Caprese empanadas
Dit recept voor empanadas heeft een Italiaanse twist. Ik heb ze gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum en ik noem ze daarom Caprese empanadas. Alles wat normaal gesproken in een caprese salade gaat, zit nu in de empanada. Normaal gesproken worden empanadas gevuld met gehakt, ook heel lekker hoor. Maar ik vind het altijd leuk om te variëren en zo kwam ik op deze Italiaanse versie. Deze empanadas kun je heel goed als borrelhapje serveren, maar ze doen het ook goed op feestjes. Je zou het zelfs mee kunnen nemen naar een picknick, want deze empanadas kun je prima koud eten. Je kunt er eventueel nog een sausje bij serveren. Ik zou dan voor een pesto saus gaan, dat past goed bij de caprese vulling. Maar zonder sausje zijn ze eigenlijk ook heel erg lekker.
De empanadaknijper kocht ik bij de Dille & Kamille. Onlangs is de Dille in Haarlem verbouwd, en dat is heel fijn. Ik ga daar ook nooit met lege handen naar huis. Op zich kun je de empanadas ook maken zonder een speciale knijper. Je zult ze dan zelf even moeten vouwen en de randjes met een vork aandrukken. Maar zo’n knijper is wel handig. Nu ik de caprese empanadas gemaakt heb, borrelen er nog meer ideetjes op. Het lijkt me ook leuk om een keer zoete empanadas te maken. Of een Griekse empanada? Lijkt me ook best lekker, met feta, spinazie en ui bijvoorbeeld. Je kunt eindeloos variëren met de vulling. Deze caprese empanadas zijn in ieder geval geslaagd, dus dat smaakt zeker naar meer!
Ingrediënten voor +/- 15 stuks
Deeg
200 gr bloem
100 gr boter
1 ei
2 – 3 el koud water
Vulling
400 gram tomatenblokjes (blik)
1 bol mozzarella
4/5 takjes basilicum
Peper en zout
1 ei
Zo maak je het
Maak eerst het deeg. Kneed van alle ingredienten een soepel deeg in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water toe. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
Laat de tomatenblokjes uitlekken, zodat het meeste vocht eruit gaat. Snijd de mozzarella in stukjes en hak de basilicum fijn. Meng de tomatenblokjes met de mozzarella en de basilicum. Breng op smaak met wat peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een grote lap en steek er rondjes uit ter grootte van je empanadaknijper.
Leg een lapje deeg op de deegknijper en leg daarop een lepel van de caprese vulling.
Knijp de knijper dicht en zorg dat de randen goed aansluiten.
Bestrijk de empanada’s met het ei en bak ze in ongeveer 20-25 minuten af.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in