Dé 10 foodtrends voor 2016

Allereerst wil ik jou natuurlijk een heel gelukkig, gezond en vooral lekker nieuw jaar toewensen. Dat al je dromen maar uit mogen komen en dat je vooral heel veel lekkere dingen mag eten. Want dat zijn toch de hoogtepuntjes van iedere dag (althans voor mij wel). Misschien ben je nog wat katerig van gisteren? Maar op deze dag wil ik toch alvast de foodtrends voor 2016 met je doornemen.

2015 was hét jaar van bewustwording. Voedsel verspillen is een No Go. Hierdoor ontstonden er goede initiatieven zoals Krommunity en Instock die van de afdankertjes allerlei lekkers wisten te maken. Maar ook in de keuze van onze ingrediënten werden we steeds bewuster. We kiezen bewust (of niet) voor vlees. En willen alleen nog goed vlees, plofkippen moeten nu echt uit de supermarkt verdwijnen. En vis, liefst duurzaam. Niet persé bio maar wel zo puur mogelijk en uit de buurt als het kan. We willen weten waar ons eten vandaan komt. Lekker lokaal is ook in 2016 nog niet voorbij.

Maar wat heeft komend jaar nog meer voor ons in petto. Ik heb even in mijn glazen bol gekeken en dit is wat ik denk dat er gaat gebeuren in het nieuwe jaar. Ik ben benieuwd of het gaat uitkomen. Hier komen ze!

hak bonen erbij

Bonen erbij
Sinds de Voedselzandloper zijn bonen en peulvruchten al niet meer weg te denken in ons eetpatroon. Kris Verburgh benadrukt in zijn boek de gezondheid van peulvruchten. Ze zijn vezelrijk en voedzaam en je kunt er van alles mee maken. Ik ben zelf al langer fan van bonen, maar ik voorspel dat je er in 2016 echt niet meer omheen kan. 2016 is uitgeroepen tot het Internationale bonenjaar (uitgeroepen door de Verenigde Naties). De bruine boon en de kidneyboon kennen we inmiddels allemaal wel. Maar er zijn nog veel meer soorten, zoals de witte en zwarte boon, de cannellini en de kievitsboon. En ik denk dat je ook deze boontjes nog vaak terug gaat zien het komende jaar.

Bier brouwen doe je zelf
Iedereen is bierbrouwer. Je kunt zelf thuis aan de slag gaan met een DIY pakket (zelfs Hema heeft een DIY kit). Maar er zijn ook een aantal kleine partijen die het iets serieuzer aanpakken. Overal ontstaan mini brouwerijtjes die lokale biertjes onder eigen label verkopen. Superleuk! En zo ontstaan er ook weer webshops zoals Hopper die deze verschillende speciaalbiertjes bij jouw thuis bezorgen. Voorgaand jaar was thee en kaas pairing een hot item. Ik denk dat het komende jaar bier en kaas vaker op de kaart zal staan.

Thuis uit eten
Vaker thuis koken doen we al een tijdje. In plaats van uit eten gaan, geven we regelmatig thuis etentjes. En dat wordt ons extra makkelijk gemaakt door foodboxen zoals Marley Spoon die hierop inspelen. Bij Marley Spoon bestel je net wat exclusievere gerechten in een foodbox. Ideaal voor een etentje dus. Je moet het alleen wel zelf klaarmaken. Voor diegene die niet zelf willen koken zijn er diverse bezorgservices zoals deliveroo.nl en foodora.nl die het restaurant eten gewoon bij jouw thuis bezorgen. Van steak tartaar van George tot piepkuiken van Café Colette. Thuis uit eten is nog nooit zo makkelijk geweest.

Sunday brunch & All day breakfast
Ontbijten doen we doordeweeks nog steeds met ons vertrouwde havermoutpapje. Dat is echt nog niet voorbij in 2016. Maar op zondag pakken we uit. Dan ontbijten of brunchen we het liefst buiten de deur. Net als in New York. Er zijn plekken (zoals Bakers & Roasters) waar je gerust een uurtje in de rij moet staan voor je ontbijt. Maar dan heb je ook wat. Ik voorspel dat dit het nieuwe lunchen wordt. Ontbijten doen we vanaf nu ook de hele dag door. Een havermoutpapje kan prima bij de lunch en shakshuka (Midden Oosters ontbijt) eten we gerust als avondeten. Dat heeft Denise Kortlever al laten zien met haar boek All day Breakfast. Niet voor niets een dikke hit.

boekweitpannenkoeken

Alles online 
Ik vertelde net al dat je complete maaltijden gewoon thuis kunt laten bezorgen. Maar dit gaat verder. We kennen natuurlijk allemaal Albert, die onze boodschapjes netjes thuisbezorgd. Ik maak er zelf ook graag gebruik van. Maar Albert is niet meer de enige. Ook andere supermarkten gaan hier in mee. En ook de speciaalzaken blijven niet achter. Zo kan je prachtig vlees, vis en groente bestellen bij luxe leveranciers zoals directlyfrom.nl en de Lindenhoff. Maar ook groente en fruit uit de omgeving kan je netjes thuis laten bezorgen via Willem en Drees of De Buurman. Ditzelfde geldt voor koffie, als de bonen op zijn, hoeft dit echt geen probleem meer te zijn. Alles online dus. Ik houd ervan.

Dim Summen
De Aziatische keuken is hot en die blijven we voorlopig nog wel terugzien. Vooral Asian streetfood houden we erin. Sushi eten kent iedereen inmiddels wel en is wel een beetje geweest nu. Nieuw is Dim Summen. Dim Sum zijn gestoomde en gevulde deeghapjes. Overgewaaid uit China. In Amsterdam heb je al verschillende plekken zoals Happy Happy Joy Joy & Oriental waar je heerlijk kunt genieten van deze Aziatische lekkernijen. Maar de rest van het land is vast ook snel aan de beurt (Haarlem please).  En ik verwacht vanaf nu op ieder foodfestival wel een pop up dim sum toko.

Bijzondere ingrediënten
Doordat wij steeds meer van de wereld zien (reizen is het nieuwe vakantie vieren) neemt de vraag naar bijzondere ingrediënten steeds meer toe. De chipotle die we in Zuid Amerika geproefd hebben willen we ook hier in Nederland hebben. Ditzelfde geldt voor olie en azijn. Iedere foodie heeft minstens 5 verschillende flesjes (uit verschillende delen van Europa) staan. Maar ook Midden Oosterse ingrediënten en kruiden zoals za’atar, sumak, harissa en moghrabieh (parel couscous) is ons niet meer vreemd. En dit gaat verder. Van Japanse Ponzu tot Yuzu, niets is ons te gek. De grote supermarkten spelen hier al op in. Maar we weten ook steeds vaker de weg naar de Turk en de Toko te vinden. En natuurlijk kan je online ook het een en ander vinden.

Holy Smokey
Alles met een smokey flavour is hot. In 2015 konden we niet meer om de pulled pork met smokey barbecuesaus heen. Ook gerookte amandelen en gerookt zeezout kan je inmiddels overal vinden. Deze trend gaat verder. We gaan zelf thuis roken, van worsten tot vis (in deze DIY laat ik je zien hoe je zelf zalm rookt). Maar ook gerookte vinaigrettes, boter (mmm smokey maple butter), chocola (ja echt) en groente zal je op de foodfestivals tegen komen. Ik ben er gek op.

Eclairs van zoet tot hartig
Say goodbye to the macaron. Vanaf nu is het de éclair die we op iedere feestje terug gaan zien. Ik ben zelf dol op deze Parijse langwerpige soes. Robert Kranenborg opende onlangs Le Clair op amsterdam Centraal. Een koffietentje waar je onder het genot van een éclair kunt wachten op je trein. Ik verwacht dat er nog vele zullen volgen. En niet alleen zoete éclairs, maar ook de hartige varianten met bijvoorbeeld zalm, of eiersalade en truffel zal je vaker tegenkomen. Ik heb ze in London al geproefd. Helemaal niet erg, deze trend.

Gezond maar wel normaal
De hype van gezond eten is gelukkig nog lang niet voorbij. Maar we gaan wel weer ons gezonde verstand gebruiken. Besjes, kruidjes en andere superfoods met helende werkingen kunnen de prullenbak in. Ze maken plaats voor gewoon normaal en gezond eten. Avocado, broccoli, peulvruchten, boerenkool en verschillende granen. Oeroude granen zoals boekweit en spelt. Niet alleen gemalen maar ook als hele korrels ter vervanging van witte rijst. Gewoon basic ingredienten waar je een lekker potje mee kunt koken. We houden het licht én vooral voedzaam.  Het gebruik van suiker en haar vervangers zoals kokosbloesemsuiker en honing blijft een bewuste keuze. Het wordt niet verbannen, maar als we het eten, kiezen we er bewust voor. Een keuze waar ik prima mee kan leven.

Hopper bierbox

zelf bier brouwen
happy new year

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in