Aardbeienjam maken
Aardbeienjam is een heerlijk zoete traktatie die je echt super easy zelf kunt maken. Het is perfect om te smeren op vers gebakken brood, croissants of als vulling in taarten en koekjes. De smaak van zelfgemaakte jam is zoveel beter dan de meeste winkelvarianten, en het beste is dat je precies weet wat erin zit!
Aardbeienjam maken doe je zo
Voor het maken van aardbeienjam heb je maar een paar simpele ingrediënten nodig: verse aardbeien, geleisuiker en citroensap. Begin met het verwarmen van de aardbeien in een steelpannetje op laag vuur en plet ze een beetje met een pollepel. Zo geven de aardbeien hun sap vrij. Voor een gladde jam kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.
Voeg de geleisuiker en citroensap toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Een handige tip is om een koud schoteltje in de koelkast te zetten voor de geleer-test. Laat de jam een paar minuten koken en test dan een lepel jam op het koude schoteltje. Als de jam meteen stolt, is hij klaar. Zo niet, kook dan nog een paar minuten langer.
Zo gebruik je de aardbeienjam
Zelfgemaakte aardbeienjam is niet alleen heerlijk op brood en croissants, maar ook geweldig als vulling voor taarten, als topping op cheesecake of door de yoghurt.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 2 potten
- 500 gr aardbeien
- 150 gr geleisuiker (of meer naar wens)
- Sap van een halve citroen
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleer-test.
Verwarm de aardbeien in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Plet het fruit een beetje met een pollepel. Als je van een gladde aardbeienjam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.
Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar. Voeg het sap van een halve citroen toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 5 minuten doorkoken.
Verdeel een lepel aardbeienjam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.
Schenk de aardbeienjam in schone, gesteriliseerde potten. Laat de jam een nachtje opstijven in de koelkast en dan is je jam klaar voor gebruik. Lekker op een vers croissantje.
Bewaren
Giet de hete jam in schone, gesteriliseerde potten en laat een nachtje opstijven in de koelkast. Zelfgemaakte aardbeienjam kun je ongeveer drie weken in de koelkast bewaren, mits de potten echt goed schoon waren én goed afgesloten zijn.
Variatietip
Voeg een scheutje vanille-extract toe voor extra smaak, of probeer eens wat fijngehakte basilicum of munt voor een verrassende twist. Je kunt ook experimenteren met het toevoegen van andere bessen, zoals frambozen of blauwe bessen, voor een gemengde bessenjam.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in