Menu

Ask me anything #4

Het is weer tijd voor een Ask me Anything, in deze rubriek mag je mij alles vragen. Persoonlijke vragen, vragen over bloggen en natuurlijk kookvragen. Mislukt een recept keer op keer, weet je niet wat je met een courgette aan moet of wil je zelf ook bloggen en weet je niet hoe? Laat een reactie achter in de comments en wie weet beantwoord ik jouw vraag de volgende keer.

Kan ik de tarwebloem ook vervangen voor spelt?
Spelt is een van de oudste graansoorten en momenteel razend populair. De voordelen van spelt is dat het beter verteerbaar is in de darmen en het bevat meer voedingsstoffen dan tarwebloem. Daarnaast heeft spelt minder invloed op je bloedsuikerspiegel dan gewone tarwe. Logisch dat jullie vaak vragen of de tarwebloem vervangen kan worden  door spelt. Het antwoord is Ja. Maar… de glutenstructuur van spelt is anders dan tarwe, als je brood wilt bakken van enkel spelt, moet je dit korter kneden i.p.v. het lange kneden wat we bij tarwebrood gewend zijn, het deeg is kwetsbaarder. Door deze glutenstructuur is speltbrood ook minder luchtig dan brood dat enkel van tarwebloem gemaakt wordt. In bakrecepten, waarbij het deeg niet hoeft te rijzen, kun je de tarwe prima vervangen door spelt.

Maar als je nu denkt dat je van teveel speltbrood niet aankomt, heb je het mis. Als je kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten en voor deze keer ook de kcal, dan is dit nagenoeg gelijk. Dus ook van spelt geniet je met mate.

Ik zie steeds vaker advertenties voorbij komen, waarom is dat?
Ik ben mijn blog 3,5 jaar geleden begonnen als hobby en inmiddels is het uitgegroeid tot mijn fulltime baan. De site is voor iedereen toegankelijk en je hoeft niets te betalen voor de recepten. Ik ben meer dan fulltime bezig met het ontwikkelen van recepten, fotograferen, artikelen schrijven, afspraken buiten de deur, de boekhouding en werkzaamheden achter de schermen en dat kan natuurlijk niet zonder inkomen, want ik moet ook gewoon mijn webhosting, hypotheek en mijn boodschappen betalen. Om mijn blog op deze manier draaiende te houden, werk ik samen met Adfactor, zij zorgen voor de advertenties en de banners op mijn site en daar haal ik mijn inkomsten uit. Alle gesponsorde artikelen zijn door mijzelf geschreven en gefotografeerd en ik geef ook altijd aan dat het een gesponsord artikel is.

Het ziet er dan soms misschien wat minder mooi uit, of het is niet helemaal wat je verwacht, maar door met Adfactor samen te werken, kan ik nog steeds iedere dag een nieuw artikel publiceren en daar worden jullie en ik wel blij van denk ik.

Waarom staan er geen kcal vermeld bij de recepten?
Ik tel zelf geen calorieën omdat ik meer voorstander ben van een gebalanceerd eetpatroon en niet van diëten met een max. aantal kcal. Daarbij kies ik voor gezonde producten afgewisseld met minder gezonde producten. Het aantal calorieën zegt niet altijd iets over de goed- of slechtheid van een product. Een avocado bevat bijv. meer dan 200 calorieën, maar toch is dit een super gezonde vrucht, dat vooral uit goede vetten bestaat. Cola light bevat daarentegen geen calorieën maar is door de kunstmatige toevoegingen geen gezonde keuze, om maar even een basaal voorbeeld te geven.

Daarnaast ben ik geen diëtiste of voedingsdeskundige en zou ik niet eens weten hoe ik de calorieën moet tellen. Ik hou van koken, schrijven en het ontwikkelen van recepten. Voor doelgerichte voedingsadviezen, tips bij het afslanken of allergieën moet je echt bij een professional zijn. Voor inspiratie in de keuken ben je hier aan het juiste adres.

Heb jij nog een vraag? Laat een reactie achter in de comments en wie weet neem ik het de volgende keer mee.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

23 reacties

 • Ilse
  2 oktober 2014 om 17:07

  My brother recommended I might like this blog. He was entirely
  right. This post actually made my day. You cann't imagine simply how
  much time I had spent for this information! Thanks!

 • Taylor
  2 oktober 2014 om 03:28

  Thanks for sharing your thoughts on Spelt versus Tarwe.
  Regards

 • Inga
  27 juni 2014 om 09:29

  Hoi Pauline,

  Ik heb je kookboek en lees je website. leuke gerechten. Ik ben echter allergische voor amandelen en hazelnoot. kan ik iets anders gebruiken voor amandelmeel en amdelmelk. Ik mag wel pinda en cashew.

  groetjes,
  Inga

 • Pauline
  13 juni 2014 om 19:09

  Daar zijn de meningen over verdeeld. Het schijnt dat melk slecht verteerbaar is in je darmen. Zelf drink ik wel gewoon melk en zuivelproducten en ik vind het niet slecht.

 • Eefje
  13 juni 2014 om 11:24

  Waarom is melk slecht voor je? En welke melk kun je dan het beste drinken? Op sommige site lees is ook dat soja melk slecht voor je is?
  En hoe zit dat met magere melk?

 • Pauline
  27 mei 2014 om 10:52

  Oh ik ben benieuwd! Go for it

 • Petra
  26 mei 2014 om 21:34

  Ja hè ;)
  Mocht je ooit in Nijmegen komen dan móet je echt naar Bairro Alto. Superleuk tentje met superlekker eten! Daar dus ook een salted caramel brownie ;)
  Ik heb op culy.nl een recept gezien voor een salted caramel brownie waarbij ze eerst caramel maken, hard laten worden, in stukjes hakken en dan door het browniebeslag heen doen. Dat wordt mijn poging nummer 3 ;)

 • Pauline
  25 mei 2014 om 10:55

  Het klinkt wel heel erg lekker ;)

 • Petra
  25 mei 2014 om 08:56

  Dankjewel voor je bericht!
  Ik heb ze gemaakt en de caramel tussen 2 lagen browniebeslag in gedaan. Hij viel qua smaak wel enorm weg bij de lekker pure chocoladebrownie. Het was natuurlijk ook niet écht caramel maar meer fudge (op basis van dulce de leche), dus ik denk dat ik binnenkort een 2e poging doen maar dan met echte caramel (suiker, slagroom, boter).

  Groetjes Petra

 • Pauline
  22 mei 2014 om 16:15

  Ik zou 2 stukken Brownies op elkaar plakken en daartussen in een laag salted caramel. Of je makt caramel van gecondenseerde melk en giet dit er voor het bakken overheen. Dan loopt het er een beetje in, maar dat is juist lekker.

 • Petra
  21 mei 2014 om 22:38

  Hoi Pauline,

  Ik heb een bak-vraagje :)

  Ik wil graag salted-caramel-brownies maken. Vanmiddag nog bij Bairro Alto in Nijmegen (aanrader!) gegeten en Hémels! Het is een brownie met ertussenin een dikke laag gezoute caramel. Ik weet hoe ik caramel maak, ik weet hoe ik brownies maak, maar ik twijfel nog even over precies hoe. Een optie is om helft van het browniebeslag in de vorm te doen, dan de caramel en dan weer de andere helft van het beslag, maar vraag me af of de caramel dan niet doorloopt (i.v.m. het gewicht van deze massa) in de onderste laag browniebeslag, waardoor je niet meer echt een mooie laag caramel krijgt en mogelijk de garing een beetje verstoord. Optie 2 is misschien om helft van browniebeslag erin te doen, die even in de oven te zetten zodat hij al een beetje gaart, eruit halen, caramel erop, helft van beslag er weer op en dan weer terug in de oven. Hoewel dan de kans bestaat dat de bovenste laag beslag dan weer doorloopt in de caramel. Wat denk jij :) ?

  Groetjes Petra!

 • Pauline
  20 mei 2014 om 20:16

  Er staat een recept in voor rabarbercrumble in het Voedselzandloper kookboek.

 • Pauline
  20 mei 2014 om 20:13

  Ja a dream came true

 • Pauline
  20 mei 2014 om 20:12

  Zoveel als je zelf wilt. Ik hou altijd 75gr pp aan. Ook voor volkoren pasta.

 • Pauline
  20 mei 2014 om 20:10

  Oh dat is een goede vraag. Dat weet ik zelf eigenlijk ook niet ;)

 • Pauline
  20 mei 2014 om 20:09

  Wat goed om te horen. Ga zo door, ik hoop dat ik je kan blijven inspireren.

 • Dita
  19 mei 2014 om 15:29

  Wat leuk om te lezen! :)

 • Margriet
  19 mei 2014 om 14:54

  Chapeau! Volg de recepten met plezier en probeer na een lange periode een eetstoornis te hebben gehad, weer een gezonde draai aan mijn eetpatroon te geven. Inmiddels zichtbaar vitaal en energiek.

 • Irma
  19 mei 2014 om 14:16

  Als ik panna cotta maak gebruik ik verse vanille, maar tijdens het opstijven in de koelkast zakken die zwarte spikkels altijd naar de bodem zodat je onderin je glas een hoopje vanille vind... Niet zo mooi en niet zo lekker... Wat kan ik doen zodat niet alles naar de bodem zakt?
  Bedankt!
  Ps:ja video blogjes zijn leuk :)

 • Suzanne
  19 mei 2014 om 11:00

  Ik heb een vraag! Hoeveel gram volkoren ongekookte pasta zou jij pp nemen? Pp 'witte' pasta doe ik meestal 75gr pp.

  Ik ben nog steeds zo benieuwd naar je keuken! Bedankt voor alle recepten die je deelt!

 • Miranda
  19 mei 2014 om 09:27

  Wat goed om te lezen dat je van je blog je fulltime baan hebt kunnen maken!

 • Frederique
  19 mei 2014 om 09:08

  Wat leuk! Dan heb ik meteen een vraag. Ik zou graag rabarbercrumble willen maken maar het liefst volgens de voedselzandloper. Weet jij hoe ik dan de crumble kan het beste kan maken?

 • MySimplySpecial
  19 mei 2014 om 08:39

  Super dat je fulltime kan bloggen! Lijkt me heerlijk :-)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.