hartige scones

Hartige scones met kaas

Voor de paasbrunch maakte ik hartige scones met kaas. Ik wilde eerst citroen scones maken met lemoncurd maar op het laatste moment heb ik dat toch weer veranderd in kaasscones. Dat is ook weer typisch mij, ik weet nooit precies wat ik ga maken en het kan zelfs een uur vantevoren nog veranderen. Ik vond dat ik al teveel zoete gerechtjes voor de brunch had, dus iets hartigs was meer dan welkom.

Ik was er zelf helemaal verrukt van en heb er aardig wat gegeten. Ze zijn het lekkerste met een beetje roomkaas met bieslook of met een lik boter. Ik had ze al een dagje van te voren gemaakt en afgebakken en vlak voor de brunch nog even opgepiept in de oven. Je kunt het ongebakken en uitgestoken deeg ook invriezen en ze dan rechtstreeks afbakken. Eenmaal afgebakken blijven ze niet zo lang lekker, maar dat maakt niet uit, want deze hartige hapjes zijn vast heel snel op.

Die mooie marmeren plank zul je nog wel vaker terug gaan zien op mijn blog. Ik heb de plank gekregen van Marlijn van Lijns Shop. Zo’n plank wordt in de patisserie vaak gebruikt om chocolade op te bewerken, maar ik vind hem perfect als ondergrond voor mijn foto’s. Mooi is hij he?

Ingrediënten voor 12 st.
250 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr koude roomboter
150 ml melk
70 gr geraspte kaas
Snuf zout
1 eidooier

Zo maak je het
Doe het bakmeel met een snuf zout in de kom van je keukenmachine. Met de hand kneden kan ook.

Snij de boter in kleine blokjes en meng dit met de bloem tot een kruimelige substantie.

Voeg dan de melk en de geraspte kaas toe en kneed er een soepel deeg van.

hartige scones

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Rol het deeg uit op je werkblad tot een dikte van ongeveer 2 cm.

hartige scones

Steek met een uitsteker de scones uit. Ik maakte ze ongeveer 5 cm groot.

Bestrijk de scones met een beetje losgeklopt eigeel en bak ze in 12 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer de hartige scones met bieslook roomkaas.

hartige scones

Fijne Kingsday allemaal!
Makkelijke Maaltijd: Spinazie risotto met blauwe kaas
Bewaar
19 Comments
  • Een werkloze keukenprins

    1 juli 2014 at 14:39 Beantwoorden

    Net gemaakt. Ze staan af te koelen. Behalve eentje – het slachtoffer van mijn ongeduld 🙂 \r\nOlivia’s tip van het lepeltje bakpoeder zou ik wel toepassen voor een beter rijs-resultaat. Voor de rest: lekker! Goed recept!

  • Corinne

    27 april 2014 at 15:10 Beantwoorden

    Helaas weigerden de scones te rijzen, maar de smaak was prima (het leken meer kaaskoekjes :-))!

  • Elizabeth

    25 april 2014 at 21:55 Beantwoorden

    Er is glutenvrij zelfrijzend bakmeel van Orgran. Kun je prima scones mee bakken!

  • Petra

    25 april 2014 at 20:50 Beantwoorden

    Dit ziet er echt supersmakelijk uit….ik ben gek op scones en ook roomkaas lust ik graag…jammie!

  • Manon

    25 april 2014 at 20:18 Beantwoorden

    Dat ziet er lekker uit!

  • Kim

    25 april 2014 at 17:05 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk. Ik ben echt dol op hartige gerechtjes.

  • Sanne

    25 april 2014 at 14:30 Beantwoorden

    ziet er lekker uit! het lijkt me leuk om te zien welke gerechten je allemaal op de paasbrunch serveerde, kan je daar misschien een artikel over schrijven?(:

    • Pauline

      25 april 2014 at 15:05 Beantwoorden

      Oh dat is wel een ideetje, het komt iig in mijn maandoverzichtje naar voren 🙂

  • Susanne

    25 april 2014 at 12:05 Beantwoorden

    Oeh wat lekker! Deze ga ik als verrassing voor m’n moeder maken. Die is gek op kaas en bood-achtige dingen. Dankjewel!

  • Olivia van Rutten

    25 april 2014 at 11:25 Beantwoorden

    Ik zou je aanbevelen een theelepel bakpoeder erbij te doen en karnemelk te gebruiken. Ook moet je het deeg niet in de koelkast doen en zo plat uitrollen. Het beste is om het deeg gewoon met je handen zachtjes te pletten tot ongeveer 2 cm dikte. Ik kan dit weten want mijn moeder maakte het altijd zo (Schotse afkomst) en ik ben ermee opgegroeid. Misschien een idee om te kijken naar mijn facebookpagina Olivia’s bakehouse dan kan je zien hoe ze gerezen zijn.\r\nvriendelijke groeten

    • Pauline

      25 april 2014 at 15:06 Beantwoorden

      Dat ga ik eens proberen, want als een Schotse het zegt, moet het wel goed zijn 🙂

  • Yvonne

    25 april 2014 at 11:13 Beantwoorden

    Hmm dit lijkt me heerlijk! Ik eet ook altijd liever hartig dan zoet, dus dit is een perfect recept voor mij en ga het zeker eens uitproberen:)

  • Marieke

    25 april 2014 at 09:23 Beantwoorden

    Ohh dit lijkt me echt heel lekker!

  • simone

    25 april 2014 at 08:58 Beantwoorden

    Ik hou van scones! \r\nAlleen sinds ik gluten vrij eet heb ik nog niet een lekker recept gegeten. \r\nMisschien maar een keer zondigen en deze maken 🙂

  • Andrea

    25 april 2014 at 08:45 Beantwoorden

    Oeh… dat ziet er lekker uit.

  • Miranda

    25 april 2014 at 08:42 Beantwoorden

    Wat een goed idee! Hartige scones. Ik ken ze alleen met zoet, met jam. Dit ga ik zeker eens maken.\r\n\r\nIk vind je marmeren plank heel mooi!

  • Manon

    25 april 2014 at 08:40 Beantwoorden

    Oh dat ziet er echt lekker uittt! Ik hou van alles wat van deeg gemaakt is en ben dol op kaas (incl roomkaas). En inderdaad een mooie plaat!

  • Tessa

    25 april 2014 at 08:32 Beantwoorden

    Ik ben echt verliefd op scones! Ik kan er zoveel eten! Ik ben echt benieuwd naar deze variant, leuk om een keer te proberen 🙂

  • MySimplySpecial

    25 april 2014 at 08:20 Beantwoorden

    Wat een goed idee! Ze lijken me erg lekker.

Plaats een reactie