fbpx
Menu

Speltbrood recept

Speltbrood is hip and happening! Maar niet iedere bakker of supermarkt verkoopt het. Maar na vandaag heb je geen bakker meer nodig wat je kunt speltbrood ook heel gemakkelijk zelf maken. Dit klinkt wel heel romantisch niet? Iedere dag vers gebakken brood op tafel, met een lekkere lik roomboter en zelfgemaakte jam. Ik moet zeggen dat dat voor mij ook niet haalbaar is. Maar zo af en toe bak ik mijn eigen brood, vooral omdat ik het leuk vind.

Pitabroodjes, hamburgerbroodjes, versgebakken kaneelbollen of een Drentse bol, ze hebben allemaal mijn keuken gepasseerd. Ik haal mijn meel en bloem altijd bij Molen de Zandhaas in Santpoort. Molenaar Jos maalt dagelijks granen tot meel en in het knusse winkeltje verkopen ze iedere meelsoort die je maar kunt bedenken. Het heeft iets nostalgisch en ik kom er graag. Ik moet wel toegeven dat ik een luie bakker ben, deeg kneden doe ik al lang niet meer met mijn handen. Dit is immers in een handomdraai gepiept in mijn Magimix Patissier. Een fluitje van een cent is het, zelf brood bakken. Probeer het zelf maar eens.

speltbrood 3

Ingrediënten voor 1 brood
250 gr speltmeel
250 gr speltbloem
10 gr zout
7 gr droge gist
320 gr lauw water
Evt. wat havervlokken

Zo maak je het
Doe het meel en de bloem in een kom van je keukenmachine.

Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar vantevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af.

Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van.

Mijn Magimix doet dit in 2 minuten, maar de meeste machines hebben hier wel een minuut of 10 voor nodig. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. (zelf gebruik ik een hotel douchemuts, die tip kreeg ik ooit van Levine)

Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit.

Rol het uit tot een ronde vorm. En breng alle buitenzijdes naar binnen, zodat er een mooie bol ontstaat. Leg de bol op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.  Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.

Kerf het deeg in met een scherp mes en schuif de bakplaat in de oven. Garneer het eventueel met wat havervlokken.

speltbrood 1

Bak het speltbrood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Het speltbrood is gaar als deze een hol geluid heeft als je er op klopt.

Zelfgebakken brood bevat geen conserveringsmiddelen en wordt daardoor sneller oud. Je kunt het brood de volgende dag nog even kort oppiepen in een warme oven, dan is het weer lekker krokant.

Je kunt het brood ook goed invriezen. Snij vantevoren plakken, zodat je iedere dag een plak uit de vriezer kunt halen.

speltbrood 4

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

119 reacties

 • Gerbrand
  27 augustus 2018 om 23:10

  Regelmatig bak ik speltbrood in de broodbakmachine: een Moulinex Uno ow3101. Het speltbrood komt er altijd heerlijk geurend uit en met een knapperige korst. Deze Moulinex kneed ook wat langzamer en is daardoor geschikt voor spelt brood. Dit is mijn recept. 450 gram volkoren Speltmeel 50 gr roggebloem 240 ml water 5 gram droge gist van Dr.Oetker lijkt me voldoende. 3 gr suiker 3 gram zout Een eitje toevoegen. een klein beetje boter (theelepel) een klein beetje zonnebloem olie (theelepel) Na 3 uur. En een heerlijk geurend, smaakvol en mooi gevormd broodje is het resultaat

  Beantwoorden
 • Jans
  9 april 2018 om 22:19

  Praktisch vraagje, wanneer maak je het brood als je 's ochtends vers gebakken brood zou willen? De avond ervoor en dan 's ochtends nog een keer in de oven of kun je het deeg 's nachts laten rijzen en 's ochtends bakken?

  Beantwoorden
 • Pauline
  10 april 2018 om 10:15

  Je kunt het deeg 's nachts laten rijzen. Alleen moet het voor het bakken wel op temperatuur komen. Je kan het brood ook de dag van tevoren afbakken en dan de volgende dag weer even oppiepen in de oven.

  Beantwoorden
 • Jans
  11 april 2018 om 09:22

  Bedankt, ik ga een poging wagen.

  Beantwoorden
 • leonie
  26 februari 2018 om 12:11

  ik heb hier nu mijn eerste spelt brood gebakken in de bakmachine. Ik vind de korst nogal erg hard! De korst breekt bij het aansnijden meteen af. iemand een tip!

  Beantwoorden
 • Sabrina Dendas
  24 januari 2018 om 17:28

  Dag Pauline, Ik heb juist deeg gemaakt om speltbrood te bakken vogens jouw recept maar het proefde helemaal naar zout, moet Er echt 10gr zout in? Alvast bedankt voor je antwoord Gr Sabrina

  Beantwoorden
 • Gerbrand
  27 augustus 2018 om 22:45

  Zelf gebruik ik altijd 3 gr. zout en 3 gr bruine basterdsuiker.. Ik bak regelmatig brood in de broodbak machine en het lukt altijd goed.

  Beantwoorden
 • Jannie
  21 december 2017 om 06:47

  Ik doe de ingrediënten in een broodbakmachine. Ook met een prima resultaat ik doe er ook nog een schep palmsuiker door!

  Beantwoorden
 • Peter
  26 oktober 2017 om 22:38

  Dag Pauline, Mijn eerste brood ooit gebakken en jou recept uitgekozen. Bedankt voor de zeer duidelijke uitleg. Met de hand 15 minuten gekneed en je uitleg precies gevolgd. Hij kwam perfect uit de oven. Hij smaakt ook nog geweldig. Nogmaals bedankt.

  Beantwoorden

Reactie plaatsen