fbpx
Menu

Kerstbuffet: Gehaktbrood met paddenstoelen en cranberrysaus

Hoe vier jij deze kerst? Ga je lekker uit eten, bestel je bij de slager vlees voor een gezellig gourmet of neemt iedereen die uitgenodigd is iets lekkers mee? Misschien maak je wel een mooie buffetstyle tafel? Waarop je allemaal lekkere dingen zet en iedereen zelf kan pakken wat hij wilt eten? Het is perfect voor grotere groepen, maar ook voor wanneer je veel kinderen in de familie hebt. Die gaan echt geen uren aan tafel zitten en zijn al blij met een worstje in bladerdeeg, wat stukjes stokbrood en een toetje. Je kunt zo’n buffettafel ook maken als nieuwjaarsreceptie. Heel lekker is dit gehaktbrood met paddenstoelen. Het is heel goed voor te bereiden en wordt zelfs lekkerder als je het een paar dagen van te voren maakt. Moeilijk is het niet! Het gehaktbrood smaakt lekker kruidig en de noten en paddestoelen maken het net een beetje meer bijzonder. Wat je over hebt kun je trouwens lekker eten op toast met een pluk sla er bij!

 

Zelfgemaakte cranberrysaus of uit een potje?

Om het gemakkelijk te houden serveer ik bij dit gehaktbrood met paddestoelen een kant en klare cranberrysaus. Wanneer je voor kerst gaat koken neem je meestal te veel hooi op je vork. Ik weet er alles van, En ondank dat je jezelf had beloofd het vooral leuk te houden sta je al snel weer heel lang in de keuken. Maar wanneer dit je enige gerecht is en je vindt het wel leuk om zelf een cranberrysaus te maken dan is dat zo gebeurd. Je koopt ongeveer 500 gr verse cranberry’s (geen gedroogde), doet ze in een pannetje. Voegt wat suiker toe (je kunt later altijd nog wat extra toevoegen wanneer het te zuur is) en een glas water. En zet het op het vuur. Vervolgens kook je de cranberry’s kapot. Tot zich een jam vormt. Gewoon blijven roeren. Dat is het! Wanneer je het lekker vindt kun je rozemarijn fijnhakken en er doorheen mengen. Breng de saus zelf op smaak met zout, wat meer suiker of beiden.

8-10 plakjes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr half om half gehakt
  • 200 gr rookspek in plakjes
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gr paddenstoelenmix
  • 1 ei
  • 3-4 el paneermeel
  • 2 el hazelnoten
  • 6 el cranberrycompote
  • 1 takjes rozemarijn (+ extra om te garneren )
  • Peper en zout
  • 1 el olijfolie (+ extra om mee in te vetten )

Materiaal

  • Cakevorm van 25cm, licht ingevet met olijfolie

Lekker met

  • Toast, dun gesneden en geroosterd stokbrood

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht)

  2. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Haal uit de pan en hak ze doormidden. 

  3. Hak de ui en knoflook fijn. Hak de naaldjes van 1 takje rozemarijn fijn. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg de rozemarijnnaaldjes toe en schep om. Snijd de paddestoelen in plakjes en stukjes. Voeg ze bij het uimengsel en bak tot ze mooi bruin zien. Haal uit de pan en laat even afkoelen. 

  4. Doe het gehakt in een mengkom. Doe het ui en paddenstoelmengsel en hazelnoten er bij. Schep om, voeg het ei en de paneermeel toe en kneed goed door.  Breng goed op smaak met zout en peper

  5. Bekleed de cakevorm met plakjes spek. Zorg dat de plakjes in het midden van de bodem beginnen, de zijkant bedekken en er een stukje overheen hangen. Laat de plakjes ook elke keer 1 cm overlappen. De hele cakevorm moet goed bedenkt zijn met een laagje spek. Schep het gehaktmengsel in de cakevorm, druk goed aan en strijk met de achterkant van een lepel mooi glad. Vouw de overhangende plakjes spek over de bovenkant. 

  6. Zet het gehaktbrood 45-50 minuten in de oven tot het gehakt gaar is en het spek knapperig gebakken is. Stort het gehaktbrood uit de cakevorm en laat afkoelen. 

  7. Verwarm eventueel de saus (dat hoeft niet, koud is het ook erg lekker) verhit daarvoor de cranberrycompote in een koekenpan met een paar eetlepels water? En roer tot een gladde dunnere saus. 

    Snijd het gehaktbrood in plakken en garneer met de extra takjes rozemarijn. Geef de cranberrysaus erbij. Lekker met knapperig gebakken toast.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.