Menu

Op bezoek bij de theeplantages

Afgelopen maand heb ik een rondreis gemaakt door Maleisië. Het was een ontzettend gave reis en ik kijk er met veel plezier op terug. Eén van de hoogtepunten tijdens de rondreis was het bezoek aan de theeplantages. Deze zijn gelegen in de Cameron Highlands, de hoogvlakte van Maleisië. Deze is vernoemd naar de Britse William Cameron, de ontdekker van deze locatie. Ik heb ook meteen het gevoel dat ik mij in Groot-Brittannië begeef. Niet alleen door de temperatuur, die beduidend koeler is dan de rest van Maleisië, maar ook door de omgeving met zijn typisch Britse koloniale uitstraling. Ik heb de theeplantages bezocht, een rondleiding gekregen door de theefabriek en een High Tea genuttigd. Ik laat jullie graag mijn belevenissen zien.

Theeplantages Maleisie

Het uitzicht is overal adembenemend mooi. Overal waar je kijkt zie je groene vlaktes. Dit levert hele mooie plaatjes op. Je ziet dit als je op weg gaat naar de theefabriek. Het zijn de theeplantages van de Schotse Sungai Palas BOH familie. Alle theeplanten worden geplukt bij 21 dagen, dan zijn ze precies één meter hoog. Van deze theeplanten wordt zwarte thee gemaakt.

De theeblaadjes worden nadat ze geplukt zijn, meteen getransporteerd naar de theefabriek. Vervolgens vind er een productieproces plaats dat uit vijf stappen bestaat:

1. Verflensen. Om het meeste vocht uit de blaadjes te onttrekken.

2. Rollen. De blaadjes worden gedraaid en gebroken. De bladsappen en de rest van het vocht wordt uit de blaadjes onttrokken voor de fermentatie.

3. Fermentatie (ook wel: oxidatie). De thee wordt in een warme kamer gelegd, waarbij zeer vochtige lucht (95%) wordt geblazen. Dit zorgt er voor dat er allerlei smaakstoffen in de thee ontstaan. In het begin zijn de blaadjes groen, na het oxidatieproces zijn ze koper kleurig. Dit proces duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

4. Drogen. De thee wordt gedroogd bij een temperatuur van bijna 100 graden Celsius. Dit zorgt er voor dat het vochtgehalte in de thee minder dan 3% wordt. Het droogproces neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

5. Sorteren. De verschillende formaten blaadjes worden gesorteerd. In principe heb je vier formaten thee, hele blaadjes, gebroken blaadjes, fijn gesnipperde blaadjes en ‘ dust’, de meest fijngemalen thee.

Theeplantage

NB: Bovenstaande foto is niet van goede kwaliteit. Dit komt omdat ik achter glas stond. Ik wilde jullie toch graag laten zien hoe het er in de theefabriek uitziet, dus daarom heb ik de foto toch geplaatst.

Het plukken gebeurt met de hand en met machines. Met een machine kan er 300 kg thee per man per dag worden geplukt. In totaal 600 kg, want de machine wordt bediend door twee personen. Met de hand is dit slechts 120 kg per man. De machine is alleen te gebruiken op vlakke gedeeltes, dus dat is de reden dat er ook nog met de hand geplukt moet worden.

Iedere drie weken wordt de thee geplukt. Ook voor thee geldt, net als bij wijn, dat de kwaliteit en smaak sterk afhankelijk is van de omgeving waarin het groeit. Zo hebben de hoogte, de grond en de mate van regenval invloed op de theesmaak.

Theeplantage

Nadat ik dit hele proces van thee maken en de theeplantages gezien had, wilde ik de thee natuurlijk ook proeven. En het liefst in combinatie met lekkere hapjes. Je raad het al, een High Tea. Dit wordt overal aangeboden in de Cameron Highlands. Bij diverse hotels en restaurants kan je een traditionele Britse High Tea nuttigen. Ik bestelde een High Tea in mijn hotel (Cameron Highlands Resort) en deze was erg geslaagd.

20150511_155925

De High Tea bestond uit lekkere sandwiches met cream cheese, tonijn en eiersalade. Er werden natuurlijk scones met jam geserveerd en de nodige zoetigheden. Oh ja, en de thee niet te vergeten natuurlijk.

Theeplantage

Theeplantage

Ik vond het een unieke ervaring en denk er nog vaak aan terug. Het is heel bizar om in zo’n warm land ineens tussen de theeplanten te staan, waar het een stuk koeler is en je het idee hebt dat je in Engeland bent. Ook vond ik het erg leerzaam om te zien hoe thee geproduceerd wordt.

Naast de theeplantages kan je ook nog naar de butterfly farm, de aardbeien plantages en de rozentuinen. Deze heb ik ook bezocht, maar vond ik minder indrukwekkend. Een standaardtour door de Highlands duurt ongeveer 5 uur en je betaald er 12,50 euro per persoon voor. De tour kun je in bijna alle hotels of via internet boeken. Tip: bij de theeplantage van BOH is een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt over de plantages. Er zit een cafe bij waar ze hele lekkere cheesecake verkopen. Een must-do!

Ik hoop dat jullie dit artikel leuk vonden, laat je reactie achter in de comments, dat vind ik leuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

17 reacties

 • Pauline
  6 juni 2017 om 15:08

  Wij hebben een tour gedaan. Een bezoek aan de theeplantages, mossy forest en een aardbeienplantage. Superleuk! Ook een aanrader is om bij een van de hotels een high tea te boeken - Annika

 • Katrijn Ingels
  5 juni 2017 om 22:09

  Waaw, ziet er daar prachtig uit! Wij gaan deze zomer richting Maleisie voor 3 weken, nog meer tips dan de Cameron Highlands :-)?

 • Ger
  2 juli 2015 om 08:20

  Wat een prachtige foto's. Echt adembenemend mooi.Wat er niet allemaal bij komt kijken voordat je een kop thee kunt drinken! Leuke reis heb je gemaakt.

 • Ines van Hees
  30 juni 2015 om 21:48

  Doet me denken aan mijn reis naar India enkele jaren geleden waar ik de theeplantages in Darjeeling heb bezocht. :D

 • Annika
  29 juni 2015 om 21:07

  Ja mooi land is het he! En wat leuk dat je ook daar naar toe bent geweest :)

 • Annika
  29 juni 2015 om 21:07

  Oh dat lijkt me ook leuk om te zien zeg!

 • Annika
  29 juni 2015 om 21:06

  Ja dat was heel leuk om te zien! En de high tea was erg lekker inderdaad. X

 • Annika
  29 juni 2015 om 21:06

  Dank je! Het is echt leuk om mee te maken en te zien, dus ik zou zeggen: doen!

 • Annika
  29 juni 2015 om 21:05

  Dank je! Het is inderdaad adembenemend mooi! Leuk dat je er ook geweest bent :)

 • Marg
  29 juni 2015 om 19:21

  Echt een omgeving waar je stil van wordt; ik was daar ook in 2012, en om dat zo onverwacht terug te zien brengt mooie herinneringen boven. Leuk geschreven!

 • Johanna
  29 juni 2015 om 12:56

  Wat een fantastische ervaring! Ik wil ook altijd nog een keer naar een theeplantage, geen idee waarom mij dat zo trekt (afgezien van dat ik gek ben op thee)! Leuke blogpost in ieder geval, je hebt mij echt even meegenomen naar Maleisië!

 • Ingrid
  29 juni 2015 om 12:13

  Leuk om te lezen. Goede tip als wij naar Maleisie gaan.

 • Alie
  29 juni 2015 om 11:06

  Leuk om te lezen An. Zo beleef ik het ook een beetje mee. Ook leuk om te zien hoe een pakje thee tot stand komt voordat het hier in de winkel ligt.
  En de High Tea ziet er heerlijk uit. Alleen maar genieten daar in Maleisië

 • Margot
  29 juni 2015 om 09:04

  Leuk en herkenbaar! Ik ben er jaren geleden ook geweest.

 • kelly
  29 juni 2015 om 08:58

  Ik vind dit echt altijd zo gaaf om te zien. Je ebseft vaak helemaal niet wat er allemaal bij komt kijken! Zo ben ik eens in de rijstfabriek geweest. Ook z'n inmens process voor o'n pakje rijst

 • Barbara
  29 juni 2015 om 08:52

  Wat leuk om te zien! Wij zijn in 2007 naar Maleisië geweest. Geweldig! En als echte theeleut ben ik ook op deze theeplantage geweest. Nog steeds herkenbaar!
  Mooi land, veel verschillen. Denk met veel plezier terug aan mijn reis!

 • Anne-Ruth Dekker
  29 juni 2015 om 08:37

  Wat een toffe ervaring lijkt me dat! De foto's zien er in ieder geval fantastisch uit ?

Reactie plaatsen