instagramfoto

10 tips voor een perfecte Instagram foto

Ik ben verslaafd aan Instagram. En dat is niet gelogen… Iedere vrije minuut (ok dat is wel gelogen) breng ik door op Instagram, ik mis geen enkele foto uit mijn feed en word oprecht blij als mijn instagrid (dat is een overzicht van je laatste foto’s) er perfect uitziet. Ik verwijder stiekem ook achteraf wel eens foto’s omdat ik ze toch niet bij de andere foto’s vond passen. Best schrijnend he?

instagram

Inmiddels heb ik ruim 45.000 volgers op Instagram en dat vind ik superleuk. Want dan is “mijn werk” tenminste niet voor niets. De meeste foto’s die ik deel zijn met mijn Iphone gemaakt (ik heb de Iphone 6). Behalve de foto’s van de recepten op mijn blog, die zijn wel met een DSLR camera (de Nikon D610) gemaakt. Omdat ik kennelijk niet de enige ben die Instagram zo cool vindt, leek het mij leuk om mijn tips met jullie te delen. Ik krijg er namelijk best wel vaak vragen over. Ik maak vooral foodfoto’s, dus daar zijn deze tips met name op gericht. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Oh en vergeet mij niet te volgen, je kunt mij vinden onder @uitpaulineskeuken


1 Fotografeer bij daglicht
Licht is je grootste vriend (of vijand). Ik ben blij dat het zomer is. Want nu is het lekker lang licht en dat is ideaal voor het maken van mooie foto’s. Ik maak mijn foto’s altijd bij daglicht. Ik heb een set kunstlampen, maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Natuurlijk daglicht geeft gewoon het beste resultaat. Daarbij zorg ik ervoor dat het licht vanuit de zijkant op mijn eten valt. Nu lukt dat in de praktijk niet altijd natuurlijk, maar ik probeer dit zoveel mogelijk te doen.

2 Fotografeer in een vierkant
Alle foto’s in je instagrid zijn in de vorm van een vierkant. Daarom is het slim om je telefoon alvast op de vierkant-stand te zetten. Zo krijg je meteen een goed beeld hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien. Die standen vind je (op de Iphone) in de camera optie, onderaan. Ook kun je nu alvast goed de compositie bepalen. Dus wat komt er wel en wat komt er niet in beeld. Inmiddels heeft Instagram de instellingen aangepast en kan je ook staande en landscape foto’s uploaden. Deze komen dan in zijn geheel in de timeline te staan. Ik houd het voorlopig nog even bij vierkantjes ook omdat het in het grid nog steeds vierkant is.  

3 Gebruik verschillende hoeken
Speel met de hoek van waaruit je de foto neemt. Een tafel vol food is vaak leuk om van bovenaf te fotograferen. Is de tafel verder een rommeltje, zoom dan juist in op je gerecht.  Sommige gerechten doen het perfect als je het van voren fotografeert (zoals een stapel pannenkoeken) en andere gerechten komen juist van bovenaf beter tot hun recht. Speel hier een beetje mee. En wees ook niet bang om wat te schuiven op de tafel. Dit doe ik zelf ook altijd en inmiddels is mijn omgeving hieraan gewend.

4 Maak je lens schoon
Een lens van een telefoon wordt heel snel vies. Je zit er met vette vingers aan (ja ook jij doet dat), legt hem op een vieze tafel, of stopt hem in een tas met allemaal kruimels. Voordat je een foto maakt moet je dus iedere keer je lens schoonmaken. Dat kan gewoon heel simpel met je trui. Kijk zelf maar eens wat het verschil is. Als iemand hele wazige foto’s heeft, dan ligt dit waarschijnlijk aan een vieze lens.

5. Gebruik een witte achtergrond Ik houd zelf van hele cleane foto’s. Houd je hier ook van? Gebruik dan een witte achtergrond of ondergrond. Ik gebruik voor de foto’s op mijn blog een houten plank die ik wit geschilderd heb. Of ik fotografeer voor mijn witte muur. Als ik ergens anders ben zoek ik ook altijd naar een wit stukje muur of een lichte achtergrond. Door veel wit te gebruiken, krijgt je foto automatisch een frisse uitstraling. Ik baal ook altijd enorm als de tafels in een resto donkerbruin zijn…

6. Kies een thema of een bepaalde stijl
Het is leuk als je instagrid (je foto-overzicht) een bepaald thema of stijl heeft. Zo ben ik herkenbaar aan frisse en lichte foto’s, maar je kunt ook voor hele donkere foto’s kiezen, foto’s met veel contrast, of juist alleen zwart wit (zoals Josselin van Amayzine heeft). Qua thema is het bij mij voor 90% food, dat is immers waar ik de hele dag mee bezig ben. Een interieurblogger zal met name foto’s van de inrichting van huizen delen en een beautyblogger vooral make-up looks en foto’s van lipsticks. Dus ook in een bepaalde themakeuze kun je je onderscheiden van de rest.

7. Bewerk je foto’s in Afterlight
Er zijn heel veel fotobewerkings-apps. En ook in Instagram zelf kun je een foto mooier maken. Zelf zweer ik bij de app Afterlight (deze kost €0,99). Ik gebruik altijd hetzelfde filter (dat is Russ), zodat de foto’s er een beetje hetzelfde uitzien. Verder maak ik altijd de foto helderder, voeg ik iets contrast toe en pas ik de saturation aan. Voordat een instagramfoto online komt, heb ik dus al een aantal handelingen verricht. Voor mij is het een gewoonte geworden, dus ik ben zo klaar. In Afterlight kan je met behulp van de fusion optie ook een eigen filter + enkele bewerkingspunten aanmaken. Dan ben je voortaan met 1 druk op de knop klaar. Andere leuke bewerkings apps zijn A beautifull mess (daar kan je ook leuke doodles en teksten toevoegen) en VCSO cam.

8. Tag mensen & merken (@uitpaulineskeuken)
Tag altijd bedrijven, mensen of merken. Zij zullen je foto misschien regrammen (delen op hun eigen tijdlijn) en zo krijg je vanzelf meer volgers erbij. Ik probeer ook altijd alle foto’s te bekijken waarin ik zelf getagd ben. Ik vind het superleuk om te zien dat jullie mijn gerechten koken. Helaas laat Instagram niet altijd alle tags zien, waardoor ik nog wel eens wat mis. Maar ik doe mijn best.

9. Gebruik niet teveel hashtags
Er zijn mensen die zeggen dat door het gebruik van veel hashtags je account zal groeien. Ik geloof daar niet zo in. Ik ben zelf helemaal niet van de vele hashtags. Ik gebruik hashtags vooral op een grappige manier. Dan slaat de hashtag nergens op, maar is het gewoon een extra expressie van mijn mood. Er zijn natuurlijk hashtags waar wel veel op gezocht wordt zoals #instagood, #fromwhereIstand #tbt #nofilter #feedfeed #food52 etc. Persoonlijk kijk ik daar nooit op. Ik zoek alleen op hashtags als ik bijvoorbeeld bij een event ben geweest zoals #rollendekeukens of #haarlemculinair en natuurlijk op de #uitpaulineskeuken om jullie foto’s te bekijken.

10. Voeg een locatie toe
Waar ook veel opgezocht wordt is de locatie. Zeker nu je in Instagram ook op locatie kunt zoeken. Stel dat je bij, ik noem maar wat Bakers & Roasters wilt ontbijten. Dan kan je door die locatie te bekijken alvast zien wat er geserveerd wordt. (nu wil ik daar heen) Als jij zelf ook een locatie toevoegt aan je foto, zullen mensen jouw foto ook tegenkomen. Ik gebruik deze zoekfunctie best vaak.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. vergeet mij niet te volgen op Instagram en blijf mij vooral Taggen als je iets van mijn site gekookt hebt.

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in