Menu

Zuurkoolstamppot uit de oven met spek

Tijdens de zwangerschap van Merlijn kon ik geen genoeg krijgen van zuurkoolstamppot en nu is dat weer zo. Bij Merlijn was het alleen hoog zomer dus dat was misschien een beetje raar. Maar nu het winter is, eet ik het bijna iedere week. En dat maak ik dan niet zelf, nee dat maakt mijn moeder voor mij. Het is zo fijn (en lief) dat mijn moeder ongeveer 2 keer per week voor ons kookt. Want als je zelf niet topfit bent, is het wel zo belangrijk om fatsoenlijk te blijven eten. En bovendien is de zuurkool van mijn moeder toch echt de lekkerste. Ik eet mijn zuurkool altijd met appelmoes (rare gewoonte die ik als kind al had). Deze versie voor zuurkoolstamppot uit de oven heb ik wel zelfgemaakt. Met appel en krokant spek en geloof mij, deze is zeker ook de moeite waard.

Van tevoren maken

Het is net even iets meer werk dan een gewone zuurkoolstamppot. Of eigenlijk kost het enkel iets meer tijd omdat de schotel nog in de oven moet. Het voordeel is dat je deze stamppot wel van tevoren kunt maken. Dan hoef je hem als je uit je werk komt, alleen nog maar even in de oven te schuiven. En heb je een restje over? Dan kan je dat ook heel goed invriezen. Onze vriezer ligt nu vol met maaltijden. Superhandig wanneer ik laat thuis ben of geen energie meer heb om te koken (of straks bevallen ben). Ik vind stamppot wel het lekkerste wanneer je het in de oven of in de pan opwarmt, in de magnetron wordt het soms een beetje nattig. Dus dat raad ik je niet aan. Maar in een pannetje is het ook zo gepiept.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen (kruimig)
  • 500 gr zuurkool
  • 100 ml melk
  • 100 gr spek
  • 1 appel
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen in  10 – 15 gaar in water met zout. Een aardappel is gaar wanneer deze van je mes afglijdt als je deze erin steekt. Giet de aardappelen af en laat heel even droogstomen. Voeg de melk (en eventueel een klontje roomboter) toe en stamp er een gladde puree van.

  2. Verwarm de zuurkool in de tussentijd in een klein laagje water op het fornuis. Giet af en meng dit door de aardappelpuree. Breng de zuurkoolstamppot op smaak met peper en zout.

  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  4. Doe de zuurkoolstamppot in een ovenschaal. Snijd de appel in dunne plakjes en steek deze in de stamppot. Verdeel tot slot de plakjes spek over de bovenkant. Het spek gaat krimpen, dus het is niet erg als het een beetje over elkaar heen ligt.

  5. Bak de zuurkoolschotel in 20 minuten af in de voorverwarmde oven. De schotel is klaar als het spek, krokant is geworden.

    Liever vega? Vervang de spek dan door wat geraspte kaas.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.