fbpx

Pita’s met zelfgemaakte falafel

Falafel

Pita’s met zelfgemaakte falafel

Jaren geleden wist ik niet wat kikkererwten waren. Ik had wel eens van falafel gehoord, maar wist niet precies wat het was. Ik denk dat bijna iedereen nu wel weet wat falafel is en hoe lekker het is. Er gaat niets boven zelfgemaakte falafel en het liefst op een zelfgemaakt pita broodje. Hoe je zelf pita’s maakt, lees je hier.

Zelf falafel maken is niet heel moeilijk en je hebt er ook niet heel veel voor nodig. Ik heb er voor gekozen om de falafel te bakken in een pan, je kan het ook frituren, maar volgens mij valt het dan heel snel uit elkaar. En bakken in de pan is ook nog eens gezonder.

Ik eet mijn pita met falafel het liefst met tzatziki, rode ui en sla. Wil je het ook zelf maken? Lees hier mijn recept.

Ingrediënten voor 4 broodjes
4 pita’s
4 el tzatziki
1 rode ui in ringen
75 gr sla
2 avocado’s in plakjes
Olijfolie

Falafel
400 gr kikkererwten uit blik
3 el bloem
1 tl bakpoeder
1 tl komijn
Sap van een 1/2 citroen
1/2 chilipeper
1 uitje
2 tenen knoflook
Zeezout

Zo maak je het
Bak de pita’s af in de oven en maak de tzatziki volgens het recept. Of kies voor kant en klare broodjes en saus.

Meng de kikkererwten met het uitje, de chili peper, de knoflook en het sap van de citroen tot een gladde pasta.

Meng de bloem en het bakpoeder door de kikkererwten.

Breng de massa op smaak met wat zeezout en komijn.

Als het mengsel nog te nat is, voeg je wat extra bloem toe.

Verhit de olie in een grote koekenpan en laat het goed warm worden.

Vorm met natte handen platte balletjes van het mengsel ter grootte van een bitterbal.

Bak de falafel aan weerszijden goudbruin op een middel hoog vuur. Draai de balletjes voorzichtig om met een spatel.

Neem een pita broodje en leg hier wat sla op en daarop wat plakjes avocado.

Leg daarop 3 falafel balletjes en een flinke lepel tzatziki.

Garneer met de rode ui.

Falafel

BBQ is on: Home Made Barbecuesaus
Carrot Cake
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

46 Comments
 • Ellen

  20 juni 2018 at 20:05 Beantwoorden

  Hoi Pauline , kan ik ze nu maken en morgen avond bakken of hou je ze niet goed in de Koelkast tot morgen avond ?

  • Pauline

   24 juni 2018 at 19:29 Beantwoorden

   Helemaal compleet zou ik niet doen, het broodje wordt dan namelijk erg nat door de salade. Dan zou ik alle onderdelen los maken en apart bewaren.

 • Alice

  7 mei 2018 at 19:16 Beantwoorden

  Erg lekker! Ik heb i.p.v. bloem havermoutmeel gemaakt en gebruikt. Dat plakte goed en ik kreeg mooie “burgertjes”. Voor het bakken heb ik ze nog even in de koelkast gezet om op te stijven! Ik ben nu wel benieuwd naar het resultaat met gedroogde kikkererwten!

 • Jopy

  29 juli 2017 at 09:37 Beantwoorden

  Hoi Pauline, heerlijk recept dit, heb het al regelmatig gemaakt. De balletjes vallen bij mij in de pan echter vaak uit elkaar. Daarnaast vind ik het lastig om de binnenkant ook knapperig te krijgen, zonder dat de buitenkant verbrand. Heb je wellicht tips?

  • Rozemarijn

   8 april 2018 at 10:19 Beantwoorden

   Hallo Jopy,

   De balletjes vallen uit elkaar omdat in dit recept niet de goede manier staat beschreven om falafel te maken. Falafel maak je niet met kikkererwten uit blik, maar met geweekte kikkererwten (die dus niet gekookt zijn, zoals die uit blik). Je laat gedroogde kikkererwten 24 uur weken, giet ze af en laat ze drogen op een bakplaat. Vervolgens doe je ze in (porties) in de keukenmachine met alle kruiden en specerijen. Je voegt een beetje baksoda toe zodat ze luchtig worden en niet uit elkaar vallen tijdens het frituren. Nadat je het mengsel hebt gemaakt, zet je het een uurtje in de koelkast. Zo kun je makkelijker balletjes vormen. Je vormt de balletjes en frituurt ze een paar minuten op 170-180 graden, tot ze bruin en knapperig zijn. Deze móeten echt gefrituurd worden, anders zijn de kikkererwten niet goed te verteren. De methode in het recept hierboven werkt dus alleen voor gekookte kikkererwten. Eet smakelijk!

 • Laura

  27 mei 2017 at 18:12 Beantwoorden

  Bedankt, was erg lekker! Dacht dat het eitje ontbrak bij de falafels maar ze waren perfect.
  Groetjes Laura

  • Jopy

   29 juli 2017 at 09:35 Beantwoorden

   Hoi Pauline, heerlijk recept dit, heb het al regelmatig gemaakt. De balletjes vallen bij mij in de pan echter vaak uit elkaar. Daarnaast vind ik het lastig om de binnenkant ook knapperig te krijgen, zonder dat de buitenkant verbrand. Heb je wellicht tips?

 • tim van keulen

  29 februari 2016 at 09:22 Beantwoorden

  super leuk recept!\r\nik vraag me alleen af of die 400 g kikkererwten uit blik nu het gewicht zijn dat op het blik staat,\r\nof dat het het uitlekgewicht is.\r\ngroetjes tim

 • Alice

  15 januari 2016 at 18:15 Beantwoorden

  Vanavond hebben we voor het eerst deze falafel gemaakt en gegeten. Mijn mannen (echtgenoot en twee zoons van 15 en 12) hebben samen lekker gesmikkeld. Ik vind het heerlijk. Heb er wel een theelepel kurkuma en korainderblad doorgegaan en zelf tzatziki gemaakt. Rode ui in witte wijnazijn is er ook lekker bij. Heb ook de gedroogde versie meegenomen en ga het andere recept op je site ook zeker proberen.

 • Tanja

  27 oktober 2015 at 18:30 Beantwoorden

  Het was niet zo mijn ding denk ik. Ik heb ze zojuist gemaakt, het recept is prima en het ging allemaal heel goed. Het bakken ook. Allemaal geen probleem. Alleen ik vond ze te zacht vanbinnen maar wel knapperig van buiten. En dat zachte vond ik iets minder. Smaak was verder prima dus ik heb gewoon een goede maaltijd gehad maar ga het niet nog een keer eten 🙂

 • Shama

  19 oktober 2015 at 13:01 Beantwoorden

  moeten de kikkererwten eerst uitlekker of gaat alles er in zijn geheel in?

  • Pauline

   19 oktober 2015 at 18:24 Beantwoorden

   Wel even uit laten lekken, anders krijg je kikkererwtensoep 🙂

 • Bianca

  4 september 2015 at 20:01 Beantwoorden

  Wat een lekkere falafel hebben we vanavond gegeten.\r\nZeker voor herhaling vatbaar. Ik had wel vrij veel extra bloem nodig.\r\nIk heb de foodprocessor gebruikt om van het geheel een lekkere smeuige pasta te maken. Het krokante laagje is erg lekker!

 • Rob

  28 juli 2014 at 19:49 Beantwoorden

  Net gemaakt en gegeten … Goed recept al hadden er wat meer kruiden in gemogen (eigen fout). Geen last gehad van uit elkaar vallen ondanks de kikkererwten uit blik. \r\n\r\nHeb alles wat groffer gehouden in de hakmolen, gaf wat meer byte en een lekker krokant korstje \r\n\r\nZeker voor herhaling vatbaar.\r\n\r\nNu maar eens kijken hoe mijn Dolce Leche geworden is 😉

  • Pauline

   29 juli 2014 at 18:55 Beantwoorden

   Ah wat leuk. Ja kruiden is altijd een beetje naar wens natuurlijk!

   • KY

    16 juni 2015 at 18:04 Beantwoorden

    Lekker ding ben je!!

 • henk

  16 april 2014 at 18:47 Beantwoorden

  gemaakt:) met blik kikkererwt 😛 pricesies al hierbove alleen zonder bakmeel viel niet uitelkaar 1 mini stukje ui lag in in de pan los van de balletjes 🙂

 • henk

  16 april 2014 at 17:09 Beantwoorden

  lekker ik ga meteen proberen:)

 • Noortje

  30 maart 2014 at 19:59 Beantwoorden

  Super recept!!! MMM, super smaakvol. En gezond “fast-food” op de zondag – i like

 • Lis

  26 januari 2014 at 20:40 Beantwoorden

  Vanavond gemaakt en ze waren superlekker, en leuk om te maken! \r\n(ook en ik zie opeens dat er ZEF gemaakt staat 😉 )

 • mariette groen

  20 januari 2014 at 18:48 Beantwoorden

  Ziet er heerlijk uit! Wil graag ook gaan proberen om pita’s zelf te maken maar de link naar het recept werkt niet….

  • Pauline

   21 januari 2014 at 12:15 Beantwoorden

   Nu wel. Alle recepten staan trouwens ook in de index, dus daar kun je ze ook terugvinden.

 • Sanne

  30 oktober 2013 at 18:11 Beantwoorden

  Ik heb het net gegeten en het was erg goed gelukt. Er viel niks uit elkaar en ze waren vrij stevig. Ook was het erg lekker en vulde het heel goed! Na twee broodjes zaten mijn vriend en ik echt heel erg vol, terwijl hij altijd nog veel meer eet 😉

 • Irene

  29 oktober 2013 at 17:18 Beantwoorden

  Wat heb je toch veel lekkere dingen op je blog. Dit ga ik zeker eens proberen! Ik hou erg van vlees, maar zo’n meat free Monday lijkt me best een goed idee 🙂

 • Berniek

  25 september 2013 at 22:34 Beantwoorden

  Weet iemand of ik de balletjes, voordat ik ze in de pan of oven bak, ook kan invriezen? Of misschien eerst kort bakken en dan vriezen? Dit lijkt me een heerlijk recept maar ben maar alleen, dus het recept is een beetje veel voor mij alleen.

  • Pauline

   25 september 2013 at 23:01 Beantwoorden

   Je kunt ook minder maken, dat is geen probleem. Invriezen weet ik eigenlijk niet, ben bang dat het misschien sneller uit elkaar valt.

 • Lysanne

  14 september 2013 at 10:39 Beantwoorden

  Mmm ziet er lekker uit! Falafel is zo lekker! Gelukkig is zelfgemaakte falafel een stuk gezonder dan voorverpakt (alhoewel wel makkelijker en sneller, haha).

 • Marthe

  27 juni 2013 at 13:36 Beantwoorden

  Falafel is mijn lievelingseten! Ik ga dit recept vanavond maken, bedankt:)

 • Lot

  22 juni 2013 at 22:44 Beantwoorden

  Ik ga het ook eens maken, eet vaak hummus van zelfgekookte kikkererwten en er ligt altijd wel een pakje in de vriezer. Als ik de ingrediënten lees lijkt het me ook dat het snel uitelkaar valt er zit helemaal geen bindmiddel in zoals een eitje of olie.

 • Annebelle

  22 juni 2013 at 20:12 Beantwoorden

  Als vegetariër ben ik erg blij met dit recept 🙂

 • Joyce

  22 juni 2013 at 14:15 Beantwoorden

  Dit moet ik binnenkort echt proberen! Gelijk als bladwijzer toegevoegd

 • Anniek

  22 juni 2013 at 14:06 Beantwoorden

  Ik weet niet of het aan mijn computer ligt, maar bij er staat bij mij: 00 gram kikkererwten.. Dit broodje lijkt me heerlijk en zou ik zelf graag willen maken, maar hoeveel kikkererwten heb ik dan nodig?

 • Nanda

  22 juni 2013 at 13:36 Beantwoorden

  Ziet er heerlijk uit!

 • Rineke

  22 juni 2013 at 11:31 Beantwoorden

  Ik maak regelmatig falafel en altijd van gedroogde, geweekte kikkererwten, je kunt ze dan gewoon frituren. Falafel valt alleen uit elkaar als je ze van kikkererwten uit blik maakt.

  • Pauline

   22 juni 2013 at 22:44 Beantwoorden

   Dat ga ik ook een keertje proberen 🙂

   • Maaike

    28 juli 2013 at 13:54 Beantwoorden

    Ik maak ook regelmatig falafel met blikerwten en ik bak die in de oven. Ik dip ze in polenta, beetje olie erover met een kwastje en dan worden ze ook lekker knapperig. En ze vallen niet uit elkaar.

 • MySimplySpecial

  22 juni 2013 at 11:23 Beantwoorden

  Falafel is niet zo mijn ding, maar op die foto’s ziet het er wel erg lekker uit!

 • Stella

  22 juni 2013 at 11:11 Beantwoorden

  Oh heerlijk en vooral de combinatie met tzatziki.. ik eet bijna altijd tzatziki bij mijn eten, haha!

 • Simone

  22 juni 2013 at 09:07 Beantwoorden

  Ben gek op falafel… Ik heb het tot nu toe een keer zelf gemaakt en die vielen jammerlijk uit elkaar. Ook gewoon in de koekenpan, maar ze waren wel erg lekker… Denk alleen iets te droog ofzo. Zien er heerlijk uit deze!

Plaats een reactie