Tiramisu zonder alcohol en ei
Een snelle tiramisu zonder alcohol én ei? Yes please! Deze cheat-versie is perfect als je zin hebt in tiramisu, maar geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Verwacht geen klassieke variant met zelfgeklopte dooiers, lange rusttijd en likeur, maar juist een supersimpele variant die je zo in elkaar draait. Ideaal voor als je zwanger bent, een feestje hebt met kids of gewoon even geen alcohol wil.
"Ik gebruik voor dit recept Italiaanse brede lange vingers, maar gewone lange vingers kunnen ook heel goed"
Tiramisu zonder alcohol: zwangerproof!
We maken deze variant op tiramisu met lange vingers, mascarpone, slagroom en espresso. Best wel verbazingwekkend hoe lekker dit is met zo weinig ingrediënten… Wij maken dit snelle toetje vaak als we onverwacht eters hebben en tóch iets bijzonders willen serveren. Je kunt hem direct eten, maar als je ‘m even in de koelkast laat opstijven, wordt hij nóg lekkerder.
Ingrediënten voor 4 personen
- 12 lange vingers
- 2 sterke espresso's
- 250 ml slagroom
- 250 gr mascarpone
- 50 gr suiker
- cacao om te garneren
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je tiramisu zonder alcohol
Mix de mascarpone en de suiker glad.
Voeg de slagroom bij de mascarpone en mix tot stijve pieken.
Zet 2 kopjes sterke espresso. Laat de koffie iets afkoelen.
Leg 3 lange vingers op een bordje (en maak zo 4 individuele porties) of leg alle lange vingers samen in een ondiep schaaltje. Schenk de koffie eroverheen.
Verdeel een schep van de mascarponecrème over de tiramisu. Strijk deze een beetje uit.
Garneer met cacao. Je kunt de tiramisu gelijk serveren, maar je kunt hem ook een paar uur of een nachtje laten opstijven in de koelkast, dan trekken de smaken er nog beter in.
Variatietips
- Voeg een laagje frambozen toe tussen de lagen voor een fruitige twist
- Vervang de koffie door chocolademelk of decaf koffie voor een kindvriendelijke variant
- Rasp er wat pure chocolade overheen
- Meng wat speculaaskruiden door de mascarpone voor een winterse versie
Bewaartip
Je kunt deze tiramisu prima een dag van tevoren maken. Maak alles dan in één schaaltje en zet deze goed afgedekt in de koelkast. Zo kan hij lekker opstijven én trekken de smaken goed in.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Kan ik gewone koffie gebruiken in plaats van espresso?
Ja hoor, zolang hij maar sterk is. Dat geeft de tiramisu die kenmerkende smaak.
-
Kan ik dit ook in een grote schaal maken?
Zeker! Verdubbel dan de hoeveelheden en maak laagjes in een ovenschaal. Staat ook nog eens mooi op tafel.
-
Waarom zit er geen ei in dit recept?
Zo blijft het makkelijk én veilig voor zwangere vrouwen of mensen die liever geen rauwe eieren eten. Wil je toch liever een klassieke tiramisu met ei maken, kijk dan naar dit recept.
-
Is dit recept wel kindvriendelijk met die koffie erin?
Goede vraag! Door de koffie is het niet per se geschikt voor kleine kinderen. Je kunt de espresso makkelijk vervangen door cafeïnevrije koffie of chocolademelk. Zo kunnen de kids ook meegenieten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
