6 x recepten met pistache
Pistachenoten: wij zijn er dol op. En met ons veel anderen: deze kleine groene nootjes in de harde (soms zo onmogelijk open te kraken…) schil zijn geliefd over de hele wereld. Ze hebben een zachte en romige textuur met een delicate, nootachtige smaak die perfect past bij zowel zoete als hartige gerechten. En in roomijs, natuurlijk! Maar waar komen deze noten eigenlijk vandaan en waarom zijn ze zo populair?
Een stukje geschiedenis
Pistachenoten hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Perzië. In de 19e eeuw werden ze in Amerika, en later ook in Europa geïntroduceerd. Sindsdien is het nootje uitgegroeid tot een geliefde snack én ingrediënt om mee te koken. Ze worden tegenwoordig vooral geteeld in landen als Iran, Turkije en de Verenigde Staten. Het is trouwens niet gek dat ze best aan de prijs zijn: de pistachenoot heeft een lange groeiperiode. Het duurt vaak wel 7 tot 10 jaar (en soms zelfs nog langer!) voordat ze geoogst kunnen worden. En gepelde pistachenoten zijn nóg duurder, omdat die per stuk gekraakt moeten worden.
De pistache trend van dit moment
En de pistache groeit alsmaar aan populariteit: steeds meer chefs en patissiers koken en bakken ermee. Van Ottolenghi’s bloemkoolsalade met misodressing en pistachepesto tot de pistachekoekjes van de populaire Parijse banketbakker Cedric Grolet. Pistache-ijs is dé favoriet in ijssalons de afgelopen zomers, en in veel delicatessenwinkels is ook de pistache-pasta (ook wel pistacheboter genoemd) dan ook niet aan te slepen.
Deze kostbare potjes zijn gevuld met een zalvige crème, gemaakt van geroosterde pistachenoten, vaak met een vleugje vanille of amandel-essence en meestal wat zeezout. Een luxe spread die heerlijk is op brioche-toast, gesandwiched tussen zandkoekjes of om gewoon heel decadente rechtstreeks uit de pot te lepelen.
Recepten met pistachenoten
Pistachenoten zijn niet alleen onwijs lekker, maar ook goed voor je gezondheid. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten en gezonde vetten en bevatten ook vitamines en mineralen (zoals vitamine B6 en kalium).
De veelzijdigheid van pistachenoten maakt ze wat ons betreft een supergoede keuze in zowel zoete als hartige gerechten. Ze kunnen worden gebruikt als ingrediënt in taarten, cakes en koekjes, maar ook in salades en sauzen. Hieronder delen we een aantal van onze favoriete recepten met pistachenoten. Van een smeuïge cake en zomerse mini pavlova met frambozen en lemoncurd, tot een burrata salade met pistachepesto.
1. Pistache cake
2. Mini pavlova met frambozen en lemoncurd
3. Spritsen met pistachenootjes
4. Pistache pesto
5. Burrata salade met pistachepesto
6. Boerenkoolsalade met sinaasappel en yoghurtdressing
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in