Menu

10 tips voor een perfecte Instagram foto

Ik ben verslaafd aan Instagram. En dat is niet gelogen… Iedere vrije minuut (ok dat is wel gelogen) breng ik door op Instagram, ik mis geen enkele foto uit mijn feed en word oprecht blij als mijn instagrid (dat is een overzicht van je laatste foto’s) er perfect uitziet. Ik verwijder stiekem ook achteraf wel eens foto’s omdat ik ze toch niet bij de andere foto’s vond passen. Best schrijnend he?

instagram

Inmiddels heb ik ruim 45.000 volgers op Instagram en dat vind ik superleuk. Want dan is “mijn werk” tenminste niet voor niets. De meeste foto’s die ik deel zijn met mijn Iphone gemaakt (ik heb de Iphone 6). Behalve de foto’s van de recepten op mijn blog, die zijn wel met een DSLR camera (de Nikon D610) gemaakt. Omdat ik kennelijk niet de enige ben die Instagram zo cool vindt, leek het mij leuk om mijn tips met jullie te delen. Ik krijg er namelijk best wel vaak vragen over. Ik maak vooral foodfoto’s, dus daar zijn deze tips met name op gericht. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Oh en vergeet mij niet te volgen, je kunt mij vinden onder @uitpaulineskeuken


1 Fotografeer bij daglicht
Licht is je grootste vriend (of vijand). Ik ben blij dat het zomer is. Want nu is het lekker lang licht en dat is ideaal voor het maken van mooie foto’s. Ik maak mijn foto’s altijd bij daglicht. Ik heb een set kunstlampen, maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Natuurlijk daglicht geeft gewoon het beste resultaat. Daarbij zorg ik ervoor dat het licht vanuit de zijkant op mijn eten valt. Nu lukt dat in de praktijk niet altijd natuurlijk, maar ik probeer dit zoveel mogelijk te doen.

2 Fotografeer in een vierkant
Alle foto’s in je instagrid zijn in de vorm van een vierkant. Daarom is het slim om je telefoon alvast op de vierkant-stand te zetten. Zo krijg je meteen een goed beeld hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien. Die standen vind je (op de Iphone) in de camera optie, onderaan. Ook kun je nu alvast goed de compositie bepalen. Dus wat komt er wel en wat komt er niet in beeld. Inmiddels heeft Instagram de instellingen aangepast en kan je ook staande en landscape foto’s uploaden. Deze komen dan in zijn geheel in de timeline te staan. Ik houd het voorlopig nog even bij vierkantjes ook omdat het in het grid nog steeds vierkant is.  

3 Gebruik verschillende hoeken
Speel met de hoek van waaruit je de foto neemt. Een tafel vol food is vaak leuk om van bovenaf te fotograferen. Is de tafel verder een rommeltje, zoom dan juist in op je gerecht.  Sommige gerechten doen het perfect als je het van voren fotografeert (zoals een stapel pannenkoeken) en andere gerechten komen juist van bovenaf beter tot hun recht. Speel hier een beetje mee. En wees ook niet bang om wat te schuiven op de tafel. Dit doe ik zelf ook altijd en inmiddels is mijn omgeving hieraan gewend.

4 Maak je lens schoon
Een lens van een telefoon wordt heel snel vies. Je zit er met vette vingers aan (ja ook jij doet dat), legt hem op een vieze tafel, of stopt hem in een tas met allemaal kruimels. Voordat je een foto maakt moet je dus iedere keer je lens schoonmaken. Dat kan gewoon heel simpel met je trui. Kijk zelf maar eens wat het verschil is. Als iemand hele wazige foto’s heeft, dan ligt dit waarschijnlijk aan een vieze lens.

5. Gebruik een witte achtergrond Ik houd zelf van hele cleane foto’s. Houd je hier ook van? Gebruik dan een witte achtergrond of ondergrond. Ik gebruik voor de foto’s op mijn blog een houten plank die ik wit geschilderd heb. Of ik fotografeer voor mijn witte muur. Als ik ergens anders ben zoek ik ook altijd naar een wit stukje muur of een lichte achtergrond. Door veel wit te gebruiken, krijgt je foto automatisch een frisse uitstraling. Ik baal ook altijd enorm als de tafels in een resto donkerbruin zijn…

6. Kies een thema of een bepaalde stijl
Het is leuk als je instagrid (je foto-overzicht) een bepaald thema of stijl heeft. Zo ben ik herkenbaar aan frisse en lichte foto’s, maar je kunt ook voor hele donkere foto’s kiezen, foto’s met veel contrast, of juist alleen zwart wit (zoals Josselin van Amayzine heeft). Qua thema is het bij mij voor 90% food, dat is immers waar ik de hele dag mee bezig ben. Een interieurblogger zal met name foto’s van de inrichting van huizen delen en een beautyblogger vooral make-up looks en foto’s van lipsticks. Dus ook in een bepaalde themakeuze kun je je onderscheiden van de rest.

7. Bewerk je foto’s in Afterlight
Er zijn heel veel fotobewerkings-apps. En ook in Instagram zelf kun je een foto mooier maken. Zelf zweer ik bij de app Afterlight (deze kost €0,99). Ik gebruik altijd hetzelfde filter (dat is Russ), zodat de foto’s er een beetje hetzelfde uitzien. Verder maak ik altijd de foto helderder, voeg ik iets contrast toe en pas ik de saturation aan. Voordat een instagramfoto online komt, heb ik dus al een aantal handelingen verricht. Voor mij is het een gewoonte geworden, dus ik ben zo klaar. In Afterlight kan je met behulp van de fusion optie ook een eigen filter + enkele bewerkingspunten aanmaken. Dan ben je voortaan met 1 druk op de knop klaar. Andere leuke bewerkings apps zijn A beautifull mess (daar kan je ook leuke doodles en teksten toevoegen) en VCSO cam.

8. Tag mensen & merken (@uitpaulineskeuken)
Tag altijd bedrijven, mensen of merken. Zij zullen je foto misschien regrammen (delen op hun eigen tijdlijn) en zo krijg je vanzelf meer volgers erbij. Ik probeer ook altijd alle foto’s te bekijken waarin ik zelf getagd ben. Ik vind het superleuk om te zien dat jullie mijn gerechten koken. Helaas laat Instagram niet altijd alle tags zien, waardoor ik nog wel eens wat mis. Maar ik doe mijn best.

9. Gebruik niet teveel hashtags
Er zijn mensen die zeggen dat door het gebruik van veel hashtags je account zal groeien. Ik geloof daar niet zo in. Ik ben zelf helemaal niet van de vele hashtags. Ik gebruik hashtags vooral op een grappige manier. Dan slaat de hashtag nergens op, maar is het gewoon een extra expressie van mijn mood. Er zijn natuurlijk hashtags waar wel veel op gezocht wordt zoals #instagood, #fromwhereIstand #tbt #nofilter #feedfeed #food52 etc. Persoonlijk kijk ik daar nooit op. Ik zoek alleen op hashtags als ik bijvoorbeeld bij een event ben geweest zoals #rollendekeukens of #haarlemculinair en natuurlijk op de #uitpaulineskeuken om jullie foto’s te bekijken.

10. Voeg een locatie toe
Waar ook veel opgezocht wordt is de locatie. Zeker nu je in Instagram ook op locatie kunt zoeken. Stel dat je bij, ik noem maar wat Bakers & Roasters wilt ontbijten. Dan kan je door die locatie te bekijken alvast zien wat er geserveerd wordt. (nu wil ik daar heen) Als jij zelf ook een locatie toevoegt aan je foto, zullen mensen jouw foto ook tegenkomen. Ik gebruik deze zoekfunctie best vaak.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. vergeet mij niet te volgen op Instagram en blijf mij vooral Taggen als je iets van mijn site gekookt hebt.

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

 • Vanessa Mertens
  30 juni 2017 om 17:42

  Echt een leuke post! ik post ook vooral over eten en vind het vaak jammer dat ik niet zoveel likes krijg .. ookal ben ik zo trots op mijn eten en foto! Ik ga deze tips echt eens proberen!

 • Pauline
  23 maart 2016 om 18:26

  Die foto's zijn met een spiegelreflex camera gemaakt. Ik heb de Nikon D610. Deze foto's bewerk ik in lightroom.

 • Eline
  23 maart 2016 om 13:20

  Hoi Pauline, bedankt voor de tips. Wat ik me afvraag is hoe je de foto's van je blog en je boek bewerkt. Doe je dit ook met afterlight of maak je deze misschien na met Photoshop? Ik ben zelf ook bezig met foodfotorafie en heb afterlight gedownload, maar ik vraag me af hoe ik mijn andere foto's hetzelfde ga krijgen en hoe jij dit doet. Alvast bedankt voor je reactie!!

 • Floor van Buuren
  14 maart 2016 om 18:30

  Bedankt voor je antwoord. Blijft lastig om het er smakelijk uit te laten zien. ;)
  Gewoon doorgaan met oefenen en proberen dus.

 • Pauline
  13 maart 2016 om 15:38

  Dat blijft een uitdaging. Maar wat fijne kruiden eroverheen strooien doet al veel goeds voor je foto. Of een lepel eruit nemen zodat je de binnenkant ook goed ziet.

 • Floor van Buuren
  11 maart 2016 om 20:55

  Hoi Pauline,
  Nu een goed jaar aan het hobbyen met koken, bakken en natuurlijk daarbij instagrammen. Vind het lastig om ovenschotels mooi en smakelijk op de foto te krijgen. Heb je daar nog tips voor?

 • Pauline
  8 september 2015 om 15:35

  Dat klopt dat staat ook in de tekst :)

 • Judith
  8 september 2015 om 14:37

  ik ben hier nog mee aan het oefenen, want foodfotogragie is nog best lastig! Kan met deze tips zeker aan de slag!

 • Emma
  8 september 2015 om 07:40

  Fijne tips Pauline! Maar dat met het vierkantje is natuurlijk niet meer nodig omdat je ieder formaat nu kunt plaatsen op instagram!

 • Kim
  7 september 2015 om 21:49

  Bedankt voor de tips! Ik zat er op te wachten ;) ik ben gek op jouw foto's! Mijn telefoon maakt goede foto's maar zodra ik hem op IG zet, wordt de foto veel waziger...waar ligt dat aan?
  Die ondergrond is een goed idee, witte plank easy does it.
  Is Afterlight er alles voor iOS? Mmm... dan moet ik op zoek naar iets anders. Ik heb een Windowsphone. Die krijg ik van mijn werkgever, dus ik klaag niet :)

 • Pauline
  7 september 2015 om 21:08

  Wat lief en leuk om te horen! Thanks :)

 • Linda Peek
  7 september 2015 om 21:03

  Oh Pauline, wat ben ik blij met de tips van Afterlight. Ik heb die App al maanden, maar wist niet goed ik deze moest gebruiken.... Tja, ik heb dan ook een reputatie hoog te houden. Nu heb ik even rustig met de telefoon erbij jouw instructies gevolgd. Ik weet niet of die filter iets voor mij is. Maar nu weet ik wel dat ik de volgende keren eindelijk waar de knopjes voor helderder, contact en saturation zitten. Thanks! X

 • Nynke
  7 september 2015 om 20:56

  Ah wat toevallig! Laat ik nou net hier mee bezig zijn. Ik volg al lange tijd bekende foodbloggers waaronder jou. Ik vind je blog echt heel leuk en een mooie layout hebben. ☺

  Ik ben zelf ook bezig met een blog en foto's. Gisteren zocht ik op "culinaire fotografie" en "foodfoto's" en zelfs op "fotografie uitpaulineskeuken.nl" voor tips maar kon toen niks vinden. Toevallig dat je het er net vandaag opzet, precies wat ik zocht. Thanks! ?

 • Eliza Reinders
  7 september 2015 om 20:54

  Leuk om te lezen! Dank je voor je tips!

 • Marie
  7 september 2015 om 19:04

  mooie grid heb je idd. ik vind cleane foto's ook het mooist, maar heel veel kleur af en toe is ook wel leuk. :)

 • Roos
  7 september 2015 om 15:39

  Goede tips! Ik lees vaak tips voor Instagram, maar deze zijn net wat origineler dus ik heb er echt iets aan :)

 • Ellen
  7 september 2015 om 15:02

  Ik ben dol op IG! Ik vind het ook erg leuk omdat je lekker veel interactie hebt met je volgers en je ook snel je 'aanhang' ziet toenemen, maar je toch een beetje iedereen kent! Ik hou vooral van kleur en echte foto's hier en nu, voor mij is consistentie iets minder belangrijk. :)

 • Dita
  7 september 2015 om 09:04

  ja handige tips! Ik ben dol op Instagram.

 • Andrea
  7 september 2015 om 08:28

  Leuke tips!! En ik baal dat ik mijn ontbijtjes (om 6,15 uur) nu niet meer kan vastleggen... :-(

 • Margot
  7 september 2015 om 08:04

  Leuke tips en ik herken mezelf wel in wat jij zegt hoor, ik vind het ook heerlijk als instagrid er mooi uitziet!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.