Menu

Getest: Yoghurt

Ik kijk al jaren naar de Keuringsdienst van Waarde en deze keer ging het over yoghurt. De Griekse yoghurt komt niet uit Griekenland en bij de Turkse yoghurt komt geen Turk aan te pas. Daar worden wij als consumenten mooi genept. De basis voor deze yoghurts bestaat uit een yoghurt cultuur (dat zijn goede bacteriën) en een Griekse yoghurt cultuur verschilt van een Turkse yoghurt cultuur, zo zit het!

Ik vond het een reuze interressante uitzending en besloot zelf ook even op onderzoek uit te gaan. Ik heb 5 verschillende yoghurts gekocht en deze beoordeeld op smaak en ingrediënten. Tegenwoordig eet ik ’s ochtends altijd kwark met muesli, maar ik ben ook dol op Griekse yoghurt en Hangop. Kijk mee welke bij mij als beste uit de test komt.

Turkse Yoghurt

turkse yoghurt

De Turkse mevrouw bij de KvW vond deze yoghurt echt niet lekker. Ik vind hem zelf wel erg lekker. Hij is heel mild van smaak, hij neigt naar iets zoets. De structuur is heel romig en lobbig. Het is een vrij dikke yoghurt en die vind ik het aller lekkerste. Deze yoghurt bevat volle melk, room, magere melkpoeder en (Turkse) yoghurtcultuur. De yoghurt bevat 125 kcal per 100 gr en deze Turkse yoghurt krijgt van mij een 8,5.

De Turkse Yoghurt kost €1,29 en is verkrijgbaar bij Albert Heijn

Hangop

hangop ah

Ik ben dol op Hangop. Hangop is uitgelekte yoghurt, al het vocht verdwijnt waardoor er een hele dikke romige structuur over blijft. Deze hangop kocht ik kant en klaar. Ik vind hem lekker als is hij niet super dik. Ik vind hem qua dikte vergelijkbaar met Griekse Yoghurt. De smaak is weer heel mild en de structuur is romig. De hangop bestaat uit yoghurt met een vetpercentage van 6% en niets meer dan dat. De hangop bevat 90 kcal per 100 gr en krijgt van mij een 7,5.

De Hangop kost €1,29 en is verkrijgbaar bij Albert Heijn

Griekse yoghurt

griekse yoghurt
Griekse yoghurt is lekker romig en fris van smaak. Ik hou van de lobbige structuur van deze yoghurt. Hij is wederom mild. De Griekse yoghurt bevat gepasteuriseerde volle melk, room, melkeiwit en yoghurtcultuur. Het verpercentage is 5% en hij bevat 79 kcal per 100 gr. Deze Griekse Yoghurt krijgt van mij een 8.

De Griekse Yoghurt kost € 1,29 en is verkrijgbaar bij Albert Heijn

Bulgaarse yoghurt

bulgaarse yoghurtDeze Bulgaarse yoghurt lijkt meer op gewone old school yoghurt. Het is vrij dun en heeft een iets zuurdere smaak dan de yoghurts die ik hiervoor noemde. Ik vind hem wel lekker maar ik hou zelf toch meer van de dikke variant. En ik heb ze liever iets milder. Deze yoghurt bevat volle melk, melkeiwit en yoghurt cultuur. De yoghurt bevat 65 kcal per 100 gr. Ik geef deze yoghurt een 7,5.

De Bulgaarse Yoghurt kost €1,29 en is verkrijgbaar bij Albert Heijn

Biologische yoghurtbio yoghurt ah

Deze yoghurt van AH Puur en Eerlijk is biologisch. Dit betekent dat de yoghurt van biologische melk gemaakt is. Het is een dunne yoghurt, zoals je deze van vroeger kent. De smaak is mild tot zuur. Ik vind hem wel lekker maar ik heb toch liever de dikke romige varianten.  De yoghurt bevat volle melk, yoghurt cultuur en magere melkpoeder. De yoghurt bevat 76 kcal per 100 gr. Hij krijgt van mij een 7.

De Bio Yoghurt kost €1,39 en is verkrijgbaar bij Albert Heijn

Eindoordeel
Ik vond dit een lastige test omdat de yoghurts qua smaak heel erg op elkaar leken. Ze waren allemaal vrij mild en verschilden ook niet extreem veel in structuur. Het zou mij niks verbazen als die yoghurt cultuur van de verschillende landen toch niet zo verschillende blijkt te zijn. Een echte nummer 1 heb ik dus niet, maar als ik dan toch moet kiezen, doe mij dan maar een enkeltje Turkije.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

 • Pieter Beckers
  5 februari 2017 om 13:41

  Beste Pauline, Wij eten al enige tijd Griekse yoghurt van katharos en ook die van de AH Griekse stijl om verantwoord te eten, alleen is ons ter oren gekomen dat ze bij de griekse yoghurt zetmeelpap toevoegen om meer liter yoghurt uit de liters melk te kunnen krijgen en eten wij dus meer zetmeel dan yoghurt. Heb j Ik j hier ook iets van ontdekt tijdens jou onderzoekjes. Groetjes Pieter en Henny.

 • Mirna
  3 augustus 2016 om 13:34

  KRI KRI YOGOOD Is absoluut geen Griekse yoghurt. Ik kom net van Griekenland en heb daar vaak Griekse yoghurt gehad. Ik dacht thuis dat wil ik weer. Maar toen ik deze probeerde had het niet de textuur van Griekse yoghurt en het smaakt er helemaal niet naar. Een misleidende naam, omdat er staat dat het Griekse yoghurt is.

 • Jantien
  17 mei 2015 om 14:05

  Dit is dus geen Turkse, Griekse en Bulgaarse yoghurt. Staat ook op de verpakking. Yoghurt, Griekse STIJL, Turkse STIJL, Bulgaarse STIJL. Deze bakken wijken zoveel af, van de échte producten, dat ze het niet eens Griekse, Turkse en Bulgaarse yoghurt mogen noemen. Zie ook de ingrediënten.

  Het is niet voor niets dat de Turkse dame de Turkse yoghurt niet lekker vond....

  Maar buiten dat is het wel leuk om te lezen hoe deze AH producten onderling verschillen in stijl.

 • Bo
  7 december 2014 om 11:31

  De griekse yoghurt van het merk Fage is het aaallerlekkerst! Alleen wel veel duurder, helaas.

 • Sandra
  11 oktober 2014 om 10:48

  Ik heb een vraag, wie weet hoeveel calorieen hangop heeft.( PUUR )
  Ik neem gewoon volle yoghurt van melkan en laat het uitlekken.
  Zonder toevoegingen.

  Heeft hangop minder calorieeen dan volle yoghurt ??
  Ik kan het niet echt vinden.

 • Hans Roeper
  23 augustus 2014 om 09:57

  Hall,
  Jammer dat je d Yoghurt Bulgaarse Stijl niet op de 'zoals ie hoort' smaak hebt beoordeeld. Heeft namelijk niets met Bulgaarse Yoghurt te maken.
  De echte is helaas nergens meer te koop.

 • Nienke
  31 oktober 2013 om 10:30

  Jammer dat je de KRI KRI YOGOOD yoghurt niet beoordeeld hebt. Deze yoghurt is namelijk de 'gezondste' variant bij de AH qua ingredienten, helaas ook gelijk weer duur.

  Ik combineer deze yoghurt altijd met een appeltje, dan lijkt het net alsof je appeltjes in room eet (klein beetje overdreven, maar je begrijpt wat ik bedoel).

 • Anoeska
  18 oktober 2013 om 21:45

  Grappig deze test, toevallig heb ik het programma ook gezien. Heel interessant!

 • PSbyDila.com
  18 oktober 2013 om 09:37

  Leuke test! Persoonlijk koop ik vaak die van Yayla, te koop bij Turkse winkeltjes maar ook bij de Dekamarkt.

 • Dita
  17 oktober 2013 om 19:26

  Lekker! Ik ben dol op yoghurt

 • Leontine
  17 oktober 2013 om 13:47

  Die van de Lidl is er ook in 1 persoons portie's lekker om mee te nemen, eet het vaak als lunch. De Griekse van Danone vind ik ook ok. Bij de Aldi zit er helaas zoete zooi doorheen. \nDe Turkse yoghurt van de Turkse winkel is er in verschillende vet percentage,s vind ik ook lekker. \n\nBlijft een persoonlijke keus wat je lekker vind ik hou ook van dikke niet al te zure yoghurt.

 • Door
  17 oktober 2013 om 12:20

  Marianne dit was een test waarin Pauline haar persoonijke voorkeur uitspreekt, en zij vind de vollere varianten lekkerder, dat mag toch?

 • Maura - YLT
  17 oktober 2013 om 10:33

  Oeh ja die aflevering heb ik ook gekeken! Zelf vind ik dat deze van de Albert Heijn niet op kunnen tegen die uit Turkse winkeltjes. Die grote emmer Griekse yoghurt van de Lidl is trouwens ook zoooo lekker (maar wel echt enorm vet haha) want er zit slagroom in!

 • Eslem
  17 oktober 2013 om 10:09

  Leuke test, maar wel erg eenzijdig. Als je echt lekkere Turkse yoghurt wil zijn de 'emmertjes' Yayla bij de Turkse winkel een grote aanrader. Iets minder lekker (maar wel iets goedkoper en nog steeds een beter alternatief dan de AH Turkse yoghurt) zijn de emmertjes yoghurt bij de Lidl en Aldi.

 • Pauline
  17 oktober 2013 om 10:04

  Ja dat was inderdaad wel een leuk idee geweest! Misschien dat ik nog een keer 1 soort er uit haal die ik dan van verschillende merken probeer.

 • Vief
  17 oktober 2013 om 10:04

  De Turkse yoghurt van de Lidl is de lekkerste (en dikste!) yoghurt!

 • Martje
  17 oktober 2013 om 09:45

  Leuke test, maar jammer dat je het bij het AH-huismerk heb gehouden. Het had mij wel leuk geleken als je ook zo'n bak uit een Turkse winkel had gehaald en had vergeleken.

 • Lillian Kroes
  17 oktober 2013 om 09:23

  Heel interessant! Dank je wel

 • Marianne
  17 oktober 2013 om 08:50

  Hoe vetter, hoe lekkerder? Dat is de reden dat producenten onnodig veel vet blijven toevoegen aan uiteenlopende producten. 'Ik hou nu eenmaal meer van romige varianten', ja, de meeste mensen vinden slagroom lekkerder dan magere melk. Maar een smaaktest mag wat genuanceerder zijn!

 • MySimplySpecial
  17 oktober 2013 om 08:38

  Leuke test! Ik ben zelf juist meervan dunne yoghurt.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.