Gehaktbrood met cranberrysaus

Gehaktbrood met cranberrysaus

Dit is een lekker gehaktbrood recept. Ideaal voor het kerstdiner. Om het gemakkelijk te houden serveer ik bij dit gehaktbrood met paddestoelen en kant en klare cranberrysaus. Wanneer je voor kerst gaat koken neem je meestal te veel hooi op je vork. Ik weet er alles van, En ondank dat je jezelf had beloofd het vooral leuk te houden sta je al snel weer heel lang in de keuken. Maar wanneer dit je enige gerecht is en je vindt het wel leuk om zelf een cranberrysaus te maken dan is dat zo gebeurd. Je koopt ongeveer 500 gr verse cranberry’s (geen gedroogde), doet ze in een pannetje. Voegt wat suiker toe (je kunt later altijd nog wat extra toevoegen wanneer het te zuur is) en een glas water. En zet het op het vuur. Vervolgens kook je de cranberry’s kapot. Tot zich een jam vormt. Gewoon blijven roeren. Dat is het!

Gehaktbrood met cranberrysaus
Gehaktbrood met cranberrysaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr half om half gehakt
  • 200 gr rookspek in plakjes
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gr paddenstoelenmix
  • 1 ei
  • 3-4 el paneermeel
  • 2 el hazelnoten
  • 6 el cranberrycompote
  • 1 takjes rozemarijn (+ extra om te garneren )
  • Peper en zout
  • 1 el olijfolie (+ extra om mee in te vetten )

Materiaal

  • Cakevorm van 25cm, licht ingevet met olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht)

  2. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Haal uit de pan en hak ze doormidden. 

  3. Hak de ui en knoflook fijn. Hak de naaldjes van 1 takje rozemarijn fijn. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg de rozemarijnnaaldjes toe en schep om. Snijd de paddestoelen in plakjes en stukjes. Voeg ze bij het uimengsel en bak tot ze mooi bruin zien. Haal uit de pan en laat even afkoelen. 

  4. Doe het gehakt in een mengkom. Doe het ui en paddenstoelmengsel en hazelnoten er bij. Schep om, voeg het ei en de paneermeel toe en kneed goed door.  Breng goed op smaak met zout en peper

  5. Bekleed de cakevorm met plakjes spek. Zorg dat de plakjes in het midden van de bodem beginnen, de zijkant bedekken en er een stukje overheen hangen. Laat de plakjes ook elke keer 1 cm overlappen. De hele cakevorm moet goed bedenkt zijn met een laagje spek. Schep het gehaktmengsel in de cakevorm, druk goed aan en strijk met de achterkant van een lepel mooi glad. Vouw de overhangende plakjes spek over de bovenkant. 

  6. Zet het gehaktbrood 45-50 minuten in de oven tot het gehakt gaar is en het spek knapperig gebakken is. Stort het gehaktbrood uit de cakevorm en laat afkoelen. 

  7. Verwarm eventueel de saus (dat hoeft niet, koud is het ook erg lekker) verhit daarvoor de cranberrycompote in een koekenpan met een paar eetlepels water? En roer tot een gladde dunnere saus. 

    Snijd het gehaktbrood in plakken en garneer met de extra takjes rozemarijn. Geef de cranberrysaus erbij. Lekker met knapperig gebakken toast.

Gehaktbrood met cranberrysaus
Gehaktbrood met cranberrysaus

Tags

Gehakt Paddenstoelen Hollandse recepten Koolhydraatarme recepten Lactosevrije recepten Kerst Oven Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in