Menu

Speltbrood recept

Speltbrood is hip and happening! Maar niet iedere bakker of supermarkt verkoopt het. Maar na vandaag heb je geen bakker meer nodig wat je kunt speltbrood ook heel gemakkelijk zelf maken. Dit klinkt wel heel romantisch niet? Iedere dag vers gebakken brood op tafel, met een lekkere lik roomboter en zelfgemaakte jam. Ik moet zeggen dat dat voor mij ook niet haalbaar is. Maar zo af en toe bak ik mijn eigen brood, vooral omdat ik het leuk vind.

Pitabroodjes, hamburgerbroodjes, versgebakken kaneelbollen of een Drentse bol, ze hebben allemaal mijn keuken gepasseerd. Ik haal mijn meel en bloem altijd bij Molen de Zandhaas in Santpoort. Molenaar Jos maalt dagelijks granen tot meel en in het knusse winkeltje verkopen ze iedere meelsoort die je maar kunt bedenken. Het heeft iets nostalgisch en ik kom er graag. Ik moet wel toegeven dat ik een luie bakker ben, deeg kneden doe ik al lang niet meer met mijn handen. Dit is immers in een handomdraai gepiept in mijn Magimix Patissier. Een fluitje van een cent is het, zelf brood bakken. Probeer het zelf maar eens.

speltbrood 3

Ingrediënten voor 1 brood
250 gr speltmeel
250 gr speltbloem
10 gr zout
7 gr droge gist
320 gr lauw water
Evt. wat havervlokken

Zo maak je het
Doe het meel en de bloem in een kom van je keukenmachine.

Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar vantevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af.

Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van.

Mijn Magimix doet dit in 2 minuten, maar de meeste machines hebben hier wel een minuut of 10 voor nodig. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. (zelf gebruik ik een hotel douchemuts, die tip kreeg ik ooit van Levine)

Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit.

Rol het uit tot een ronde vorm. En breng alle buitenzijdes naar binnen, zodat er een mooie bol ontstaat. Leg de bol op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.  Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.

Kerf het deeg in met een scherp mes en schuif de bakplaat in de oven. Garneer het eventueel met wat havervlokken.

speltbrood 1

Bak het speltbrood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Het speltbrood is gaar als deze een hol geluid heeft als je er op klopt.

Zelfgebakken brood bevat geen conserveringsmiddelen en wordt daardoor sneller oud. Je kunt het brood de volgende dag nog even kort oppiepen in een warme oven, dan is het weer lekker krokant.

Je kunt het brood ook goed invriezen. Snij vantevoren plakken, zodat je iedere dag een plak uit de vriezer kunt halen.

speltbrood 4

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

121 reacties

 • Pauline
  30 september 2019 om 13:33

  Yes dat kan ook. Lichte stoom is voldoende.

 • Pasquale Arkes
  28 september 2019 om 19:00

  hallo Pauline, wij hebben thuis een steamer, is het ook mogelijk om die te gebruiken in plaats van de braadslee met water? en zo ja op welke stand moet deze dan staan. alvast bedankt

 • Gerbrand
  27 augustus 2018 om 23:10

  Regelmatig bak ik speltbrood in de broodbakmachine: een Moulinex Uno ow3101. Het speltbrood komt er altijd heerlijk geurend uit en met een knapperige korst. Deze Moulinex kneed ook wat langzamer en is daardoor geschikt voor spelt brood. Dit is mijn recept. 450 gram volkoren Speltmeel 50 gr roggebloem 240 ml water 5 gram droge gist van Dr.Oetker lijkt me voldoende. 3 gr suiker 3 gram zout Een eitje toevoegen. een klein beetje boter (theelepel) een klein beetje zonnebloem olie (theelepel) Na 3 uur. En een heerlijk geurend, smaakvol en mooi gevormd broodje is het resultaat

 • Gerbrand
  27 augustus 2018 om 22:45

  Zelf gebruik ik altijd 3 gr. zout en 3 gr bruine basterdsuiker.. Ik bak regelmatig brood in de broodbak machine en het lukt altijd goed.

 • Jans
  11 april 2018 om 09:22

  Bedankt, ik ga een poging wagen.

 • Pauline
  10 april 2018 om 10:15

  Je kunt het deeg 's nachts laten rijzen. Alleen moet het voor het bakken wel op temperatuur komen. Je kan het brood ook de dag van tevoren afbakken en dan de volgende dag weer even oppiepen in de oven.

 • Jans
  9 april 2018 om 22:19

  Praktisch vraagje, wanneer maak je het brood als je 's ochtends vers gebakken brood zou willen? De avond ervoor en dan 's ochtends nog een keer in de oven of kun je het deeg 's nachts laten rijzen en 's ochtends bakken?

 • leonie
  26 februari 2018 om 12:11

  ik heb hier nu mijn eerste spelt brood gebakken in de bakmachine. Ik vind de korst nogal erg hard! De korst breekt bij het aansnijden meteen af. iemand een tip!

 • Sabrina Dendas
  24 januari 2018 om 17:28

  Dag Pauline, Ik heb juist deeg gemaakt om speltbrood te bakken vogens jouw recept maar het proefde helemaal naar zout, moet Er echt 10gr zout in? Alvast bedankt voor je antwoord Gr Sabrina

 • Jannie
  21 december 2017 om 06:47

  Ik doe de ingrediënten in een broodbakmachine. Ook met een prima resultaat ik doe er ook nog een schep palmsuiker door!

 • Peter
  26 oktober 2017 om 22:38

  Dag Pauline, Mijn eerste brood ooit gebakken en jou recept uitgekozen. Bedankt voor de zeer duidelijke uitleg. Met de hand 15 minuten gekneed en je uitleg precies gevolgd. Hij kwam perfect uit de oven. Hij smaakt ook nog geweldig. Nogmaals bedankt.

 • GP
  8 oktober 2017 om 16:30

  Hi Nancy Ik doe 2-3 theelepels citroensap bij het deeg. Nu rijst hij mooi

 • Angelique
  5 september 2017 om 11:02

  Oooooh super spannend. Ronde 1 rijzen is begonnen. Ik heb het brood in de broodbakmachine gekneed maar verder doe ik alles in de oven.

 • Pauline
  3 juli 2017 om 13:52

  Zeker, ik zou minimaal 10 minuten kneden. Je voelt het wel als het deeg elastischer wordt. Als je het uit elkaar trekt lijkt het een beetje op een kauwgombal bel. Dan is het goed.

 • Daniëlla Verduijn
  2 juli 2017 om 10:13

  Hallo Pauline, Ik heb geen machines en wil het recept met de hand maken? Is dit ook mogelijk? Waar moet ik op letten bij het kneden en hoe lang zal dit ongeveer duren? Groetjes

 • Elsy
  18 juni 2017 om 15:39

  Dank je, dit is mijn eerste speltbrood, na vele pogingen dat gelukt is! Het geheim zat hem in het tweemaal lange rijzen. Heb wel het recept wat aangepast aan eigen smaak, 5 gram roomboter, kleine theelepel zout en kleine theelepel suiker bij de gist die oplost in het lauwe water. Zo geleerd van mijn oma.

 • Annika
  9 juni 2017 om 11:00

  Oh dat is gek. Ik weet niet meteen waar dat aan zou kunnen liggen. Wat voor gist gebruik je? Misschien heeft het hier mee te maken.

 • Corine
  7 juni 2017 om 12:29

  Hallo, wat een fijn en simpel recept. Het deeg rijst mooi, ook de tweede ronde, in een bakblik. Zodra ik het folie eraf haal om het brood in blik in de oven te zetten, stort hij in. Ik heb er ook wel eens vochtige theedoeken overheen gelegd, maar dan plakt het deeg aan de theedoek. Hoe komt dit en wat is er aan te doen? Benieuwd naar jullie tips! Groetjes Corine

 • Nancy
  18 mei 2017 om 13:43

  Bij elk enthousiast bericht over speltbrood bakken wordt ik verdrietiger... Ik ben nu 4 pogingen met de broodbakmachine verder ...maar het brood komt niet omhoog. Ik heb programma voor standaard brood, voor glutenvrij brood en voor volkoren brood geprobeerd. Gist ook goed apart in een kuiltje gedaan. Welk programma gebruiken jullie toch??

 • Sakina
  8 mei 2017 om 08:23

  Hallo Ann Weet je ook wat het citroensap zou toevoegen? Ik ben echt benieuwd. Groet Sakina

 • Pauline
  13 februari 2017 om 12:39

  Kan het zijn dat je gist wat verouderd is? Dat is het enige wat ik kan bedenken. En het vormen is wel belangrijk. Heb je het goed opgebold?

 • Ann Vermeulen
  13 februari 2017 om 03:04

  Nog een tip uitgeprobeerd om mijn broodje wat luchtiger te maken, een halve koffielepel citroensap maakt een wereld van verschil! :D Mijn broodjes waren altijd redelijk plat of een ietsje ingevallen maar nu staan ze mooi bol en zijn ze luchtiger! Eindelijk het ideale recept voor mijn broodbakmachine gevonden! 300ml lauw water 1 theelepel zout 10 gr honing (al weet ik niet of dit echt nodig is) ½ koffielepel citroensap 500 gr speltmeel 1 theelepel instant gist

 • Kaat
  12 februari 2017 om 15:16

  Ha Pauline, We zijn enthousiast begonnen aan dit speltbrood maar..... Wat gaat er mis als het speltbrood bij het rusten en bakken een platte pizza wordt? ;-( Het wilde geen bolletje blijven :-) Enig idee?

 • Ann
  12 januari 2017 om 04:09

  Ik heb vandaag voor het eerst het recept gebruikt in een broodbakmachine en mijn broodje was echt super lekker! :D Wel heb ik er 10gr honing aan toegevoegd voor de kleur, wat ik ergens zag maar weet eigenlijk niet of het de moeite is, zeker niet in een broodbakmachine. De hoeveelheden zijn echt perfect voor de machine, ik had wat schrik omdat ik altijd hoor dat het wat zoeken is maar zag tijdens het kneden dat het deeg er goed uitzag dus hoefde ik er niets meer aan toe te voegen! Bedankt voor dit receptje!

 • Axel Meck
  9 oktober 2016 om 16:10

  Het recept heb ik gebruikt voor de broodbakmachine. Het resultaat: een luchtig brood.
  Maar ik houd meer van een stevig brood, en heb het recept aangepast.

  200 gram volkoren tarwemeel + 100 gram roggemeel + 100 gram speltmeel. Verder 3 gram gist, een theelepel honing, 7 gram bakkerszout, 15 gram olijfolie en 280 gram water.
  In de broodbakmachine gebakken.
  Het meel heb ik bij de molen gehaald. Verse meel dus.

 • MD
  27 september 2016 om 22:24

  Ik ben niet zo een grote broodeter en met een groot brood doe ik een hele week.
  Kan ik een deel van het klaargemaakte deeg invriezen om later af te bakken?
  Ik zou er namelijk graag 4 kleine broodjes van maken, zo heb ik altijd vers brood.

 • Elena
  3 september 2016 om 00:19

  Jij kunt ook de folie met een klein beetje olie insmeren. Dan plakt het niet.

 • Natasja
  22 augustus 2016 om 08:24

  10 gram is wel een normale hoeveelheid voor 500g meel - precies de 2% waarover alle bakkers het over hebben. met 2 gram zout loop we wel het gevaar dat je brood te "bland" zou zijn. Je kan eventueel het hoeveelheid zout naar 1,6% verlagen, volgens de adviezen van de Britse onderzoeken, wat betekent 8g zout zonder de smaak echt te verliezen, maar als je zo laag zit, dat ben je echt met een soort zoutloos dieet bezig, hoor. :) Het mag wel altijd, maar ik zou het niet aan iedereen aanbevelen of een notitie erbij maken om nog minder zout toe te voegen.

 • Pauline
  15 augustus 2016 om 14:52

  Wat leuk, dankjewel :)

 • Emma
  14 augustus 2016 om 18:17

  Ik vind dit een heel fijn recept! Al eeb keer of 10 gemaakt en elke keer net even anders; met rozemarijn, gedroogde tomaatjes etc. errug lekker en inderdaad hartstikke makkelijk! Mn moeder is ook groot fan van dit brood; thanks :)

 • Pauline
  12 augustus 2016 om 14:35

  Wat leuk, geniet ervan!

 • Lia
  10 augustus 2016 om 16:52

  Dit brood vandaag gebakken en het smaakt echt verrukkelijk! Blij dat mijn eerste brood is gelukt. :) Dank je wel voor het recept, Pauline, ik ga dit zeker vaker maken!

 • Roel Prins
  28 april 2016 om 13:24

  10 gram zout vind ik wel een vreselijke hoeveelheid, zelf gebruik ik nauwelijks twee gram.

 • Ramona
  14 april 2016 om 23:27

  Ze zitten inmiddels weer in de oven! Twee broden en ze zien er prachtig uit! Wederom een barard vorm gemaakt. Deze keer bij de één extra twee eetlepels gebroken lijnzaad toegevoegd, bij de andere lijnzaad en gierst... Alsof ze van een bakkerij komen. Prachtig open gescheurdbij de insnijding. Kon ik je maar een foto versturen! Echt een super basis recept! :-D

 • Pauline
  1 maart 2016 om 13:32

  Jeej, thanks!

 • Ramona
  29 februari 2016 om 21:27

  Ff een update...heerlijk! :-D

 • Ramona
  29 februari 2016 om 19:59

  Zo, helemaal happy! Ipv de ronde vorm heb ik gekozen voor een batard vorm, mooi ingesneden en de vorm bleef perfect behouden tijdens het narijzen in de oven. Daar waar hij moest "scheuren" heeft hij dan ook mooi bij de insnijdingen gedaan. De rijstijden heb ik iets langer gemaakt.
  Voordat hij in zijn vorm voor de tweede rijs ging, heb ik hem door de zonnebloem pitten gerold.
  Ipv het spelt heb ik biologische molensteen gemalen tarwebloem en volkoren meel gebruikt.

  nu afwachten of hij zo zal smaken zoals hij eruit ziet! Een volgende keer ga ik hier broodjes van maken ipv een brood, lekkere knapperige broodjes :-D

 • Ramona
  29 februari 2016 om 19:53

  320 gram betreft de hoeveelheid water ;-) gewoon het water afwegen :-)

 • D de koning
  21 februari 2016 om 20:43

  Hoi Pauline, is dit brood ook met de broodbakmachine te maken?
  Op hoeveel gram zet ik de machine in dat geval? En hoe lang - welk programma?
  Moet ik nog iets wijzigen aan de ingredienten?

 • Meike
  8 februari 2016 om 15:08

  Hoeveel water moet er bij? 320 gr?

 • Annika
  28 januari 2016 om 09:07

  Je voegt het water toe nadat je de meel en het gist etc gemengd hebt. Dan zou het goed moeten gaan.

 • Cor Peters
  27 januari 2016 om 15:46

  Ik vraag mw af wat ik met het warme water moet als ik dat er bij doe word een kledderboel.
  Waneer moet ik dat water toe voegen gr Cor Peters

 • e. lubbers
  29 november 2015 om 20:01

  Hoi pauline,
  Vandaag op de druilerige en winderige zondag je speltbrood recept gebruikt om een brood te bakken. Deze is prima gelukt, ik heb i.p.v. water, melk gebruikt, dit op advies van de molenaar waar ik het meel vandaan had. ga dit recept zeer zeker vaker gebruiken.

 • Pauline
  8 september 2015 om 15:31

  Het grootste verschil tussen meel en bloem is dat meel gezeefd is. Meel is een graansoort die tot poeder fijn gemalen is. Het meest voorkomende meel is tarwemeel. Tarwemeel wordt zoals de naam al zegt gemaakt van tarwe. De kiem van de tarwe wordt verwijderd, maar de buitenste lagen van de graankorrel blijven behouden. Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel. Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven.

 • Lara
  8 september 2015 om 14:11

  Daar ben ik ook wel benieuwd naar want bloem en meel is inprincipe toch hetzelfde?
  Groetjes Lara

 • Marcel
  29 augustus 2015 om 17:12

  een lege kom er bovenop zetten!

 • Annette
  2 juli 2015 om 23:49

  Hoe moet je het deeg de tweede keer "afgedekt" laten rijzen, als het al op het bakblik ligt? Hoe moet je het dan afdekken, want folie blijft aan het deeg kleven. dit gebeurde bij mij en ik kon het er haast niet afkrijgen. weg mooi gerezen deeg!
  Moet je het daarna dan nog eens doorkneden?
  groetjes A.

 • jopie
  22 juni 2015 om 14:49

  wat is de baktempratuur, of is dit niet belangrijk

 • eline
  19 juni 2015 om 10:16

  Wat is de reden dat er meel en bloem tegelijk wordt gebruikt? En wat is het verschil? :)

 • Sanne W
  5 mei 2015 om 20:26

  Pas als je het zelf bakt, proef je hoeveel zout en andere rommel er in fabrieksbrood zit. Mmmm lekker, zelfgebakken brood! Ik heb half speltmeel en half tarwe volkorenmeel gedaan, gaat prima en ook echt lekker..

 • Melissa
  20 april 2015 om 23:00

  Wauw, dit is echt super lekker!
  Dit is de eerste keer dat ik een brood heb gebakken.

  Mijn kinderen die niet elk brood lekker vinden, willen niets anders meer....

  Dat wordt denk ik een broodbakmachine aanschaffen... :-)

 • Melissa
  20 april 2015 om 22:55

  Hoi Robbert,

  Klinkt erg goed!.

  Misschien een stomme vraag, maar hoeft dit deeg niet tussendoor te rijzen?

 • Willy Rijk
  15 april 2015 om 20:20

  Hallo,
  Ik bak iedere dag ons broodje, heel gemakkelijk met kitchen aid en AGA oven die toch 24 uur per dag aan is .
  Sinds kort ook spelt brood, nu zie ik dat jij speltbloem en speltmeel met elkaar mengt, waarom doe je dat?
  Ook bak ik mijn brood niet met boter maar met olijfolie, heel lekker en mooi veerkrachtig brood, probeer maar eens.
  Vriendelijke groet
  Willy Rijk

 • jessica
  7 april 2015 om 22:27

  Kan je ook alles voorbereiden, maar het bakken uitstellen? Dus dat je 's avonds alles voorbereid, maar de volgende ochtend het brood gaat bakken? Dat het dan in de ochtend vers is.

 • Denise
  30 maart 2015 om 10:15

  Dit ga ik proberen! Kun je dit brood ook maken met minder zout of met bijvoorbeeld zeezout?

 • Robbert Warmenhoven
  26 maart 2015 om 20:37

  Goedendag Susan & Pauline,
  500 gr. Biologisch Volkoren Speltmeel
  400 gr. Bio Yoghurt evt. met iets karnemelk echt probeer t eens
  snuif grof zeezout
  theel. rietsuiker
  theel. Baksoda als je t iets luchtiger wilt 2
  Samenvoegen tot deeg (zelfs liever niet uitgebreid kneden) bak ik het in een gietijzeren pan met deksel zodat vocht niet verloren gaat. Pan beboteren en bloemen ± 225°C in ongeveer 1/2 uurtje. Afhankelijk van oven en bakvorm. Mijn 3 onafhankelijke proefpanelleden 16, 13 & 8 jaar vinden het fantastisch lekker. We kopen al jaren geen supermarkt c.q. fabrieksbrood meer. Geniet ervan.
  Vriendelijke groet, Robbert

 • Wil
  25 maart 2015 om 13:28

  Speltbrood is altijd minder luchtig dan tarwe brood het kan zelf vrij vast zijn, je moet het daar dus niet mee vergelijken. De kwaliteit en soort Spelt geeft ook veel verschillen. Sommige soorten Spelt zijn zelfs niet geschikt om brood te bakken. Duits Spelt (Dinkel) van arme grond is vaak veel beter en ook veel goedkoper. Het Speltbrood dat je koopt en luchtig is bevat veel tarwe. Ik bak al zeker 15 jaar of langer Speltbrood in de oven en bakmachine en de resultaten zijn als ik nieuw Spelt koop weer iets anders. Je blijft steeds wat aan passen. 50 gr Sulfrina bloem wil vaak het brood wat luchtiger maken.

 • Sascha
  18 maart 2015 om 08:32

  Top! Dit ga ik eens proberen in onze broodbakmachine:)
  Kan niet wachten!

 • Erik
  9 maart 2015 om 08:50

  Ik heb het nu 2x op deze manier geprobeerd, maar krijg het deeg maar niet luchtig... Ik doe verder alles volgens Pauline's aanwijzingen (m.u.v. 2e keer, toen heb ik niet tussendoor de lucht uit het gerezen deeg geknepen). Wat doe ik verkeerd?

 • NomenNescio
  7 maart 2015 om 08:57

  Handig om de site erbij te zetten :-)

 • NomenNescio
  7 maart 2015 om 08:56

  Vorige week gemaakt, vast brood, maar erg lekker!

 • Pauline
  6 maart 2015 om 18:54

  Het is vaster dan witbrood idd. Misschien moet je het de volgende keer net iets langer kneden. Of nog even goed met de hand nakneden. Good luck ;)

 • Pauline
  6 maart 2015 om 18:53

  Dat kan natuurlijk wel. Met boter of een ei verrijk je het deeg. Dus je kunt evt wat toevoegen.

 • Yvonne
  5 maart 2015 om 16:25

  Brood is net uit de oven en is super lekker geworden.
  ook een behoorlijk formaat.
  Waarom zie ik bij andere recepten dat er boter in gaat en hier niet.
  Niet dat ik het mis maar wat is daar dan de meerwaarde van.
  Dit wordt ook weer een blijvertje net zoals de havermout muffins die ik voor ontbijt eet Dank voor prima recept!!

  Yvonne

 • Rinske
  5 maart 2015 om 11:42

  hoi Pauline

  Wat een ontzettend lekker en makkelijk recept is dit zeg! Ik heb al een tijdje geen brood meer gekocht omdat deze zo veel lekkerder is!
  Ik heb wel even een vraagje, het brood is vrij vast bij mij. Hoort dat zo? Ik zou het namelijk eigenlijk graag iets luchtiger willen hebben. Ik hou nu gewoon jouw recept aan. Ik kneed met een Kenwood met een deeghaak. Vervolgens vet ik mijn broodvorm in en laat ik het in de vorm, afgedekt met wat huishoudfolie een uur rijzen.
  Ik heb ook al geprobeerd om er war extra gist in te doen, maar wist niet zo goed of er dan ook extra water in moest. Dit had ik voor de zekerheid niet gedaan, maar ik merkte eigenlijk geen verschil.
  Dit is voor het eerst dat ik zelf brood bak, dus ik ben nog een gigantische leek ;-).
  Overigens is dit recept ook heerlijk met wat zonnebloempitten of pompoenpitten erdoor en erop. En met wat sultana rozijnen en noten is het super!

  Hopelijk kan je me verder helpen.
  Groetjes Rinske

 • Melvin
  12 februari 2015 om 08:38

  ik ben op zoek naar recepten voor speltmeel en amandelmeel om deze gecombineerd te bakken. ik heb geen oven maar een broodbakmachine.

 • Madeleine
  11 februari 2015 om 09:02

  Misschien kan je een soort van sodabread maken. Dat is met baking soda en karnemelk.

 • Eric
  7 februari 2015 om 12:11

  Vanochtend gebakken en uitsluitend speltmeel gebruikt. Geen machine dus alles met de handen gerold. Resultaat mag er wezen, het brood staat nu af te koelen en het hele huis ruikt heerlijk. Bedankt voor dit recept Pauline.

 • Pauline
  31 januari 2015 om 16:52

  Ja dat gaat ook prima :)

 • Pauline
  31 januari 2015 om 16:49

  Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Ik ben bang dat dit brood wel gist nodig heeft om te rijzen.

 • Susan
  31 januari 2015 om 14:22

  hoi Pauline,

  Is er ook een mogelijkheid om dit brood te maken maar dan zonder gist? Evt vervangen door wijnsteenbakpoeder?

 • desiree
  30 januari 2015 om 15:54

  kan ik dit brood ook bakken in de broodbakmachine ?

 • Tess
  18 januari 2015 om 17:33

  Dat klinkt ook heerlijk! Ga beide varianten eens proberen.

 • Yvonne
  17 januari 2015 om 16:50

  Wat een héérlijk recept! Heb het vandaag voor het eerst gemaakt en het bevalt echt meer dan prima! wel met de hand gerold, hier niet in het bezit van een Magimix :). Was prima te doen, ben misschien een kwartiertje bezig geweest.

  Alleen.. Nadat het brood uit de oven kwam en ik plakken ging snijden, vielen alle havervlokken eraf. Is het handig om deze eerst nat te maken, of wordt het dan zo'n vieze brij zoals havermoutpap?

 • Henk
  11 januari 2015 om 12:50

  Ik gebruik speltmeel in combinatie met havermoutmeel (ik maal zelf havervlokken) in de verhouding 2 staat tot 1 (spelt staat tot havermeel). Geeft een luchtig en heerlijk brood.

 • Pauline
  5 januari 2015 om 16:40

  Het kan wel, alleen is de structuur dan wel minder luchtig.

 • Zilverwenneke
  4 januari 2015 om 11:10

  Pauline,
  Kan ik ook enkel speltmeel gebruiken
  In plaats van 50% meel
  En 50% bloem

 • Pauline
  25 december 2014 om 14:19

  Nee hoor, alleen even de lucht eruit drukken. En dan opbollen, dan blijft het brood goed in vorm.

 • Merel
  25 december 2014 om 10:01

  Is het nodig om hem na het uur rijzen hem nogmaals te kneden? En waar is dat eigenlijk voor?
  Ik was van plan om het deeg vanavond te maken, en het morgenvroeg in de oven te zetten.

 • eve
  8 november 2014 om 11:06

  En ik laat het de eerste keer langer rijzen, anderhalf uur, dan wordt het brood luchtiger (minder compact), dat vind ik lekkerder.

 • Pauline
  30 oktober 2014 om 11:54

  Is helemaal niet dom. Bloem is eigenlijk meel dat gezeefd is. Dus zonder zemelen en schilletjes.

 • Luc, Kontich
  29 oktober 2014 om 23:29

  Mijn excuses als ik 'n domme vraag zou stellen..., maar wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem ???

 • Evelyne
  27 oktober 2014 om 08:34

  Easypeasy, ook zonder kneedmachine was het zo klaar. Door de helft zongedroogde tomaatjes (in olie) gedaan, zo had ik 2 stokbtoodhes. Heerlijk. Dank je voor het recept. nu vaker maken en variëren met vullingen.

 • Fiona
  23 oktober 2014 om 20:56

  @helmey
  @pascalle

  Sorry dames poosje niet aanwezig geweest.

  Ik gebruik het normale programma met korstbruining middel. Ook heb ik voorheen wel het volkoren programma gebruikt het proces duurt dan 40 min langer wat volgens mij niet nodig is.

  Met normaal programma rijst het mooi en heb ik een lekker brood.

  Succes met bakken!

  Groeten Fiona.

 • Susan | Speltfood
  12 oktober 2014 om 17:10

  Mooi recept!

 • Pascalle
  30 september 2014 om 23:45

  Ben ook benieuwd welk programma. Heb een beetje rondgegoogled en volgens mij moet je het op een normaal programma doen. Volkoren kneed te lang en snelle programma's geven te weinig tijd om te rijzen. Maar als iemand een andere suggestie heeft ben ik benieuwd. Ga het recept morgen in de broodbakmachine uitproberen :)

 • Karin
  29 september 2014 om 09:15

  Ik bak ook al een tijd zelf speltbrood.
  Na jaren gebakken te hebben met broodmixen in de broodbakmachine ben ik na een workshop broodbakken bij De Pittige Tantes (in de schuur tegenover Molen de Zandhaas) overgegaan op handmatig kneden. Dat is echt een feestje!
  Omdat niet iedereen een kneedmachine heeft, lijkt het me belangrijk om er bij te zetten, dat als je spelt met de hand kneed, dat het maximaal 10 minuten mag duren, anders kneed je het dood.
  Ik gebruik trouwens wel een lepel rijststroop en olijfolie of roomboter.

 • Nanda
  28 september 2014 om 22:57

  Ik bedoel 1 deel zout op 3 delen water ;)

 • Nanda
  28 september 2014 om 22:55

  Sole is een oplossing van zout in water, ongeveer 1 deel zout op 1 deel water. Google even anders.

 • Pauline
  27 september 2014 om 19:12

  Ja dat denk ik wel.

 • Pauline
  27 september 2014 om 19:11

  Nee dat hoeft niet perse. Kan wel uiteraard.

 • Pauline
  27 september 2014 om 19:10

  Zeker doen, is zo leuk en helemaal voor jou.

 • Lotte
  27 september 2014 om 14:47

  Dat ga ik ook proberen! Dank je! Wat is sole? Of moet dat olie zijn?

 • Helmy
  27 september 2014 om 14:13

  Fiona, welk programma op je broodbakmachine gebruik je hiervoor?

 • Rob Heemskerk
  27 september 2014 om 10:06

  Wat leuk om te lezen dat de Zandhaas weer werkt! Ongeveer vijftig jaar geleden heb ik deze molen een keer moeten verlichten voor Koninginnedag of iets dergelijks. Dat werd een levensgevaarlijke klus omdat de vloerplanken van de balustrade door en door verrot waren! Ik ga zeker snel een keer kijken!

 • Fiona
  27 september 2014 om 09:10

  Hallo Pauline,

  Het kan nog makkelijker.. Een broodbakmachine ik bak nu bijna een jaar elke dag een speltbrood voor mijn gezin.

  Waar ik van opkijk is dat je geen zoetstof gebruikt voor de gist.. Deze heeft toch iets van suiker nodig om het brood te kunnen laten rijzen?

  Om het brood langer vers te houden doe ik er altijd wat olijfolie (kokosolie kan ook) door.

  Volgens wat mij geleerd is kan je het beste volkoren speltmeel nemen. Aangezien je dan de buitenkant en de kiem van de graan korrel hebt. Hierdoor is het brood voedzamer maar vooral ook gezonder. Hierdoor behoud je de vitamines, mineralen en vezels.

  Mijn recept ziet er als volgt uit.

  300 ml water
  5 Gr zout
  2 el ahornsiroop (kan ook suiker of honing)
  4 el olijfolie (kan ook kokos of zonnebloem olie)
  500 Gr volkoren speltmeel
  5 Gr gist

  In deze volgorde doe ik het in de broodbakmachine en s ochtend vroeg is een heerlijk geurend brood voor ons klaar.

  Groeten Fiona.

 • Michelle
  27 september 2014 om 01:22

  Wat ziet dat brood er lekker en vers uit! Ik weet alleen niet of ik het geduld heb om mijn eigen brood te bakken..

 • m
  26 september 2014 om 19:59

  Ziet er mooi uit kan het zonder bloem?

 • Nanda
  26 september 2014 om 19:34

  Ik bak altijd met 500 g speltmeel, 1 tl baking soda, 1 el appelazijn, 1 el sole en water (meestal zeker wel 400 ml) tot het een smeuïg geheel wordt. Dit laat ik het 12 tot 24 uur rusten in de koelkast.
  Daarna stort ik het in een voorverwarmde gietijzeren pan en zet ik het in een voorverwarmde oven (200/220 graden). 30 minuten met deksel en dan nog 20 minuten zonder.
  Een stevig brood (door enkel volkoren meel), maar wel luchtig! Ook heerlijk met gedroogde vruchten en nootjes erdoor!

 • Lotte
  26 september 2014 om 17:35

  Dank je wel!! Dat ga ik snel bakken!

 • Elza
  26 september 2014 om 17:30

  Probeer eens Iers sodabrood! Nog nooit gemaakt, maar het schijnt heel makkelijk te zijn; het deeg hoeft niet gekneed te worden en het hoeft ook niet te rijzen.
  Heb even gegoogled en er zijn ook recepten met spelt mocht je dat willen. Traditioneel is het met witte tarwebloem of de helft tarwebloem en de helft volkorentarwemeel.

 • Lotte
  26 september 2014 om 13:20

  Wat een fijn recept en wat ziet jouw brood er prachtig uit! Weet jij misschien waarvoor ik de gist kan vervangen? Dat mag ik niet..... is de enige optie dan zuurdesem?

 • Pauline
  26 september 2014 om 12:12

  Het is ook niet het makkelijkste ;)

 • Pauline
  26 september 2014 om 12:11

  Ik vind het lekker en ik probeer iedere keer wat anders uit ;)

 • Pauline
  26 september 2014 om 12:09

  Ach als de smaak maar goed is ;)

 • Nicole
  26 september 2014 om 12:02

  Hij ziet er heerlijk uit!

 • Eline
  26 september 2014 om 11:07

  Wat ziet ie er mooi uit! Mijn broden zien er toch altijd een beetje uit alsof ze door een 3 jarige kleuter gemaakt zijn :p

 • Stephanie | Kookles Thuis
  26 september 2014 om 10:10

  Mijn ervaring is dat het brood heel zwaar wordt als je alleen speltmeel gebruikt. Als je dat niet erg vindt is het geen probleem denk ik. Maar voor een luchtiger resultaat kun je beter wat speltbloem toevoegen. Ik las ook ergens dat bij spelt de voedingstoffen vooral ook in de kiem zitten (in tegenstelling tot tarwe) dus dat wit meel nog steeds erg gezond is.

 • Laura
  26 september 2014 om 10:06

  Dit ga ik sowieso maken! Mijn moeder is gek op speltbrood (ze kan tarwe niet meer goed verdragen nu ze zo veel spelt eet) en is altijd opzoek naar het beste brood. ik sla het recept op!

 • Stephanie | Kookles Thuis
  26 september 2014 om 10:05

  Leuk, Pauline! Ik maak al heel lang zelf brood (zonder mooie Magimix) en sinds kort ook veel speltbrood. Ik voeg vaak ook nog een beetje honing en olijfolie toe. Dat is erg lekker bij spelt. De oven gaat bij mij altijd eerst op de hoogste stand, dan rijst het deeg mooi en als het brood erin zit zet ik hem lager. Gebruik je spelt voor de smaak of om andere redenen?

 • Marijke
  26 september 2014 om 10:01

  * 'Brood bakken' moest dat dus zijn :-)

 • Marijke
  26 september 2014 om 09:58

  Oh, ik was een paar dagen geleden nog op je site aan het kijken voor een goed broodrecept, maar vond niet meteen wat ik zocht... Hiermee is dat dus volledig goedgemaakt ;-) Ik ben zelf gek op broodbaken (wel met wisselend succes), dus ga dit zeker eens proberen!

 • Inge
  26 september 2014 om 09:19

  Hi Pauline. Zin om aan de slag te gaan, na je blog! Speltmeel heb ik in huis. Is het noodzakelijk ook speltbloem toe te voegen?

 • Kim
  26 september 2014 om 09:14

  Wat een slim idee om het zelf te maken Pauline! Het ziet er opzicht best makkelijk uit, dus wie weet ga ik mij er ook eens aan wagen. Serieus nog nooit gedaan zelf brood maken.

 • Joyce
  26 september 2014 om 08:14

  Wat een lekkerding van een brood zeg! Ik moet eigenlijk ook maar mijn eigen brood gaan bakken, hoef ik me ook niet druk te maken of het wel okee is wat erin zit

 • Mariska
  26 september 2014 om 08:00

  Ik koop altijd mijn speltbroden, maar nu ik zie dit recept zie ga ik het binnenkort zelf eens proberen!

 • Simone
  26 september 2014 om 07:51

  Lekker Pauline. Ik vind zelf brood bakken echt leuk (en lekker) om te doen, maar om nou te zeggen dat ik er goed ben ... Dat dan weer niet. Spelt brood heb ik nog steeds niet gemaakt dus wellicht wordt het eens tijd!

 • MySimplySpecial
  26 september 2014 om 07:36

  Dat ziet er goed uit! Ik ga binnenkort ook maar weer eens brood maken.

 • Emily van Kampen
  26 september 2014 om 07:25

  Wat een prachtig brood! Hier ga ik mijn pakje speltmeel in de kast zeker voor gebruiken.

 • Carmen
  26 september 2014 om 07:25

  Dat lijkt mij ontzettend lekker zeg! Zelfgemaakte dips er bij en je hebt een broodplankje voor een borrelavond :).

 • Malou
  26 september 2014 om 07:22

  Wat ziet hij er mooi uit zeg!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.