Pasta arrabbiata

6 x pastasauzen die je moet kennen

Wie houdt er nou niet van pasta? Wij zijn er gek op! Of je nu zin hebt in iets romigs, pittigs of hartigs, met pasta zit je altijd goed. En het mooie is: als je de bekendste pastasauzen onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren. Van een romige alfredo tot een pittige arrabbiata en de perfecte bolognese – vandaag geven we je onze beste recepten voor de lekkerste Italiaanse pastasauzen. Buon appetito!

5 tips voor goede pastasauzen

1. Gebruik verse ingrediënten: vers gesneden knoflook, basilicum en tomaten tillen je saus echt naar een hoger niveau.
2. Kook met pastawater: voeg een scheutje van het zetmeelrijke kookwater toe aan je saus voor extra binding en romigheid.
3. Houd het simpel: De beste pastasauzen hebben vaak maar een paar ingrediënten, zoals de klassieke pasta aglio olio. Knoflook, olijfolie en een beetje peper – meer heb je niet nodig.
4. Kook de saus langzaam: Geef je saus de tijd om te pruttelen. Dit zorgt ervoor dat alle smaken goed samenkomen.
5. Laat de pasta in de saus garen: Voeg de bijna gaar gekookte pasta bij de saus en laat het samen even verder koken. Zo trekken de smaken echt in de pasta. Dus niet de ‘kale’ pasta op een bord en een lepel saus eroverheen!

1. Pasta arrabbiata

Hou je van een beetje pit? Dan is pasta arrabbiata jouw culinaire soulmate onder de pastasauzen. Met verse pepertjes en chilivlokken is dit gerecht allesbehalve saai. Fun fact: ‘arrabbiata’ betekent boos, maar wees niet bang, het gerecht maakt je alleen maar blij. Te pittig voor de kleintjes? Halveer het aantal pepers en iedereen is happy. Lekker met burrata, pancetta en rucola.

Pasta arrabbiata

2. Spaghetti carbonara

Laten we de mythe meteen ontkrachten: een échte spaghetti carbonara heeft dus geen room nodig. Het geheim zit ’m in het ei en de Parmezaanse kaas. Maar let op: teveel warmte in de pan of niet goed genoeg roeren, en je hebt spaghetti met roerei. Geen nood: we laten je stap-voor-stap zien hoe je dit Italiaanse meesterwerk zonder stress op tafel zet.

Spaghetti carbonara

3. Pasta aglio olio

Een supersimpel recept, maar met maximale smaak! Knoflook en olijfolie zijn de ster in dit gerecht. Voeg wat chilipeper toe voor een kick.

Pasta aglio olio - pastasauzen

4. Pasta puttanesca

Een krachtige saus met olijven, kappertjes, ansjovis en tomaten. Perfect voor wie van een zoute, pittige saus houdt. Niet voor niets een van de bekendste pastasauzen!

Pasta puttanesca

5. Fettuccine Alfredo

Deze Alfredo is echt comfort food op z’n best! Romig door de boter en Parmezaanse kaas, en binnen no-time op tafel. Serveer met tomaatjes, rucola en een extra portie kaas (daarvan kun je nooit genoeg hebben, toch?). Fettuccine op? No worries, kies gewoon een andere pastasoort die in je voorraadkast ligt.

Fettuccine Alfredo

6. Pasta alla norma

Aubergine en tomaten vormen de basis van deze Siciliaanse klassieker. Gegarneerd met ricotta is het helemaal een feest op je bord.

Pasta alla norma

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in