Pizzadeeg maken
Wij houden wel van een lekkere pizza op zijn tijd. Meestal bestellen we, maar zelf pizzadeeg maken is ook echt heel makkelijk om te doen. En ook heel leuk, vooral met kinderen. In de supermarkt vind je ook lekker kant en klaar pizzadeeg, maar als je het zelf maakt, smaakt het nog altijd lekkerder vinden wij. Je kunt de pizza in de oven afbakken (op een bakplaat), in de Airfryer, maar je hebt ook speciale pizza ovens en pizza stenen (welke je eerst heel heet laat worden). En wat ook nog kan is een pizza op de barbecue maken. Daarna kan je de pizza beleggen met van alles wat je lekker vindt, vinden kinderen ook heel leuk om te doen.
Pizzadeeg rijzen
Hartje zomer is dit niet voor te stellen, maar in het najaar – of als je een koud huis hebt – dan rijst pizzadeeg heel traag. Een tip: zet de oven aan op de allerlaagste temperatuur, ongeveer 30-35 graden. Zet het deeg (goed afgedekt met vochtige doek, anders droogt het uit) in een hittebestendige kom erin. Zet de oven uit en doe de deur dicht, en laat het deeg zo rijzen.
Pizzadeeg beleggen
Er gaat niks boven een lekkere Pizza Margherita met tomatensaus en kaas, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. De basis is natuurlijk een lekkere tomatensaus, welke je maakt van passata, oregano en wat peper en zout. Daarna kan je de pizza beleggen met alles wat je lekker vindt, salami, prosciutto, groentes zoals champignons en paprika en natuurlijk lekker veel kaas. Hier wat inspiratie.
- Margherita basisrecept: pizzasaus, mozzarella en kaas
- Salami, prosciutto, ham, worst
- Zalm, tonijn, garnalen, mosselen
- Champignons, paprika, courgette, maïs, aubergine, tomaat, ui, bietjes, pompoen
- Mozzarella, ricotta, burrata, blauwe kaas, Parmezaan, geitenkaas
- Ananas, vijgen, peer
- Olijven, zongedroogde tomaat, kappertjes, pesto
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 750 gr bloem ((liefst type ‘00))
- 10 gr gedroogde gist
- 15 gr zout
- 480 ml lauwwarm water
- Scheut olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de bloem in een kom (of in je keukenmachine). Voeg het gist en het zout toe maar zorg dat het elkaar niet raakt. Zout neemt de werking van gist af. Dit gebeurt later bij het mengen wel, maar dat is verder geen probleem. Voeg een scheutje olijfolie toe en het water. Meng het met een vork tot een bal.
Vet je werkblad in met wat zonnebloem olie. Kneed nu het deeg in ongeveer 8 minuten tot een soepel deeg. Het pizzadeeg is klaar als het bij het uit elkaar trekken een vliesje vormt. Zoals een kauwgombal.
Laat het deeg op een warme plek in een ingevette kom rijzen, gedurende een uur onder een natte theedoek.
Rol je pizzadeeg uit (of druk het als een echte Italiaan uit met je handen. en beleg het met alles wat je lekker vindt.
Bak de pizza’s in ongeveer 5 tot 7 minuten af in een voorverwarmde oven af op 250 graden.
Tip: het is lekker om je pizza op een pizzasteen te bakken. En op de bbq kan ook.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in