Plaatpizza met venkel en pancetta
Tijd voor pizza! En wel een heel bijzondere: een plaatpizza met venkel en pancetta. Je kunt zelf pizzadeeg maken volgens dit recept, of kant-en-klaar deeg kopen. Lekker met een zelfgemaakte tomatensaus, dunne plakjes venkel en courgette, plakjes zoute pancetta (Italiaans gekruid en gerookt spek) en mozzarella. Eenmaal gebakken, toppen we de pizza af met verse basilicum, extra peper en een scheutje extra vergine olijfolie. Wie dit kan weerstaan…
Tip: wil je deze plaatpizza vegetarisch maken? Laat de pancetta weg en bestrooi de pizza met extra Pecorino of Parmezaanse kaas.
Het deeg laten rijzen
Hartje zomer is dit niet voor te stellen, maar in het najaar – of als je een koud huis hebt – dan rijst pizzadeeg heel traag. Een tip: zet de oven aan op de allerlaagste temperatuur, ongeveer 30-35 graden. Zet het deeg (goed afgedekt met vochtige doek, anders droogt het uit) in een hittebestendige kom erin. Zet de oven uit en doe de deur dicht, en laat het deeg zo rijzen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 x pizzadeeg recept
- 2 venkel
- 1 courgette (of 0,5 gele en 0,5 groene courgette )
- 2 uien
- 3 takjes basilicum
- 125 gr plakjes pancetta
- 125 gr mozarella
- 2 blikken cerise of pomodorini tomaten
- 1 tl venkelzaad
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak het pizzadeeg maken volgens dit recept, of haal je kant-en-klare pizzadeeg uit de koelkast. Zie voor een tip over het rijzen hierboven.
Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch) of 200 graden (hetelucht). Vet de bakplaat in met olijfolie. Gebruik de bakplaat van de oven, of (zoals op de foto’s) 2 kleinere van 40 x 28 centimeter.
Haal de schil van de ui en hak fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan en fruit de ui, voeg venkelzaad toe en bak 1-2 minuten op laag vuur mee. Roer de tomaten uit blik er door, zet het vuur hoog en kook in 8-10 minuten tot een lekkere dikke saus. Druk de tomaatjes plat en roer regelmatig. Breng de saus verder op smaak met peper en zout.
Spreid het deeg uit over een bakplaat. Verdeel de saus over het pizzadeeg. Snijd de venkel en courgette in super dunne plakken van 0,4 centimeter. Verdeel ze over de saus. Leg de plakken pancetta er op, verdeel de mozzarella er over en zet de plaatpizza 8-10 minuten in de oven. Garneer met basilicum, extra peper en wat van je favoriete olijfolie.
Tip: Wil je deze plaatpizza vegetarisch maken? Laat de pancetta weg en bestrooi de pizza met extra Pecorino of Parmezaanse kaas.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in