zuurkoolschotel met appel

Zuurkool ovenschotel met spek

Een zuurkool ovenschotel is superlekker, makkelijk om te maken en net even anders dan de standaard stamppot zuurkool. Wat ook lekker is hoor. Maar deze zuurkool ovenschotel staat net wat gezelliger op tafel. Dit is een eenvoudige zuurkool ovenschotel, met appel en krokant spek. Superlekker en simpel! Niet echt een zuurkool fan? Probeer dan deze aardappel prei ovenschotel eens.

Recept zuurkoolschotel

Het is net even iets meer werk dan een gewone zuurkoolstamppot. Of eigenlijk kost het enkel iets meer tijd omdat de schotel nog in de oven moet. Het voordeel is dat je deze zuurkool ovenschotel wel van tevoren kunt maken. Dan hoef je hem als je uit je werk komt, alleen nog maar even in de oven te schuiven. En heb je een restje over? Dan kan je deze zuurkoolschotel met spekjes ook heel goed invriezen. Stamppot is wel het lekkerste wanneer je het in de oven of in de pan opwarmt, in de magnetron wordt het soms een beetje nattig.

zuurkoolstamppot
zelf zuurkool maken
zuurkoolstamppot uit de oven

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen (kruimig)
  • 500 gr zuurkool
  • 100 ml melk
  • 100 gr spek
  • 1 appel
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen in  10 – 15 gaar in water met zout. Een aardappel is gaar wanneer deze van je mes afglijdt als je deze erin steekt. Giet de aardappelen af en laat heel even droogstomen. Voeg de melk (en eventueel een klontje roomboter) toe en stamp er een gladde puree van.

  2. Verwarm de zuurkool in de tussentijd in een klein laagje water op het fornuis. Giet af en meng dit door de aardappelpuree. Breng de zuurkoolstamppot op smaak met peper en zout.

  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  4. Doe de zuurkoolstamppot in een ovenschaal. Snijd de appel in dunne plakjes en steek deze in de stamppot. Verdeel tot slot de plakjes spek over de bovenkant. Het spek gaat krimpen, dus het is niet erg als het een beetje over elkaar heen ligt.

  5. Bak de zuurkoolschotel in 20 minuten af in de voorverwarmde oven. De schotel is klaar als het spek, krokant is geworden. Liever vega? Vervang de spek dan door wat geraspte kaas.

zuurkoolschotel met appel
zuurkoolstamppot

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (87 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in