herfst salade

Lauwwarme herfstsalade

Salades eet je niet alleen in de zomer, die eet je het hele jaar door. Deze herfstsalade past perfect bij deze tijd van het jaar. Ik heb echte najaarsgroenten zoals pompoen en paddestoelen gebruikt voor een extra herfstig tintje. Ik moet toegeven dat wanneer het buiten kouder wordt, ik het liefst wel iets warms eet, daarom heb ik er ook een lauwwarme salade van gemaakt.

De groenten zijn warm en dit is heerlijk met de koude rucola en geitenkaas. Pompoen en geitenkaas is heel lekker samen, pompoen is zoet en geitenkaas fris. Je kunt ook feta gebruiken als je dat lekkerder vindt. Door de pompoen vult deze salade ook goed, het is een heerlijk gerechtje voor doordeweeks en hartstikke healthy.

herfst salade

Ingrediënten voor 4 personen
1 flespompoen
2 rode uien
200 gr gemengde paddestoelen
1 teen knoflook
75 gr rucola
8 plakjes Parmaham
50 gr geitenkaas
1 el rode wijn azijn
1 tl sumak
Peper en Zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snij de pompoen in plakken van ongeveer 0,5 cm dik.

Pel de uien en snij ze in parten. Leg de uien samen met de pompoen in een ovenschaal. Kruid de groentes met sumak en wat peper en zout.

Besprenkel het geheel met olijfolie en rooster de groentes in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.

Boen de paddestoelen schoon met een keukenpapiertje en snij ze in stukken.

Bak de paddestoelen aan in wat olijfolie. Pers een teen knoflook uit over de paddestoelen en breng ze verder op smaak met peper en zout.

Meng de azijn met 3 el olijfolie en meng de dressing door de sla.

Verdeel de pompoen, paddestoelen en rode uien over de sla.

Verdeel de Parmaham over de sla en verkruimel de geitenkaas over de salade.

Serveer de herfst salade lauw warm.

herfst salade

 

Kabeljauw met pancetta
5 Tips voor Meat free Monday
Bewaar
29 Comments
  • Ruth

    10 november 2015 at 21:24 Beantwoorden

    kan ik ook andere pompoen gebruiken, zoals Hokkaido? Ik vind deze ham heel lekker, maar wil minder vlees en al zeker minder bewerkt vlees eten, dus die laat ik eruit.

  • Joelle

    20 januari 2015 at 12:37 Beantwoorden

    Hoi! Ik ga het vanavond maken. Wat is een goede vervanger voor sumak?

    • Pauline

      20 januari 2015 at 20:08 Beantwoorden

      Je kunt het weglaten. Een vervanger is lastig. Sumak heeft echt een eigen smaak en is niet te vervangen.

  • Danielle

    22 december 2014 at 19:53 Beantwoorden

    Ik googlede op ‘pompoen champignons parmaham recept’ omdat ik dat nog in huis had en trof bovenaan jouw recept. Ik heb het ook met de nodige aanpassingen gemaakt ivm de inhoud van mijn voorraadkast en koelkast. Helaas geen sla, maar wel een bosje koriander, sumak werd za’atar, ham werden toch spekjes. En omdat mijn grote oven kapot is de pompoen in de kleine oven en de ui met spekjes en champignons in de pan heb uitgebakken. Al met al heel lekker hoor! Zelf zeurpietzoon van acht jaar at het met smaak, terwijl hij zowel pompoen als champignons verfoeid! Dat maakt deze kok blij!

  • Floor

    22 september 2014 at 14:22 Beantwoorden

    Ik was opzoek naar een herfstig gerecht om de herfst in te luiden en dit is ‘m geworden, thanks voor het recept!:-) ik ga hem alleen maken met linzen en veldsla en laat de parmaham achterwege.

  • Marije

    24 november 2013 at 19:49 Beantwoorden

    Ik heb hem ook iets anders gedaan: ik hou niet van pompoen. Die heb ik er ook uit gelaten. IPV. geitenkaas heb ik blauwe kaas gedaan. pijnboompitjes erdoor en klaar!\r\nHet was heel lekker!!

  • Melissa

    22 november 2013 at 11:42 Beantwoorden

    Is de parmaham wel voedselzandloper-proof?

    • Pauline

      22 november 2013 at 21:53 Beantwoorden

      Nee dat is de ham idd niet, ik zou de ham dan weglaten.

  • Marije

    22 november 2013 at 10:36 Beantwoorden

    Dank Pauline, die gaat in de boidschappenmand 😀

  • Marije

    22 november 2013 at 06:23 Beantwoorden

    Het water loopt me in de mond.. Een praktische vraag: is de pompoen niet heel moeilijk in schillen?

    • Pauline

      22 november 2013 at 10:30 Beantwoorden

      Jaaa hij is ook heerlijk. Een gewone pompoen schilt inderdaad was lastig, een flespompoen daarentegen gaat veel makkelijker.

  • Pauline

    18 november 2013 at 19:19 Beantwoorden

    Wij hebben het net gegeten met een paar kleine aanpassingen, ipv rucola gewoon ijsbergsla en ik heb Italiaanse ham ff gebakken bij de champignons. Echt onwijs lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.

  • Sofie

    12 november 2013 at 14:20 Beantwoorden

    Is het ook lekker om de paddenstoelen te bakken in truffelolie?

    • Pauline

      12 november 2013 at 18:21 Beantwoorden

      Als het truffelolie om te bakken is wel, anders zou ik er op het laatst wat over heen sprenkelen.

  • Angela

    4 november 2013 at 17:39 Beantwoorden

    Dit lijkt me overheerlijk. Ik wil hem morgen gaan maken, maar ik eet geen varkensvlees. Wat kan ik hiervoor in de plaats gebruiken?

  • nicolette

    31 oktober 2013 at 13:10 Beantwoorden

    heb m net gemaakt, met kleine aanpassing. schandalig lekker was het commentaar. het is wat hoor, als ik recepten van jou maak heb ik altijd blije gezichten aan tafel.

  • Dita

    29 oktober 2013 at 19:19 Beantwoorden

    Dit klinkt heerlijk!

  • Hester

    29 oktober 2013 at 18:19 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk! Mooie kleuren ook zo bij elkaar.

  • Con leche

    29 oktober 2013 at 12:46 Beantwoorden

    Ik was al opzoek naar een goede herfstsalade, dus dit komt als geroepen! Klinkt erg goed, met allemaal heerlijke ingrediënten!

  • Suzanne

    29 oktober 2013 at 12:45 Beantwoorden

    Ziet er geweldig uit!!! lijkt me erg lekker!

  • Maura - YLT

    29 oktober 2013 at 12:18 Beantwoorden

    Echt mijn favoriete ingrediënten zitten hierin; geitenkaas, paddenstoelen, rauwe ham. Dat moet wel lekker zijn.

  • I scream beauty

    29 oktober 2013 at 12:17 Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker!

  • nicolette

    29 oktober 2013 at 11:51 Beantwoorden

    ohh lekker!! die zet ik even op mijn facebook en ga ik vanavond maken

  • MySimplySpecial

    29 oktober 2013 at 08:45 Beantwoorden

    Klinkt goed, alleen sumak ken ik niet.

    • Pauline

      29 oktober 2013 at 10:01 Beantwoorden

      Sumak koop je bij de Turk. Het wordt gemaakt van bessen en heeft een friszure smaak. Je kunt het ook weg laten, is geen probleem 😉

  • Saskia

    29 oktober 2013 at 08:23 Beantwoorden

    Klinkt erg lekker.\r\n\r\nWat is sumak en kan je dat in de supermarkt krijgen?\r\n\r\nGroetjes Saskia

Plaats een reactie