The Basics #10 Taart of Cake Bakken

The Basics #10 Taart of Cake Bakken

De laatste les van de online kookcursus eindigen we met een zoete afsluiting. In deze post leer ik je de basics van het bakken van taarten en cakes. Cake bakken komt nogal nauw, waar je bij koken nogal eens weg komt met een snufje van dit en een lepeltje van dat, is het bij bakken belangrijk dat je meet en weegt. Alle ingrediënten moeten nauwkeurig afgewogen worden, een paar gram teveel kan je cake of taart doen mislukken.

Help mijn cake is mislukt! In deze post deel ik 8 tips zodat het niet meer mis kan gaan in de keuken. Veel bakplezier!

ricotta cake

Bloem of Meel?
De keuze van de bloem of meelsoort is heel bepalend voor het eindresultaat van de cake. Tarwebloem zorgt voor luchtigheid, want dat is gezeefd en gemalen tarwe waarvan de zemelen en kiemen verwijderd zijn, terwijl meel, dat de zemelen en kiemen nog wel bevat, zorgt voor een compactere en vollere structuur. Kort gezegd zorgt bloem voor witbrood en meel voor volkorenbrood. Zelfrijzend bakmeel is niets anders dan bloem met een rijsmiddel er aan toegevoegd. Gebruik je gewone bloem, voeg dan altijd bakpoeder toe. Dan heb je nog allerlei soorten bloem zoals Zeeuwse bloem, speltbloem, amandelmeel, maar om het basic te houden, bespreek ik nu alleen deze 2. Voor een basiscake recept wordt vaak tarwebloem gebruikt.

Wegen
Als je gaat bakken is het belangrijk dat je de ingrediënten goed afgewogen hebt. Bakken komt met de gram nauwkeurig. Gebruik het liefst een digitale weegschaal, zodat je op de gram af kunt wegen.

Temperatuur van de ingrediënten
De ingrediënten moeten op de juiste temperatuur zijn, in een cakebeslag wordt vaak zachte boter gebruikt, dit betekent dat de boter op kamertemperatuur moet zijn. Ditzelfde geldt voor de eieren, gebruik het liefst eieren die al een tijdje uit de koelkast zijn. Ga je ijskoude eieren met warme boter mengen, dan gaat het vaak mis en schift je beslag.

Temperatuur van de oven
De ene oven is de andere niet. Dus leer je oven kennen. Merk je dat de bovenkant van je cake of cupcakes te snel bruin wordt, dan staat je oven te hoog. Een ideale temperatuur voor het bakken van een cake is 160 graden. En dan is er nog het verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven. In mijn recepten gebruik ik altijd de heteluchtstand, die verwarmt gelijkmatiger. Heb je thuis een elektrische oven, verhoog de temperatuur dan met 10%, 150 graden op hetelucht, betekent dus 160 graden in de elektrische oven.

Hoe weet ik of de cake gaar is?
Er is een hele simpele en traditionele manier om te checken of je cake of cupcakes gaar zijn. Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Cake zakt in
Een ingezakte cake betekent vaak dat de cake niet gaar is. Het maken van een cake is niet moeilijk, maar je hebt wel geduld nodig. De oven tussentijds openen, zal er voor zorgen dat de cake inzakt. Na 3/4 van de gaartijd kun je de oven voorzichtig openen. Doe je dit eerder dan zakt de cake in. Een andere reden voor een ingezakte cake kan het bakpoeder zijn, de werking van bakpoeder neemt af als het oud is. Gebruik dus nooit bakpoeder dat over de datum is.

Het lossen van de cake
Je cake komt mooi goudgeel uit de oven en dan gaat het alsnog mis met het storten van de cake. Zorg dat je de vorm van tevoren goed hebt invet met boter of een bakspray. Laat de cake vervolgens eerst iets afkoelen in de vorm en keer hem dan voorzichtig om op een taartrooster. Het taartrooster zorgt ervoor dat de warmte aan alle kanten kan ontsnappen en de cake niet klef wordt van de condens.

Cake bewaren
Een zelfgemaakt cake is vaak zo op. Maar wil je deze toch bewaren dan kan je hem het beste verpakken in huishoudfolie of in een luchtdichte trommel bewaren. Heb je een taart of cake versierd met iets van zuivel erop, zoals een topping van cream cheese, of een vulling van slagroom, bewaar je cake dan altijd in de koelkast. Anders wordt de vulling zuur. Een gebakken cake kun je ongeveer 4 dagen bewaren. Een cake of taart met een vulling maximaal 3 dagen in de koelkast.

cake met blauwe bessen

Als je alle lessen van de The Basics hebt gevolgd, heb je voldoende basiskennis in huis om aan de slag te gaan, te experimenteren met ingrediënten of iets helemaal eigen te maken. Ik hoop dat je wat aan mijn kookcursus hebt gehad en als je het even niet meer weet, kijk het dan gerust eens terug. Of markeer alle artikelen als favoriet, zo heb je altijd de basics bij de hand.

14 maart 2014


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in