fbpx
Menu

DIY Cranberry Compote

Ik heb ze alweer gespot hoor de verse cranberries. Bij mij zorgen deze rode bessen voor een instant kerstgevoel. Cranberry compote eten we vooral tijdens de feestdagen. Traditioneel bij de kalkoen, maar je kunt het met heel veel ingrediënten combineren. Lekker in de havermout bijvoorbeeld of in een toetje. Die recepten krijgen jullie allemaal nog van mij. Maar dan heb je natuurlijk wel een goede basis nodig. Want compote uit een potje haalt het natuurlijk nooit bij een zelfgemaakte versie.

En waarom zou je dit ook kant en klaar kopen? Het is zo makkelijk om zelf te maken. Net als jam maken zeg maar. Ik heb er nu lekker sinaasappelsap en -schil aan toegevoegd. Maar het kan ook met citroen. Ik heb de compote gezoet met honing, maar je kunt ook voor suiker gaan natuurlijk. Ik vind het zelf wel lekker als hij nog lekker fris smaakt, dus voegde ik niet al te veel honing toe. Ben jij wel een zoetekauw gebruik dan gerust een kneepje meer…

Cranberry compote

Ingrediënten voor 1 flinke pot
250 gr cranberries
Sap + schil van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
3 el honing
50 ml water

Zo maak je het
Was de sinaasappel en verwijder het oranje gedeelte van de schil met een mesje. Zorg ervoor dat je niet teveel wit hebt, want dit smaakt bitter.

Pers de sinaasappel uit.

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur.

Cranberry compote

Laat de cranberry compote zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. De compote is klaar als alle bessen stuk zijn.

Proef en voeg naar wens nog wat extra honing toe.

Laat de compote afkoelen en giet deze in een schone jampot.

Je kunt de compote in een schone pot wel een aantal weekjes bewaren.

Tip: voeg in plaats van water 50 ml port toe voor een extra feestelijke compote.

Cranberry compote

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • Petra
    24 december 2018 om 14:34

    Ik ga deze compote vanmiddag alvast maken voor bij de hertenbiefstuk van het kerstdiner. Heerlijke combinatie!! Maar even een vraag; moet deze compote in de koelkast bewaard worden??

    Beantwoorden
  • Mirjam de vries-van L
    14 december 2018 om 20:52

    Mijn moeder had 2 potten preizelberen meegenomen vanuit Oostenrijk ! Maar ingenomen bij de douane 😭😭😭Nou dacht ik , ik ga zelf eens een poging wagen maar heb per ongeluk gedroogde cranberry’s! Zal ik die lekker in de port weken ?

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 10:45

    Ja dat zou je kunnen proberen :)

    Beantwoorden
  • Harald
    20 december 2017 om 21:49

    Spannend, met sinaasappelschil. Ik heb een vraagje (niet te dom, hoop ik...): laat ik die sinaasappelschillen in de compote zitten of haal ik die eruit na het koken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 22:53

    Geen enkele vraag is dom ;) Die kan je niet eten, dus die haal je eruit.

    Beantwoorden
  • Steffie Heijnen
    25 december 2016 om 16:50

    Heerlijk! Ik heb gemaakt voor bij de kersttrfle van Y etter van Boven

    Beantwoorden
  • Hans
    24 december 2016 om 03:48

    Lekker en simpel receptje inderdaad. Wat betreft de bitterheid van sinaasappel: die zit niet in het witte, maar juist in het gekleurde (buitenste) deel van de schil.

    Beantwoorden
  • Lin
    18 december 2016 om 14:17

    Ben deze nu aan het maken voor bij wilde eend <3

    Beantwoorden
  • Lies Dahlmans
    13 december 2016 om 11:05

    Heerlijk!!!!

    Suggestie: klein scheutje rode port mee laten prutten.

    Beantwoorden
  • Tineke Heerema
    20 augustus 2016 om 16:49

    vandaag twee emmers geplukt heerlijke dag en morgen de compote maken de eerste keer.

    Beantwoorden
  • Cheese and Chinese
    27 november 2015 om 10:21

    Hmmm ziet er lekker uit, vooral voor deze tijd van het jaar..

    Beantwoorden
  • Lucia
    26 november 2015 om 09:17

    Dit is echt een fijn recept en staat inmiddels op mijn to do lijstje.
    Ik heb wel nog even een vraagje. Waarom doe je het niet heet in een schone warme pot net als bij b.v. jam. Dan is het toch langer houdbaar dacht ik. Is dat slim om te doen of juist niet?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 november 2015 om 13:34

    Dat kan ook hoor. Als hij maar brandschoon is :)

    Beantwoorden
  • Margot
    26 november 2015 om 08:39

    Ja dit geeft meteen een kerstgevoel!

    Beantwoorden
  • Nicole
    26 november 2015 om 07:57

    Oh goddelijk. Vorig jaar met de kerstdagen maakte mijn vriend dit ook. En het smaakt zo lekker bij kalkoen.

    Beantwoorden
  • Emma
    26 november 2015 om 06:58

    Mmm, super lekker met kaneel ook! Wat doe je er voor de rest dan mee? Verwerk je het in bakgerechten?

    Beantwoorden
  • Lucia
    26 november 2015 om 09:20

    Appel cranberrie taart is ook super lekker.

    Beantwoorden
  • Marlotte
    26 november 2015 om 06:48

    Oh heerlijk vind ik het! Meestal maak ik het rond deze tijd van het jaar, goede reminder dit!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen