Superfoodie: Een week zonder suiker

Het is weer tijd voor een nieuwe Superfoodie en deze keer heb ik het mijzelf niet zo moeilijk gemaakt. In Superfoodie probeer ik er gedurende een week achter te komen wat een superfood of healthy hype met je lichaam doet. Ik snap ook wel dat een week relatief kort is, maar ik ga het toch proberen. Deze keer leefde ik een weker zonder suiker, dat wil zeggen zonder toegevoegde suikers.

Gefopt in de supermarkt
Suiker zit in meer dingen dan je denkt, daarom is het belang van etiketten lezen groot als je geheel suikervrij wilt leven. Dat er in een koekje, toetje of snoepje suiker zit is vrij logisch, iets minder logisch is suiker in de thee, remember de Lipton uitzending bij de Keuringsdienst van Waarde? Maar ook trof ik suiker aan in voorverpakte ham, brood, muesli, pindakaas en ook in bijna alle pakjes en zakjes zit suiker. Nu kook ik zelf bijna nooit uit pakjes, maar ik snap dat je als consument er niet meteen bij stilstaat dat er suiker in een pakje tomatensoep zit.

Waar moet je op letten?
Heel veel fabrikanten maken het ons moeilijk door suiker een andere of verborgen naam te geven. Een naam die wij doorgaans niet begrijpen en het daardoor niet herkennen als suiker. En er zijn ingrediënten zoals druivensuiker en rietsuiker die misschien gezonder klinken, maar toch echt dezelfde werking hebben als suiker. Let bij het lezen van een etiket ook op de volgorde van de ingrediënten, het eerste ingrediënt van het lijstje, is het meest aanwezig. Als dit suiker is, kun je het beter laten staan als je suikervrij wilt eten.

Suiker also known as

 

Glucose – Glucosestroop – Rietsuiker – Honing – Moutextract – Glucose-fructosestroop – Basterdsuiker- Kandij – Maïsstroop – Geconcentreerd vruchtensap – Siroop – Stroop – Druivensuiker – Melasse – Sacharose – Dextrose – Vruchtensap concentraat – Ahornsiroop – Maple syrup – Geleisuiker – Sucrose

 

Hoe deed ik het?
Voor mij is een week zonder suiker niet een hele grote uitdaging, een weekje kan ik goed volhouden. Ik probeer in het dagelijks leven, doordeweeks zoveel mogelijk suikervrij te eten. Daarbij weet ik wat ik eet en kies is voornamelijk voor pure producten, zodat ik zeker weet dat er geen toegevoegde suiker in zit. Het enige dat ik altijd uit een zak haal is muesli, daarom neem ik altijd de muesli Noten & Zaden van Zonnatura of muesli van graanpletterij De Halm en daar zitten geen toegevoegde suikers in. Verder at ik geen kant en klare producten zodat ik goed grip had, op wat ik at. Uit eten gaan, deed ik deze week niet. Buiten de deur vind ik het toch lastiger om suikervrij te eten.

muesli zonder suiker

Wat at ik?
Ik begin de dag altijd met een bakje magere kwark, met een handje muesli en een halve banaan. Tussen de middag neem ik voornamelijk havermoutpap met zaden en noten, een salade of een restje avondeten van de vorige dag. Als tussendoortje neem ik rijstwafels met humus of kaas of een handje noten. Het avondeten bestaat uit verse groentes, met een graanproduct en iets van kaas of vlees of vis. Gedurende de dag drink ik spa rood, zwarte koffie of groene thee. Als ik wil snoepen neem ik een plakje zelfgemaakt banananbread of een stukje pure chocolade van Vivani, deze is gezoet met kokosbloesemsuiker. Door weinig kant en klare dingen te eten, kwam ik niet in de verleiding om suiker te nemen. Alleen in het weekend nam ik een wrap met gerookte zalm en roomkaas en later zag ik dat er suiker toegevoegd is aan de wraps, foutje dus. Zo zie je maar weer dat je altijd het etiket moet lezen.

Photo 04-02-14 14 26 20

Wat was het effect?
Voor mij doet suikervrij eten heel veel. Ik heb snel last van bloedsuikerschommelingen en als ik de suiker laat staan, heb ik daar veel minder last van. Normaal gaat mijn lijf over op de trilstand als ik een paar uur langs niks eet en dan moet ik veel eten, eerdat mijn bloedsuiker weer gestabiliseerd is. In mijn suikervrije week heb ik daar dus minder last van en dat vind ik heel fijn. Daarnaast merk ik dat ik minder trek heb, suiker maakt hongerig, neem ik een lekker taartje, dan lust ik er een uur later nog wel één, doe ik dat niet dan mis ik het ook niet. Dat het verslavend werkt is dus wel duidelijk. Toch went je lijf ook heel snel aan het niet eten van suikers, als je na een week of 2 suikervrij eten, iets neemt met toegevoegde suikers, proef je dat meteen. Het lijkt alsof het zoeter is dan ooit, dat komt omdat je toch gewend bent geraakt aan het leven zonder suiker. Ook merk ik dat ik wanneer ik weer suiker neem, een opgezette buik krijg.

Hoe nu verder?
Voor mij is dit een geslaagd experiment. Ik voel mij erg goed bij het skippen van de suikers en met name omdat het mijn bloedsuiker in toom houdt. Dit betekent niet dat ik vanaf nu suikervrij door het leven ga, want de zomer komt eraan en ik ben dol op ijsjes. Mijn bedoeling is om af en toe bewust te kiezen voor suiker. Heb ik zin in een taartje, dan mag dat best, wil ik een stukje chocola ook geen probleem maar dan wel op speciale momenten en niet als onderdeel van mijn dagelijkse eetpatroon. Ik drink mijn koffie zwart en neem geen suikerdrankjes, verder let ik mijn dagelijks bestaan op de etiketten en zo nu en dan neem ik het er van. Ik ga dus zoveel mogelijk suikervrij door het leven, maar weet ook te genieten op zijn tijd want het leven is veel te kort om al dat lekkers te laten schieten. Ik leef volgens het 80/20 principe, 80% gezond en 20% genieten en dat hou ik er lekker in.

Heb jij wel eens een periode alle suikers laten staan?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in