Plaattaart met gehakt

Plaattaart met gehakt

Zin in een hartige taart met een pittige twist? Deze plaattaart met gehakt en rode curry is precies wat je zoekt. Het krokante bladerdeeg in combinatie met een heerlijk gekruid gehaktmengsel, maakt dit gerecht onweerstaanbaar. De toevoeging van rode currypasta zorgt voor een spicy kick. Daar hoort dan ook een beetje frisheid bij als tegenhanger: in de vorm van verse spinazie, komkommer en een romige yoghurtdip met munt en limoen.

De spicy ster van deze plaattaart

De Thaise Rode Curry kruidenpasta van Fairtrade Original is een echte smaakmaker in dit gerecht. De pasta is gemaakt van rode pepers, die een intensere smaak hebben dan de groene variant. Wat deze currypasta bijzonder maakt, is dat hij rechtstreeks uit Thailand komt, en geen kunstmatige toevoegingen bevat. Het resultaat? Een pittige kruidenpasta die je gerecht authentiek en vol van smaak maakt. En omdat het Fairtrade is, weet je zeker dat de ingrediënten op een eerlijke manier zijn verkregen. Dat smaakt extra goed, toch?

Let op: dit is best een pittige kruidenpasta. Waar in een curry vaak kokosmelk de hitte een beetje afzwakt, komt de pit in deze plaattaart een stuk meer naar voren. Proef daarom goed en voeg eventueel alleen de helft van de kruidenpasta toe.

Plaattaart met gehakt
Plaattaart met gehakt
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 rol bladerdeeg
  • 300 gr gemengd gehakt
  • 1 rode paprika
  • 200 gr champignons
  • 1 handje spinazie
  • 0,25 komkommer
  • 2 takjes koriander
  • 3 takjes munt
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 300 ml passata
  • 200 ml volle yoghurt
  • 1 limoen
  • 1 pakje Thaise Rode Curry kruidenpasta van Fairtrade Original (70 gram)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • eventueel 1 ei
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht).

  2. Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Maak de paprika schoon, halveer en haal de pitjes eruit. Snijd de paprika in reepjes. Maak de champignons schoon en hak ze in stukken.

  3. Doe de Thaise Rode Curry kruidenpasta van Fairtrade Original in een grote koekenpan, en laat op laag vuur warm worden. Fruit de knoflook en ui hier 2-3 minuten in aan. Voeg de paprika en champignons toe en bak 3-4 minuten mee. Voeg het gehakt toe en bak tot het lichtbruin ziet. Roer de passata door het gehakt en bak nog een paar minuten tot er een dikke gehaktsaus ontstaat. Laat het mengsel daarna circa 5 minuten afkoelen.

  4. Maak ondertussen de yoghurtdip. Hak de munt fijn. Meng in een kommetje de yoghurt, fijngehakte munt en het sap van de limoen. Pers de teen knoflook boven de yoghurt uit en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot gebruik.

  5. Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat, prik met een vork gaatjes in het deeg, houd hierbij 1,5 centimeter van de rand vrij. Verdeel het gehaktmengsel over het bladerdeeg en laat ook hierbij 1,5 centimeter van de rand vrij. Bak de plaattaart in de oven, ongeveer 25-30 minuten, tot de rand goudbruin is.

    Tip: Voor een mooi effect snijd je het deeg 1,5 centimeter van de randen half in met de achterkant van een aardappelschilmesje. Je snijdt het deeg dus niet dóór, maar ín. Bestrijk de rand eventueel met een losgeklopt ei en wat grof zeezout voor een extra lekker resultaat. 

  6. Snijd de komkommer in plakjes. Bestrooi deze plaattaart met gehakt met verse spinazie, koriander en komkommerplakjes. Serveer de yoghurtdip erbij.

Serveertip

Deze plaattaart is perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd, maar ook ideaal om te delen bij een borrel of een feestje. Serveer hem in punten of vierkante stukken met een extra dot van de yoghurtdip erbij. Wil je het gerecht iets voedzamer maken? Voeg dan wat extra groenten toe, zoals courgette of aubergine.

Bewaartip

Heb je nog wat over? Geen probleem, de plaattaart blijft in de koelkast nog prima een dagje goed. Warm hem even op in de oven, zodat het bladerdeeg weer lekker krokant wordt.

Plaattaart met gehakt
Plaattaart met gehakt

Dit bericht is in samenwerking met Fairtrade Original. Lees hier onze disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 (9 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.