barcelona-praktik-bakery

5 bijzondere bakkerijen in Europa

Sponsored. Ik reis graag. Ik vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Zowel buiten als binnen Europa. Het liefst dompel ik mij onder in de cultuur en doe ik net als wat de locals doen. Ik ben niet het type dat alle historische gebouwen gaat bekijken of de verschillende musea bezoekt. I know, cultuurbarbaar. Ik verdiep mij liever in de eetcultuur. Je maakt mij heel gelukkig met een lokale deli, een plaatselijke markt of een leuk bakkerijtje. Elk product neem ik uitvoerig in mij op, ik haal hier ook mijn inspiratie uit. Ik kan honderden foto’s maken van een stapel groente of brood. En ik moet het natuurlijk ook altijd proeven.

In de loop der jaren heb ik heel veel leuke en bijzondere bakkerijtjes in Europa gezien. Ik zet de leukste en meest bijzondere voor jullie op een rijtje.

Fabrique – Stockholm

fabrique stockholmkanelbullar
Je mag Stockholm niet verlaten zonder een Kanelbullar geproefd te hebben. De beste vond ik bij Fabrique. Dit bakkerijtje zit op meerdere plekken in de stad. Naast de kaneelbollen kan je hier ook terecht voor diverse broden en ze hebben ook een variant op de Kanelbullar met kardemom. Die laatste vond ik toch wat minder geslaagd, maar wel leuk om geproefd te hebben. De kaneelbollen worden iedere dag vers gemaakt. Ze zijn lekker sticky en zoet. De Zweden eten dit vooral tijdens Fika. In de middag drinken ze gezellig koffie of thee met een zoet broodje of gebakje ernaast. Ik kan er wel aan wennen.

Fabrique, Stockholm 

The Heineken Bakery, Amsterdam

heineken broodheineken bakery heineken brood
Dat Heineken lekker bier kan brouwen wisten we wel. De herkenbare en frisse smaak heeft het bier te danken aan het geheime ingrediënt A gist. En als je daar bier van kan brouwen, dan kan je daar ook brood van bakken. Yes! Heineken heeft samen met Meester Boulanger Mark Plaating een uniek en bijzonder brood ontwikkelt. Dat was nog best een uitdaging. Want dit gist is anders dan het traditionele gist waarmee brood gebakken wordt. Het duurt langer voordat het brood in volume toeneemt. Maar hierdoor krijg je wel een heel bijzonder brood met heel veel smaak. Alle goede dingen komen langzaam, zegt mijn moeder altijd. Het resultaat is een perfect broodje voor bij de borrel. Ik zou er lekker een biertje bij drinken.

Het brood wordt verkocht in de tijdelijke Heineken Pop Up Bakery  (voor slechts 2 euro per brood) op de Vijzelgracht in Amsterdam.  Als je het wilt proeven moet je er dus snel bij zijn. Leuk detail, de complete opbrengst van dit speciale brood gaat naar het Nederlandse bakkersgilde.

Heineken Bakery, Vijzelgracht 37hs te Amsterdam
Van 18 tot 21 maart, dagelijks geopend van 12.00 tot 21.0o

La Focacceria di Delle Noci, Polignano a Mare

focaccia

In Italië kan je fantastisch eten. Dat hoef ik je niet te vertellen. In iedere plaats vind je diverse bakkerijtjes met de lekkerste zoete broodjes, taartjes en natuurlijk zelfgemaakt ijs. Bij het avondeten krijg je vaak een wat droger brood, bedoelt om in je olijfolie te dippen. Maar tussen de middag of aan het einde van de middag eten de Italianen Focaccia. Vorig jaar ontdekte ik in Puglia de Focacceria di Delle Noci. Een ienimienie bakkerijtje met maar 1 broodje op het menu. Namelijk de focaccia. Uiteraard wel in verschillende smaken. Dat dit een geliefd plekje is bleek wel uit de lange rij die hier iedere dag stond. Ik heb de focaccia’s geproefd en ze waren echt heerlijk.

La Focacceria di Delle Noci, Polignano a Mare, Puglia

A Padaria Portuguesa – Lissabon

a padaria lissabon a padaria lissabonIn de mediterrane landen zijn ze dol op zoete broodjes. Dat was in Lissabon niet anders. Vorige week ontdekte ik samen met Annika deze geweldige stad. Op verschillende plekken in de stad (en ook in de rest van Portugal) vind je de A Padaria Portuguesa. ’s Ochtends vroeg stroomt de bakkerij vol met mensen die een lekker broodje en een koffietje komen halen. Je kunt het er ter plekke opeten en drinken. Wij proefden een Pão de Deus (letterlijk vertaalt brood van god), de lokale bestseller. Het is een heerlijk zoet kokosbroodje, net een grote kokosmakroon. Ook kan je hier uiteraard terecht voor de Pastéis de Nata, dit romige custardtaartje moet je echt geproefd hebben. Door het open raam kan je meteen zien hoe de broodjes gebakken worden. Erg leuk.

A Padaria Portuguesa, Lissabon

Praktik Bakery, Barcelona

barcelona-praktik-bakery barcelona-praktik-bakery
Zet mij in een bakkerij met een open keuken en je hoort mij de hele middag niet meer. Dit was in Barcelona bij de Praktik Bakery het geval. Deze bakkerij is een hotel en ik baalde heel hard dat ik daar mijn kamer niet geboekt had. Want was is er fijner dan ’s ochtends wakker worden met de geur van vers brood. Je kunt hier de hele dag door terecht voor zoete broodjes met chocola en gevulde croissants. Maar ze hebben ook een prachtig assortiment aan stokbroden en hele broden. De bakkerij is verdeeld in 2 delen, een deel brood en een deel patisserie. Bij beide kan je door het open raam naar binnenkijken. Terwijl ik er genoot van een bladerdeegtaartje met appel werden de croissants gerold en de stokbroden in de oven geschoven. Echt een aanrader als je in Barcelona bent.

Praktik bakery, Carrer de Provenca 279, Barcelona

Wat is jouw favo bakkerij in Europa? En welk lokale broodje moet ik proeven? Deel vooral je adresjes hieronder.

Dit bericht is in samenwerking met Heineken , lees hier mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in