Menu

The Basics #10 Taart of Cake Bakken

De laatste les van de online kookcursus eindigen we met een zoete afsluiting. In deze post leer ik je de basics van het bakken van taarten en cakes. Cake bakken komt nogal nauw, waar je bij koken nogal eens weg komt met een snufje van dit en een lepeltje van dat, is het bij bakken belangrijk dat je meet en weegt. Alle ingrediënten moeten nauwkeurig afgewogen worden, een paar gram teveel kan je cake of taart doen mislukken.

Help mijn cake is mislukt! In deze post deel ik 8 tips zodat het niet meer mis kan gaan in de keuken. Veel bakplezier!

ricotta cake

Bloem of Meel?
De keuze van de bloem of meelsoort is heel bepalend voor het eindresultaat van de cake. Tarwebloem zorgt voor luchtigheid, want dat is gezeefd en gemalen tarwe waarvan de zemelen en kiemen verwijderd zijn, terwijl meel, dat de zemelen en kiemen nog wel bevat, zorgt voor een compactere en vollere structuur. Kort gezegd zorgt bloem voor witbrood en meel voor volkorenbrood. Zelfrijzend bakmeel is niets anders dan bloem met een rijsmiddel er aan toegevoegd. Gebruik je gewone bloem, voeg dan altijd bakpoeder toe. Dan heb je nog allerlei soorten bloem zoals Zeeuwse bloem, speltbloem, amandelmeel, maar om het basic te houden, bespreek ik nu alleen deze 2. Voor een basiscake recept wordt vaak tarwebloem gebruikt.

Wegen
Als je gaat bakken is het belangrijk dat je de ingrediënten goed afgewogen hebt. Bakken komt met de gram nauwkeurig. Gebruik het liefst een digitale weegschaal, zodat je op de gram af kunt wegen.

Temperatuur van de ingrediënten
De ingrediënten moeten op de juiste temperatuur zijn, in een cakebeslag wordt vaak zachte boter gebruikt, dit betekent dat de boter op kamertemperatuur moet zijn. Ditzelfde geldt voor de eieren, gebruik het liefst eieren die al een tijdje uit de koelkast zijn. Ga je ijskoude eieren met warme boter mengen, dan gaat het vaak mis en schift je beslag.

Temperatuur van de oven
De ene oven is de andere niet. Dus leer je oven kennen. Merk je dat de bovenkant van je cake of cupcakes te snel bruin wordt, dan staat je oven te hoog. Een ideale temperatuur voor het bakken van een cake is 160 graden. En dan is er nog het verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven. In mijn recepten gebruik ik altijd de heteluchtstand, die verwarmt gelijkmatiger. Heb je thuis een elektrische oven, verhoog de temperatuur dan met 10%, 150 graden op hetelucht, betekent dus 160 graden in de elektrische oven.

Hoe weet ik of de cake gaar is?
Er is een hele simpele en traditionele manier om te checken of je cake of cupcakes gaar zijn. Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Cake zakt in
Een ingezakte cake betekent vaak dat de cake niet gaar is. Het maken van een cake is niet moeilijk, maar je hebt wel geduld nodig. De oven tussentijds openen, zal er voor zorgen dat de cake inzakt. Na 3/4 van de gaartijd kun je de oven voorzichtig openen. Doe je dit eerder dan zakt de cake in. Een andere reden voor een ingezakte cake kan het bakpoeder zijn, de werking van bakpoeder neemt af als het oud is. Gebruik dus nooit bakpoeder dat over de datum is.

Het lossen van de cake
Je cake komt mooi goudgeel uit de oven en dan gaat het alsnog mis met het storten van de cake. Zorg dat je de vorm van tevoren goed hebt invet met boter of een bakspray. Laat de cake vervolgens eerst iets afkoelen in de vorm en keer hem dan voorzichtig om op een taartrooster. Het taartrooster zorgt ervoor dat de warmte aan alle kanten kan ontsnappen en de cake niet klef wordt van de condens.

Cake bewaren
Een zelfgemaakt cake is vaak zo op. Maar wil je deze toch bewaren dan kan je hem het beste verpakken in huishoudfolie of in een luchtdichte trommel bewaren. Heb je een taart of cake versierd met iets van zuivel erop, zoals een topping van cream cheese, of een vulling van slagroom, bewaar je cake dan altijd in de koelkast. Anders wordt de vulling zuur. Een gebakken cake kun je ongeveer 4 dagen bewaren. Een cake of taart met een vulling maximaal 3 dagen in de koelkast.

cake met blauwe bessen

Als je alle lessen van de The Basics hebt gevolgd, heb je voldoende basiskennis in huis om aan de slag te gaan, te experimenteren met ingrediënten of iets helemaal eigen te maken. Ik hoop dat je wat aan mijn kookcursus hebt gehad en als je het even niet meer weet, kijk het dan gerust eens terug. Of markeer alle artikelen als favoriet in de Uit Paulines Keuken App, zo heb je altijd de basics bij de hand.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

36 reacties

 • Lizzy de Boer
  2 maart 2018 om 16:25

  Het komt zeker niet op de gram nauwkeurig om een goede cake te bakken, ik gebruik niet eens een weegschaal en mijn cake lukt altijd. Cake moet wel de ruimte hebben, anders mislukt ie makkelijker.

 • Pauline
  18 september 2017 om 20:42

  Wat bedoel je met bruine bloem? Volkoren meel? Kijk eens onder de categorie gezonde tussendoortjes voor wat recepten.

 • Hofmans Malvina
  17 september 2017 om 00:25

  ik zou graag een cake bakken met bruine bloem maar geen boekweitbloem welke zou ik het beste gebruiken ?

 • Sanne
  24 februari 2017 om 16:39

  Mijn cake scheurt vaak open dus lagere temperatuur is goeie tip en ook de natte handdoek om hem na opening niet zo te laten uitdrogen ..Verder reist mijn cake niet zo hoog..ik open natuurlijk nooit de oven maar kan 't doordat ik hetelucht oven bak? Op n ander forum zag ik dat beter om gasoven te gebruiken met boven en onderwarmte ipv hetelucht. Mijn bakpoeder is niet oud en ik mix flink...

 • Pauline
  13 februari 2017 om 12:37

  Oh wat gek, want als je ze met bloem bedekt zou het eigenlijk moeten kunnen. Wat voor cake beslag gebruik je? Is dit misschien te luchtig?

 • Miranda
  12 februari 2017 om 19:39

  Hoi, vroeger maakte mijn oma altijd heerlijke cake met rozijnen en stukjes puur chocolade.. Ik probeer dit ook regelmatig maar helaas zakt bij mij alles naar de bodem. Ik heb reeds vanalles geprobeerd. Van zelfrijzend bakmeel tot bloem, rozijn in bloem draaien enz.. Het wordt altijd een dikke breidde bodem met rozijntjes en chocolade Wat doe ik fout??

 • Annet
  27 oktober 2016 om 14:24

  Hoi Pauline,
  Kan je een taartbodem die mort afkoelen in de koelkast zetten zodat hij sneller afgekoelt is?

 • Joke
  2 oktober 2016 om 12:14

  mijn oma maakte altijd cake met een lekkere kleffe bodem. Dat wil ik ook, maar lukt nooit. Wat moet ik daarvoor doen (of laten)?

 • Ricardo Huinink
  27 februari 2016 om 21:29

  de cake na het bakken inwikkelen in een vochtige theedoek, dan wordt hij niet droog en kun je hem gewoon op de keuken op een plankje of dergelijke bewaren.
  wel de theedoek iedere dag ff vochtig maken

 • Wilke van Engen
  21 februari 2016 om 09:41

  Hoi Chantal, Gebruik de eieren op kamertemperatuur en als je de cakemeel erbij hebt gedaan een beetje scheppend met de mixer uit. Daarna kort mixen. Als dit niet werkt kan het aan de oven liggen . Prik met een breinaald in de cake na een uur + 15 min. als deze er schoon uit komt is hij gaar.

 • Pauline
  11 juni 2015 om 21:39

  Ik denk toch dat het aan de oven ligt. Misschien is de daadwerkelijke temperatuur toch lager. Zonde he? Ik heb dat ook wel eens.

 • Karlijn
  10 juni 2015 om 16:51

  Hoi Pauliene,

  Ik kan inmiddels toch behoorlijk bakken, maar mijn carrotcake is vandaag mislukt.
  Hetzelfde recept dat ik altijd gebruik, maaaar een andere oven (kleine, studentenhuis).
  Ik heb de cake inmiddels bijna een uur langer gebakken, hoger en lager, maar hij wordt niet gaar.
  Nu dus eruit gehaald en besloten evt. het midden eruit te halen.
  Ik begrijp er helemaal niks van! Heb jij ideeën?
  Alle ingrediënten verser dan vers en de oven mooi dicht gelaten.
  Het recept zegt op 175 graden in 50 min. te bakken,

  Liefs, Karlijn

 • chantal dohmen
  1 november 2014 om 21:07

  Hoii hoii
  Ik bak heel erg graag en de laatste tijd lukt cake bakken niet meer! Hij is niet gaar, zakt in, krimpt. Ik weet het echt niet meer! Altijd goed gegaan met bakken. Ik heb gewoon dr oetker/ koopmams cake mix gebruikt of 200 gram suiker 200 gram zelfrijzend bakmeel 200 gram boter 1 zakje vanille suiker 4 eieren. Ik maak gebruik van een heteluchtoven. 160 graden 60 minuten bakken doe ik ook.

  snap er helemaal niets van!
  Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

 • Pauline
  25 oktober 2014 om 19:49

  Super thanks voor het delen!

 • Pauline
  25 oktober 2014 om 19:46

  Ja dat kan ook. Hoeveelheden naar wens. Maar stevia is veel zoeter dus je hebt niet veel nodig.

 • René
  25 oktober 2014 om 09:58

  Ik bedoel natuurlijk.OPEN SCHEUREN ipv schuren.

 • René
  25 oktober 2014 om 08:53

  Als banketbakker kan ik je de tip geven om de cakevorm goed in te vetten met boter en er dan een schep bloem in te doen en het blik rond te draaien om overal een laagje bloem te krijgen. Het blik daarna even op zijn kop uittikken boven de gootsteen om het overtollige bloem eruit te kloppen.. als de cake tijdens het bakken zich gaat gedragen als een vulkaan, open schuren, dan is de temperatuur te hoog. 160 graden ongeveer een uur bij een normaal cakeblik. De cake is gaar als je er op drukt en hij veert terug.

 • Marlies
  24 oktober 2014 om 20:46

  De cake ziet er lekker uit, toevallig een recept?

 • Rolinda
  24 oktober 2014 om 19:18

  Vraagje mijn dochter mag geen suiker gebruiken, alleen stevia, kan ik deze ook gebruiken voor het bakken van cake en koekjes?

 • Pauline
  24 oktober 2014 om 18:44

  Een lagere temperatuur en net iets korter bakken.

 • willy
  24 oktober 2014 om 17:05

  Hallo Paulien,

  een vraagje .. mijn cake is vaak erg droog hoe kan ik dit oplossen ??
  groetjes van Willy

 • Pauline
  14 maart 2014 om 20:35

  Jeej you make my Day.

 • Pauline
  14 maart 2014 om 20:34

  Ah dat is lief, dankjewel.

 • Pauline
  14 maart 2014 om 20:30

  Dat is een goede tip, thanks!

 • Tamar
  14 maart 2014 om 18:08

  Leuke post weer! Nog een tip. Nadat je de cake hebt omgedraaid en even hebt laten uitstomen op een rooster, zet dan de cakevorm weer over de cake, tot deze is afgekoeld. Op die manier hou je het vocht juist in de cake en wordt hij minder droog.

 • Uniflame
  14 maart 2014 om 16:05

  Om je cake goed uit de vorm te krijgen kan je ook je vorm bekleden met bakpapier. Kan niet misgaan :)

 • MySimplySpecial
  14 maart 2014 om 13:44

  Wat een fijne tips weer! Erg goede serie, jammer dat het afgelopen is.

 • Petra
  14 maart 2014 om 12:07

  Nou en of, ik wat aan al die tips heb gehad van de kookcursus, ik heb een aantal tips echt gebruikt en dat was heel erg handig...
  Ik ben blij met deze korte cursus en zal denk ik in de toekomst nog best wel eens iets op zoeken ervan..

  Groetjes Petra

 • Pauline
  14 maart 2014 om 11:42

  Dat klopt inderdaad ;)

 • Leonie
  14 maart 2014 om 11:05

  Leuke tips!

  Nog een vraagje, hoe doe je het met een vulling?
  bijv. jam..
  Hoe kan ik deze het beste maken zonder dat de vulling helemaal naar onderen gaat?

  Alvast bedankt :)
  Veel bakplezier!

 • Clarissa (Eat Share Love)
  14 maart 2014 om 10:01

  Erg handig om te lezen! Misschien kun je ook een keer iets schrijven over de verschillen tussen de andere soorten meel? ben ik wel benieuwd naar eigenlijk.

 • Clarissa (Eat Share Love)
  14 maart 2014 om 10:01

  Volgens mij is aan bakpoeder ook al zuur toegevoegd. Bij baksoda moet je dat nog doen met bijvoorbeeld karnemelk, citroensap of azijn. Dat dacht ik hoor... maar ben benieuwd naar het antwoord van Pauline.

 • Dita
  14 maart 2014 om 09:33

  Erg handige tips!

 • Maura - YLT
  14 maart 2014 om 09:02

  Handige post! Vooral ook even het verschil tussen meel en bloem. Wat ik me altijd afvraag is wat het verschil is tussen baking soda en bakpoeder. Weet jij dat?

 • Susanne
  14 maart 2014 om 08:57

  Leuke post! Ik ben vooral veel cakes aan het bakken dus dit past wel in mijn straatje! Ik doe tegenwoordig als ik prik in de cake om te checken of hij gaar is, het stokje langs m'n lippen halen. Als het nog plakkerig voelt is hij nog niet gaat. Ik heb weleens geprikt en hij kwam er schoon uit terwijl de binnenkant nog er sompig was! Weer nuttige tips, dankje!

 • Manon
  14 maart 2014 om 08:16

  Leuke post! Ik ben dol op bakken dus ik weet ook wel het een en ander van dit onderwerp maar heb toch nog wel wat tipjes uit jouw blogje kunnen halen ^^

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.