Menu

Groene maandag: Bloemkool curry met kikkererwten

Sponsored. Yes dit is alweer de tweede week van de Groene Maandag campagne. En wat doen jullie ontzettend goed mee. Ik zie allemaal lekkere veggie recepten voorbij komen op social media. Echt te gek. Zo kunnen we elkaar een beetje inspireren. Als je ook een lekker recept hebt, deel het dan vooral met de #groenemaandag op social. Ik bekijk ze allemaal. Ook ik heb vandaag weer een lekker groenterecept voor jullie. Deze vega bloemkool curry is heerlijk warm, romig en kruidig. Voor een lekkere bite voegde ik nog wat kikkererwten toe Echt, je mist je kipfiletjes hierin niet.

Waarom ook alweer?
Even een reminder waarom we dit doen. Het RIVM maakt zich grote zorgen over enerzijds de te grote hoeveelheid vlees die wij Nederlanders eten en anderzijds de te geringe hoeveelheid groente en fruit die we binnen krijgen. Daarom heeft HelloFresh de Groene Maandag in het leven geroepen. Begin je week goed met een lekker vega recept. Als trotse ambassadeur laat ik je zien hoe veelzijdig groente is en wat voor lekkere dingen je hiermee kunt maken. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor het milieu en het dierenwelzijn. Ook jij kan je steentje hieraan bijdragen. En dat is heel eenvoudig, kies gewoon op maandag voor een groentegerecht, in plaats van een stukje vlees!

Inspiratie
Op social zie ik al heel veel inspiratie voorbij komen. Als je zoekt op #groenemaandag, dan vind je alle foto’s. Maar ook op de website van HelloFresh vind je heel veel veggie inspiratie. Zoals deze flatbread pizza met bietjes, of een ristotto van orzo. En op de groene maandag pagina vind je nog meer lekkere recepten en tips.

Tips & Tricks
Ik ben er om jullie te helpen. Zelf ben ik opgegroeid met iedere dag een stukje vlees. Tegenwoordig eet ik maximaal 3 keer per week vlees. En als ik vlees kies, dan is dit of boerderijvlees of biologisch vlees. Dan weet ik zeker dat ik goed zit. De andere dagen van de week kook ik vegetarisch. Nu ben ik een groentelover en is het voor mij niet heel ingewikkeld om veel groente binnen te krijgen. Hieronder deel ik mijn tips met jullie.

 1. Altijd wat in huis
  Doe je inkopen slim. Als ik boodschappen doe haal ik altijd een mix tussen harde en wat langer houdbare groentes en zachte groentes die meteen op moeten. Verse sla en spinazie kan je niet zo lang bewaren. Maar een hele kool, zoete aardappelen of wortelen wel. Op deze manier heb ik altijd groente in huis en kan ik altijd iets vers maken.
 2. Veggie snacken
  Ik ben een snacker (kan niet de keuken uitlopen met een lege mond), steeds vaker kies ik voor worteltjes met hummus of een stuk paprika. Ook bij een borrel serveer ik tegenwoordig altijd crudités met een lekkere dip. Het is heel lekker en vooral ook voedzaam.
 3. Mealpreppen
  Als je zoete aardappelen gaat roosteren kan je net zo goed meteen een kilo doen. Dit gaat ook goed met harde groentes zoals pompoen, biet en wortel. Broccoli kan je bijv. al in roosjes snijden en blancheren. En een coleslaw kan je ook wel 2 dagen van eten. Dus door slim te koken, bespaar je de volgende dag weer tijd. Heb je wat over van je avondeten, neem het dan de volgende dag mee naar je werk, voor bij de lunch. Handig, slim en vooral: lekker groen!
 4. Drink your veggies
  Voeg eens een handje spinazie toe aan je smoothie. Je proeft dat niet, maar zo krijg je toch weer extra voedingsstoffen binnen. Dubbele win.
 5. Varieer
  En misschien wel de meest belangrijke tip, varieer. Als ik iedere week gekookte worteltjes, boontjes en prei zou eten, zou ik het ook snel zat zijn. Gelukkig is het aanbod van verse groentes enorm. Maar ook in de bereiding kan je goed variëren. Rooster je groentes eens in de oven, of maak een lekkere groentetaart, een veggie Bolognese of een lekkere salade. In deze categorie vind je heel veel inspiratie.

vega bloemkool curry vega bloemkool curry

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr bloemkool
1 ui
2 teentjes knoflook
265 gr kikkererwten (= uitlekgewicht van een blikje van 400 gr)
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
400 ml kokosmelk
2 flinke el gele currypasta (Recept)
Sap van een halve limoen
Handje verse koriander
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de bloemkool in roosjes en was ze. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote pan in wat olijfolie.

Voeg de currypasta toe en verhit dit kort. Je kunt de currypasta heel goed zelf maken, maar ook een kant en klare versie gebruiken. Let wel even op de ingrediëntenlijst, sommige merken bevatten onnodige toevoegingen.

Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe en roer even kort.

Voeg de bloemkool en de kikkererwten toe. Laar de bloemkool curry in ongeveer 15 minuten gaar worden. De curry is klaar als de bloemkool een lekkere bite heeft. Dus niet te hard, maar vooral ook niet te zacht.

Breng de vega curry op smaak met peper en zout en het sap van een halve limoen.

Garneer de bloemkool curry met verse koriander (of peterselie als je niet van koriander houdt).

Serveer de curry met rijst of noedels.

vega bloemkool curry vega bloemkool curry

Groene Maandag Ambassadeur
Met trots kan ik jullie vertellen dat ik uitgeroepen ben tot ambassadeur van Groene Maandag. Ik ben heel blij dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen en hoop natuurlijk dat jullie met mij meedoen. Ik ben zelf groot fan van groente en wil je vooral inspireren met de veelzijdigheid hiervan. Dat is niet alleen goed voor je eigen gezondheid maar ook voor het milieu en het dierenwelzijn. Maar bovenal heel lekker. Ik ga jullie de komende weken voorzien van heel veel veggie recepten.  Maar ik ben ook heel benieuwd naar jullie favoriete veggie recepten. Deel je tips en ideeën vooral in de comments en op social media met de #groenemaandag. Laten we samen ontdekken hoe cool en lekker groente is.

 

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh, lees hier mijn disclaimer.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

42 reacties

 • Tal17
  24 januari 2020 om 11:03

  Heerlijk gegeten gisteren. Ook de kinderen vonden het heerlijk. Heb wel cashewnoten toegevoegd voor een extra bite.

 • Jolanda
  17 oktober 2019 om 16:04

  Erg lekker! Zelf mijn vriend vond het lekker! En heel makkelijk en snel klaar te maken, helemaal wanneer je kiest voor voorgekookte kikkererwten en gesneden bloemkoolroosjes!

 • Floortje
  1 mei 2019 om 18:53

  Heerlijk, makkelijk en gezond. Ik had geen kikkererwten maar wel een mega bloemkool dus dat was geen probleem. Bedankt voor het recept!

 • Sandra van den Broek
  20 februari 2019 om 12:38

  dit ziet er super lekker uit en wil dit maken voor aankomende week, mijn vraag is alleen hoelang is dit te bewaren in de koelkast?

 • Pauline
  21 januari 2019 om 15:32

  Wat lief, dankjewel.

 • Carlijn
  16 januari 2019 om 15:50

  Hoi Pauline, Ik ben echt dol op je recepten en deze vega bloemkool curry was super lekker! Vooral omdat de paste ook zelfgemaakt is. Mega fan van je nieuwe website, maar vooral van alle heerlijke recepten die je blijft maken en plaatsen. Dankjewel!

 • Annika
  8 januari 2019 om 09:17

  Goed om te horen!

 • Dorieke Hulst-Hofstra
  7 januari 2019 om 19:43

  Wat een heerlijke curry!!! Simpel om te maken maar rijk aan smaak!!

 • Pauline
  26 november 2018 om 13:24

  Daar kunnen we je helaas niet mee helpen, maar er zijn wel tools zoals Fitness Pall waar je dit kan berekenen.

 • s-annnn
  24 november 2018 om 16:25

  Hoi, kan ik ook ergens de voedingswaarde van een recept vinden? Het aantal koolhydraten bijvoorbeeld? Groetjes Sanne

 • Annika
  30 oktober 2018 om 15:50

  Fijn dat het gesmaakt heeft!

 • Reina Dogger
  29 oktober 2018 om 18:26

  Wat een heerlijk recept, dank je wel! In plaats van de tomatenblokjes heb ik de tomaten uit eigen biokweek gebruikt, geen zout maar bouillonpoeder en nog een scheutje Sriracha erbij voor wat pit. De currypasta zelf gemaakt, ik wil altijd zo min mogelijk kant en klaar. En recept daarvoor zit er ook bij. Top!

 • Pauline
  27 augustus 2018 om 09:51

  Yes dat kan!

 • Martine
  26 augustus 2018 om 16:55

  Kan ik dit ook invriezen? Voor twee personen is het teveel.

 • Mariella
  11 juni 2018 om 18:50

  Heb genoten van de curry heb wel meer als 2 eetlepels van de pasta gebruikt en ook zal ik het de volgende keer wat meer pit aan toevoegen. Gr, Mariella.

 • Caroline Constandt
  21 februari 2018 om 20:52

  Hubby ligt onder zeil met griep... Ideaal krachtvoer! G E S L A A G D !

 • Christa van der pol
  11 januari 2018 om 12:54

  Iemand al met noedels geprobeerd? Die dikke noedels dan...

 • Kimberley
  17 december 2017 om 18:05

  Dit is echt mijn favoriete recept! We eten het bijna wekelijks, icm de gele curry pasta van fairtrade. Heerlijk!

 • Pauline
  13 december 2017 om 19:28

  Een milde currypasta gebruiken.

 • sarika
  13 december 2017 om 09:12

  Hoiii Pauline, ik had het de eerste keer gemaakt met de gele curry van fairtrade, Ik vond het echt pittig! Ik hou helemaal niet van pittig. Misschien een rare vraag maar wat zou ik kunnen toevoegen ipv een pittige curry? Ik vond het over het algemeen wel lekker namelijk.

 • Jorine Wasbauer
  13 november 2017 om 17:52

  Goed en lekker recept! Ik heb er nog stukjes verse mango door heen gedaan. Ook lekker. Dankjewel voor het recept. Ook d curry gemaakt. Lekker en makkelijk

 • Valérie
  12 november 2017 om 18:19

  Ik heb het gerecht vandaag gemaakt en het was heerlijk !!! Het was mijn eerste zelfgemaakte curry ooit en dankzij de eenvoudigheid van het recept zal het niet bij een eerste keer blijven ;-)

 • Pauline
  25 september 2017 om 16:42

  De rijst niet idd. Je zou dit kunnen vervangen door quinoa, of de curry zonder bijgerecht eten.

 • Kaz van Wel
  24 september 2017 om 15:58

  Met rijst erbij is het niet helemaal een voedselzandloper recept toch? Kan het ook goed zonder of met iets anders erbij?

 • Pauline
  18 september 2017 om 20:39

  Daar zijn we mee bezig :)

 • Chris
  15 september 2017 om 17:42

  Bhv dat dit vegetarisch is, is het recept ook veganistisch :) En aangezien veganisme groeit (ook in NL) is dat altijd handig om te vermelden in het verhaal zelf en niet alleen in de tags! Ik wou nu namelijk bijna het recept skippen, omdat ik dacht dat er iets van dierlijke melk in zat (maar ik dacht dat ik het altijd zou kunnen aanpassen en vegan zou kunnen maken, daarom las ik door). Ik ga het nu iig maken, dit ziet er namelijk heel lekker uit. Ben echt benieuwd! Alvast bedankt voor het goede, diervrije recept.

 • Annika
  8 september 2017 om 12:30

  Ah wat leuk om te horen!

 • sarika
  6 september 2017 om 22:39

  Heerlijk recept!! Heb er van genoten met mijn dochtertje :)

 • Ineke Top
  12 augustus 2017 om 17:36

  Je kan ook verse tomaten nemen. Wel het natte gedeelte met de zaadjes verwijderen.

 • Ineke Top
  12 augustus 2017 om 17:35

  Heerlijk! Ik heb het gisteren gemaakt. Ook de currypasta. Heb een paar jaar geleden kkokles in India gehad. Daar gebruiken ze geen kant en klare currypasta. En het is wel zo lekker om het zelf te maken.

 • Lisanne Zwaan
  11 augustus 2017 om 17:58

  Bedankt voor dit lekkere recept! Ik gebruik eigenlijk altijd een pakje Thaise gele curry van Fair Trade, voor zover ik kan zien zit hier alleen rijstolie en specerijen in. En voor ik de tomaten blokjes gebruik ik altijd een pakje Heinz tomaten blokjes met knoflook. Dit gerecht vult goed en wij missen het stukje vis of vlees dan ook helemaal niet. Wij eten het recept heel regelmatig!!

 • Tessa van Tuijl
  3 augustus 2017 om 07:24

  Wat kun je als vervanging nemen voor de tomatenblokjes ??

 • Debby Jagers
  24 juli 2017 om 17:39

  Zojuist dit recept gemaakt inclusief de curry. Ik denk dat de tomatenblokjes het geheel te waterig maakt, wat de smaak ook niet ten goede komt. Volgende keer zou ik alleen kokosmelk gebruiken om hem romiger te krijgen. De curry komt dan ook beter uit. Overigens gegeten met naan brood ipv rijst of noodles, dat kan natuurlijk ook. Je zou evt ook nog wat (zoete) aardappel kunnen toevoegen, dan iets minder bloemkool.

 • AVrijsen
  2 mei 2017 om 19:24

  Super lekker recept!! Ik ga het zeker vaker maken, volgende keer neem ik 2 gewone eetlepels gele curry pasta;-)

 • Annika
  23 maart 2017 om 14:16

  Precies, het lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet ;)

 • Jacqueline
  22 maart 2017 om 20:44

  Was heerlijk en zelf curry maken is ook lekker en helemaal niet moeilijk !

 • Hilde
  22 maart 2017 om 09:45

  Hoi! Ik wil currypasta graag een keer zelf maken maar kies toch vaak voor gemak uit een pakje (; heb je merken die je kunt aanraden die dus niet rare toevoegingen bevatten?

 • Annika
  22 maart 2017 om 09:17

  Goed om te horen! :)

 • Laura
  21 maart 2017 om 19:50

  Ik heb het net gemaakt en het was superlekker! Ik durfde nooit curry´s te maken omdat ik het te ingewikkeld vond, maar dit is een super lekker en niet te mislukken recept!

 • arendien
  21 maart 2017 om 09:34

  Heb het gisteren gemaakt en het was heerlijk. Bedankt ervoor. Heb wel een paar druppeltje stevia erdoor gedaan. Vond het door de tomaten een beetje zuur.

 • Pauline
  20 maart 2017 om 16:53

  Hoi Janny, dankjewel voor je lieve bericht. Wat leuk om te horen. Heel veel kookplezier. Liefs Pauline

 • Janny Dassen
  20 maart 2017 om 12:24

  Pauline, erg leuk! Dank je wel! Dit recept ga ik morgen uitproberen. Één v.d. eerste dingen waar ik 's morgens naar kijk is jou nieuwe recept en dat al jaren! Het heeft , merk ik duidelijk invloed op mijn koken! Een mens is nooit te oud om te leren! ( 75 jaar )

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.