje of 2 mee in mijn tas.

central bar valencia

In het midden van de Mercado vind je de Central Bar, dit is de tapasbar van Ricard Camera, de Michelinchef van Valencia. Zoek een plekje aan de bar en bestel net als de Spanjaarden doen een paar tapas. Ik proefde de signature salade van Ricard, kabeljauw en patatas bravas. Allemaal even lekker.

zummo valencia

Als je behoefte hebt aan iets gezonds, moet je Zummo bezoeken. In deze healthbar kan je tal van smoothies bestellen. Ook kan je hier zelf je eigen salade samenstellen. Je kiest de basis in de vitrine en bij de bar voeg je al je favo toppings toe. Ik nam een ananas-aardbei sapje, super lekker.

horchata valencia

Ik hou er van om lokale producten te ontdekken. Het lokale drankje van Valencia is Horchata, een mierzoet drankje, gemaakt van de nootjes van de Chuvaplant, water en suiker. Ik bezocht Món Orxata, de Horchata factory, erg leuk om het productieproces te zien. Binnenkort vertel ik je er alles over en ook hoe je dit drankje kunt maken.

canalla bistro valencia

canalla bistro valencia

Als je lekker wilt eten moet je naar Canalla Bistro gaan. Dit is één van de restaurants van Ricard Camerena. In het kader van de restaurantweek gingen wij voor het 9 gangen menu. Ik proefde onder andere tataki van vis, een cornetto met zalm, ceviche van witte tonijn, groente tempura, dumplings met langoustine en een ijssandwich na. Het restaurant ziet er te gek uit, heel industrieel en het heeft grappige details, zoals de wand met eieren. De service is goed, mijn tip is wel, geef aan dat je langzaam wilt eten, anders sta je binnen een uur weer buiten. Alles was ontzettend smaakvol en ik heb van iedere hap genoten.

paella eten in valencia

En je kunt Valencia niet verlaten zonder Paëlla gegeten te hebben. Wij bezochten restaurant El Palmar in het Albufera park. Een prachtig natuurgebied op een half uur rijden van Valencia. Als je de stad even wilt ontvluchten kun je hier een hele dag doorbrengen

paella eten in valencia

El Palmar staat bekend om haar Paëlla, dit eet je net als de Spanjaarden zo met een lepel uit de pan. De Paëlla was echt super lekker, de voor- en nagerechten vond ik niet zo bijzonder. Ik bestelde ijs, maar kreeg gewoon een in plastic verpakt ijsje, enigszins jaloers keek ik naar de Crème Catalan van mijn overbuurvrouw. Maar ik vond het onbeleefd om nog te switchen.

Eten en drinken in Valencia

  • Spanjaarden ontbijten niet echt. Rond 10 uur nemen ze vaak een zoet broodje of een croissant met een kop koffie.
  • Rond de klok van 2 uur wordt er zeer uitgebreid geluncht. Meestal 3 gangen, begeleid met een glas wijn. Typisch Spaans is om gerechten te delen, vaak worden er een aantal verschillende gerechtjes geserveerd en kan je pakken wat je wilt.
  • In Valencia wordt omdat het aan zee ligt, heel veel vis en en schaal- en schelpdieren gegeten. Vaak worden de visjes en inktvis gefrituurd in een tempura beslag. Ik vond vooral de Puntilla lekker, dat is baby inktvis in een crispy beslagje.
  • Na de lunch houd je een siësta, een middagdutje tot een uur of vijf.
  • Rond de klok van vijf uur gaan alle winkels en bars weer open. Doe net als de Spanjaarden en bestel een Pincho of Tapas aan de bar.
  • Het diner begint rond de klok van 21.00, wederom wordt er weer vrij uitgebreid gegeten.
  • Het lokale drankje van Valencia is de Horchata. Wil je iets met alcohol?, bestel dan een Aqua de Valencia, een cocktail van cava, wodka, gin, sinaasappelsap en suiker.

tips valencia

Doe net als de Spanjaarden en bestel rond de klok van 5 een tapas of pincho aan de bar. Op iedere hoek van de straat vind je wel een tapasbar. Je mag gewoon pakken wat je wilt, na afloop reken je de stokjes af.

tips valencia

Super lekkere pincho’s met geitenkaas, courgette en een aardappelballetje en een mini broodje met zalm.

Tips voor Valencia

  • Valencia heeft alles wat je maar wilt.
  • Huur een fiets en ontdek de prachtige tuinen van Valencia
  • Fiets door naar het strand en neem plaats bij een van de vele strandtenten, vooral die aan het einde van de boulevard zijn leuk.
  • Tussen 14.00 en 17.00 is er siësta, veel winkels sluiten dan. In het centrum blijven de meeste barretjes wel open.
  • Wil je de stad ontvluchten ga dan naar het Albufera park
  • Er zijn tal van toeristische activiteiten te boeken, zoals een biketour, een bus touristic tour, een bezoek aan musea etc.
  • Bezoek de mercado in de ochtend, de markt is tot 15.00 geopend, maar de meeste vis is rond het middaguur wel uitverkocht.
  • Het is handig als je enkele woorden Spaans spreekt.

Deze reis is is mij aangeboden door Visit Valencia.com en Tix, bekijk hier mijn disclaimer.

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in