Gehakt in bladerdeeg (gehaktbrood)
Gehakt in bladerdeeg maken is niet heel ingewikkeld en wanneer je een keukenmachine hebt of een staafmixer met hakmolentje, gaat het helemaal snel. Het is ook leuk om dit gehaktbrood naar een nieuw level te tillen, door het te versieren. Snijd bijvoorbeeld blaadjes uit bladerdeeg of misschien heb je een leuke koekjessteker in de vorm van een paddestoel of hulsttakje. Dit gehaktbrood recept kun je heel goed van te voren maken. Het gehakt in bladerdeeg is zowel warm als koud heel lekker. Wil je meer hoofdgerechten voor tijdens de feestdagen bekijken? Je ontdekt het hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 pers. (8 plakjes)
- 900 gr gemengd gehakt
- 200 gr gerookt spek in plakjes
- 1 rol bladerdeeg
- 3 takjes tijm (blaadjes )
- 500 gr gemengde paddestoelen
- 60 gr paneermeel, panko of broodkruim
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 130 gr zongedroogde tomaten
- 40 gr hazelnoten
- 2 el roomboter
- 1 ei
- 2 el olijfolie
- zout en peper naar smaak
Lekker met
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de uien en tenen knoflook, maak 250 gram paddestoelen schoon met een stukje nat keukenpapier en hak alles in grove stukken. Hak eerst de hazelnoten grof. Doe ze apart in een mengkom. Doe de grof gehakte paddestoelen, uien en knoflook samen met de zongedroogde tomaten in de keukenmachine en hak fijn.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het gehakte paddestoelenmengsel 4-5 minuten tot de paddestoelen een kleurtje krijgen. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en schep het daarna in de mengkom bij de hazelnoten.
Meng het gehakt door het hazelnoten- en het paddestoelenmengsel. Voeg het paneermeel toe, breng op smaak met zout en peper en kneed goed door. Wanneer jouw mengsel nog iets te nat is voeg je extra paneermeel toe. Test wat gehakt op smaak door in een koekenpan gaar te bakken. Vorm het gehakt tot een ovaal.
Leg de plakjes gerookt spek op een werkvlak. Vorm een rechthoek waarbij de plakjes spek elkaar steeds een beetje overlappen. Rol het gehakt er in. Bak in 4 minuten rondom bruin, gaar bakken is niet nodig, het gehakt gaart verder in de oven. Leg het gehakt op een bord en zet in de koelkast om af te koelen.
Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch) of 200 graden (hetelucht).
Haal het gehaktbrood uit de koelkast. Leg het bladerdeeg op een snijplank en rol het gehaktbrood in het bladerdeeg. Vouw beide uiteinden goed dicht en druk alle naadjes goed aan. Versier het gehaktbrood eventueel met de restjes bladerdeeg of een koekjesuitsteker.
Klop een ei los en bestrijk het bladerdeeg er mee. Leg het gehaktbrood op een een met bakpapier beklede ovenschaal of bakplaat en bak 25-30 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is gekleurd.
Maak de rest van de paddestoelen schoon en bak ze in roomboter tot ze mooi bruin zijn. Breng op smaak met zout. Haal de blaadjes van de takjes tijm en meng ze door de paddestoelen. Neem het gehaktbrood uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en snijd in plakken, leg op een mooie schaal en leg de paddestoelen er omheen. Garneer met wat extra tijm. Extra lekker met cranberrycompote of -jam.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in