empanada's met gehakt

Empanada’s met Mexicaans gehakt

Mijn eerste kennismaking met empanada’s is way long ago. In mijn Havo tijd hadden we altijd een creatieve week op school. In die week stond alles in het teken van creativiteit. Je kon schilderen, dansen, toneel spelen, beeld houwen, banket bakken en koken. Uiteraard koos ik die laatste 2 vakken, want mijn liefde voor koken zat er toen al in.

Op school maakte ik voor het eerst empanada’s, gevulde deeghapjes met gehakt en groente. Wij maakten toen gebruik van een plastic knijper waar je heel gemakkelijk de deeghapjes mee kunt vouwen.

Die empanada knijper had ik al een tijdje in huis en eindelijk was het moment daar om de hapjes te maken. Ik heb de empanada’s gevuld met Mexicaanse gehakt en cheddar kaas. Voor mij het ultieme borrelhapje. Ik hou van deeg, ik hou van gehakt en ik hou van kaas. Je kan de pasteitjes uiteraard ook met kip vullen, of alleen met groente.

Ingrediënten voor 18 st.
Deeg
200 gr bloem
100 gr boter
1 ei
2 – 3 el koud water

Vulling
150 gr gehakt
1 teen knoflook
100 gr tomatenblokjes
1/2 ui
2 el maïs
30 gr geraspte cheddar
1/4 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
1 tl chili flakes
Handjevol peterselie
Zout
1 ei geklutst
Olijfolie

Zo maak je het
Maak eerst het deeg. Kneed van alle ingredienten een soepel deeg in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water door. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook aan in wat olijfolie.

Voeg het gehakt toe en bak dit goudbruin.

Voeg de tomatenblokjes toe en de maïs en laat de saus een kwartier sudderen.

Voeg alle specerijen en de peterselie toe en breng het gehakt verder op smaak met zout.

Laat het mengsel afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

empanada's met gehakt

Rol het deeg uit tot een grote lap en steek er rondjes uit ter grootte van je deegknijper.

empanada's met gehakt

Leg een lapje deeg op de deegknijper en leg daarop een lepel gehakt. Verdeel wat geraspte kaas over het gehakt.

Knijp de knijper dicht en zorg dat de randen goed aansluiten.

empanada's met gehakt

Bestrijk de empanada’s met het ei en bak ze in ongeveer 10-15 minuten af.

Ik serveerde er de Home Made ketchup van Yvette van Boven bij, lekker joh!

empanada's met gehakt

American Pancakes met Pecannoten
Kip Kerrie met ananas
Bewaar
18 Comments
 • Sharon

  3 april 2017 at 14:59 Beantwoorden

  Ze zijn heerlijk! Ik wil het als bijgerecht serveren met verjaardag. Wat zou jij er bij doen iets van een rijst gerecht? Moet beetje makkelijk van te voren klaar te maken zijn…

 • miranda

  3 november 2015 at 13:21 Beantwoorden

  Hoi Pauline. Wat een leuke site heb je. Ik ben fan 🙂 \r\n\r\nVraagje: zijn deze empanadas pittig of valt t wel mee? Ik hou wel van n beetje pittig namelijk. De chili vlokken gebruik ik zelf niet namelijk maar altijd rode pepers.

 • Elfie

  15 mei 2015 at 20:36 Beantwoorden

  Bedankt voor je lekkere recept! Heb geen empanadaknijper dus met de hand gedaan, mooi resultaat. Ik had er een Thaise sweet chili saus bij gemaakt; het paste prima bij elkaar. \r\nIk ga proberen een aantal ongebakken empanada’s in te vriezen. Hopelijk zijn ze daarna net zo lekker!

  • Elfie

   17 mei 2015 at 17:47 Beantwoorden

   Ja dat waren ze! Ik heb ze bevroren op een bakplaat gelegd, bestreken met ei en in de oven gezet (200 graden). Gebakken totdat ze een mooie bruine korst hadden (bijna 25 minuten), helemaal top!

 • Nelleke

  3 juli 2014 at 15:12 Beantwoorden

  Hoelang kun je deze bewaren, en kun je ze eventueel ook invriezen?

  • Pauline

   3 juli 2014 at 17:40 Beantwoorden

   Je kunt ze 2 dagen bewaren in de koelkast en invriezen gaat denk ik ook heel goed. Zowel ongebakken als afgebakken.

 • Elseline

  1 maart 2014 at 11:16 Beantwoorden

  Kan je deze ook koud eten, of zijn ze warm echt veel lekkerder?

 • Jose

  12 januari 2014 at 00:23 Beantwoorden

  Heb ze zojuist gemaakt…HEERLIJK! Van de week ook even de maiskoekjes uitproberen. Heb binnenkort een verjaardag en dacht dit keer een Mexicaans buffet 🙂 Dit zijn mooie aanvullingen op mijn chili en tortilla’s! dank je!

  • Pauline

   12 januari 2014 at 11:37 Beantwoorden

   Dat is mijn favoriete thema voor een feestje 😉

 • Priscilla

  20 december 2013 at 19:40 Beantwoorden

  Ik kreeg deze overheerlijke empanada’s vandaag in mijn pakket voor de #foodswapkerst waar ik aan mee deed. Niet zelf gemaakt dus, maar zo lekker dat ze hier ook zeker binnenkort gemaakt gaan worden.

 • julie

  6 oktober 2013 at 14:00 Beantwoorden

  ik zoek al lang naar een goed recept voor empanada’s te maken kan ik het deeg ook met de hand maken daar ik geen dure apparaten heb\r\nof kan ik ook diepvries deeg kopen zo ja wat moet ik dan kopen\r\nalvast bedankt pauline

  • Pauline

   6 oktober 2013 at 20:59 Beantwoorden

   Ja hoor dat kan prima met de hand. Als kant en klaar deeg wilt gebruiken raad ik je hartige taart deeg aan.

 • Daisy

  12 april 2013 at 15:25 Beantwoorden

  Dit lijkt me leuk om te maken!

 • Pauline

  8 maart 2013 at 20:35 Beantwoorden

  Haha dat is idd een goede tip 😉 Stom dat ik daar niet aan gedacht heb! Tnx!

 • Es

  8 maart 2013 at 11:16 Beantwoorden

  Ik heb ook nog steeds van die dingen in de kast liggen. Toch maar eens te voorschijn halen.\r\nLeuke tip trouwens van Miranda. Dat wist ik niet!

 • Miranda

  8 maart 2013 at 09:24 Beantwoorden

  Misschien wist je het al, maar je kunt het perfecte voormaat deegrondje krijgen door de onderkant (de niet kartelkant) van je deegknijper gebruiken om de rondjes deeg uit te steken! 🙂

  • Irene

   26 maart 2014 at 16:24 Beantwoorden

   Het is nog makkelijker om zo’n vorm te gebruiken met kant en klaar bladerdeeg of hartige taart deeg. Het lapje deeg met plastic velletje in de vorm leggen, vulling er in, randje nat maken, dichtklappen, er uit halen en dan het plastic velletje er af halen. Een perfecte empanada, die niet kan openbarsten.

Plaats een reactie