speltbrood

Speltbrood

Zelf speltbrood bakken? Met dit recept kan dat niet mislukken. Er is niets lekkerder dan de geur van vers brood uit de oven. Speltbrood wordt gemaakt van speltbloem (en of speltmeel), water, zout en gist. Niets meer dan dat. Ik gebruik gedroogde gist, dat kan je gewoon in de supermarkt kopen. Dit is een half volkoren speltbrood. Wil je liever een 100% volkorenbrood? Dan moet je dit recept eens proberen.

Meel en bloem

Ik koop mijn meel en bloem altijd bij Molen de Zandhaas in Santpoort. Molenaar Jos maalt dagelijks granen tot meel en in het knusse winkeltje verkopen ze iedere meelsoort die je maar kunt bedenken. Het heeft iets nostalgisch en we komen er graag. Ik moet wel toegeven dat ik een luie bakker ben, deeg kneden doe ik al lang niet meer met mijn handen. Dit is immers in een handomdraai gepiept in mijn keukenmachine (ik heb een Kitchenaid).  Een fluitje van een cent is het, zelf brood bakken. Probeer het zelf maar eens.

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor 1 brood

  • 250 gr speltbloem
  • 250 gr speltmeel
  • 10 gr zout
  • 7 gr gist
  • 320 gr lauw water
  • Evt. wat havervlokken

Zo maak je het

  1. Doe het meel en de bloem in een kom van je keukenmachine. Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar vantevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af. Voeg het water toe en kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken.

  2. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. (zelf gebruik ik een hotel douchemuts, die tip kreeg ik ooit van Levine) Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

  3. Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit. Rol het uit tot een ronde vorm. En breng alle buitenzijdes naar binnen, zodat er een mooie bol ontstaat. Leg de bol op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen.

  4. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.  Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.

  5. Kerf het deeg in met een scherp mes en schuif de bakplaat in de oven. Garneer het eventueel met wat havervlokken. Bak het speltbrood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Het speltbrood is gaar als deze een hol geluid heeft als je er op klopt.

    Zelfgebakken brood bevat geen conserveringsmiddelen en wordt daardoor sneller oud. Je kunt het brood de volgende dag nog even kort oppiepen in een warme oven, dan is het weer lekker krokant.

    Je kunt het speltbrood ook goed invriezen. Snijd van tevoren plakken, zodat je iedere dag een plak uit de vriezer kunt halen.

speltbrood

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (244 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Eenpansgerechten Familie recepten Brood en deeg Hollandse recepten Lactosevrije recepten Notenvrije recepten Suikervrij Oven Vegan recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Bakrecepten Lunch Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in