fbpx
Menu

Easy: Gegrilde groenten salade met croutons

Mijn favoriete kooktechnieken zijn grillen en roosteren (ok en pureren). Roosteren doe je in de oven. Het leuke is dat bijna alle groenten zich lenen om in de oven te roosteren. Je doet er wat olijfolie over, voegt wat smaakmakers toe en na 30 minuten zijn je groenten twee keer zo lekker geworden (of misschien wel drie keer). Onze oven draait dan ook overuren! Maar wanneer de temperatuur buiten stijgt wordt het bij ons in huis tropisch. Daar wil je geen oven bij hebben die de keuken transformeert tot een sauna!  Op dat soort momenten komt bij mij de contactgrill uit de la! Want eenvoudig gegrilde groenten zijn zo ontzettend lekker!

Nou heb je niet perse zo’n apparaat nodig! Welnee, een grillpan werkt natuurlijk ook heel goed. Of de bbq! Zo’n contactgrill is gewoon een beetje een handigheidje. Iets wat je koopt als er alleen nog een ijsmachine op je keukenspullenverlanglijstje staat. Wanneer je groenten in de oven roostert worden ze lekker zoet, de smaken worden intenser. Bij gegrilde groenten krijgen ze een bruin bbq streepje. Wat de groenten een super lekker geroosterde smaakje geeft.

Voor deze salade snijd je de groenten in plakken of repen van een halve centimenter. Daarna smeer je ze in met olijfolie. Aan de olijfolie kun je allemaal lekkere smaken toevoegen om de groenten nog net iets lekkerder te maken. Bijvoorbeeld knoflook, verse of gedroogde kruiden, zout of voor wat pittigheid gedroogde chilivlokken. En ook met de groenten kun je eindeloos variëren. Deze gegrilde groenten salade is dus gewoon mijn idee van de lekkerste gegrilde groenten, en eigenlijk ter inspiratie. Zodat wanneer je snel iets lekkers en gezonds wilt koken gewoon de grillpan even op het vuur zet.

Bij deze gegrilde groenten salade heb ik ook nog een snelle salsa verde gemaakt (kruiden, olijfolie en kappertjes) die je heerlijk als dressing kunt gebruiken. En in zelf gemaakte croutons van in de pan gebakken blokjes brood met kruiden!

gegrilde groenten

gegrilde groenten

Ingrediënten voor 2 personen
1 groene courgette
1 gele courgette
1 aubergine
3 el olijfolie + 1 el extra voor de croutons
3-4 tl gedroogde oregano
1/2 ciabatta of oud brood
zout en peper naar smaak
1 handje rucola
50 gr Parmezaanse kaas

Voor de salsa verde
1 handje verse basilicum (en wat blaadjes om te garneren)
1 handje verse bladpeterselie
1 el kappertjes
2 el olijfolie
zout en peper naar smaak

Zo maak je het
Maak eerst de salsa verde, dan is dat maar vast klaar. Hak de kruiden en kappertjes grof. Doe in een kommetje en meng met de olijfolie en wat zout en peper.

Snijd de courgettes en aubergine in lange plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk ze met olijfolie. Verwarm de grillpan of je contactgrill tot dat hij heel erg heet is. Leg de plakken op de grill, je kunt ze niet allemaal tegelijk grillen. De plakken moeten naast elkaar op de grill, grillpan of bbq liggen. Dat betekent dat je de handeling een aantal keer moet herhalen totdat je alle plakken gehad hebt. Bestrooi de plakken tijdens het grillen met wat oregano. De groenten zijn klaar wanneer ze een mooi streepje hebben, zet ze apart.

Om de croutons te maken snijd je het brood in blokjes van 1,5x 1,5cm. Doe in een kommetje wat olijfolie met zout en peper. Wanneer je het lekker vindt kun je hier nog wat gedroogde oregano of tijm aan toevoegen. Hussel het brood door de olijfolie. Zet een koekenpan op het vuur en bak de croutons mooi goudbruin.

Meng de gegrilde groenten voorzichtig met de rucola door elkaar. Verdeel de croutons over de salade. Voeg de salsa verde toe. En maak van de Parmezaanse kaas mooie kaassnippers door met een fijnsnijder er plakjes van te snijden, die je over de salade verkruimeld. Maak af met wat verse blaadjes basilicum en eventueel nog wat olijfolie.

gegrilde groenten

gegrilde groenten

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

2 reacties

  • Dorien
    6 juli 2017 om 10:09

    Hmmm, ja dat zijn van die zomerbordjes waar je meteen blij van wordt!

    Beantwoorden
  • Margot
    5 juli 2017 om 08:28

    Heerlijk, ik hou ook erg van gegrilde groenten!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen