Review: 5 wereldse kookboeken
We hebben een aantal toffe kookboeken binnen gekregen. In deze blog review ik niet 1, nee maar liefst 5! wereldse kookboeken. Ieder kookboek vertegenwoordigt een andere keuken. Van Midden-Oosters tot aan Caribisch en van Turks tot aan.. Ik hou er van om nieuwe keukens te ontdekken. Met deze boeken krijg je voldoende inspiratie en zin om de keuken in te duiken. Ik krijg ook meteen zin om al die landen te bezoeken. Want in het land zelf is het eten het allerlekkerst. Helaas is dit niet altijd mogelijk, maar dan hebben we de boeken gelukkig nog. En zo waan je, je even in Istanbul, Jamaica of Marokko.
Recepten uit de Cariben
Recepten uit de Cariben is het boek van Shivi Ramoutar. In haar inleiding vertelt ze dat het leven in de Cariben om eten draait. Er is altijd genoeg voor iedereen en alles gaat op. Eten gaat gepaard met gezelligheid. De Cariben kent een grote streetfoodcultuur. Overal op straat kun je eten kopen bij stalletjes, busjes of strandtenten. De Caribische keuken kenmerkt zich niet door 1 soort gerecht of smaak. Het is juist de diversiteit die de Caribische keuken typeert. Ieder eiland kent zijn eigen gerechten, smaken en specialiteiten. En juist dat maakt de Caribische keuken zo heerlijk. In het boek staan heel veel lekkere recepten. Deze recepten zijn een eigen interpretatie van de Caribische keuken van Shivi. De ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar, want koken moet zo eenvoudig mogelijk zijn, aldus Shivi.
De cover van het boek nodigt uit om er snel in te gaan kijken. Ik krijg meteen een tropisch zomers gevoel van het boek. Bladerend door het boek kom ik de lekkerste dingen tegen. Ik ben eigenlijk niet heel bekend met de Caribische keuken en ik vind het leuk om te ontdekken hoe veelzijdig deze is. Ik zie popcorn met zout, limoen en koriander (yum!), auberginekroketjes en een salade van jerk pulled pork en watermeloen. Stuk voor stuk lijken me dit lekkere gerechten.
Het boek heeft een handig hoofdstuk met eenpansgerechten (Yes, minder afwas!). Denk aan krab in curry met noedels of macaroni met kaas, kidneybonen en spinazie. Ook de typische gefrituurde kip en Jamaicaanse runderpasteitjes vind je terug in het boek. Alles klinkt even lekker. Ook aan de zoetekauwen is gedacht. Er staan veel lekkere nagerechten en zoete baksels in het boek. Van een granita van mango mojito tot gepocheerde papaja met vanilleroom (loopt het water jullie al in de mond?). Bananencake en kardemom chilitruffels zijn slechts 2 van de lekkere bakrecepten die in het boek staan.
Simpele recepten worden afgewisseld met uitgebreidere recepten. De fotografie is kleurrijk en nodigt uit om de keuken in te duiken. Helaas staat niet bij ieder recept een foto, maar dat vind ik niet een heel groot probleem. Kortom, Recepten uit de Cariben is een supertof kookboek om in huis te hebben en de Caribische keuken mee te ontdekken.
Foto credits: Kris Kirkham
Titel
Recepten uit de Cariben
Auteur
Shivi Ramoutar
Uitgeverij
Good Cook
Verkoopinformatie
€ 24,95 bij Bol.com of de lokale boekhandel
Persiana
Persiana is het eerste kookboek van Sabrina Ghayour. Een boek bomvol recepten uit het Midden Oosten en verder. Sabrina heeft een grote liefde voor de Perzische keuken, maar wisselt deze graag af met Turkse, Arabische of Afghaanse invloeden. Sabrina heeft het koken niet van huis uit meegekregen. Bij haar thuis kon eigenlijk niemand goed koken, dus ze moest het zelf allemaal uitvinden. En dat, dat goed gelukt is, is geen twijfel over mogelijk.
Volgens Sabrina is de Midden Oosterse keuken makkelijker dan we vaak denken. Je denkt vaak dat het moeilijk is door de Arabische namen van gerechten, maar eigenlijk is de Midden Oosterse keuken simpel en toegankelijk. En daar hou ik persoonlijk ook van. Met een paar simpele, pure ingrediënten een heerlijk gerecht op tafel zetten. Dit vind je duidelijk terug in het boek.
Het hoofdstuk Mezzes en gerechten om te delen is mijn persoonlijke favoriet. Ik hou er van om de hele tafel vol te zetten met hapjes, zodat iedereen alles kan proeven. Denk aan gemarineerde feta, beignets van gezouten kabeljauw, maar ook lahmacun en hummus vind je terug in dit hoofdstuk. Yum!
Er is een hoofdstuk gewijd aan brood en granen met onder andere Perzisch platbrood en bulgur met tomaten. Maar dat is nog lang niet alles. In het boek staan de lekkerste stoofschotels en tajines met lamsvlees of kip. Naast vlees en visgerechten staan er ook lekkere groentegerechten in, zoals geroosterde wortel met komijn, geitenkaas en een honing-citroendressing. Mijn hartje gaat hier sneller van kloppen hoor.. Het water loopt me in de mond bij het doorbladeren van alle recepten. Met ingrediënten als Za’atar, harissa, munt, granaatappel, komijn, rozenblaadjes maak je mij heel erg blij.
Ik vind de foto’s in het boek erg mooi. De foto’s zijn heel mooi gestyled en worden afgewisseld met mooie sfeerfoto’s. De recepten zijn duidelijk beschreven en makkelijk te volgen. Persiana is echt een aanrader voor als je ook zo dol bent op de Midden Oosterse keuken.
Foto credits: Haarala Hamilton
Titel
Persiana
Auteur
Sabrina Ghayour
Uitgeverij
Good Cook
Verkoopinformatie
€ 24,95 bij Bol.com of de lokale boekhandel
Recepten uit Istanbul
Al bladerend door dit boek vraag ik mezelf echt af waarom ik nog nooit naar Istanbul geweest ben. Het boek nodigt echt uit om Istanbul en zijn keuken te ontdekken. En nu ik het boek heb, kan ik alvast met de keuken beginnen. De Turkse keuken is heel divers. Traditionele gerechten worden afgewisseld met moderne gerechten of Streetfood. Deze onderdelen vind je allemaal terug in het boek. Van lekkere mezzes tot aan traditionele familierecepten en van streetfood tot aan ontbijtrecepten en zoetigheden.
De recepten zijn stuk voor stuk eenvoudig en je hebt er slechts een handvol ingrediënten voor nodig. Bij de ingrediënten staat duidelijk vermeld wanneer je het bij de Turkse winkel moet kopen. De overige ingrediënten vind je in de standaard supermarkten, handig! Honing, yufka, granaatappelmelasse, sesampasta, chilipuree, druivenstroop en kadayif zijn smaakmakers die je veel terug ziet komen in het boek. Sommige recepten zijn misschien iets te eenvoudig met slechts 3 of 4 ingrediënten. Handig voor de beginnende kok, maar als je wat meer ervaring in de keuken hebt, ben je misschien wat sneller uitgekeken.
De recepten zijn heel divers. Van Turkse thee en koffie tot aan lekkere mezzes, zoals auberginepuree, pittige dip en yoghurt met komkommer. Ik ben vooral fan van de kruidige vleesgerechten uit het boek. De runderravioli en kruidige lamsspiezen lijken me erg lekker. Dit kun je goed combineren met bijvoorbeeld rijst met tomaten of rijst met vermicelli. Dit laatste heb ik wel eens gegeten bij een vriendinnetje van mij. Haar moeder kan ontzettend lekker koken, waaronder ook de rijst met vermicelli. Yum! De linzenballetjes, salade van witte bonen en gebakken courgettes staan in het onderdeel Familierecepten. Mijn favoriete hoofdstuk is die met Streetfood. Lekkere pide’s worden afgewisseld met lahmacun en dürüm. Hier hou ik het meeste van. En natuurlijk mogen de baklava en de andere Turkse zoetigheden niet ontbreken.
Naast alle recepten vind je in ieder hoofdstuk een overzicht met leuke hotspots in Instanbul. Ze staan ook nog aangegeven op een kaart, superhandig! De foto’s van de gerechten zien er prachtig uit, maar ik word nog blijer van de sfeerfoto’s van Istanbul. Ik krijg hierdoor meteen zin om er naar toe te gaan. Wat ik ook leuk vind zijn de persoonlijke verhaaltjes van inwoners van Istanbul. Zij hebben een aantal van hun favo recepten gedeeld in het boek en je leest wat over de achtergrond van deze personen. Dit maakt het boek compleet en een musthave voor in de keuken.
Foto credits: Akiko Ida & Pierre Javelle
Titel
Recepten uit Istanbul
Auteur
Pomme Larmoyer
Uitgeverij
Good Cook
Verkoopinformatie
€ 24,95 bij Bol.com of de lokale boekhandel
Sirocco
Sirocco is het tweede boek van Sabrina Ghayour. En ik kan je alvast verklappen, het is weer een topper. Sirocco betekent ‘een hete, droge wind die waait van oost naar west – soms omschreven als warm, kruidig en zwoel’. In Sirocco staat de Midden-Oosterse keuken centraal. Het zijn geen authentiek Midden-Oosterse recepten, maar een mengelmoes van smaken uit het Midden-Oosten gecombineerd met technieken en kookstijlen van het Westen.
In het boek staat voor ieder wat wils, van familiemaaltijden tot aan hapjes en drankjes, lunch of diner. Alle recepten hebben een ding gemeen, ze zijn eenvoudig en toegankelijk. De ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. En kun je het onverhoopt niet vinden? No stress, bereid het recept zonder het ingrediënt, aldus Sabrina. De beste gerechten ontstaan door niet te rigide om te gaan met de recepten. Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn.
En dan de recepten. Wow! Van ontbijtjes en brunchgerechten tot aan hapjes, tussendoortjes en salades. Hoofdgerechten, gebak en zoete traktaties, je vindt het allemaal terug in Sirocco. Sabrina geeft ook een kijkje in haar voorraadkast, handig om te weten welke kruiden je in huis moet halen.
Het hoofdstuk ontbijt is alleen al om van te watertanden. Wat dacht je van pantosti’s met flespompoen, salie & tulum? Of pitabroodjes met spek? Ricottapannenkoekjes of in specerijen gemarineerd zomerfruit met citrus-honingyoghurt. Echt, alles lijkt me lekker! Dat wordt nog moeilijk kiezen.
Dit is voor de andere hoofdstukken niet anders hoor. Zo lijken me de courgettefrietjes met sumakzout uit het hoofdstuk Lichte hapjes & hartige tussendoortjes ook erg lekker. Net als de merquez-saucijzenbroodjes. Die ga ik zeker een keer maken. Ook de salades zijn om te smullen. En in het hoofdstuk Heerlijke hoofdgerechten vind je de lekkerste tajines, bijvoorbeeld een tajine met kikkererwten, flespompoen, ingelegde citroen en harissa. Stoofpotjes, kofteburgers, harissa mosselen..dit is slechts een kleine selectie van alle heerlijke recepten.
Ook aan de toetjes is weer gedacht. Bramentaart met pistachefrangipane, nectarinepavlova (yum!) of limoen-basilicumroom. Het klinkt allemaal goed!
De fotografie van de gerechten is net als in Persiana fantastisch. De gerechten zijn mooi gestyld en ook de vormgeving is leuk. Kleurrijk, speels en uitnodigend. Als je fan bent van Persiana is Sirocco absoluut een goede opvolger.
Foto credits: Haarala Hamilton
Titel
Sirocco
Auteur
Sabrina Ghayour
Uitgeverij
Good Cook
Verkoopinformatie
€ 24,95 bij Bol.com of de lokale boekhandel
Basque
José Pizarro neemt ons met het boek Basque mee naar het Baskenland, Spanje. Het Baskenland is een van de favoriete streken van José, ondanks dat hij hier niet geboren is. Hij houdt van de culinaire diversiteit. De stad San Sebastian is favoriet, onder andere vanwege de vele Michelin restaurants, maar ook om de authentieke tapasbars in de oude stad. José vertelt dat hij stiekem eigenlijk meer van simpel en eenvoudig voedsel houdt, dan van het eten uit de Michelinkeukens. En dat zie je terug in dit boek. In het boek vind je recepten terug wat je thuis wilt eten of voor vrienden wilt koken, aldus José. De recepten zijn gecategoriseerd in Pintxo (kleine tapasgerechten) of Aan tafel gerechten, de uitgebreidere hoofdgerechten.
Het boek is onderverdeeld in vier hoofdstukken: Vlees, Vis, Groenten, Nagerechten. In het hoofdstuk Baskische menu’s geeft José een aantal voorbeelden van menu’s die je kunt serveren met de gerechten uit het boek, handig! Elk recept is voorzien van een korte, persoonlijke inleiding door José himself. Ik vind dit leuk, het geeft het boek iets extra’s en het maakt het persoonlijk.
In het hoofdstuk vlees wisselen kip, eend, konijn en ham elkaar af. Een van mijn favoriete gerechten is de Tomatensoep met serranoham & idiazàbal. Dat laatste is kaas van het Baskische Lachaschaap. Traditionele gerechten worden afgewisseld met populaire gerechten. Zo vind je er het recept voor Sukalki. Een traditioneel stoofpot gerecht uit Baskenland.
Vis en zeevruchten spelen een grote rol in de Baskische keuken. Van gegrilde octopus tot tortilla de bacalao en van gambas a la plancha tot aan empanadas met sardines. Alles komt aan bod in het boek. De croquetas met spinazie & geitenkaas in het hoofdstuk Groenten lijken me heerlijk. Dit geldt ook voor de klassieke tortilla en de geroosterde pompoen & roncal met walnootvinaigrette. José laat duidelijk zien hoe veelzijdig groente is. In het hoofdstuk nagerechten staat onder andere het recept voor kaneelbeignets met pruimencompote, yum! Maar ook de aardbeien met vanilleolie & muntijs lijkt me erg lekker.
Het boek staat vol met prachtige foto’s. Niet alleen van de recepten, maar ook heel veel mooie sfeerfoto’s. Al bladerend door het boek waan je, je even in het Baskenland. De cover is kleurrijk en ook de vormgeving vind ik leuk en speels. Basque is een aanrader voor iedereen die wil experimenteren met de Spaanse keuken en kennis wil maken met de Baskische keuken.
Foto credits: Laura Edwards
Titel
Basque
Auteur
José Pizarro
Uitgeverij
Good Cook
Verkoopinformatie
€ 24,95 bij Bol.com of de lokale boekhandel
Welke van deze vijf wereldse kookboeken spreekt jou het meeste aan? Laat je reactie achter in de comments.
Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD is uit. Met 90 nieuwe lichte en makkelijke recepten. En heb je mijn tweede kookboek al? Bestellen kan hier.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in