Brownietaart met koffie
Voor deze brownietaart met koffie moet je even de tijd nemen, maar dat is -ie meer dan waard. Dit is echt zo’n taart waar je stap voor stap aan bouwt: eerst een lekkere browniebodem met veel chocolade, dan een romige laag cheesecake met koffie, en tot slot een luchtige topping met extra espresso. Niet moeilijk om te maken, maar het vraagt wél wat geduld. Dus plan dit bakproject op een vrije middag of in het weekend. Ideaal als je iets feestelijks wil bakken voor een verjaardag of een koffiedate!
Tip: gebruik goede espresso voor deze brownietaart
We gebruiken in dit recept de L’OR Onyx koffiebonen, een lekkere, intense esresso met een krachtige smaak. Die past perfect bij de chocolade in de bodem én in de romige topping. Je kunt hiervoor de Onyx koffiebonen gebruiken, maar ook de L’OR Onyx koffiecapsules werken top als je een koffieapparaat hebt met cupjes. En: je proeft echt verschil als je goede espresso gebruikt – dat maakt deze taart extra bijzonder.
Ingrediënten voor 12 stukjes
- 30 + 30 + 45 ml L'OR Onyx koffiebonen of koffiecapsules (= 3,5 kopjes: 30 ml voor de browniebodem, 30 ml voor de cheesecake-laag, 45 ml voor de topping)
- 200 gr roomboter
- 200 ml slagroom
- 400 gr roomkaas
- 250 gr mascarpone
- 3 + 2 eieren (3 voor de browniebodem, 2 voor de cheesecake-laag)
- 110 gr bloem
- 250 gr lichtbruine basterdsuiker
- 100 + 100 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 250 gr pure chocolade (200 g voor de browniebodem, 50 g voor garnering)
- 3-4 el cacaopoeder
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 170 graden (boven-en onderwarmte) of 150 graden (hetelucht).
Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. Zet de espresso’s en laat afkoelen.
Begin met het maken van de browniebodem. Smelt hiervoor 200 gram chocolade met de boter au bain-marie (dus in een vuurvaste kom boven een pannetje met zacht kokend water). Roer tot een glad geheel.
Klop in een aparte kom de lichtbruine basterdsuiker met 3 eieren tot een beslag. Klop in delen de bloem er door totdat alles nét gemengd is.
Voeg het gesmolten chocolade-botermengsel en 30 ml afgekoelde espresso toe en meng goed. Giet het browniebeslag in de met bakpapier beklede bakvorm en strijk de bovenkant glad. Zet tot gebruik in de koelkast (dit doe je zodat deze browniebodem kan opstijven en de lagen straks niet in elkaar overlopen).
Meng voor de tweede laag, met een mixer de roomkaas met 30 ml afgekoelde espresso, 100 gram poedersuiker en vanille-extract tot een glad mengsel. Voeg de 2 eieren één voor één toe en mix tot de eieren goed zijn opgenomen.
Haal de vorm uit de koelkast (check goed of de browniebodem enigszins is uitgehard) en schenk deze cheesecake-laag over de bodem. Strijk de bovenkant glad.
Bak de brownietaart circa 50-60 minuten in de oven, tot de bovenste laag stevig aanvoelt.
Doe de oven uit en laat de taart in de oven afkoelen (dit voorkomt scheuren). Laat daarna buiten de oven verder afkoelen op het aanrecht. Zet daarna minimaal 3 uur in de koelkast om goed op te stijven.
Klop voor de topping met een mixer de mascarpone met de slagroom, 100 gram poedersuiker en de resterende 45 ml afgekoelde espresso tot een stevige, luchtige room.
Doe de room in een spuitzak en spuit mooie toeven op de brownietaart. Bestrooi royaal met cacao. Hak het restant chocolade (50 gram) in kleine stukjes en strooi over de taart.
Variatietips
- Eerst een algemene tip voor deze brownietaart: laat de taart vooral goed opstijven; dat maakt écht het verschil.
- Extra feestelijk? Meng wat gehakte hazelnoten of pecannoten door het browniebeslag.
- Geen mascarpone in huis? Je kunt ook alleen roomkaas gebruiken in de topping, dan wordt hij iets frisser.
Dit bericht is in samenwerking met L’OR. Lees hier onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
