ijsthee maken

Zelf ijsthee maken

In Amerika kan je bijna overal home brewed icetea kopen, dit is zelfgemaakte ijsthee zonder suiker. Wij zijn dol op ijsthee, vooral op de groene variant, maar de meeste kant en klare iceteas bevatten veel suiker. Zelf ijsthee maken is echt heel eenvoudig. Dit kan op 3 manieren; de warme, de koude en de snelle methode. We leggen het je uit.

Warme methode

Breng een liter water aan de kook. Neem je favo thee en zet het op de manier zoals het hoort. Zwarte thee zet je bijvoorbeeld op 100 graden, terwijl je bij witte en groene thee, het water eerst af moet laten koelen tot een graad of 80. Anders verbrandt de thee en krijg je een bittere smaak. Doe ongeveer 5 tot 7 gr losse thee in een filter en laat het een paar minuten trekken. Voeg eventueel suiker of honing toe. Verwijder het zakje en voeg fruit, citrus en kruiden zoals munt of citroenmelisse toe. Laat de thee afkoelen in de koelkast en serveer het extra koud met ijsblokjes.

Koude methode

Doe een liter koud water in een kan. Neem 5 tot 7 gr van je favo thee en doe het in een theefilter. Je kunt ook gewoon zakjes gebruiken, neem dan 2 zakjes op een liter water. Voeg eventueel suiker of honing toe. Laat de thee in de koelkast een nachtje trekken. Deze methode duurt langer, maar het resultaat is veel verfijnder, je thee krijgt een hele subtiele smaak. Voeg eventueel fruit en kruiden toe en serveer je zelfgemaakte ijsthee met ijsblokjes.

Snelle methode

Dit is voor mensen die een acute behoefte hebben aan ijsthee. Neem een grote kan en vul deze voor een kwart met gekookt water. Neem 5 gr van je favo thee (of 2 zakjes) en laat het een paar minuutjes trekken. Ben je een zoetekauw?, voeg dan suiker of honing toe. Verwijder de zakjes en vul de kan nu verder aan met koud water en ijsblokjes. Voeg eventueel een partje citroen of sinaasappel toe en een takje munt en binnen een handomdraai heb je een verfrissende zelfgemaakte icetea.

ijsthee maken

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 1 ltr. ijsthee

  • 1 ltr gekookt water
  • 7 gr groene thee (2 zakjes)
  • 1 bio citroen
  • IJsklontjes

Lekker met

  • Paar takjes verse munt
  • Verse gember
  • Sereh
  • Evt. honing
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Breng water aan de kook in een waterkoker. Giet het in een kan en laat het een paar minuten staan. Groene thee zet je het beste op 80 graden daarom laten we het water eerst iets afkoelen.

  2. Doe de losse thee in een filterzakje en laat de thee ongeveer 3 minuten trekken.

  3. Voeg een paar partjes citroen toe en je favoriete smaakmaker zoals een paar takjes munt, plakjes verse gember of een geplette stengel sereh. En eventueel een kneepje honing of een schepje suiker als je het wat zoeter wilt.

  4. Laat de ijsthee afkoelen in de koelkast. Voeg ijsklontjes toe en serveer het lekker koud.

ijsthee maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (19 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in