The Free Range Cook

Interview met Annabel Langbein

Annabel Langbein is Nieuw Zeelands bekendste tv kok en ze is nu ook te zien op 24 kitchen met het programma The Free Range Cook, dat in meerdere landen wordt uitgezonden. Ze heeft al 18 kookboeken op haar naam staan, waaronder het in het Nederlands vertaalde The Free Range Cook.

The Free Range Cook

Annabel was afgelopen week in Nederland voor een promotie tour en ik mocht haar interviewen. Ik was een klein beetje zenuwachtig, maar dat was helemaal niet nodig. Annabel is een super warm en fijn mens en we delen dezelfde passie voor lekker eten. Al gauw kletsen we een uur vol.

Hieronder lees je het interview.

Wanneer is de liefde voor koken bij jou begonnen?
“Van kleins af aan”, ze houdt haar hand op een meter hoogte. “Mijn moeder kon heel goed koken en ik ben eigenlijk geboren met een lepel in de hand. Toen ik klein was stond ik altijd bij mijn moeder in de keuken. Zij bakte vaak lekkere dingen en ik mocht dan de kom uitlikken. Iets waar ieder kind blij van wordt. Mijn ouders organiseerden ook vaak dinner party’s en dan kwam ik stiekem uit bed en zag ik al die mensen genieten van lekker eten en drinken. En dat wilde ik later ook. Toen ik wat ouder werd, maakte ik vaak lekkere dingen zoals jams en ingelegde groentes voor mijn oma. Zij woonde op een afgelegen plek en deze lekkernijen bleven lang goed. Die namen we dan mee als we naar toe gingen.”

Ik droom van een moestuin. Jij hebt zelf een grote tuin, kan je daar wat meer over vertellen?
Annabel glundert en laat me meteen foto’s zien op haar Ipad. Foto’s van een prachtige tuin met heel veel groente en fruit erin. “Het is een tuin in de wildernis die uit 3 delen bestaat van 30 x 12 m. Het is enorm groot en we verbouwen er eigenlijk alles. Van verschillende soorten aardappelen, tomaten, artisjokken, venkel en komkommers. Daarnaast staan er veel noten bomen zoals een amandelboom, hazelnoot en olijfbomen. Ook verbouwen we ons eigen fruit zoals abrikozen, kersen, nashi’s en peren. Het is zo jammer dat ik er nu niet ben, want het is nu zomer in Nieuw Zeeland en alles groeit en bloeit nu volop. Ik onderhoud de tuin ook niet meer alleen, ik ben vaak van huis en de tuin is daarvoor veel te groot geworden.”

Je komt uit Nieuw Zeeland, wat is nou een typisch Nieuw Zeelands gerecht?
“Van oudsher zou je meteen denken aan geroosterd lam en gebakken aardappelen. Maar tegenwoordig zijn er heel veel invloeden vanuit het Midden Oosten zichtbaar. Ik gebruik volop granaatappels, couscous, linzen en saffraan. Een van de dingen die ik vaak maak is een Marokkaans geïnspireerde salade met lam en eerder genoemde ingrediënten. Ook de invloed van Azië zie je veel terug bij ons. Ik kook met name met de seizoenen mee en hou daarbij de No Waste methode aan, ik vind het doodzonde om goede eetbare producten weg te gooien.”

Annabel vraag mij naar een typisch Hollands Zondags gerecht. Nou hebben wij niet echt een sunday roast, ik vertelde dat de invloeden van over de hele wereld ook steeds meer in Nederland zichtbaar zijn. En dat wij erwtensoep en stamppot in de winter eten.

Het boek The Free Range Cook, is verdeeld in 6 verschillende hoofdstukken. Wat is jouw favoriete hoofdstuk?
Volmondig: “Gardening!” “Het hoofdstuk uit de groentetuin is waar ik blij van word. Het is zo simpel, je hebt aarde en daar stop je wat zaden in en naar verloop van tijd heb je de lekkerste groente. Het is de natuur die zijn werk doet. En dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. Ik bak ook vaak mijn eigen brood in een simpele oven in de tuin. Dat zijn de dingen die mij gelukkig maken.”

Wat is jouw favoriete comfort food?
“Hier in Amsterdam at ik eens een ontzettende lekkere Marokkaanse linzensoep. Die soep was zo hartverwarmend. Daar denk ik nog vaak aan terug. En in de tijd dat ik in Argentinië woonde at ik vaak rijst met gepocheerde eieren en veel Parmezaan. Als ik het erg druk heb gehad, of ik kook alleen, maak ik nog vaak dit gerecht. Ook mijn kinderen zijn er dol op. Je kan het een beetje vergelijken met de Italiaanse Pasta Carbonara.”

Wat is je favoriete ingrediënt?
“Definitely lemon! Met een citroen kan je zoveel doen. Het heldere sap is al lekker op zich maar de geurige citroenschil gebruik ik in heel veel recepten. Citroenschil kan een gerecht helemaal ophalen. Ook gebruik ik veel Umami, de 5e smaak, dat zit o.a. in vissaus, Parmezaan, tomatenpasta en miso. Umami blijft heel lang hangen, ik gebruik vissaus bijvoorbeeld ook in groente gerechten. Het geeft een extra touch aan het gerecht.”

Zoet of hartig?
“Ik hou heel erg van kaas!” En daarmee beantwooord ze meteen mijn volgende vraag. “Mijn guilty pleasure is kaas, in alle soorten in maten. Van jonge kazen tot lekkere oude kaas met zout kristallen er op. Ik kan het gewoon niet weerstaan. Toen ik zwanger was van mijn dochter at ik heel veel Taleggio en het grappige is dat mijn dochter al van kleins af aan dol is op kaas. Als we in Italië waren wilde ze altijd een pasta bianco met heel veel kaas er op.”

Uit eten gaan of thuis koken?
“Ik blijf het liefst thuis, dan kook ik voor mijn gezin en vrienden. Uit eten vind ik alleen leuk als het echt een heel goed restaurant is. Zo at ik in New York eens heel goed bij “The Garden”. Thuis kook ik veel Aziatisch, ik ook ook van veel verschillende kleine hapjes, zoals dim sums.”

Wie is je grootste inspiratiebron?
“Ik ben fan van Julia Child en ook van Jamie Oliver. Omdat hij ook veel vanuit de tuin kookt. Maar mijn grootste inspiratiebron zijn toch wel de reizen die ik maak. Ik heb veel van de wereld gezien en kennis gemaakt met veel verschillende culturen. Zo at ik heerlijke pasta’s op Sicilië en maakte ik bij Restaurant As in Amsterdam kennis met het Van kop tot staart diner, waar het hele rund gebruik wordt. Al die indrukken neem ik mee.”

Als ik zeg citroen en chili wat is dan het eerste recept dat bij je opkomt?
“Fish! Ik zou een marinade maken van de citroen, de chili, wat zout en gember en hier de vis mee insmeren. De filet even 6 tot 8 minuten in de oven garen op een hoge temperatuur en er dan nog flink wat citroensap overheen sprinkelen. Simpel en lekker.”

Wat vind je van Nederland?
“Ik vind Nederlanders heel open en sociaal. En ik vind het zo leuk dat jullie alles op de fiets doen. Dit maakt jullie gezond. En ik vind jullie heel erg open minded.”

Wat staat er voor 2013 op het programma?
“Ik probeer niet zo hard te werken als vorig jaar, maar dat neem ik mij ieder jaar opnieuw voor. Verder ben ik bezig met een nieuwe tv serie Simple Pleasures.” Waarvan het gelijknamige boek in september in Nederland uit komt. “Daarnaast krijgt mijn website een gehele nieuwe lay out en werken we aan een platform. Waar iedereen tips kan delen en vragen kan stellen.”

Annabel Langbein

Tot slot geef ik Annabel nog een potje Amsterdamse honing mee voor thuis. Met een grote glimlach op mijn gezicht verlaat ik het hotel. Wat een leuke vrouw is Annabel Langbein. De uitgebreide review van The Free Range Cook komt binnenkort online. Hou de site dus in de gaten.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in