kokoscake met limoen

Help mijn cake is mislukt! + de oplossingen

Is je cake mislukt? Oeps, dat kan gebeuren natuurlijk, geen paniek! Een mislukte cake kan meerdere oorzaken hebben. Is jouw cake ingezakt of is de cake verbrand? Of is jouw cake erg droog? Wij hebben de oplossing voor elk probleem en delen onze tips & tricks om het de volgende keer te voorkomen. Met deze baktips lukt het jou ook om een goede en lekkere cake te bakken. Heb je meteen zin om aan de slag te gaan? Bekijk dan even onze heerlijke & makkelijke recepten voor cake. Veel bakplezier!

kokoscake

Waarom zakt mijn cake in?

De cake was nog niet gaar en daarom zakt hij in. Een cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.Je kan de cake nog even terugzetten in de oven. Hij zal niet meer mooi bol worden, maar als je snel bent kan hij nog wel gaar worden. Ook kan het zijn dat je de oven tussentijds geopend hebt. Dit mag eigenlijk nooit en zeker niet aan het begin van het bakken.

Mijn cake is niet gaar, maar toch verbrand

Dan heb je de cake op een te hoge temperatuur gebakken. Zet je oven de volgende keer iets lager. De beste temperatuur is 160 graden (heteluchtstand) of 175 graden (boven en onder warmte).

Kan de cake weer opnieuw in de oven? Nee, dat kan niet. Als de cake is afgekoeld, kun je hem niet meer terug in de oven zetten.

Waarom is mijn cake droog?

Dan heeft de cake waarschijnlijk te lang in de oven gestaan. Volgende keer iets eerder eruit halen.

amandel cake

Waarom is mijn cake niet luchtig?

Dit kan aan meerdere dingen liggen. Of je hebt de eieren niet goed genoeg geklopt. Of er zit teveel bloem in het recept. Ook wordt een cake compacter als je volkorenmeel gebruikt. Je kan het beste bloem gebruiken.

Mijn cakebeslag is geschift

Het schiften van het beslag komt omdat de producten niet op de juiste temperatuur zijn. Of dat je te snel bent met het toevoegen van een ei. Laat alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur komen. Vaak komt het na het toevoegen van de bloem wel goed. Je kan de beslagkom ook eventueel even in heet water zetten.

Mijn cake rijst niet

Ben je misschien het bakpoeder vergeten? Of is je bakpoeder niet meer vers. Dan rijst je cake minder goed. Soms komt een platte cake ook omdat er een te grote vorm gebruikt is. Bijv. een vorm van 30 cm voor een cakerecept van 23 cm.

Mijn cake is gescheurd

Dit komt omdat de cake dan te snel en op een te hoge temperatuur gebakken is. Volgende keer de oven een standje lager. De ene oven is de andere niet. Je kan altijd een thermometer in je oven leggen om de juiste temperatuur te meten.

Waarom komt mijn cake niet uit de vorm?

Dat is echt een kwestie van goed invetten. Zelf gebruiken wij altijd een bakspray omdat deze zelfs in de kleinste naadjes komt. Maar gewoon boter werkt ook. Je kan de vorm ook nog met bloem bestuiven na het invetten, maar dit hoeft niet perse. En wat altijd werkt is een stukje bakpapier.

Hoe kan ik cake het beste bewaren?

Je kunt een cake (zonder topping) het beste buiten de koelkast in aluminiumfolie bewaren. Dan droogt hij niet uit. Heb je een topping of vulling (na het bakken) met zuivel gebruikt, dan moet hij wel in de koelkast bewaard worden. Anders wordt de room zuur.

eieren voor cake

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in