kerstbrood recept

Mini kerststolletjes met amandelspijs

Als er iets is, waar wij onze iedere kerst weer op verheug dan is het wel de kerststol. We zijn dol op dit feestbrood. Deze mini kerststolletjes waren echt mega goed gelukt, ze waren luchtig en licht zoet. Precies zoals we het willen.We eten ze altijd met een flinke lik roomboter, echt genieten is dat.

mini kerststol
mini kerststol

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 8 st.

  • 500 gr speltbloem
  • 50 gr suiker
  • 1 tl kaneel
  • 14 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 200 gr lauwwarme melk
  • 100 gr lauwwarm water
  • 50 gr zachte roomboter
  • Poedersuiker om te garneren

Vulling

  • 60 gr gehakte pecannoten
  • 25 gr sukade
  • 60 gr rozijnen
  • 40 gr krenten
  • 300 gr spijs
  • Rasp van een halve sinaasappel
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Meng de bloem met de suiker, de gist, kaneel, zout en het water en de melk. Kneed hier een soepel deeg van in een keukenmachine.

  2. Voeg na 10 kneden, klontje voor klontje de roomboter toe. Doe dit niet eerder, want anders wordt je deeg niet mooi luchtig. Kneed het geheel goed door elkaar tot een licht plakkerig deeg. Als je het uit elkaar trekt moet er een soort vliesje ontstaan zoals een kauwgombal.

  3. Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uur rijzen of totdat het in volume verdubbeld is.

  4. Meng de noten, sukade, de rasp van de sinaasappel en de krenten en rozijnen door elkaar.  Druk de lucht uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig door heen.Druk het deeg plat en verdeel het in 8 gelijke stukken. Vorm van ieder stuk een mooi rond bolletje en laat dit even rusten onder de natte theedoek.

  5. Verdeel het spijs in 8 rolletjes. Druk een bolletje deeg uit tot een rechthoek. Leg een rolletje spijs in het midden van het deeg. Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Vouw de ander helft er terug overheen. Druk de randen aan. Leg de mini kerststol op een vel bakpapier op een bakplaat en deze af met een natte theedoek. Ga zo door totdat je alle 8 stolletjes gevormd hebt.

  6. Laat de mini kerststolletjes nogmaals een uur rijzen onder de natte theedoek. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

  7. Bak de stolletjes  vervolgens op een bakplaat in het midden van de oven gedurende 20 tot minuten. Worden ze te donker, dek ze dan af met aluminiumfolie. De broodjes zijn klaar als je op de onderkant tikt en dit hol klinkt.

  8. Bestrijk de kerststolletjes met de gesmolten roomboter en bestrooi ze met poedersuiker. Serveer met roomboter.

    PS je kan in plaats van een mini kerststol ook een grote versie maken, bak deze dan op 180 graden gedurende 40 minuten goudbruin.

kerststol maken
zelf kerststol bakken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in