fbpx
Menu

Zalmrolletjes met ricotta en komkommer

Oh dit is me toch een lekker voorgerecht voor kerst! Ik heb zalmrolletjes met ricotta en komkommer gemaakt, lekker fris en licht. Ricotta is lichter dan roomkaas, maar je kunt natuurlijk ook voor het laatste kiezen. Ik heb de zalmrolletjes als voorgerecht gegeten, maar het is ook leuk om het als hapje of amuse te serveren.

Serveer er lekker vers gebakken brood bij en iedereen zal smullen aan tafel. Het citroenschilletje geeft extra frisheid aan het recept. Het is wel een aandachtspunt om de komkommer goed uit te laten lekken. Gebruik bij voorkeur ook niet het middelste gedeelte van de komkommer, deze bevat veel vocht. Het voordeel van deze rol is, dat je het al van te voren kunt maken, bewaar de rol tot gebruik in de koelkast.

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr gerookte zalm
100 gr ricotta
1 komkommer
Rasp van 1 citroen
Peper en zout

Zo maak je het
Snij met een kaasschaaf of mandoline dunne plakken van de komkommer. Bestrooi ze met iets zout en leg ze tussen 2 keukenpapiertjes. Zorg dat de komkommer goed uitgelekt is.

zalmrolletjes met roomkaas

Neem een groot stuk vershoudfolie. Verdeel de zalm in de vorm van een grote rechthoek over de folie. Zorg dat de zalm netjes tegen elkaar aan ligt.

Breng de zalm op smaak met wat peper en zout.

Meng de ricotta met de rasp van de citroen en verdeel dit over de zalm.

zalmrolletjes

Verdeel de komkommer plakken over de zalm.

Rol de rol nu voorzichtig op. Dit doe je net als bij sushi, dus niet gewoon rollen, want dan komt het huishoudfolie er tussen te zitten. Je trekt het folie als het ware omhoog en dan rolt de zalm zich vanzelf op.

zalmrolletjes

Laat de zalmrol opstijven in de koelkast.

Snij de zalm voor gebruik met een scherp mes in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Serveer 2 tot 3 rolletjes per persoon.

Besprenkel met een beetje olijfolie en serveer de zalmrolletjes met brood.

zalmrolletjes

fijnefeestdagen

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

27 reacties

  • Brenda
    22 december 2014 om 19:26

    Hoelang van te voren kun je deze maken?
    Ik heb alles in huis voor de kerst om dit al hapje te serveren maar vraag me af of ik een dag van te voren de rol kan maken en in de koelkast kan bewaren.

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2014 om 11:29

    Ik zou het 's ochtends doen. Met vis ben ik altijd een beetje voorzichtig.

    Beantwoorden
  • Mickey
    27 december 2015 om 10:16

    Wij hadden 3 rolletjes als voorgerecht. Dat vonden we eigenlijk wel wat veel. Maar ze waren erg lekker. De overgebleven rolletjes smaakten een dag later nog prima, dus je kunt ze gerust een dag van tevoren klaarmaken. Als ze een tijdje in de koelkast hebben gestaan en goed koud zijn, kun je ze ook met een scherp mes doormidden snijden om wat kleinere rolletjes te krijgen.

    Beantwoorden
  • Esther van der Eijk
    12 juni 2014 om 16:20

    Heerlijk! Ik heb ook nog een heleboel verse fijngesneden dille door de ricotta met citroenschil geroerd. Ook erg lekker!

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 juni 2014 om 20:56

    Dat klinkt inderdaad heel erg lekker.

    Beantwoorden
  • Lucienne
    2 april 2014 om 14:37

    Heb het net gemaakt. Tot het rollen prima. Ik geloof dat de rol te hol is geworden. Domme vraag: rol je in de lengte? De start van het rollen is het probleem denk ik. Iemand een tip?
    Straks eten we het. Lekker zal het vast wel zijn. Mooi niet geloof ik. :-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 april 2014 om 12:09

    Ik rol zoals het op het plaatje staat, dus de lange zijde naar je toe!

    Beantwoorden
  • Loesje
    27 maart 2014 om 21:05

    mag het ook gewoon voor een lekker dinertje thuis?
    Ik heb er nu al zin in..

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 maart 2014 om 13:11

    Nee dat mag niet, enkel voor kerst haha :)

    Beantwoorden
  • Merit
    5 januari 2014 om 18:07

    Nu, zo na de feestdagen, ga ik dit ideetje mooi pikken als lunch!
    Geroosterde bruine boterham met daarop de zalm, ricotta en komkommer. Lijkt me heerlijk!

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 januari 2014 om 18:56

    Jaa heerlijk op een broodje.

    Beantwoorden
  • Lies
    26 december 2013 om 10:55

    Ok, eerlijk is eerlijk ik ben geen keukenprinses. Maar de zalmrolletjes zou ook mij moeten lukken.
    Eerste probleem was het oprollen. Eerste rol ging moeizaam, best geknoei. Tweede rolletje ging al iets soepeler, derde rolletje had ik een foto van moeten maken :)
    Zag er erg vrolijk uit, de "plakjes" op het bord bij het familiekerstdiner.
    Ha! Mooi!
    Vond ze wel wat aan de zoute kant.
    Maar recept om te onthouden, ideaal dat je alles kunt voorbereiden en alleen nog hoeft op te dienen.

    Begin helemaal zin in koken te krijgen. Ga deze duidelijke, overzichtelijke site zeker vaker bezoeken.
    Dank je Pauline!

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 december 2013 om 11:21

    Fijn dat het gelukt is en oefening baart kunst ;) Volgende keer alleen iets minder zout toevoegen haha

    Beantwoorden
  • Maxime
    22 december 2013 om 20:47

    Ziet er echt lekker uit! jammer dat ik mijn menu al heb gepland, anders was dit zeker een leuk idee geweest :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2013 om 22:21

    Kan ook als klein hapje vooraf ;)

    Beantwoorden
  • Anne Solveig
    22 december 2013 om 20:08

    Aaah wat lekker!

    Beantwoorden
  • Sylvia
    22 december 2013 om 18:32

    Hallooo perfect recept! Ik stuur deze eventjes door naar m'n moeder voor oudjaarsavond. En dan duimen dat ze de hint snapt ;P

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2013 om 20:19

    Haha ;)

    Beantwoorden
  • Denise
    22 december 2013 om 18:26

    Lekkerr! Dat kan er nog wel bij voor 2e kerstdag ;)

    Beantwoorden
  • Rebecca
    22 december 2013 om 15:46

    Die zien er geweldig uit! Wij gaan met kert ook zalmrolletjes maken, maar dan in een pannenkoek ;)
    Liefs, rebecca

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2013 om 20:20

    Ohh dat lijkt me heerlijk. I love pannenkoeken ;)

    Beantwoorden
  • Chris
    22 december 2013 om 15:08

    Wat een lekker & simpel hapje! Ga ik maken voor Kerst....

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    22 december 2013 om 11:42

    Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Melissa
    22 december 2013 om 11:07

    In staat om nu naar de winkel te gaan om zalm te halen, wat lekker!!

    Beantwoorden
  • Joyce
    22 december 2013 om 11:00

    Lijkt me erg lekker!

    Beantwoorden
  • I scream beauty
    22 december 2013 om 09:26

    Super leuk en lekker idee!

    Beantwoorden
  • Dita
    22 december 2013 om 08:50

    Dat ziet er lekker uit!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen