Weekendbites: Caprese empanadas

Dit recept voor empanadas heeft een Italiaanse twist. Ik heb ze gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum en ik noem ze daarom Caprese empanadas. Alles wat normaal gesproken in een caprese salade gaat, zit nu in de empanada. Normaal gesproken worden empanadas gevuld met gehakt, ook heel lekker hoor. Maar ik vind het altijd leuk om te variëren en zo kwam ik op deze Italiaanse versie. Deze empanadas kun je heel goed als borrelhapje serveren, maar ze doen het ook goed op feestjes. Je zou het zelfs mee kunnen nemen naar een picknick, want deze empanadas kun je prima koud eten. Je kunt er eventueel nog een sausje bij serveren. Ik zou dan voor een pesto saus gaan, dat past goed bij de caprese vulling. Maar zonder sausje zijn ze eigenlijk ook heel erg lekker.

De empanadaknijper kocht ik bij de Dille & Kamille. Onlangs is de Dille in Haarlem verbouwd, en dat is heel fijn. Ik ga daar ook nooit met lege handen naar huis. Op zich kun je de empanadas ook maken zonder een speciale knijper. Je zult ze dan zelf even moeten vouwen en de randjes met een vork aandrukken. Maar zo’n knijper is wel handig. Nu ik de caprese empanadas gemaakt heb, borrelen er nog meer ideetjes op. Het lijkt me ook leuk om een keer zoete empanadas te maken. Of een Griekse empanada? Lijkt me ook best lekker, met feta, spinazie en ui bijvoorbeeld. Je kunt eindeloos variëren met de vulling. Deze caprese empanadas zijn in ieder geval geslaagd, dus dat smaakt zeker naar meer!

Caprese empanadas

Ingrediënten voor +/- 15 stuks
Deeg
200 gr bloem
100 gr boter
1 ei
2 – 3 el koud water

Vulling
400 gram tomatenblokjes (blik)
1 bol mozzarella
4/5 takjes basilicum
Peper en zout
1 ei

Caprese empanadas

Zo maak je het
Maak eerst het deeg. Kneed van alle ingredienten een soepel deeg in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water toe. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Laat de tomatenblokjes uitlekken, zodat het meeste vocht eruit gaat. Snijd de mozzarella in stukjes en hak de basilicum fijn. Meng de tomatenblokjes met de mozzarella en de basilicum. Breng op smaak met wat peper en zout.

Caprese empanadas

Caprese empanadas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een grote lap en steek er rondjes uit ter grootte van je empanadaknijper.

Leg een lapje deeg op de deegknijper en leg daarop een lepel van de caprese vulling.

Knijp de knijper dicht en zorg dat de randen goed aansluiten.

Bestrijk de empanada’s met het ei en bak ze in ongeveer 20-25 minuten af.

Caprese empanadas

Caprese empanadas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Video: 3 x makkelijke wraps
Review: Pizzasteen
Bewaar
16 Comments
 • Scill

  11 februari 2017 at 17:55 Beantwoorden

  Hai, kan je ook kant en klaar deeg gebruiken? En zo ja wat kan je me aanraden?

  • Pauline

   13 februari 2017 at 12:43 Beantwoorden

   Zeker, dan zou ik hartige taartdeeg of Flammkuchen gebruiken. Vers op rol van Tante Fanny.

 • Linda

  13 januari 2017 at 17:24 Beantwoorden

  Hoi Pauline, wat ziet dit er heerlijk uit! Kun je het ook met volkoren speltmeel maken, denk je? En voeg je het water pas toe als er al een soort deegbal ontstaan is in de keukenmachine?

  • Pauline

   16 januari 2017 at 15:48 Beantwoorden

   Het kan wel, alleen wordt de textuur dan wel anders. Volkoren zorgt vaak voor meer stevigheid. En het water doe je voornamelijk als het deeg te droog blijft, daarom doen we die op het laatst pas erbij.

 • caroline sleijffers

  25 juli 2016 at 14:22 Beantwoorden

  Super leuk blog. Had er al vaker over gehoord maar was eigenlijk nog nooit echt goed op je site geweest. Fijne toegankelijke recepten en handige bereiding. Ik kwam deze toevallig tegen toen ik een recept voor empanadas zocht. \r\nWat me uit de beschrijving niet 100% duidelijk is geworden is of het ei zowel in de bereiding van het deeg gaat als een apart ei om te bestrijken. Ik heb dat wel gedaan maar maak het niet op uit de tekst. \r\nMijn spinazie feta empanadas liggen NU in de oven in een poging mijn moeilijke groenten eter van 4 te kunnen verleiden.\r\nThanks voor het recept en ik ga verder spitten in je blog naar smakelijke inspiraties.

 • Tonny

  29 april 2016 at 23:53 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit, ga het zeker maken. Ik had nog een vraag, hoe dik of dun moet het deeg zijn?

 • Karin

  29 april 2016 at 13:46 Beantwoorden

  Dat ziet er lekker uit! Op de een of andere manier verwachtte ik dat ze in olie zouden worden gefrituurd. Geen idee waarom. Maar ik zei dat je ze gewoon in de oven doet. \r\n\r\nDe griekse versie klinkt ook zalig trouwens. Zou er spontaan zin in krijgen 🙂

 • chantal

  29 april 2016 at 11:40 Beantwoorden

  Leuk idee! Ik ben dol op hapjes maken voor een verjaardagsbuffet. Zou je in plaats van tomatenblokjes uit blik ook gewoon verse tomaat in stukjes kunnen snijden? Lijkt me anders zonde van wat je weggooit

 • Margot

  29 april 2016 at 11:38 Beantwoorden

  Hmm wat een heerlijke combinatie!

 • Cheese and Chinese

  29 april 2016 at 11:17 Beantwoorden

  Dit lijkt me echt lekker!! Onverwachte combo, maar leuk bedacht!

 • Marijke

  29 april 2016 at 10:39 Beantwoorden

  Wat een handig dingetje die empenada knijper! Ik ben bijna jarig, dus deze gaat op mijn verlanglijstje. Erg leuk!

 • karlien

  29 april 2016 at 10:35 Beantwoorden

  Zo lekker! Goede reden om weer eens naar Haarlem te gaan, ik ben gek op Dille & Kamille! En op de combi tomaat – mozzarella – basilicum!

 • Astrid Doppert

  29 april 2016 at 09:55 Beantwoorden

  Het lijkt mij heel lekker. Zal het zeker proberen.

 • Lucia

  29 april 2016 at 08:55 Beantwoorden

  Leuk deze nieuwe versie van de empanada ga ik zeker proberen als hspje binnenkort.\r\nIk heb zo’n soort knijper in 3 verschillende maten ooit heel lang geleden ergens gekocht geen idee meer waar. Ik maak er ook wel bladerdeeg hapjes in zowel zoet als hartig. Voor mensen die een gebakje op een verjaardag teveel vinden neem ik de middelste maat en maak een zoete variant met bladerdeeg. Dat is net een klein mooi zoetigheidje bij de koffie/thee.

 • gerhilde maakt

  29 april 2016 at 08:10 Beantwoorden

  Ik had zo’n knijper van Tupperware, maar die was natuurlijk niet zo mooi. Omdat ik die eigenlijk nooit gebruikte, heb ik die doorgegeven aan mijn zus, die vaker bakt. Al krijg ik met dit recept wel veel zin om te bakken. 🙂

Plaats een reactie