Franse appeltaart met frangipane
Vandaag een lekker recept voor een Franse appeltaart gemaakt van bladerdeeg. Geen klassieke Nederlandse appeltaart vandaag, maar een appeltaart met frangipane, dat lijkt op spijs. Het is een beslag gemaakt van boter, suiker, amandelen en eieren en is lekker zoet en het past heerlijk bij de frisse smaak van appels. Na het bakken van de taart is het belangrijk dat je ‘m echt even goed laat afkoelen! Dan is daarna de frangipane lekker gestold en het bladerdeeg heerlijk knapperig.
Knapperig bladerdeeg
Voor deze taart hoef je niet zoveel handelingen te doen. Voor het deeg van de bodem gebruik je namelijk kant-en-klaar bladerdeeg. Op zo’n rol. In sommige winkels verkopen ze die in een ronde vorm, maar meestal koop je een rol met een flinke rechthoekige lap. Om een lekkere knapperige bodem te krijgen is het belangrijk dat je het bladerdeeg niet te veel aanraakt. Maak dus geen bal van die rechthoek, maar plak gewoon een stukje bladerdeeg aan een kant waar je het nodig hebt. Voor echt een goed resultaat zet je de bladerdeeg bodem gelijk weer in de koelkast, zo kan het deeg weer ontspannen en in de oven lekker knapperig worden.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8-10 stukjes
- 1 rol bladerdeeg (bijv. Tante Fanny)
- 3 appels
- 3 el gembersiroop
- 1 cm gemberwortel
- suiker
Ingrediënten voor de frangipane
- 100 gr garneer amandelen
- 100 gr suiker
- 80 gr roomboter
- 2 eieren
- Rasp van 1 citroen
- zout
Materiaal
- Taartvorm 24cm doorsnede, ingevet
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden elektrisch, 180 graden hetelucht.
Vorm van het bladerdeeg een lap waar je een cirkel van 28cm uit kunt snijden. Vorm het bladerdeeg niet tot een bal om het weer uit te rollen. Maar plak de stukjes gewoon aan elkaar en rol er dan even overheen (zie het stukje tekst hierboven). Leg de bladerdeegcirkel in de ingevette bakvorm, druk tegen de randen en snijd te veel aan bladerdeeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm 10 minuten in de koelkast.
Maak de frangipane. Doe alle ingrediënten voor de frangipane in een keukenmachine of hakmolentje van de staafmixer en meng totdat er een dikke smeuïge pasta ontstaat. Verdeel de frangipane gelijkmatig over de taartbodem. Zet dan opnieuw voor 10 minuten in de koelkast.
Snijd de appels (ik heb ze ongeschild gebruikt) in parten en daarna in plakjes van 0,5 cm dik. Doe de gembersiroop in een kom, rasp de verse gemberwortel fijn en roer door de gembersiroop. Haal de plakjes appel door de siroop en leg ze in een mooie vorm over de frangipane. Bestrijk eventueel extra met gembersiroop die achter is gebleven in de kom. Zet de frangipanetaart 35 minuten in de oven. Laat de taart 5 minuten in de vorm afkoelen, haal daarna uit de vorm en zet op een taartrooster om verder af te koelen.
Deze Franse appeltaart is het lekkerste wanneer hij helemaal is afgekoeld. Bestrooi met wat extra suiker en drizzle er naar smaak nog wat gembersiroop over.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in