Nasi Kuning

Nasi kuning met kip ketjap

Nasi kuning met kip ketjap, sperziebonen en eitjes: dit gerecht brengt de Indonesische keuken naar je eigen eettafel! De geur van kurkuma en citroengras die uit de pan komt is zo lekker, daar word je spontaan vrolijk van. De gele pandanrijst gekookt in kokosmelk past ook perfect bij de malse kip in ketjapsaus. Severen met een gekookt eitje, seroendeng en kroepoek: zo heb je echt een feestmaaltijd. En het fijne is: dit recept is helemaal niet ingewikkeld!

Veelgestelde vragen over dit recept

Kan ik de nasi kuning ook in een rijstkoker maken?
Ja, dat is heel handig! Voeg gewoon alle ingrediënten voor de rijst toe aan de rijstkoker en zet hem aan. Het citroengras kun je er ook gewoon bij stoppen.

Mijn rijst brandt snel aan, hoe voorkom ik dat?
Zorg dat het vuur echt laag staat en gebruik een pan met dikke bodem. Haal tussendoor de deksel niet van de pan, dan blijft de stoom goed in de pan en gaart de rijst gelijkmatig.

Wat is seroendeng precies?
Dat is een Indonesisch mengsel van geroosterde kokos en pinda’s. Je strooit het over de rijst en kip voor extra smaak en crunch. Je vindt het in ’t Aziatische schap van je supermarkt.

Nasi Kuning
Nasi Kuning

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 gr pandanrijst
  • 1 stengel citroengras
  • 450 ml kokosmelk
  • 1,5 tl kurkuma
  • 1 el maizena
  • kroepoek (voor erbij)
  • (zonnebloem) olie
  • peper en zout

Kip Ketjap

  • 350 gr kipdijfilet
  • 200 gr sperziebonen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el Ketjap manis
  • 2 el tomatenketchup
  • 0,5 blokje kippenbouillon
  • 1 el maizena
  • (Zonnebloem)olie

Lekker met

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Begin met de nasi kuning. Kneus het citroengras door het met een mes plat te drukken. Hak de stengel in 2-3 grove stukken.

  2. Schenk de kokosmelk samen met 50 milliliter water in een pan en voeg de kurkuma toe. Roer goed door. Schep de pandanrijst door de kokosmelk en steek het citroengras ertussen. Breng rustig aan de kook, doe de deksel op de pan. Zet het vuur zo laag mogelijk (echt belangrijk, anders brandt de rijst aan!) en kook de rijst 12 minuten. Haal tussendoor de deksel niet van de pan!

    Zet het vuur uit en laat de rijst nog 12 minuten droogstomen met de deksel op de pan.

  3. Breng intussen een pan met water aan de kook en kook de eieren in het kokende water ongeveer 6-7 minuten halfzacht. Laat schrikken, pel en halveer ze.de

  4. Haal de schil van de ui en knoflook en hak beide fijn. Snijd de kipdijfilets in reepjes en kruid met peper en zout. Maak de sperziebonen schoon en halveer ze. Verhit een scheutje (zonnebloem)olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook circa  2-3 minuten op laag vuur. Voeg de kip toe en bak op middelhoog vuur rondom bruin en bijna gaar (ongeveer 8–10 minuten).

  5. Schenk de ketjap manis, tomatenketchup en 200 milliliter water in de koekenpan bij de kip en verkruimel het bouillonblokje er over. Roer goed door. Schep de sperziebonen er door en laat alles circa 7 minuten zachtjes koken.

    Roer de maizena los met een klein beetje water (ongeveer 1 eetlepel) en roer dit door de saus zodat deze mooi bindt. Laat de saus nog een paar minuten pruttelen tot er een dikke saus ontstaat.

  6. Serveer de nasi kuning met de kip ketjap en de gehalveerde eitjes. Bestrooi met seroendeng en koriander. Geef er kroepoek bij. Ook heel lekker met een portie zoetzure komkommer!

Variatietips

  • Voeg extra groenten toe, zoals paprika, voor wat meer kleur en bite.
  • Voor extra pit kun je een fijngesneden rode peper meebakken met de ui en knoflook.
  • Een lepeltje sambal erbij is altijd een goed idee (als je van pittig houdt!).

Bewaartip

Je kunt dit gerecht gerust een dag van tevoren maken. Bewaar de nasi kuning en de kip apart in goed afgesloten bakjes in de koelkast. Warm rustig op in een pan met een klein scheutje water of kokosmelk. De gekookte eieren kun je in principe bewaren, maar kook ze het liefst vers als je deze nasi kuning de volgende dag opnieuw serveert.

Nasi Kuning
Nasi Kuning

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.4 (10 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten