Meatloaf met cranberrysaus
Dit is een lekker meatloaf recept. Ideaal voor het kerstdiner. Om het gemakkelijk te houden serveren we bij dit gehaktbrood met spek, kant en klare cranberrysaus. Wanneer je voor kerst gaat koken neem je meestal te veel hooi op je vork. We weten er alles van, En ondank dat je jezelf had beloofd het vooral leuk te houden sta je al snel weer heel lang in de keuken. Maar wanneer dit je enige gerecht is en je vindt het wel leuk om zelf een cranberrysaus te maken dan is dat zo gebeurd. Je koopt ongeveer 500 gr verse cranberry’s (geen gedroogde), doet ze in een pannetje. Voegt wat suiker toe (je kunt later altijd nog wat extra toevoegen wanneer het te zuur is) en een glas water. En zet het op het vuur. Vervolgens kook je de cranberry’s kapot. Tot zich een jam vormt. Gewoon blijven roeren. Dat is het!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 gr half om half gehakt
- 200 gr rookspek in plakjes
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 150 gr paddenstoelenmix
- 1 ei
- 3-4 el paneermeel
- 2 el hazelnoten
- 6 el cranberrycompote
- 1 takjes rozemarijn (+ extra om te garneren )
- Peper en zout
- 1 el olijfolie (+ extra om mee in te vetten )
Materiaal
- Cakevorm van 25cm, licht ingevet met olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht)
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Haal uit de pan en hak ze doormidden.
Hak de ui en knoflook fijn. Hak de naaldjes van 1 takje rozemarijn fijn. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg de rozemarijnnaaldjes toe en schep om. Snijd de paddestoelen in plakjes en stukjes. Voeg ze bij het uimengsel en bak tot ze mooi bruin zien. Haal uit de pan en laat even afkoelen.
Doe het gehakt in een mengkom. Doe het ui en paddenstoelmengsel en hazelnoten er bij. Schep om, voeg het ei en de paneermeel toe en kneed goed door. Breng goed op smaak met zout en peper
Bekleed de cakevorm met plakjes spek. Zorg dat de plakjes in het midden van de bodem beginnen, de zijkant bedekken en er een stukje overheen hangen. Laat de plakjes ook elke keer 1 cm overlappen. De hele cakevorm moet goed bedenkt zijn met een laagje spek. Schep het gehaktmengsel in de cakevorm, druk goed aan en strijk met de achterkant van een lepel mooi glad. Vouw de overhangende plakjes spek over de bovenkant.
Zet de meatloaf 45-50 minuten in de oven tot het gehakt gaar is en het spek knapperig gebakken is. Stort het gehaktbrood uit de cakevorm en laat afkoelen.
Verwarm eventueel de saus (dat hoeft niet, koud is het ook erg lekker) verhit daarvoor de cranberrycompote in een koekenpan met een paar eetlepels water? En roer tot een gladde dunnere saus.
Snijd de meatloaf in plakken en garneer met de extra takjes rozemarijn. Geef de cranberrysaus erbij. Lekker met knapperig gebakken toast.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in