Theeplantage

Op bezoek bij de theeplantages

Afgelopen maand heb ik een rondreis gemaakt door Maleisië. Het was een ontzettend gave reis en ik kijk er met veel plezier op terug. Eén van de hoogtepunten tijdens de rondreis was het bezoek aan de theeplantages. Deze zijn gelegen in de Cameron Highlands, de hoogvlakte van Maleisië. Deze is vernoemd naar de Britse William Cameron, de ontdekker van deze locatie. Ik heb ook meteen het gevoel dat ik mij in Groot-Brittannië begeef. Niet alleen door de temperatuur, die beduidend koeler is dan de rest van Maleisië, maar ook door de omgeving met zijn typisch Britse koloniale uitstraling. Ik heb de theeplantages bezocht, een rondleiding gekregen door de theefabriek en een High Tea genuttigd. Ik laat jullie graag mijn belevenissen zien.

Theeplantages Maleisie

Het uitzicht is overal adembenemend mooi. Overal waar je kijkt zie je groene vlaktes. Dit levert hele mooie plaatjes op. Je ziet dit als je op weg gaat naar de theefabriek. Het zijn de theeplantages van de Schotse Sungai Palas BOH familie. Alle theeplanten worden geplukt bij 21 dagen, dan zijn ze precies één meter hoog. Van deze theeplanten wordt zwarte thee gemaakt.

De theeblaadjes worden nadat ze geplukt zijn, meteen getransporteerd naar de theefabriek. Vervolgens vind er een productieproces plaats dat uit vijf stappen bestaat:

1. Verflensen. Om het meeste vocht uit de blaadjes te onttrekken.

2. Rollen. De blaadjes worden gedraaid en gebroken. De bladsappen en de rest van het vocht wordt uit de blaadjes onttrokken voor de fermentatie.

3. Fermentatie (ook wel: oxidatie). De thee wordt in een warme kamer gelegd, waarbij zeer vochtige lucht (95%) wordt geblazen. Dit zorgt er voor dat er allerlei smaakstoffen in de thee ontstaan. In het begin zijn de blaadjes groen, na het oxidatieproces zijn ze koper kleurig. Dit proces duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

4. Drogen. De thee wordt gedroogd bij een temperatuur van bijna 100 graden Celsius. Dit zorgt er voor dat het vochtgehalte in de thee minder dan 3% wordt. Het droogproces neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

5. Sorteren. De verschillende formaten blaadjes worden gesorteerd. In principe heb je vier formaten thee, hele blaadjes, gebroken blaadjes, fijn gesnipperde blaadjes en ‘ dust’, de meest fijngemalen thee.

Theeplantage

NB: Bovenstaande foto is niet van goede kwaliteit. Dit komt omdat ik achter glas stond. Ik wilde jullie toch graag laten zien hoe het er in de theefabriek uitziet, dus daarom heb ik de foto toch geplaatst.

Het plukken gebeurt met de hand en met machines. Met een machine kan er 300 kg thee per man per dag worden geplukt. In totaal 600 kg, want de machine wordt bediend door twee personen. Met de hand is dit slechts 120 kg per man. De machine is alleen te gebruiken op vlakke gedeeltes, dus dat is de reden dat er ook nog met de hand geplukt moet worden.

Iedere drie weken wordt de thee geplukt. Ook voor thee geldt, net als bij wijn, dat de kwaliteit en smaak sterk afhankelijk is van de omgeving waarin het groeit. Zo hebben de hoogte, de grond en de mate van regenval invloed op de theesmaak.

Theeplantage

Nadat ik dit hele proces van thee maken en de theeplantages gezien had, wilde ik de thee natuurlijk ook proeven. En het liefst in combinatie met lekkere hapjes. Je raad het al, een High Tea. Dit wordt overal aangeboden in de Cameron Highlands. Bij diverse hotels en restaurants kan je een traditionele Britse High Tea nuttigen. Ik bestelde een High Tea in mijn hotel (Cameron Highlands Resort) en deze was erg geslaagd.

20150511_155925

De High Tea bestond uit lekkere sandwiches met cream cheese, tonijn en eiersalade. Er werden natuurlijk scones met jam geserveerd en de nodige zoetigheden. Oh ja, en de thee niet te vergeten natuurlijk.

Theeplantage

Theeplantage

Ik vond het een unieke ervaring en denk er nog vaak aan terug. Het is heel bizar om in zo’n warm land ineens tussen de theeplanten te staan, waar het een stuk koeler is en je het idee hebt dat je in Engeland bent. Ook vond ik het erg leerzaam om te zien hoe thee geproduceerd wordt.

Naast de theeplantages kan je ook nog naar de butterfly farm, de aardbeien plantages en de rozentuinen. Deze heb ik ook bezocht, maar vond ik minder indrukwekkend. Een standaardtour door de Highlands duurt ongeveer 5 uur en je betaald er 12,50 euro per persoon voor. De tour kun je in bijna alle hotels of via internet boeken. Tip: bij de theeplantage van BOH is een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt over de plantages. Er zit een cafe bij waar ze hele lekkere cheesecake verkopen. Een must-do!

Ik hoop dat jullie dit artikel leuk vonden, laat je reactie achter in de comments, dat vind ik leuk!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in