
Zuurkool ovenschotel met spek
Een zuurkool ovenschotel is superlekker, makkelijk om te maken en net even anders dan de standaard stamppot zuurkool. Wat ook lekker is hoor. Maar deze zuurkool ovenschotel staat net wat gezelliger op tafel. Dit is een eenvoudige zuurkool ovenschotel, met appel en krokant spek. Superlekker en simpel! Niet echt een zuurkool fan? Probeer dan deze aardappel prei ovenschotel eens.
Recept zuurkoolschotel
Het is net even iets meer werk dan een gewone zuurkoolstamppot. Of eigenlijk kost het enkel iets meer tijd omdat de schotel nog in de oven moet. Het voordeel is dat je deze zuurkool ovenschotel wel van tevoren kunt maken. Dan hoef je hem als je uit je werk komt, alleen nog maar even in de oven te schuiven. En heb je een restje over? Dan kan je deze zuurkoolschotel met spekjes ook heel goed invriezen. Stamppot is wel het lekkerste wanneer je het in de oven of in de pan opwarmt, in de magnetron wordt het soms een beetje nattig.




We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenIngrediënten voor 4 personen
- 1 kg aardappelen (kruimig)
- 500 gr zuurkool
- 100 ml melk
- 100 gr spek
- 1 appel
- Peper en zout
Zo maak je het
Kook de aardappelen in 10 – 15 gaar in water met zout. Een aardappel is gaar wanneer deze van je mes afglijdt als je deze erin steekt. Giet de aardappelen af en laat heel even droogstomen. Voeg de melk (en eventueel een klontje roomboter) toe en stamp er een gladde puree van.
Verwarm de zuurkool in de tussentijd in een klein laagje water op het fornuis. Giet af en meng dit door de aardappelpuree. Breng de zuurkoolstamppot op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de zuurkoolstamppot in een ovenschaal. Snijd de appel in dunne plakjes en steek deze in de stamppot. Verdeel tot slot de plakjes spek over de bovenkant. Het spek gaat krimpen, dus het is niet erg als het een beetje over elkaar heen ligt.
Bak de zuurkoolschotel in 20 minuten af in de voorverwarmde oven. De schotel is klaar als het spek, krokant is geworden. Liever vega? Vervang de spek dan door wat geraspte kaas.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan