Courgetteburger met halloumi
Vandaag deel ik het recept voor een vega courgetteburger met halloumi met jullie. Dude food maar dan vegetarisch! Wist je dat mannen veel vaker vlees eten dan vrouwen? Uit onderzoek bleek dat meer dan de helft van de mannen iedere dag vlees eet, versus 39% van de vrouwen. Het stukje vlees is voor driekwart van de mannen zelfs belangrijker dan een biertje. Dat had ik niet verwacht. Mannen en bier, is als vrouwen en chocola. 44% van de vrouwen geeft liever haar chocolade op in plaats van vlees. Bij mannen lag dit percentage een stuk hoger. Tot slot vindt een kwart van de mannen het een afknapper als hun date vegetarisch blijkt te zijn. Echt, dat hebben we natuurlijk ook al kunnen zien bij Boer Olke van Boer Zoekt Vrouw. Dat Harriët geen vlees at was toch wel een dingetje…
Hoe gaat dat bij ons thuis?
Wie mij al langer volgt weet dat Maurits echt een chocolade lover is. Hij eet het iedere dag. Ik heb hem de stelling voorgelegd en hij heeft liever geen vlees in plaats van chocolade. Nu eten wij ook heel vaak lekker vegetarisch en daar hoeft hij in principe niks voor te doen (ik kook altijd). Dus misschien geeft dit een beetje een vertekend beeld. Ik kies steeds vaker voor vega, zoals de bloemkoolcurry die ik vorige week met jullie deelde of een lekker veggie pasta-tje. Dan mis ik mijn vlees echt niet. Het scheelt dat ik dol ben op kaas. Daar kan je heel veel mee compenseren. Deze courgetteburger maakte ik met halloumi. Dat is een Cypriotisch grillkaasje, dat haar vorm behoudt na het grillen. Het heeft een lekkere bite en is zoutig van smaak. Een ideale vleesvervanger dus.
Ingrediënten voor 4 personen
Courgetteburger
1,5 courgette
1 ei
80 – 100 gr havermout
2 teentjes knoflook
0,5 chilipeper
Handje verse peterselie
Peper en zout
Olijfolie
Toppings
4 harde broodjes
200 gr halloumi
40 gr rucola
4 el Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
Takje munt
Peper en zout
Zo maak je het
Was de courgette. Rasp hem met een grove rasp. Laat de courgetterasp in een zeef heel goed uitlekken. Druk het goed aan met keukenpapier, zodat het meeste vocht verdwijnt. Je kunt het eventueel ook uitknijpen met je handen.
Doe de courgette in een kom. Voeg een eitje toe. Hak de knoflook, de chilipeper (zonder zaadjes) en de peterselie fijn en voeg dit bij de courgette. Breng de courgette op smaak met zout en eventueel wat extra peper. Courgette is van zichzelf vrij vlak van smaak, dus kan wel wat extra kruiden gebruiken.
Voeg de havermout toe en meng het goed door elkaar. Het mengsel moet licht plakkerig aanvoelen. Is het nog te nat? voeg dan extra havermout toe. In plaat van havermout kan je ook paneermeel of panko (= grof broodkruim) gebruiken.
Vorm met je handen 4 burgers van de courgette. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de courgetteburgers aan weerszijden goudbruin.
Snijd de halloumi in dunne plakjes en grill deze goudbruin op een hete grill. Je kan de halloumi eventueel ook in de koekenpan bakken. Je kunt halloumi gewoon in de supermarkt vinden trouwens.
Maak een sausje van de Griekse yoghurt met een gehakt teentje knoflook en wat vers gehakte munt. Breng dit op smaak met peper en zout.
Meng de sla met iets olijfolie en wat peper en zout.
Halveer een broodje en verdeel een lepel van de yoghurtdip over de onderkant van het broodje. Verdeel hierover een klein handje rucola. Leg de courgetteburger erop en eindig met een paar plakjes halloumi.
Serveer de courgetteburger meteen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in