kroepoek maken

Kroepoek maken doe je zo

Kroepoek, de knapperige snack uit de Aziatische keuken, is een favoriet bij velen – ook wij thuis hebben standaard een zak in de voorraadkast staan. Maar wist je dat je deze heerlijke snack ook gemakkelijk thuis – in de frituurpan of een airfryer – kunt maken? Wij vertellen je er alles over.

Vega bami goreng kroepoek

Zelf kroepoek maken

Traditioneel wordt kroepoek gemaakt van gedroogde en vervolgens fijngemalen garnalen of andere soorten vis, die worden gemengd met tapiocameel en water. Dit mengsel wordt uitgerold tot dunne plakken, eventueel gedroogd in de zon en vervolgens gefrituurd tot het licht en luchtig is. Gelukkig kunnen wij bij de toko kant-en-klare ongebakken kroepoek halen (Krupuk Udang), zodat je niet zelf het deeg hoeft te maken.

Kroepoek maken in de frituurpan
Verhit olie in een frituurpan tot 180 graden en frituur de stukjes tot ze opzwellen en licht goudbruin zijn. Dat gaat supersnel: ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Laat uitlekken op keukenpapier om het teveel aan olie op te nemen.

Kroepoek maken in de airfryer
Voor een gezondere variant kun je het ook in de airfryer bereiden. Verwarm je airfryer op 180 graden en plaats de kroepoek erin. Spray het in met een beetje olijfolie. Bak ongeveer 4 minuten tot ze opzwellen en knapperig zijn. Dit is een geweldige manier om te genieten van dezelfde knapperigheid, zonder teveel olie.

Alternatieven

Naast de traditionele garnalenkroepoek zijn er ook andere varianten, waarvan onze favoriet de cassave kroepoek is. Deze wordt gemaakt van cassavemeel en heeft een iets andere, maar net zo heerlijke smaak.

Kroepoek thuis maken is niet alleen leuk, maar geeft je ook de vrijheid om te experimenteren met smaken en ingrediënten. Of je nu kiest voor de traditionele frituur-methode of voor een gezondere variant in de airfryer, zelfgemaakte krupuk is altijd een hit. Serveer het als snack bij de borrel of als bijgerecht bij je Aziatische maaltijden en geniet van de extra crunch!

kroepoek maken
Vegetarische nasi goreng kroepoek

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (9 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in