Koolpakketjes met pittig Aziatisch gehakt
Dit heb ik altijd al een keer willen maken: koolpakketjes. Het zijn mooi opgerolde kool bladeren met daarin gehakt. Het ziet er niet alleen mooi uit, het leek me nog eens heerlijk ook. En het is het dus ook! Het grappige is dat ik helemaal niet zo’n kool liefhebber ben. Maar hier kijk ik dus al ruim een jaar naar uit! Inderdaad al een jaar! Nou zijn er natuurlijk allerlei andere kookprojecten tussendoor gekomen. Maar elke keer kom ik weer terug bij deze kool pakketjes. In de pakketjes zit gehakt met Aziatische smaken: chillisaus, ui, knoflook, gember en een rood pepertje.
Je hebt voor dit recept een stoommandje nodig. Dat is helemaal geen ingewikkeld iets. Wanneer je er nog nooit mee hebt gewerkt (of al een tijdje niet mee hebt gewerkt) dan denk je misschien hoe werkt zoiets dan? Het mandje zet je gewoon in een koekenpan of wok. In de pan giet je een flinke bodem water (het mandje laat je staan, er gebeurt niets mee). Het water laat je koken. Door de onderkant van het mandje komt de stoom van het kokende water. De stoom blijft in het mandje (wel de deksel op het mandje leggen). En ondertussen stoom je in 8 minuutjes deze lekkere pakketjes gaar. De koolpakketjes zijn heel lekker om zo te eten met wat saus, of je kookt er wat rijst of noedels bij voor een volledige maaltijd.
Ingrediënten (voor 4 personen), 8 pakketjes
250 gr gemengd gehakt
1 rode peper
1 ui
2 teentjes knoflook
0,5 Chinese kool
gember, een stukje van 2cm
3 bosuitjes
1 el sweet chilisaus + extra om bij de kool pakketjes te serveren
1 el sojasaus
1 tl zwarte sesamzaadjes
4 el paneermeel of panko
Zout en peper
Materiaal
een stoommandje, bakpapier
Zo maak je het
Snijd de ui, peper en knoflook fijn. Meng door het gehakt. Voeg de sweet chilisaus en sojasaus toe en rasp de gember over het gehakt. En meng de paneermeel of panko door het gehakt. Breng goed op smaak met zout en peper en kneed nog eens goed door elkaar.
Verdeel het gehakt in 8. Rol elk deel uit tot een dikke worstjes. Haal de kool uit elkaar. Zoek 8 mooie koolbladeren uit. (gebruik de rest voor bijvoorbeeld een koolsalade, of maak dit noedels met kool recept). Leg een koolblad op je werkplank met de onderkant/het harde stuk naar boven. Snijd ongeveer 3 centimeter van het harde gedeelte van het blad af. Leg het gehakt (de worst) op de onderzijde van het blad, vouw de zijkanten naar binnen en rol dan het gehakt op naar boven. Leg het pakketje met de naad naar onderen in het stoommandje. Steek het rolletje eventueel vast met een prikkertje. Vul op deze manier 8 koolbladeren.
Schenk een bodem water in een wok (of koekenpan) en breng aan de kook. Zet het stoommandje met deksel in de wok en zorg ervoor dat het water de onderkant van het mandje net niet raakt. Knip een stukje bakpapier zodat het precies op de bodem van het stoommandje past. Leg een paar koolpakketjes in het stoommandje. Stoom de pakketjes in 7 minuten gaar. Herhaal tot dat je alle kool pakketjes hebt gestoomd (het ligt aan de grootte van je mandje hoeveel er in passen)
Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Serveer de kool pakketjes met sweet chilisaus, garneer met de bosuitjes en bestrooi met wat sesamzaadjes. Serveer eventueel met rijst of noedels.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in