Speltbrood recept

Speltbrood is hip and happening! Maar niet iedere bakker of supermarkt verkoopt het. Maar na vandaag heb je geen bakker meer nodig wat je kunt speltbrood ook heel gemakkelijk zelf maken. Dit klinkt wel heel romantisch niet? Iedere dag vers gebakken brood op tafel, met een lekkere lik roomboter en zelfgemaakte jam. Ik moet zeggen dat dat voor mij ook niet haalbaar is. Maar zo af en toe bak ik mijn eigen brood, vooral omdat ik het leuk vind.

Pitabroodjes, hamburgerbroodjes, versgebakken kaneelbollen of een Drentse bol, ze hebben allemaal mijn keuken gepasseerd. Ik haal mijn meel en bloem altijd bij Molen de Zandhaas in Santpoort. Molenaar Jos maalt dagelijks granen tot meel en in het knusse winkeltje verkopen ze iedere meelsoort die je maar kunt bedenken. Het heeft iets nostalgisch en ik kom er graag. Ik moet wel toegeven dat ik een luie bakker ben, deeg kneden doe ik al lang niet meer met mijn handen. Dit is immers in een handomdraai gepiept in mijn Magimix Patissier. Een fluitje van een cent is het, zelf brood bakken. Probeer het zelf maar eens.

speltbrood 3

Ingrediënten voor 1 brood
250 gr speltmeel
250 gr speltbloem
10 gr zout
7 gr droge gist
320 gr lauw water
Evt. wat havervlokken

Zo maak je het
Doe het meel en de bloem in een kom van je keukenmachine.

Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar vantevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af.

Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van.

Mijn Magimix doet dit in 2 minuten, maar de meeste machines hebben hier wel een minuut of 10 voor nodig. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. (zelf gebruik ik een hotel douchemuts, die tip kreeg ik ooit van Levine)

Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit.

Rol het uit tot een ronde vorm. En breng alle buitenzijdes naar binnen, zodat er een mooie bol ontstaat. Leg de bol op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.  Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.

Kerf het deeg in met een scherp mes en schuif de bakplaat in de oven. Garneer het eventueel met wat havervlokken.

speltbrood 1

Bak het speltbrood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Het speltbrood is gaar als deze een hol geluid heeft als je er op klopt.

Zelfgebakken brood bevat geen conserveringsmiddelen en wordt daardoor sneller oud. Je kunt het brood de volgende dag nog even kort oppiepen in een warme oven, dan is het weer lekker krokant.

Je kunt het brood ook goed invriezen. Snij vantevoren plakken, zodat je iedere dag een plak uit de vriezer kunt halen.

speltbrood 4

Video: Kooktip Garnalen pellen
Update Mijn Food Bucket List
Bewaar
110 Comments
 • Angelique

  5 september 2017 at 11:02 Beantwoorden

  Oooooh super spannend. Ronde 1 rijzen is begonnen. Ik heb het brood in de broodbakmachine gekneed maar verder doe ik alles in de oven.

 • Daniëlla Verduijn

  2 juli 2017 at 10:13 Beantwoorden

  Hallo Pauline,

  Ik heb geen machines en wil het recept met de hand maken? Is dit ook mogelijk? Waar moet ik op letten bij het kneden en hoe lang zal dit ongeveer duren?

  Groetjes

  • Pauline

   3 juli 2017 at 13:52 Beantwoorden

   Zeker, ik zou minimaal 10 minuten kneden. Je voelt het wel als het deeg elastischer wordt. Als je het uit elkaar trekt lijkt het een beetje op een kauwgombal bel. Dan is het goed.

 • Elsy

  18 juni 2017 at 15:39 Beantwoorden

  Dank je, dit is mijn eerste speltbrood, na vele pogingen dat gelukt is! Het geheim zat hem in het tweemaal lange rijzen. Heb wel het recept wat aangepast aan eigen smaak, 5 gram roomboter, kleine theelepel zout en kleine theelepel suiker bij de gist die oplost in het lauwe water. Zo geleerd van mijn oma.

 • Corine

  7 juni 2017 at 12:29 Beantwoorden

  Hallo, wat een fijn en simpel recept. Het deeg rijst mooi, ook de tweede ronde, in een bakblik.
  Zodra ik het folie eraf haal om het brood in blik in de oven te zetten, stort hij in.
  Ik heb er ook wel eens vochtige theedoeken overheen gelegd, maar dan plakt het deeg aan de theedoek.
  Hoe komt dit en wat is er aan te doen?

  Benieuwd naar jullie tips!
  Groetjes
  Corine

  • Annika

   9 juni 2017 at 11:00 Beantwoorden

   Oh dat is gek. Ik weet niet meteen waar dat aan zou kunnen liggen. Wat voor gist gebruik je? Misschien heeft het hier mee te maken.

 • Nancy

  18 mei 2017 at 13:43 Beantwoorden

  Bij elk enthousiast bericht over speltbrood bakken wordt ik verdrietiger… Ik ben nu 4 pogingen met de broodbakmachine verder …maar het brood komt niet omhoog.
  Ik heb programma voor standaard brood, voor glutenvrij brood en voor volkoren brood geprobeerd. Gist ook goed apart in een kuiltje gedaan.

  Welk programma gebruiken jullie toch??

  • GP

   8 oktober 2017 at 16:30 Beantwoorden

   Hi Nancy
   Ik doe 2-3 theelepels citroensap bij het deeg. Nu rijst hij mooi

 • Ann

  12 januari 2017 at 04:09 Beantwoorden

  Ik heb vandaag voor het eerst het recept gebruikt in een broodbakmachine en mijn broodje was echt super lekker! 😀
  Wel heb ik er 10gr honing aan toegevoegd voor de kleur, wat ik ergens zag maar weet eigenlijk niet of het de moeite is, zeker niet in een broodbakmachine.
  De hoeveelheden zijn echt perfect voor de machine, ik had wat schrik omdat ik altijd hoor dat het wat zoeken is maar zag tijdens het kneden dat het deeg er goed uitzag dus hoefde ik er niets meer aan toe te voegen!
  Bedankt voor dit receptje!

  • Ann Vermeulen

   13 februari 2017 at 03:04 Beantwoorden

   Nog een tip uitgeprobeerd om mijn broodje wat luchtiger te maken, een halve koffielepel citroensap maakt een wereld van verschil! 😀
   Mijn broodjes waren altijd redelijk plat of een ietsje ingevallen maar nu staan ze mooi bol en zijn ze luchtiger!
   Eindelijk het ideale recept voor mijn broodbakmachine gevonden!
   300ml lauw water
   1 theelepel zout
   10 gr honing (al weet ik niet of dit echt nodig is)
   ½ koffielepel citroensap
   500 gr speltmeel
   1 theelepel instant gist

   • Sakina

    8 mei 2017 at 08:23 Beantwoorden

    Hallo Ann
    Weet je ook wat het citroensap zou toevoegen?
    Ik ben echt benieuwd.
    Groet Sakina

 • Axel Meck

  9 oktober 2016 at 16:10 Beantwoorden

  Het recept heb ik gebruikt voor de broodbakmachine. Het resultaat: een luchtig brood.\r\nMaar ik houd meer van een stevig brood, en heb het recept aangepast.\r\n\r\n200 gram volkoren tarwemeel + 100 gram roggemeel + 100 gram speltmeel. Verder 3 gram gist, een theelepel honing, 7 gram bakkerszout, 15 gram olijfolie en 280 gram water.\r\nIn de broodbakmachine gebakken.\r\nHet meel heb ik bij de molen gehaald. Verse meel dus.

 • MD

  27 september 2016 at 22:24 Beantwoorden

  Ik ben niet zo een grote broodeter en met een groot brood doe ik een hele week.\r\nKan ik een deel van het klaargemaakte deeg invriezen om later af te bakken?\r\nIk zou er namelijk graag 4 kleine broodjes van maken, zo heb ik altijd vers brood.

 • Emma

  14 augustus 2016 at 18:17 Beantwoorden

  Ik vind dit een heel fijn recept! Al eeb keer of 10 gemaakt en elke keer net even anders; met rozemarijn, gedroogde tomaatjes etc. errug lekker en inderdaad hartstikke makkelijk! Mn moeder is ook groot fan van dit brood; thanks 🙂

  • Pauline

   15 augustus 2016 at 14:52 Beantwoorden

   Wat leuk, dankjewel 🙂

   • Kaat

    12 februari 2017 at 15:16 Beantwoorden

    Ha Pauline,

    We zijn enthousiast begonnen aan dit speltbrood maar….. Wat gaat er mis als het speltbrood bij het rusten en bakken een platte pizza wordt? ;-( Het wilde geen bolletje blijven 🙂

    Enig idee?

    • Pauline

     13 februari 2017 at 12:39 Beantwoorden

     Kan het zijn dat je gist wat verouderd is? Dat is het enige wat ik kan bedenken. En het vormen is wel belangrijk. Heb je het goed opgebold?

 • Lia

  10 augustus 2016 at 16:52 Beantwoorden

  Dit brood vandaag gebakken en het smaakt echt verrukkelijk! Blij dat mijn eerste brood is gelukt. 🙂 Dank je wel voor het recept, Pauline, ik ga dit zeker vaker maken!

 • Roel Prins

  28 april 2016 at 13:24 Beantwoorden

  10 gram zout vind ik wel een vreselijke hoeveelheid, zelf gebruik ik nauwelijks twee gram.

  • Natasja

   22 augustus 2016 at 08:24 Beantwoorden

   10 gram is wel een normale hoeveelheid voor 500g meel – precies de 2% waarover alle bakkers het over hebben. met 2 gram zout loop we wel het gevaar dat je brood te “bland” zou zijn. Je kan eventueel het hoeveelheid zout naar 1,6% verlagen, volgens de adviezen van de Britse onderzoeken, wat betekent 8g zout zonder de smaak echt te verliezen, maar als je zo laag zit, dat ben je echt met een soort zoutloos dieet bezig, hoor. 🙂 Het mag wel altijd, maar ik zou het niet aan iedereen aanbevelen of een notitie erbij maken om nog minder zout toe te voegen.

 • Ramona

  29 februari 2016 at 21:27 Beantwoorden

  Ff een update…heerlijk! 😀

  • Pauline

   1 maart 2016 at 13:32 Beantwoorden

   Jeej, thanks!

   • Ramona

    14 april 2016 at 23:27 Beantwoorden

    Ze zitten inmiddels weer in de oven! Twee broden en ze zien er prachtig uit! Wederom een barard vorm gemaakt. Deze keer bij de één extra twee eetlepels gebroken lijnzaad toegevoegd, bij de andere lijnzaad en gierst… Alsof ze van een bakkerij komen. Prachtig open gescheurdbij de insnijding. Kon ik je maar een foto versturen! Echt een super basis recept! 😀

 • Ramona

  29 februari 2016 at 19:59 Beantwoorden

  Zo, helemaal happy! Ipv de ronde vorm heb ik gekozen voor een batard vorm, mooi ingesneden en de vorm bleef perfect behouden tijdens het narijzen in de oven. Daar waar hij moest “scheuren” heeft hij dan ook mooi bij de insnijdingen gedaan. De rijstijden heb ik iets langer gemaakt. \r\nVoordat hij in zijn vorm voor de tweede rijs ging, heb ik hem door de zonnebloem pitten gerold.\r\nIpv het spelt heb ik biologische molensteen gemalen tarwebloem en volkoren meel gebruikt.\r\n\r\nnu afwachten of hij zo zal smaken zoals hij eruit ziet! Een volgende keer ga ik hier broodjes van maken ipv een brood, lekkere knapperige broodjes 😀

 • D de koning

  21 februari 2016 at 20:43 Beantwoorden

  Hoi Pauline, is dit brood ook met de broodbakmachine te maken? \r\nOp hoeveel gram zet ik de machine in dat geval? En hoe lang – welk programma? \r\nMoet ik nog iets wijzigen aan de ingredienten?

 • Meike

  8 februari 2016 at 15:08 Beantwoorden

  Hoeveel water moet er bij? 320 gr?

  • Ramona

   29 februari 2016 at 19:53 Beantwoorden

   320 gram betreft de hoeveelheid water 😉 gewoon het water afwegen 🙂

 • Cor Peters

  27 januari 2016 at 15:46 Beantwoorden

  Ik vraag mw af wat ik met het warme water moet als ik dat er bij doe word een kledderboel.\r\nWaneer moet ik dat water toe voegen gr Cor Peters

  • Annika

   28 januari 2016 at 09:07 Beantwoorden

   Je voegt het water toe nadat je de meel en het gist etc gemengd hebt. Dan zou het goed moeten gaan.

 • e. lubbers

  29 november 2015 at 20:01 Beantwoorden

  Hoi pauline, \r\nVandaag op de druilerige en winderige zondag je speltbrood recept gebruikt om een brood te bakken. Deze is prima gelukt, ik heb i.p.v. water, melk gebruikt, dit op advies van de molenaar waar ik het meel vandaan had. ga dit recept zeer zeker vaker gebruiken.

 • Annette

  2 juli 2015 at 23:49 Beantwoorden

  Hoe moet je het deeg de tweede keer “afgedekt” laten rijzen, als het al op het bakblik ligt? Hoe moet je het dan afdekken, want folie blijft aan het deeg kleven. dit gebeurde bij mij en ik kon het er haast niet afkrijgen. weg mooi gerezen deeg!\r\nMoet je het daarna dan nog eens doorkneden?\r\ngroetjes A.

  • Marcel

   29 augustus 2015 at 17:12 Beantwoorden

   een lege kom er bovenop zetten!

  • Elena

   3 september 2016 at 00:19 Beantwoorden

   Jij kunt ook de folie met een klein beetje olie insmeren. Dan plakt het niet.

 • jopie

  22 juni 2015 at 14:49 Beantwoorden

  wat is de baktempratuur, of is dit niet belangrijk

 • eline

  19 juni 2015 at 10:16 Beantwoorden

  Wat is de reden dat er meel en bloem tegelijk wordt gebruikt? En wat is het verschil? 🙂

  • Lara

   8 september 2015 at 14:11 Beantwoorden

   Daar ben ik ook wel benieuwd naar want bloem en meel is inprincipe toch hetzelfde?\r\nGroetjes Lara

   • Pauline

    8 september 2015 at 15:31 Beantwoorden

    Het grootste verschil tussen meel en bloem is dat meel gezeefd is. Meel is een graansoort die tot poeder fijn gemalen is. Het meest voorkomende meel is tarwemeel. Tarwemeel wordt zoals de naam al zegt gemaakt van tarwe. De kiem van de tarwe wordt verwijderd, maar de buitenste lagen van de graankorrel blijven behouden. Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel. Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven.

 • Sanne W

  5 mei 2015 at 20:26 Beantwoorden

  Pas als je het zelf bakt, proef je hoeveel zout en andere rommel er in fabrieksbrood zit. Mmmm lekker, zelfgebakken brood! Ik heb half speltmeel en half tarwe volkorenmeel gedaan, gaat prima en ook echt lekker..

 • Melissa

  20 april 2015 at 23:00 Beantwoorden

  Wauw, dit is echt super lekker!\r\nDit is de eerste keer dat ik een brood heb gebakken.\r\n\r\nMijn kinderen die niet elk brood lekker vinden, willen niets anders meer….\r\n\r\nDat wordt denk ik een broodbakmachine aanschaffen… 🙂

 • Willy Rijk

  15 april 2015 at 20:20 Beantwoorden

  Hallo,\r\nIk bak iedere dag ons broodje, heel gemakkelijk met kitchen aid en AGA oven die toch 24 uur per dag aan is .\r\nSinds kort ook spelt brood, nu zie ik dat jij speltbloem en speltmeel met elkaar mengt, waarom doe je dat?\r\nOok bak ik mijn brood niet met boter maar met olijfolie, heel lekker en mooi veerkrachtig brood, probeer maar eens.\r\nVriendelijke groet\r\nWilly Rijk

 • jessica

  7 april 2015 at 22:27 Beantwoorden

  Kan je ook alles voorbereiden, maar het bakken uitstellen? Dus dat je ‘s avonds alles voorbereid, maar de volgende ochtend het brood gaat bakken? Dat het dan in de ochtend vers is.

 • Denise

  30 maart 2015 at 10:15 Beantwoorden

  Dit ga ik proberen! Kun je dit brood ook maken met minder zout of met bijvoorbeeld zeezout?

 • Sascha

  18 maart 2015 at 08:32 Beantwoorden

  Top! Dit ga ik eens proberen in onze broodbakmachine:)\r\nKan niet wachten!

 • Yvonne

  5 maart 2015 at 16:25 Beantwoorden

  Brood is net uit de oven en is super lekker geworden.\r\nook een behoorlijk formaat. \r\nWaarom zie ik bij andere recepten dat er boter in gaat en hier niet.\r\nNiet dat ik het mis maar wat is daar dan de meerwaarde van. \r\nDit wordt ook weer een blijvertje net zoals de havermout muffins die ik voor ontbijt eet Dank voor prima recept!!\r\n\r\nYvonne

  • Pauline

   6 maart 2015 at 18:53 Beantwoorden

   Dat kan natuurlijk wel. Met boter of een ei verrijk je het deeg. Dus je kunt evt wat toevoegen.

 • Rinske

  5 maart 2015 at 11:42 Beantwoorden

  hoi Pauline\r\n\r\nWat een ontzettend lekker en makkelijk recept is dit zeg! Ik heb al een tijdje geen brood meer gekocht omdat deze zo veel lekkerder is!\r\nIk heb wel even een vraagje, het brood is vrij vast bij mij. Hoort dat zo? Ik zou het namelijk eigenlijk graag iets luchtiger willen hebben. Ik hou nu gewoon jouw recept aan. Ik kneed met een Kenwood met een deeghaak. Vervolgens vet ik mijn broodvorm in en laat ik het in de vorm, afgedekt met wat huishoudfolie een uur rijzen.\r\nIk heb ook al geprobeerd om er war extra gist in te doen, maar wist niet zo goed of er dan ook extra water in moest. Dit had ik voor de zekerheid niet gedaan, maar ik merkte eigenlijk geen verschil.\r\nDit is voor het eerst dat ik zelf brood bak, dus ik ben nog een gigantische leek ;-).\r\nOverigens is dit recept ook heerlijk met wat zonnebloempitten of pompoenpitten erdoor en erop. En met wat sultana rozijnen en noten is het super! \r\n\r\nHopelijk kan je me verder helpen.\r\nGroetjes Rinske

  • Pauline

   6 maart 2015 at 18:54 Beantwoorden

   Het is vaster dan witbrood idd. Misschien moet je het de volgende keer net iets langer kneden. Of nog even goed met de hand nakneden. Good luck 😉

 • Melvin

  12 februari 2015 at 08:38 Beantwoorden

  ik ben op zoek naar recepten voor speltmeel en amandelmeel om deze gecombineerd te bakken. ik heb geen oven maar een broodbakmachine.

 • Eric

  7 februari 2015 at 12:11 Beantwoorden

  Vanochtend gebakken en uitsluitend speltmeel gebruikt. Geen machine dus alles met de handen gerold. Resultaat mag er wezen, het brood staat nu af te koelen en het hele huis ruikt heerlijk. Bedankt voor dit recept Pauline.

Plaats een reactie