Menu

Pita’s met zelfgemaakte falafel

Jaren geleden wist ik niet wat kikkererwten waren. Ik had wel eens van falafel gehoord, maar wist niet precies wat het was. Ik denk dat bijna iedereen nu wel weet wat falafel is en hoe lekker het is. Er gaat niets boven zelfgemaakte falafel en het liefst op een zelfgemaakt pita broodje. Hoe je zelf pita’s maakt, lees je hier.

Zelf falafel maken is niet heel moeilijk en je hebt er ook niet heel veel voor nodig. Ik heb er voor gekozen om de falafel te bakken in een pan, je kan het ook frituren, maar volgens mij valt het dan heel snel uit elkaar. En bakken in de pan is ook nog eens gezonder.

Ik eet mijn pita met falafel het liefst met tzatziki, rode ui en sla. Wil je het ook zelf maken? Lees hier mijn recept.

Ingrediënten voor 4 broodjes
4 pita’s
4 el tzatziki
1 rode ui in ringen
75 gr sla
2 avocado’s in plakjes
Olijfolie

Falafel
400 gr kikkererwten uit blik
3 el bloem
1 tl bakpoeder
1 tl komijn
Sap van een 1/2 citroen
1/2 chilipeper
1 uitje
2 tenen knoflook
Zeezout

Zo maak je het
Bak de pita’s af in de oven en maak de tzatziki volgens het recept. Of kies voor kant en klare broodjes en saus.

Meng de kikkererwten met het uitje, de chili peper, de knoflook en het sap van de citroen tot een gladde pasta.

Meng de bloem en het bakpoeder door de kikkererwten.

Breng de massa op smaak met wat zeezout en komijn.

Als het mengsel nog te nat is, voeg je wat extra bloem toe.

Verhit de olie in een grote koekenpan en laat het goed warm worden.

Vorm met natte handen platte balletjes van het mengsel ter grootte van een bitterbal.

Bak de falafel aan weerszijden goudbruin op een middel hoog vuur. Draai de balletjes voorzichtig om met een spatel.

Neem een pita broodje en leg hier wat sla op en daarop wat plakjes avocado.

Leg daarop 3 falafel balletjes en een flinke lepel tzatziki.

Garneer met de rode ui.

Falafel

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

46 reacties

 • Pauline
  24 juni 2018 om 19:29

  Helemaal compleet zou ik niet doen, het broodje wordt dan namelijk erg nat door de salade. Dan zou ik alle onderdelen los maken en apart bewaren.

 • Ellen
  20 juni 2018 om 20:05

  Hoi Pauline , kan ik ze nu maken en morgen avond bakken of hou je ze niet goed in de Koelkast tot morgen avond ?

 • Annika
  9 mei 2018 om 10:09

  Wat goed om te horen :)

 • Alice
  7 mei 2018 om 19:16

  Erg lekker! Ik heb i.p.v. bloem havermoutmeel gemaakt en gebruikt. Dat plakte goed en ik kreeg mooie "burgertjes". Voor het bakken heb ik ze nog even in de koelkast gezet om op te stijven! Ik ben nu wel benieuwd naar het resultaat met gedroogde kikkererwten!

 • Rozemarijn
  8 april 2018 om 10:19

  Hallo Jopy, De balletjes vallen uit elkaar omdat in dit recept niet de goede manier staat beschreven om falafel te maken. Falafel maak je niet met kikkererwten uit blik, maar met geweekte kikkererwten (die dus niet gekookt zijn, zoals die uit blik). Je laat gedroogde kikkererwten 24 uur weken, giet ze af en laat ze drogen op een bakplaat. Vervolgens doe je ze in (porties) in de keukenmachine met alle kruiden en specerijen. Je voegt een beetje baksoda toe zodat ze luchtig worden en niet uit elkaar vallen tijdens het frituren. Nadat je het mengsel hebt gemaakt, zet je het een uurtje in de koelkast. Zo kun je makkelijker balletjes vormen. Je vormt de balletjes en frituurt ze een paar minuten op 170-180 graden, tot ze bruin en knapperig zijn. Deze móeten echt gefrituurd worden, anders zijn de kikkererwten niet goed te verteren. De methode in het recept hierboven werkt dus alleen voor gekookte kikkererwten. Eet smakelijk!

 • Jopy
  29 juli 2017 om 09:37

  Hoi Pauline, heerlijk recept dit, heb het al regelmatig gemaakt. De balletjes vallen bij mij in de pan echter vaak uit elkaar. Daarnaast vind ik het lastig om de binnenkant ook knapperig te krijgen, zonder dat de buitenkant verbrand. Heb je wellicht tips?

 • Jopy
  29 juli 2017 om 09:35

  Hoi Pauline, heerlijk recept dit, heb het al regelmatig gemaakt. De balletjes vallen bij mij in de pan echter vaak uit elkaar. Daarnaast vind ik het lastig om de binnenkant ook knapperig te krijgen, zonder dat de buitenkant verbrand. Heb je wellicht tips?

 • Laura
  27 mei 2017 om 18:12

  Bedankt, was erg lekker! Dacht dat het eitje ontbrak bij de falafels maar ze waren perfect. Groetjes Laura

 • Pauline
  1 maart 2016 om 13:34

  In dit geval 400 gr afgewogen.

 • tim van keulen
  29 februari 2016 om 09:22

  super leuk recept!
  ik vraag me alleen af of die 400 g kikkererwten uit blik nu het gewicht zijn dat op het blik staat,
  of dat het het uitlekgewicht is.
  groetjes tim

 • Alice
  15 januari 2016 om 18:15

  Vanavond hebben we voor het eerst deze falafel gemaakt en gegeten. Mijn mannen (echtgenoot en twee zoons van 15 en 12) hebben samen lekker gesmikkeld. Ik vind het heerlijk. Heb er wel een theelepel kurkuma en korainderblad doorgegaan en zelf tzatziki gemaakt. Rode ui in witte wijnazijn is er ook lekker bij. Heb ook de gedroogde versie meegenomen en ga het andere recept op je site ook zeker proberen.

 • Tanja
  27 oktober 2015 om 18:30

  Het was niet zo mijn ding denk ik. Ik heb ze zojuist gemaakt, het recept is prima en het ging allemaal heel goed. Het bakken ook. Allemaal geen probleem. Alleen ik vond ze te zacht vanbinnen maar wel knapperig van buiten. En dat zachte vond ik iets minder. Smaak was verder prima dus ik heb gewoon een goede maaltijd gehad maar ga het niet nog een keer eten :-)

 • Pauline
  19 oktober 2015 om 18:24

  Wel even uit laten lekken, anders krijg je kikkererwtensoep :)

 • Shama
  19 oktober 2015 om 13:01

  moeten de kikkererwten eerst uitlekker of gaat alles er in zijn geheel in?

 • Bianca
  4 september 2015 om 20:01

  Wat een lekkere falafel hebben we vanavond gegeten.
  Zeker voor herhaling vatbaar. Ik had wel vrij veel extra bloem nodig.
  Ik heb de foodprocessor gebruikt om van het geheel een lekkere smeuige pasta te maken. Het krokante laagje is erg lekker!

 • KY
  16 juni 2015 om 18:04

  Lekker ding ben je!!

 • Pauline
  29 juli 2014 om 18:55

  Ah wat leuk. Ja kruiden is altijd een beetje naar wens natuurlijk!

 • Rob
  28 juli 2014 om 19:49

  Net gemaakt en gegeten ... Goed recept al hadden er wat meer kruiden in gemogen (eigen fout). Geen last gehad van uit elkaar vallen ondanks de kikkererwten uit blik.

  Heb alles wat groffer gehouden in de hakmolen, gaf wat meer byte en een lekker krokant korstje

  Zeker voor herhaling vatbaar.

  Nu maar eens kijken hoe mijn Dolce Leche geworden is ;)

 • henk
  16 april 2014 om 18:47

  gemaakt:) met blik kikkererwt :P pricesies al hierbove alleen zonder bakmeel viel niet uitelkaar 1 mini stukje ui lag in in de pan los van de balletjes :)

 • henk
  16 april 2014 om 17:09

  lekker ik ga meteen proberen:)

 • Noortje
  30 maart 2014 om 19:59

  Super recept!!! MMM, super smaakvol. En gezond "fast-food" op de zondag - i like

 • Pauline
  27 januari 2014 om 11:52

  haha, ga ik aanpassen, dank je wel.

 • Lis
  26 januari 2014 om 20:40

  Vanavond gemaakt en ze waren superlekker, en leuk om te maken!
  (ook en ik zie opeens dat er ZEF gemaakt staat ;) )

 • Pauline
  21 januari 2014 om 12:15

  Nu wel. Alle recepten staan trouwens ook in de index, dus daar kun je ze ook terugvinden.

 • mariette groen
  20 januari 2014 om 18:48

  Ziet er heerlijk uit! Wil graag ook gaan proberen om pita's zelf te maken maar de link naar het recept werkt niet....

 • Pauline
  30 oktober 2013 om 18:55

  Wat leuk! Goed om te horen :)

 • Sanne
  30 oktober 2013 om 18:11

  Ik heb het net gegeten en het was erg goed gelukt. Er viel niks uit elkaar en ze waren vrij stevig. Ook was het erg lekker en vulde het heel goed! Na twee broodjes zaten mijn vriend en ik echt heel erg vol, terwijl hij altijd nog veel meer eet ;)

 • Pauline
  29 oktober 2013 om 19:36

  Jaa dat is een fijne afwisseling ;)

 • Irene
  29 oktober 2013 om 17:18

  Wat heb je toch veel lekkere dingen op je blog. Dit ga ik zeker eens proberen! Ik hou erg van vlees, maar zo'n meat free Monday lijkt me best een goed idee :)

 • Pauline
  25 september 2013 om 23:01

  Je kunt ook minder maken, dat is geen probleem. Invriezen weet ik eigenlijk niet, ben bang dat het misschien sneller uit elkaar valt.

 • Berniek
  25 september 2013 om 22:34

  Weet iemand of ik de balletjes, voordat ik ze in de pan of oven bak, ook kan invriezen? Of misschien eerst kort bakken en dan vriezen? Dit lijkt me een heerlijk recept maar ben maar alleen, dus het recept is een beetje veel voor mij alleen.

 • Lysanne
  14 september 2013 om 10:39

  Mmm ziet er lekker uit! Falafel is zo lekker! Gelukkig is zelfgemaakte falafel een stuk gezonder dan voorverpakt (alhoewel wel makkelijker en sneller, haha).

 • Pauline
  29 juli 2013 om 13:13

  Dat is een goede tip, ga ik eens proberen ;)

 • Maaike
  28 juli 2013 om 13:54

  Ik maak ook regelmatig falafel met blikerwten en ik bak die in de oven. Ik dip ze in polenta, beetje olie erover met een kwastje en dan worden ze ook lekker knapperig. En ze vallen niet uit elkaar.

 • Marthe
  27 juni 2013 om 13:36

  Falafel is mijn lievelingseten! Ik ga dit recept vanavond maken, bedankt:)

 • Pauline
  22 juni 2013 om 22:45

  Dat is gek zeg, je hebt 400 gr nodig

 • Lot
  22 juni 2013 om 22:44

  Ik ga het ook eens maken, eet vaak hummus van zelfgekookte kikkererwten en er ligt altijd wel een pakje in de vriezer. Als ik de ingrediënten lees lijkt het me ook dat het snel uitelkaar valt er zit helemaal geen bindmiddel in zoals een eitje of olie.

 • Pauline
  22 juni 2013 om 22:44

  Dat ga ik ook een keertje proberen :)

 • Annebelle
  22 juni 2013 om 20:12

  Als vegetariër ben ik erg blij met dit recept :)

 • Joyce
  22 juni 2013 om 14:15

  Dit moet ik binnenkort echt proberen! Gelijk als bladwijzer toegevoegd

 • Anniek
  22 juni 2013 om 14:06

  Ik weet niet of het aan mijn computer ligt, maar bij er staat bij mij: 00 gram kikkererwten.. Dit broodje lijkt me heerlijk en zou ik zelf graag willen maken, maar hoeveel kikkererwten heb ik dan nodig?

 • Nanda
  22 juni 2013 om 13:36

  Ziet er heerlijk uit!

 • Rineke
  22 juni 2013 om 11:31

  Ik maak regelmatig falafel en altijd van gedroogde, geweekte kikkererwten, je kunt ze dan gewoon frituren. Falafel valt alleen uit elkaar als je ze van kikkererwten uit blik maakt.

 • MySimplySpecial
  22 juni 2013 om 11:23

  Falafel is niet zo mijn ding, maar op die foto's ziet het er wel erg lekker uit!

 • Stella
  22 juni 2013 om 11:11

  Oh heerlijk en vooral de combinatie met tzatziki.. ik eet bijna altijd tzatziki bij mijn eten, haha!

 • Simone
  22 juni 2013 om 09:07

  Ben gek op falafel... Ik heb het tot nu toe een keer zelf gemaakt en die vielen jammerlijk uit elkaar. Ook gewoon in de koekenpan, maar ze waren wel erg lekker... Denk alleen iets te droog ofzo. Zien er heerlijk uit deze!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.