Menu

Project Moestuin #1

Vorig seizoen deed ik maar wat. Ik kocht wat groenteplantjes en fruitstruiken bij het tuincentrum en wachtte rustig af…. Zonder groot succes dus! Dit jaar doe ik het anders. Ik wil mijn mini moestuin van begin tot eind zelf opbouwen. Dus zelf zaadjes planten, water geven, nog meer water geven, overplanten en bijhouden. En zorgen dat de koolrups niet alles opvreet, zoals vorig jaar. Iemand tips?

moestuin

Tijdens de “AH Begin je eigen moestuin actie”, heb ik de nodige zaadjes bij elkaar gespaard. En ik had zelf ook nog het een en ander liggen van voorgaande jaren. Nu is mijn moestuin niet super groot, zo’n 3 bij 1 meter. Dus ik moet keuzes maken. In ieder geval staat er een druif en een rode bessenstruik in. Daarnaast wat rabarber. Allen meerjarig, dat betekent dat ze meer dan 1 jaar meegaan. Hier hoef ik dus niets aan te doen. Behalve water geven.

Alle kruiden kweek ik in losse bakken. Die komen in mijn verticale tuin. Wat niets meer is dan een wandrek van hout waaraan ik allerlei potten hang. Zo dicht mogelijk bij de keuken. Zodat ik tijdens het koken zo naar buiten kan rennen met een schaartje in de hand. Ik heb daar zoveel zin in. Gelukkig is het al bijna lente!

Maar de groentes moest ik dus even over nadenken. In ieder geval moest er rucola komen, want dat is overal lekker bij. Maar dat zaai ik in een aparte grote pot. Dat gaat namelijk super goed met rucola. Dat kan je zelfs in een plantenbak op een balkon zaaien.

Maar dan verder. Ik kies voor de volgende groentes: lente ui, spinazie, cherry tomaatjes, radijsjes en paprika. Daarnaast wil ik nog een komkommer en een courgetteplant, want het schijnt dat die het makkelijk doen. En dit klinkt misschien gek, maar een courgette overschot vind ik tof! Dat maakt mij creatief. Weet je nog vorig jaar met die 25 komkommers? Dus die zaadjes heb ik ook alvast gezaaid.

moestuin

Omdat dat best een hele boel is, maakte ik een grove schets op papier. Mij kennende gaat dit nog wel weer veranderen, maar het idee is leuk.

Ik heb nu de zaadjes geplant (op 18 feb, even een reminder voor mijzelf), in kleine bakjes met wat aarde. Dat was handig want bij de moestuinkit zaten van die kleine compacte aarderondjes. Even wat water erop gieten en je had meteen genoeg aarde. De zaadjes zaten in afbreekbaar papier, dus dat was zo gepiept. Ze staan in mijn keuken, zo krijgen ze voldoende licht en vergeet ik niet om de plantjes water te geven.

moestuin

Na 2 weken, zag ik al de eerste plantjes opkomen. Zo dat gaat snel zeg! Nu is het een kwestie van overpotten. Ik heb alleen geloof ik niet helemaal goed opgelet bij het zaaien. Want hetgeen bieslook moet zijn, lijkt er in de verse verte niet op. Ha! Nu is het straks een kwestie van uitdunnen en verpotten. Ik vind het leuk!

Ik zag wel dat sommige bakjes een beetje zijn gaan schimmelen. Weet iemand of dat kwaad kan?

moestuin

Ik ben benieuwd. Ik hou jullie hier en op Instagram op de hoogte van mijn project moestuin. Oh en moestuintips zijn altijd welkom!

Wie doet er mee?

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

39 reacties

 • a boon
  6 april 2015 om 00:24

  Graag wil ik weten, met welke aarde ik de potjes kan planten , ik wil de kruiden in een houten kistje planten, graag jullie hulp, en bedankt, grtjes van mij.

 • Petra
  17 maart 2015 om 20:32

  Wat leuk! ik kijk vaak op je site voor mooie recepten met mooie foto's. Nu eens kijken of onze moestuintjes wat gelijk op gaan.

  Zelf hanteer ik buiten de theorie (en dus praktijk) van jelle's makkelijke moestuin, erg leuke site met goede tips! (o.a. een klimmende versie van de courgette, makkelijk als je weinig plek hebt)

  Veel succes met je moestuin!

 • avalon
  6 maart 2015 om 23:47

  Super leuk! Ik doe mee!
  Tip; bij de action verkopen ze nu een kweekkasje.. Ivm het weer kan het nog niet naar buiten toe..
  Misschien is het kweekkasje een goed voorlopig alternatief!:)

 • Pauline
  3 maart 2015 om 13:12

  Ja ik ken haar, zij is te gek! Zat jij niet bij Annika in de klas op de Hanze?

 • marieke
  3 maart 2015 om 12:17

  houd alleen rekening met je courgette. Deze heeft uiteindelijk minimaal 1 x 1 m nodig als het al niet meer is.

  Komkommer en tomaat moeten kunnen klimmen.
  En aardbeien kunnen in een pot beter tot hun recht komen.

  Succes :)

 • Ester
  2 maart 2015 om 22:27

  Wauw, die groeien hard! Ik heb gelezen dat je schimmel kunt doden door er kaneel op te strooien. Ik heb het geprobeerd en het lijkt te helpen!

 • Moniek
  2 maart 2015 om 20:11

  Super leuk! Ik ben zelf vorig jaar ook de boot in gegaan met mijn moestuintje en heb besloten dat ik dit jaar andere groenten in mijn tuin wil, groenten die meer gegeten worden hier in huis.

  Maar nu dus nog even uitpluizen wat ik wil en hoe het in mijn tuin komt zonder dat het te vol wordt!
  Ik blijf je volgen, misschien breng je mij nog op leuke ideeën.

 • Nicole
  2 maart 2015 om 17:21

  Ooh wat leuk! Ik doe ook met veel plezier mee met het Moestuin project vanuit de Albert Heijn. Bij schimmelen een paar bakjes inderdaad ook, gelukkig zag ik hierboven staan dat het geen kwaad kan :)

 • Marissa
  2 maart 2015 om 15:19

  Leuk, wat groeien ze al hard.
  Ik heb die van mij op de 24e gezaaid en de kropsla is sinds 2 dagen uitgekomen.

  Als de bakjes schimmelen kan dat geen kwaad :) stond een stukje over in het groei boekje dat het niet erg is.

 • angelique
  2 maart 2015 om 14:33

  Leuk! Ik heb ze gister met mijn peuter gepland

 • Sonja
  2 maart 2015 om 14:07

  Ik weet niet of iemand je al antwoord heeft gegeven over de koolrups...zorg ervoor dat er geen koolwitje op je plantjes kan zitten. Koolplantjes dus beschermen met een net/ gaas waar geen vlinder doorheen kan vliegen Heel kleine gaatjes dus!
  Veel plezier!

 • Ann
  2 maart 2015 om 13:38

  Kijk es bij Makkelijke Moestuin van Jelle Medema. Met de vierkante meter bak is het makkelijk en beheersbaar tuinieren en je kunt hem alles vragen!

 • Madiek
  2 maart 2015 om 13:14

  ziet er goed uit! Alleen om het wat moeilijker te maken: kweek je op volle grond? Dan kan je niet ieder jaar op de zelfde plek in je tuin dezelfde vrucht kweken. Sommige ziektes steken dan de kop op. Google maar op vruchtwisseling.

 • Harma
  2 maart 2015 om 12:22

  Hoi Pauline, een absolute kei op het gebied van moestuinieren is Madame Zsazsa (http://madamezsazsa.blogspot.nl/) en ze is ook nog eens heel erg grappig. Haar boek 'De moestuin van Mme Zsazsa' is echt een aanrader!! Compleet met schema's van wat wanneer de grond in moet, lekkere recepten en mooie foto's.
  Het geeft trouwens niks dat de AH potjes gaan schimmelen; het is de bedoeling dat je ze zo poot, want de potjes zijn afbreekbaar. Ik heb ze gewoon in zo'n chinees afhaalbakje in het raam staan (= home made kweekbak) en druk ze in mei als stekje de grond in. Succes!!

 • Esmée
  2 maart 2015 om 12:06

  Zo schattig, die moestuintjes van AH! Ik heb de collectie bijna compleet :) Zodra ze groot genoeg zijn wil ik de groentes in een grote bak bij elkaar in de keuken hebben, en voor de andere plantjes moet ik nog even kijken! Ik heb altijd al mijn eigen plantjes willen groeien dus ik ben super enthousiast :) x

 • Emily van Kampen
  2 maart 2015 om 11:46

  Ik heb ze toevallig twee dagen geleden gezaaid. Ben wel benieuwd hoe ze het gaan doen. Ik heb zelf voorgaande jaren al flink wat (geprobeerd) te kweken, soms met succes, soms allesbehalve. Maar het is altijd wel een hele leuke bezigheid! Super actie van AH :)

 • jeanine
  2 maart 2015 om 11:40

  Schimmel kan geen kwaad.Dit word vermeld in het ah doe boekje!

 • Pauline
  2 maart 2015 om 11:31

  Wat leuk Gis! Zo leuk ook om met kinderen te doen.

 • Pauline
  2 maart 2015 om 11:30

  Dankjwel, daar ga ik eens kijken :)

 • Pauline
  2 maart 2015 om 11:29

  Ohh ik wist dat het veel ingewikkelder was dan dat het lijkt. Bedankt voor de tips :)

 • Caro
  2 maart 2015 om 10:15

  Leuk een moestuin. Wij volgen de methode van Jelle's Makkelijke Moestuin. Ook de zaden hebben we besteld via zijn site. Op Pinterest zijn er ook zoveel leuke ideeën te vinden. Wat zo heerlijk is dat je gewoon de tuin in kan lopen en wat je nodig hebt pluk je.

 • Elizabeth
  2 maart 2015 om 10:01

  Leuk dat iedereen zo aan het moes tuinieren is! Dat is al 14 jaar mijn hobby. Voor courgettes zaaien is het nu nog te vroeg. Dat worden snel grote planten maar ze mogen pas naar buiten als de kans op nachtvorst voorbij is. Dat is pas in mei. Voor aubergine en paprika heb je een kas nodig, voor tomaten eigenlijk ook. Courgettes doen het heel goed buiten. Ik zou je een snackkomkommer aanraden, dat is echt leuk om te kweken. Kan ook buiten. En doperwtjes. Ook sperziebonen zijn leuk, dan kun je ze oogsten als ze nog heel dun en mals zijn. Maar die zaai je pas in mei. Succes!

 • Mar
  2 maart 2015 om 09:58

  DANK mooie site!!

 • Mar
  2 maart 2015 om 09:58

  ERg leuk
  Courgette en pompoen doen het vaak goed maar pompoenen gaan wel woekeren. Courgette inderdaad jong oogsten en voorzaaien kan nu al.

  De genoemde site hierboven is super! Broccoli snel naar buiten doen anders schiet het door.

  Tomaten zijn ook toppers vaak, maar kunnen niet tegen regen (schimmelen) dus onder een afdakje op een warme plek of binnen.

  Succes

 • alice
  2 maart 2015 om 09:45

  Hoi Pauline,
  Reken voor een courgetteplant zeker 1 - 1,5 vierkante meter! Dat is in ieder geval mijn ervaring. 1 plant plant gaf wel 20 courgettes! De takken groeien horizontaal en omdat ze nogal breekbaar zijn, is het lastig ze "op te binden". Hier op de Groninger klei deed ie het prima! Wat ik je aanraad is een aubergine! Alleen al omdat het een prachtige plant is!
  Paprika- en peperpitjes van je gekochte paprika's en pepers kun je bewaren, drogen, in huis voorkiemen en dan uitzaaien! Werkt ook prima. Zet ze niet naast elkaar in de tuin, dat heb ik vorig jaar gedaan en ik kreeg paprika's in de vorm van pepers!

 • dini
  2 maart 2015 om 09:06

  leuk hoor en al die reacties ook leuk,ik heb ook al wat plantjes in de vensterbank staan,straks gaan ze buiten in botten,vorig jaar had ik erg veel slakken vanwege de zachte winter denk ik dus geen enkele paprika,tomaat of komkommer gezien,de stelen werden doormidden gesabbeld,weg plantje

 • Tessa
  2 maart 2015 om 09:02

  Wat leuk dat de plantjes het al zo goed doen. Je plan voor de moestuin klinkt veelbelovend, ik ben heel benieuwd! Wij zijn ook aan de slag gegaan met de AH moestuintjes en ik wil deze maand de moestuin buiten ook in orde maken. Wordt nog een klus, want dit jaar gaan we het voor het eerst groots aanpakken. De beschimmelde bakjes hadden wij ook trouwens, we hebben de plantjes waarvan het bakje begon te schimmelen maar overgeplant naar een eigen potje.

 • Gisela
  2 maart 2015 om 08:58

  Wij doen ook mee met de Moestuin.
  Ashleyenne en ik kijken dagelijks vol trots naar de plantjes. Erg leuk om ze te zien uitkomemen.
  Ook bij ons schimmelde de potjes wat. Ik heb dit weggeveegd met wat keukenrol.
  Wij hebben een balkonnetje, dud bij ons gaan de plantjes in potjes overgezet worden. Wij sparen blikken en potten en verven deze in leuke kleuren. Dat wordt een vrolijke boel straks!!
  Succes met je Moestuin Pauline.
  Groetjes :-)

 • Tamara
  2 maart 2015 om 08:58

  Wij zijn ook volop bezig hier met zaaien. Wij hebben twee grote moestuin bakken in de tuin staan. Zins vorig jaar ook courgette gedaan en is heel erg makkelijk. Het leuke daarvan is dat je dan even 2 dagen niet hebt gekeken en dan ineens zie je een courgette groeien,

  Succes met je moestuin hoop dat je dit jaar een goede oogst zult hebben.

  Groetjes, Tamara

 • Jill van den Doel
  2 maart 2015 om 08:51

  Kom net dit tegen: www.zelfgroentekweken.nl (ook op FB)
  Voor nog meer tips en tricks

 • Marjolein
  2 maart 2015 om 08:48

  Wij doen ook mee met de kinderen. Courgetteplanten doen het inderdaad heel goed en zijn erg makkelijk. Kan zelfs in een grote pot! Vorig jaar hadden wij ruim 20 courgettes per pot, helaas waren wij zelf op vakantie toen ze er allemaal aan zaten dus de buren hebben er heerlijk van gegeten. De courgettes wel klein plukken, dan zijn ze namelijk veel lekkerder! Succes!

 • Pien
  2 maart 2015 om 08:12

  Het schimmelen kan geen kwaad hoorde ik. Het zijn allemaal natuurproducten (incl bakje) dus bijna logisch. Je kan het wegspuiten met een plantenspuit bijv. Die van mij stinken ook een beetje..

 • Margot
  2 maart 2015 om 08:10

  Leuk! Ik ben ook al bezig, al weet ik nog niet waar ik het straks allemaal neer ga zetten. Het liefst maak ik echt een klein moestuintje in de tuin, maar ik moet nog even kijken waar. Die schimmel heb ik ook, maar je kan het er afvegen met een vochtig keukenpapiertje en het schijnt geen kwaad te kunnen.

 • Ellen
  2 maart 2015 om 08:07

  Ik vind het wel een leuke actie! Hier in België kan je er ook aan mee doen :)

 • Cornelieke
  2 maart 2015 om 07:50

  Ben ook volop bezig met die kleine potjes van AH. Leuk he. Ook bij mij begint het al flink te groeien. Tip: paprika en cherrytomaten kan je ook heel goed in een flinke pot zetten. Scheelt weer ruimte in je moestuin. Aubergine moet je binnen houden. Heeft echt warmte nodig! Veel plezier ermee!

 • Door boerstra
  2 maart 2015 om 07:43

  Leuk deze moestuinplannen! En goed aangepakt zo met tekeningen en al, knap! Ik ben er zelf ook aan begonnen, maar dan aan een moestuin zonder tuin haha, oftewel alles in potten.

  Alleen denk ik dat je courgette niets gaan worden, want die moet warm staan, het liefste in een kas. Een open kas, want anders wordt de plant niet bevrucht en worden de courgettes ook niets. Maar misschien is een van de plekjes wel mooi beschut en blijkt 'ie het wel te doen hoor, je weet maar nooit!

  O en die schimmel kan geen kwaad :)

  Groetjes Door

 • maaike
  2 maart 2015 om 07:40

  Ik doe mee :-) ik wil zoveel mogelijk planten op mijn minibalkon. Weet alleen nog niet waar ik ze uiteindelijk in ga potten

 • Sarah
  2 maart 2015 om 07:31

  Ik ga ook weer zaaien vorig jaar zaaide ik alleen kruiden plantjes dit jaar zou ik graag meer willen, maar eerst even goed nadenken wat mogelijk is.

 • wendy
  2 maart 2015 om 07:11

  Ik ga mee doen!
  Dacht alleen dat ik eerst aarde moest halen, maar dat hoeft dus niet begrijp ik ...
  Ik ga straks poten dan :). Succes!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.