gezonde bakrecepten

Review Bakboeken Galore

Wat is dat toch met bakboeken de laatste tijd? Ze vliegen als paddestoelen uit de grond. Ik denk dat het programma Heel Holland Bakt daar een groot aandeel in heeft, heel Nederland is massaal aan de bak gegaan.

Al eerder reviewde ik de boeken van Rutger en Louie, 2 bakgrage jongens die niet terug deinzen voor een beetje suiker en boter. Vandaag heb ik maar liefst 3 boeken die ik met jullie wil bespreken. Natuurlijk het exemplaar van mijn favo tv programma Heel Holand Bakt, maar ook 2 “gezondere” bakboeken, waar geen geraffineerde suiker aan te pas komt. Lezen jullie mee?

Heel Holland Bakt
heel holland bakt
Ik vond Heel Holland Bakt te gek. Iedere week zat ik voor de televisie en dat resulteerde vaak in een bakmanie na afloop. Zat ik op dinsdagavond laat nog koekjes te bakken of kon ik nog niet naar bed omdat mijn cake nog in de oven stond. Het boek Heel Holland Bakt is een vertaling van de Engelse versie The Great British Bake Off aangevuld met recepten van de Nederlandse kandidaten. Het boek begint met een voorwoord van Janny en Robert, waar het enthousiasme van afspat. Heel Holland Bakt is verdeeld over 8 hoofdstukken waaronder cakes, koekjes, brood, hartige taart, patisserie, toetjes en feest. Ieder hoofdstuk begint met algemene info en extra tips voor het bakken van de perfecte cake, hoe je een lekker bros koekje krijgt en wat de stadia zijn bij het bakken van brood. Naast deze extra informatie vind je ook complete stap voor stap how to’s terug in het boek, zodat je zeker weet dat je tuille niet kan mislukken.

Het is een super uitgebreid boek van maar liefst 288 pagina’s. De meeste recepten zijn voorzien van een foto en ook vind je het in boek foto’s terug van de kandidaten van het eerste seizoen. Uiteraard ontbreken de worstenbroodjes van Evert niet, die wil ik echt nog een keer maken, het ingewikkelde “Winston” vlechtbrood en de gevreesde croquembouche. Ik vind het een super leuk boek, helemaal omdat het zo uitgebreid is en er ook hartige- en broodrecepten instaan. Je moet niet bang zijn voor een beetje suiker of roomboter, want dan kan ik je beter een van onderstaande titels aanraden. En goed nieuws voor de fans, in het najaar start seizoen 2 van Heel Holland Bakt. Ik heb er nu al zin in.

Titel
Heel Holland Bakt
Auteur
Linda Collistar e.a.
Uitgeverij
Uitgeverij Kosmos
Bestellen
Prijs €24,95 bij Bol.com

Goed Zoet – Nanne Hogeland
goed zoet
Nanne besloot 2 jaar geleden het roer om te gooien. Ze werd ziek van witte suikers en startte haar “expeditie taart”. Een expeditie die leidde tot een 60-tal zoete recepten zonder geraffineerde suiker, allen gebundeld in Goed Zoet. Het boek begint met een uitleg “Waarom is suiker ongezond” en “Waarom gebruik ik liever geen bloem”? Ook draagt Nanne betere vervangers aan voor deze “verboden producten”. In Goed Zoet laat Nanne je zien dat bakken zonder suiker wel degelijk mogelijk is. Ze neemt je aan de hand van stappen mee op reis naar een gezondere levensstijl. De eerste stap, is de suiker weglaten, in deze recepten wordt wel gewoon bloem gebruikt. In het hoofdstuk daarop volgend wordt de bloem vervangen door volkorenmeel en in het derde hoofdstuk wordt helemaal geen tarweproduct meer gebruikt. De vervangende suikerproducten die Nanne gebruikt zijn o.a. rauwe honing, kokosbloesemsuiker, oerzoet, rijststroop en stevia.

Wat ik heel leuk vind aan dit boek, is de vormgeving. Het is heel speels en vrolijk opgemaakt met gezellige kleuren en een vintage touch. De meeste recepten zijn voorzien van een foto of een leuke illustratie. Dit boek is geschikt als je stapsgewijs gezondere taarten en lekkernijen wilt bakken. Je hoeft niet meteen alles te laten staan, maar Nanne helpt je stapje voor stapje op weg naar een leven zonder geraffineerde suiker. En net als het in het gewone leven geldt, geniet ervan, maar met mate.

Titel
Goed Zoet – Bakken zonder suiker
Auteur
Nanne Hogeland
Uitgeverij
Uitgeverij Loopvis
Bestellen
Prijs €29,95 bij Bol.com

Gezond Bakken – Amber Albarda
gezond bakken
Amber Albarda is voedingscoach en de auteur van de bestseller “Eet jezelf mooi, slank en gelukkig”. Zoals ze zichzelf noemt, een echte zoetekauw, maar ook gevoelig voor geraffineerde suikers en koolhydraten. In Gezond Bakken komt geen geraffineerde witte suiker en tarwebloem aan bod, wel vind je hier lekkere en gezonde bakrecepten. Het boek begint met een uitleg over de verschillende suikervervanger,s waarvan rauwe honing volgens Amber het beste alternatief is. Ook vind je achtergrondinformatie over de verschillende meelsoorten en variaties van plantaardige melk. De recepten zijn verdeeld over 6 hoofdstukken waaronder koekjes, taart & cakes, muffins, scones & brownies, broodjes, feestjes en toetjes & snoepjes.

Ik vind het boek leuk geschreven, het leest makkelijk weg en bevat een gezonde dosis humor. De recepten zien er erg lekker uit en de meeste recepten zijn voorzien van een foto. Er is gebruik gemaakt van goed verkrijgbare ingrediënten, al komt dit natuurlijk ook omdat je tegenwoordig in de supermarkt amandelmeel en kokosolie kunt kopen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik zelf soms niet meer weet wat gezond is, de één zweert bij agavesiroop, terwijl Amber deze als laatste keus noemt. Volgens Amber kun je deze taartjes eten zonder aan te komen, wel met een gezond verstand natuurlijk. En ik geloof ook zeker dat kokosbloesemsuiker beter is dan geraffineerde suiker, maar als je iets met mate gebruikt, kan het volgens mij nooit kwaad.

Titel
Gezond bakken
Auteur
Amber Albarda
Uitgeverij
Unieboek het Spectrum
Bestellen
Prijs €19,99 bij Bol.com

Welk boek spreekt jou het meeste aan?

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in