fbpx
Menu

Empanada’s met Mexicaans gehakt

Mijn eerste kennismaking met empanada’s is way long ago. In mijn Havo tijd hadden we altijd een creatieve week op school. In die week stond alles in het teken van creativiteit. Je kon schilderen, dansen, toneel spelen, beeld houwen, banket bakken en koken. Uiteraard koos ik die laatste 2 vakken, want mijn liefde voor koken zat er toen al in.

Op school maakte ik voor het eerst empanada’s, gevulde deeghapjes met gehakt en groente. Wij maakten toen gebruik van een plastic knijper waar je heel gemakkelijk de deeghapjes mee kunt vouwen.

Die empanada knijper had ik al een tijdje in huis en eindelijk was het moment daar om de hapjes te maken. Ik heb de empanada’s gevuld met Mexicaanse gehakt en cheddar kaas. Voor mij het ultieme borrelhapje. Ik hou van deeg, ik hou van gehakt en ik hou van kaas. Je kan de pasteitjes uiteraard ook met kip vullen, of alleen met groente.

Ingrediënten voor 18 st.
Deeg
200 gr bloem
100 gr boter
1 ei
2 – 3 el koud water

Vulling
150 gr gehakt
1 teen knoflook
100 gr tomatenblokjes
1/2 ui
2 el maïs
30 gr geraspte cheddar
1/4 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
1 tl chili flakes
Handjevol peterselie
Zout
1 ei geklutst
Olijfolie

Zo maak je het
Maak eerst het deeg. Kneed van alle ingredienten een soepel deeg in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water door. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook aan in wat olijfolie.

Voeg het gehakt toe en bak dit goudbruin.

Voeg de tomatenblokjes toe en de maïs en laat de saus een kwartier sudderen.

Voeg alle specerijen en de peterselie toe en breng het gehakt verder op smaak met zout.

Laat het mengsel afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

empanada's met gehakt

Rol het deeg uit tot een grote lap en steek er rondjes uit ter grootte van je deegknijper.

empanada's met gehakt

Leg een lapje deeg op de deegknijper en leg daarop een lepel gehakt. Verdeel wat geraspte kaas over het gehakt.

Knijp de knijper dicht en zorg dat de randen goed aansluiten.

empanada's met gehakt

Bestrijk de empanada’s met het ei en bak ze in ongeveer 10-15 minuten af.

Ik serveerde er de Home Made ketchup van Yvette van Boven bij, lekker joh!

empanada's met gehakt

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

21 reacties

  • Germainek
    15 januari 2018 om 18:44

    Vanavond geprobeerd deze te maken, met een empanada knijper van 12 cm (rond). Denk dat jij een kleinere gebruikt hebt, ik kreeg er maar 7 uit ;) Daarnaast scheurde mijn deeg wel heel erg, heb je enig idee hoe dat zou kunnen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 januari 2018 om 14:03

    Haha dat zou kunnen. Was het deeg misschien iets te droog?

    Beantwoorden
  • Josha
    30 oktober 2017 om 15:11

    Vraag: zou je deze empanada’s ook van tevoren kunnen maken en dan de volgende opbakken in de oven? Of bijvoorbeeld invriezen?

    Beantwoorden
  • Sharon
    3 april 2017 om 14:59

    Ze zijn heerlijk! Ik wil het als bijgerecht serveren met verjaardag. Wat zou jij er bij doen iets van een rijst gerecht? Moet beetje makkelijk van te voren klaar te maken zijn...

    Beantwoorden
  • miranda
    3 november 2015 om 13:21

    Hoi Pauline. Wat een leuke site heb je. Ik ben fan :-)

    Vraagje: zijn deze empanadas pittig of valt t wel mee? Ik hou wel van n beetje pittig namelijk. De chili vlokken gebruik ik zelf niet namelijk maar altijd rode pepers.

    Beantwoorden
  • Elfie
    15 mei 2015 om 20:36

    Bedankt voor je lekkere recept! Heb geen empanadaknijper dus met de hand gedaan, mooi resultaat. Ik had er een Thaise sweet chili saus bij gemaakt; het paste prima bij elkaar.
    Ik ga proberen een aantal ongebakken empanada's in te vriezen. Hopelijk zijn ze daarna net zo lekker!

    Beantwoorden
  • Elfie
    17 mei 2015 om 17:47

    Ja dat waren ze! Ik heb ze bevroren op een bakplaat gelegd, bestreken met ei en in de oven gezet (200 graden). Gebakken totdat ze een mooie bruine korst hadden (bijna 25 minuten), helemaal top!

    Beantwoorden
  • Nelleke
    3 juli 2014 om 15:12

    Hoelang kun je deze bewaren, en kun je ze eventueel ook invriezen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 juli 2014 om 17:40

    Je kunt ze 2 dagen bewaren in de koelkast en invriezen gaat denk ik ook heel goed. Zowel ongebakken als afgebakken.

    Beantwoorden
  • Elseline
    1 maart 2014 om 11:16

    Kan je deze ook koud eten, of zijn ze warm echt veel lekkerder?

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 maart 2014 om 11:49

    Het kan wel, maar warm is wel het lekkerste.

    Beantwoorden
  • Jose
    12 januari 2014 om 00:23

    Heb ze zojuist gemaakt...HEERLIJK! Van de week ook even de maiskoekjes uitproberen. Heb binnenkort een verjaardag en dacht dit keer een Mexicaans buffet :) Dit zijn mooie aanvullingen op mijn chili en tortilla's! dank je!

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 januari 2014 om 11:37

    Dat is mijn favoriete thema voor een feestje ;)

    Beantwoorden
  • Priscilla
    20 december 2013 om 19:40

    Ik kreeg deze overheerlijke empanada's vandaag in mijn pakket voor de #foodswapkerst waar ik aan mee deed. Niet zelf gemaakt dus, maar zo lekker dat ze hier ook zeker binnenkort gemaakt gaan worden.

    Beantwoorden
  • julie
    6 oktober 2013 om 14:00

    ik zoek al lang naar een goed recept voor empanada's te maken kan ik het deeg ook met de hand maken daar ik geen dure apparaten heb
    of kan ik ook diepvries deeg kopen zo ja wat moet ik dan kopen
    alvast bedankt pauline

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 oktober 2013 om 20:59

    Ja hoor dat kan prima met de hand. Als kant en klaar deeg wilt gebruiken raad ik je hartige taart deeg aan.

    Beantwoorden
  • Daisy
    12 april 2013 om 15:25

    Dit lijkt me leuk om te maken!

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 maart 2013 om 20:35

    Haha dat is idd een goede tip ;) Stom dat ik daar niet aan gedacht heb! Tnx!

    Beantwoorden
  • Es
    8 maart 2013 om 11:16

    Ik heb ook nog steeds van die dingen in de kast liggen. Toch maar eens te voorschijn halen.
    Leuke tip trouwens van Miranda. Dat wist ik niet!

    Beantwoorden
  • Miranda
    8 maart 2013 om 09:24

    Misschien wist je het al, maar je kunt het perfecte voormaat deegrondje krijgen door de onderkant (de niet kartelkant) van je deegknijper gebruiken om de rondjes deeg uit te steken! :)

    Beantwoorden
  • Irene
    26 maart 2014 om 16:24

    Het is nog makkelijker om zo'n vorm te gebruiken met kant en klaar bladerdeeg of hartige taart deeg. Het lapje deeg met plastic velletje in de vorm leggen, vulling er in, randje nat maken, dichtklappen, er uit halen en dan het plastic velletje er af halen. Een perfecte empanada, die niet kan openbarsten.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen